Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Китай е дом на една от най -старите култури на земята и огромната им империя е осеяна с будистки храмове. Когато прекрачите прага на един от тези храмове в Китай, вие стъпвате в пространство, където времето няма значение. Будизмът се практикува там, където стоите по същия начин, откакто сградата е старателно изработена. И това е подходящо, защото будистите вярват, че няма край на времето в миналото или бъдещето. Влезте в дзен градините на Китай, за да се загубите в многовековната история.

10. Храм Лингин

https://maps.google.com/?ll=30.242779,120.096664&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Влезте в официалната зала на Небесните царе, за да влезете в храма Lingyin. Чан будизмът от векове нарича дома на Уулинг планина. Живописната планинска зона около храма е толкова привлекателна, колкото и самият Храм на отстъплението на душата. Ще трябва да платите за вход в планинската живописна зона Lingyin-Feilai Feng, която е пълна с мостове, паметници, статуи, пещери, произведения на изкуството и беседки. Храмът е един от най -големите и богати в Китай. Това се вижда от луксозните и богато украсени пещери, които осеяват кампуса на манастира. В масивния храм се помещават Голямата зала на Великия мъдрец, Залата на Медицинския Буда, Сутра библиотеката, Залата Хуаян и Залата на петстотинте архати.

9. Храм Наншан

https://maps.google.com/?ll=18.304337,109.206161&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Храмът Наншан е най -големият будистки свещен обект, построен в Китай от основаването на Китайската народна република. Той се отличава с извисяваща се 100-метрова (350-футова) блестяща бяла статуя, построена върху скалист отвор в Южното море на Саня. Цялата територия на храма е изградена с тази статуя като фокусна точка. Главният му вход, заобиколен от богато украсени бели кули, достига до статуята в морето с широка пътека. Красиво езерце седи от едната страна на пешеходната пътека, а купчина гори от другата, за да привлече вниманието ви към впечатляващата тристранна статуя. Този храм в Южен Китай е кръстен на популярна будистка поговорка - „Късметът е толкова, колкото Източното море; дълголетието е високо като Наншан ”.

8. Храм на белия кон

https://maps.google.com/?ll=34.723888,112.599724&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Традицията гласи, че храмът на белия кон е първият будистки храм, построен в Китай. Древният храм, построен през 68 г. сл. Хр., Се намира точно извън стените на древната столица на Източен Хан. Това е лесно посещение за западните туристи, защото всички табели са на мандарин и английски. Основният храм е бил ремонтиран многократно през годините, особено по време на династиите Мин и Цин, през 50 -те години на миналия век и най -наскоро през 1973 г. след Културната революция. В този красив храм са отворени множество зали за поддържани градини и галерии. Обърнете внимание на красивите статуи като двата митични лъва на входа, Нефритовия Буда и световноизвестните Буди Шакямуни и Майтрея.

7. Голяма пагода на дивата гъска

https://maps.google.com/?ll=34.219841,108.959351&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Построена през 652 г. по време на династията Тан, голямата пагода на дивата гъска е висока седем етажа в южния Сиан, провинция Шанси. Реновиран е многократно през вековете и първоначално е бил висок пет етажа. Една от многото цели на сградата е да съхранява сутрите, статуите и фигурките на Буда, донесени от Индия от известния будистки пътешественик Сюанзан. Докато вътрешността на храма сега е скромна, струва си пътуването, за да видите тази древна сграда, издигаща се над съвременната околност. На юг има и търговски център на открито, който си заслужава да се скита.

6. Пещерни храмове на лонгмените

https://maps.google.com/?ll=34.555557,112.469719&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Зашеметяващите 2300 пещери са издълбани във варовикови скали, които се простират на почти една миля в провинция Хенан. В пещерите се помещават едни от най-добрите примери за китайско изкуство в света от династиите Северна Вей и Тан (316-907). Поредица от метални и варовикови стълби може да ви отведе до пещерите по -горе от страната на скалата, така че да можете да видите всички 110 000 статуи, 60 ступи и 2800 надписи. Статуите и Будите са издълбани точно от варовика, който съставлява склона. По същество всяка пещера е украсен релеф, в който можете физически да влезете. Невероятно запазена, тази гравирана скала седи точно на брега на река Yi.

5. Храмът на Лама

https://maps.google.com/?ll=39.946945,116.411110&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Точно в средата на будисткия небосвод в Пекин ще откриете блестящия храм на Лама. Бившата резиденция на император Йонг Женг, храмът на Лама е превърнат в ламазер през 1744 г. Ако можете да обиколите само един храм в Китай, направете го храмът на Лама. Това е може би най -известният тибетски будистки храм извън Тибет и има основателна причина. Храмът Лама, в сърцето на един от най-големите градове в Китай, предлага спиращи дъха фрески, 18-метров (60-футов Буда) в тибетска форма, тантрични скулптури, великолепни арки, ръчно изработени дърводелски изделия и ослепително украсени покриви. Разделени на пет страхотни зали, можете да прекарате дни в чудене на великолепието.

4. Храмът Шаолин

https://maps.google.com/?ll=34.507500,112.935280&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Храмът Шаолин е основният храм за поклонение на 1500-годишната школа по будизъм Шаолин. Храмът и училището са били честа цел на атаки през вековете, като последното идва през 1928 г., когато училището е подпалено. Всички оцелели зали са модернизирани за туристите. Вълни от търсещи селфи пътешественици изпълват всеки ден залите на този комерсиализиран храм. Шаолин, известен със своята практика на кунг -фу, е дестинация в списъка с кофи за всеки, който практикува бойно изкуство. Учебният център Wu Shu е забележителност. Ще бъдете почерпени с двор, пълен с начинаещи в кунг -фу, които чупят дъски и се прехвърлят за тълпите.

3. Джоханг

https://maps.google.com/?ll=29.653055,91.131386&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Ще минете покрай будистки поклонници, изпънали пред древния храм Джоханг в центъра на Тибет. Те идват да се поклонят в краката на 1300-годишната централна златна статуя на Буда, най-почитаната от всички изображения на Буда в света. Храмът се поддържа от училище Gelug, но те приемат всички различни будистки секти да се покланят тук. Ослепителният златен покрив на двуетажния храм съдържа визуално богат кестеняв и златен интериор. Посещение сутрин, когато храмът е достъпен и заобиколен от поклонници, които ядат масло от як. Следобед част от храма е затворена и се вижда само през решетките.

2. Висящ манастир

https://maps.google.com/?ll=39.665833,113.705002&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Изграден направо в скала на 75 метра (246 фута) от земята, Висящият манастир със сигурност печели името си. Красиво украсените будистки молитвени къщи се поддържат от дълги кокили, пробити право в скалата. Тесните мостове и малките коридори свързват тези молитвени домове, но няма да можете да посещавате дълго. Голям брой посетители са намалили ефикасността на основите на сградите. От опасения за безопасността, Висящият манастир ще затвори посетителите в близко бъдеще. Хенгшан е построен през 491 г. Фактът, че е издържал толкова дълго, го прави архитектурно чудо. И ако все пак се изключите, не се притеснявайте. Самият храм е доста стандартен. Чуденето на несигурните сгради, гравирани в скалата, прави този храм незабравим.

1. Храмът на небето

https://maps.google.com/?ll=39.882240,116.406471&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Най -известният храм в Китай, Храмът на небето, изобщо не е храм технически; това е олтар. Тук няма да намерите монаси, поклонници или тамян. Но ще откриете зашеметяваща архитектура в сърцето на Пекин. Оградената със стени градина има входове и на четирите точки на компаса. Градината вътре е щателно поддържана в прави линии, за да се премахнат несъвършенствата на природата. Храмовите зали се издигат впечатляващо над градината. Сградите са кръгли, а основите им са квадратни, за да отразят древното вярване, че небето е кръгло и земята е квадратна.

Акцентът на парка е Залата на молитвата за добри реколти, красива структура с тройно покрит лилаво-син покрив на чадъра, монтиран на тристепенна мраморна тераса. Туристите също са привлечени от ехо стени, където шепот може да се чуе от единия до другия край. Цялата конфуцианска структура е построена за император, известен като „Синът на небето“, който използва олтара, за да се моли за щастието на своя народ.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: