Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Хърватия вече не е добре пазена тайна. Тълпи от посетители всяка година удрят Адриатическото крайбрежие, за да се насладят на храната, нощния живот и красотата на тази изобилна малка страна. Но можете да избягате от нарастващите тълпи за по -обогатяващо и автентично хърватско преживяване, като се насочите направо към най -добрите малки градове в Хърватия. За да увеличите максимално преживяванията си, не забравяйте да посетите поне едно село на хълм и един крайбрежен анклав.

15. Грознян

https://maps.google.com/?ll=45.383331,13.716667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Насладете се на автентична италианска храна в този севернохърватски град. Грознян е единственият град с италианско мнозинство в Хърватия. Този град съхранява древноримски артефакти, управляван е от венецианци, австрийци, италианци и югославяни и е виждал много войни и борби. Целият град е малка укрепена крепост, която носи белезите на войната и пренебрегването. Но през 60 -те години скулптор Александър Рукавина донесе съживяване. Художниците започват да се преместват тук и скоро се отваря престижният Jeuness Musicales International. Днес ще откриете художници и музиканти, колонизиращи този някога забравен каменен град.

14. Цавтат

https://maps.google.com/?ll=42.579445,18.220833&z=13

(ВИЖ КАРТА)

На девет мили от Дубровник на Адриатическо море е Цавтат. Основан от гърците през 6 век пр. Н. Е., Управляван от римляните през 228 г. пр. Н. Е., А след това аварите и славяните през 7 век, Cavtat има бурна история. Но когато множество култури управляват град във времето, всички те оставят незаличим печат върху района. Можете да видите архитектура и руини от всеки период от насилствената история на този град. Цавтат е чудесно бягство от оживения Дубровник, разположен е на пристанище с красиви плажове и увенчан с поредица от буйни хълмове. Елате тук, за да избягате от туристическите тълпи.

13. Кумровец

https://maps.google.com/?ll=46.085556,15.677778&z=13

(ВИЖ КАРТА)

По -малко от 300 жители правят село Кумровец свой дом. Този вътрешен град е село, заключено във времето. Домовете на селото, построени до голяма степен около 1900 г., са запазени, за да превърнат селото в своеобразен жив музей. Реставрацията започва още през 70 -те години и продължава и днес. Към днешна дата над 40 домове и ферми са възстановени в античния си блясък. Бившият президент на Югославия, маршал Йосип Броз Тито, е роден в селото. Родната му къща е превърната в музей, а селото е замръзнало навреме, за да отрази как е изглеждало, когато е роден през 1892 г. Ще намерите къщата му, като разположите бронзовата му статуя на предната поляна.

12. Пореч

https://maps.google.com/?ll=45.216667,13.583333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Младите партияни се наливат в Пореч от цяла Европа през високите летни месеци. Пореч се превърна в център на огромен туристически център, който се простира на километри нагоре по крайбрежието на Истрия във всяка посока. Не е точно мястото, където искате да отидете да търсите автентично хърватско изживяване или тихо бягство, Пореч привлича тълпи от ликуващи пътешественици. Има обаче някои забележителности, които да видите, докато не купонясвате, като древна базилика и готическа, романска и барокова архитектура. Останалата част от Истрия е лесно достъпна оттук и градът има страхотна туристическа инфраструктура.

11. Скрадин

https://maps.google.com/?ll=43.816666,15.916667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Най -голямата атракция на този красив крайречен град е близкият национален парк Крка. Този зашеметяващ парк се отличава с долина, пълна с травертинови скални образувания, които създават зашеметяващи водопади. Кристално чистата вода на реката, която захранва водопадите, приканва летните пътешественици да се охладят. Достъпът до парка включва разходка с лодка до седмата, най -голямата и последна формация на травертин в парка и най -блестящия му водопад - Скрадински бук. След като се насладите на парка, се върнете в града, за да разгледате разрушена крепост и да заредите гориво с малко местна кухня.

10. Мощенице

https://maps.google.com/?ll=45.216667,14.250000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Мощенице е типичен средновековен град на хълм, разположен високо над полуостров Истрия. Външните стени на външния пръстен на къщите служат като укрепени стени за затворения град. Това буквално не оставя много място вътре в създаването на стегната общност. Тесните улички и затворените пътеки от вътрешната страна на замъка придават на малкия град чар. Вземете връх над стените, тъй като Мощенице се намира на 170 метра (570 фута) над морското равнище, за да ви даде красива гледка към морето и близките острови.

9. Пучища

https://maps.google.com/?ll=43.347801,16.733900&z=13

(ВИЖ КАРТА)

По -малко от 2000 жители се обаждат в Пуриска на остров Брач. Това малко селце с неговия зашеметяващ залив и красиви сгради от бял варовик, често е посочвано като един от най -красивите градове в Европа. Самият остров Брач е доста сюрреалистичен. Ще пътувате през полета с камъни, за да стигнете до Пучища поради десетилетия натрупана работа на браччанките по разчистване на земя за лозя, смокини и маслини. Някога е било привилегия на аристократи и художници да живеят тук и можете да видите защо. Островът се издига бързо от защитения залив, за да изглежда градът сякаш седи в амфитеатър.

8. Примостен

https://maps.google.com/?ll=43.583332,15.933333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Точно до брега, в Адриатическо море, седи красивият малък Примостен. Турците заплашват града още през 16 век, така че жителите на Примостен правят този малък вход и остров свързан с континента с подвижен мост. Укрепените стени се изкачиха и малкият град оцеля. Островът беше върнат като вход с настилка, но стените останаха. За съжаление ще трябва да посетите този малък туристически скъпоценен камък през разгара на сезона през летните месеци, тъй като мястото зимува през зимата. Калдъръмените улици оживяват по време на топло време с музика, празници и местни продавачи.

7. Вели Лошин

https://maps.google.com/?ll=44.516666,14.516667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Намалете скоростта във Вели Лошин. Тази малка общност на остров Лошинь в окръг Приморско-Горски Котар в западна Хърватия е колекция от автентични къщи, ресторанти, хотели, магазини и барове в живописно пристанище. Ровенска, друг красив залив, е само на 10 минути пеша оттук. Най -големите атракции във Вели Лосин са къщите на старите морски капитани, украсени с екзотични растения, събрани като награди от дълги пътувания. Къщите се намират по главния път към залива. Не забравяйте да потърсите делфини, които играят в пристанището през април и май.

6. Ровин

https://maps.google.com/?ll=45.083332,13.633333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

На западния бряг на полуостров Истрия се влива Ровин в Адриатическо море. Повече от 15 000 жители се натъпкват в този малък град, вклинен в ръба на полуострова. За разлика от много други древни хърватски градове, Ровин няма крепостни стени; къщите с външен пръстен разполагат с входни врати, които се отварят точно до морето. Популярна туристическа дестинация, старият град е поръсен с четиризвездни хотели и ресторанти, където ще намерите страхотни морски дарове. Ровин все още е автентично рибарско пристанище. Отправете се на разходка с лодка до близкия архипелаг Ровин, за да избягате от тълпите за един ден.

Настаняване: Къде да отседнете в Ровин

5. Мотовун

https://maps.google.com/?ll=45.333332,13.833333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Белите сгради с покриви с цвят на сьомга сякаш се извиват по хълм до замък с две стени в град Мотовун. Разположен във вътрешността на Истрия, този средновековен град може да ви напомни за сцени от „Игра на тронове“. Съвременните домове и магазини ви водят до портите на стария град. Укрепен през 14 -ти век от венецианците, старият град сега е превърнат в обител на ателиета за художници, ресторанти и магазини. Това е популярна дестинация, където туристическите автобуси рутинно оставят тълпи от посетители в основата на 275-метровия (900-футов) хълм.

4. Град Хвар

https://maps.google.com/?ll=43.171562,16.443272&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Хвар е остров на Адриатическо море точно до бреговете на Хърватия и най -големият град на острова е град Хвар. Няма да намерите автомобили по мраморните улици на този укрепен град, но ще намерите до 20 000 посетители на ден през високия сезон. Готическите дворци са оградени със страхотни стени от 13-ти век и точно пред тези стени се намират красиви плажове с чиста вода … Кратко пътуване с лодка ще ви отведе до голите плажове на островите Паклени. Този град има дива страна. Известен с купоните по всяко време на деня, град Хвар има репутация на лудост и по -млада тълпа.

3. Растоке

https://maps.google.com/?ll=45.121265,15.587644&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Rastoke изглежда сякаш оживя от страниците на книга с приказки. Стари дървени мостове преминават през живи реки с водопади, които са узрели за каяк и рафтинг. Около 100 постоянни жители поддържат над 22 мелници по реката, която пресича пейзажа. Местните хора са много щастливи да ви помогнат с приключенията на реката и водопада. За смелите има бързеи от трети клас. За спортните има единичен каяк. И дори можете да свържете салове за семейна експедиция. Един хотел с около 100 стаи очаква тези, които спират тук на път за Плитвишките езера.

2. Трогир

https://maps.google.com/?ll=43.516903,16.251364&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Един от най -добре запазените средновековни градове в Европа, Трогир стои гордо на Адриатическото крайбрежие. Спуснете се до крайбрежната алея, за да разгледате лавандулата, покриваща хълмовете на островите в пристанището. Тичайте през криволичещите, тесни, древни улички, за да намерите ресторанти с дупки в стената и скрити художествени галерии. Погледнете към невероятно запазените сгради от 13 -ти до 15 -ти век. Можете също така да намерите римски руини, романска и ренесансова архитектура и зашеметяващата венецианска катедрала "Св. Ловро". Свързан с три моста с континента, този ограден от нощния живот на острова линия на каменната алея на крайбрежната алея.

1. Град Корчула

https://maps.google.com/?ll=42.950001,17.125000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Посетете родната къща на Марко Поло, докато сте в град Корчула на остров Корчула в Адриатическо море. Легенда е, че той е роден в този зашеметяващ морски град -крепост, но със сигурност е убедителен. Старият град е укрепена цитадела, която сякаш плава над океана. В стария град има театър на открито, където можете да гледате безплатни представления през топлите месеци. Крепостта е превърната в красива колекция от магазини, галерии, барове, ресторанти и бутици, което прави град Корчула много популярна дестинация както за местните жители, така и за туристите.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: