Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Зашеметяващият Крит е най -големият от гръцките острови, а също и петият по големина в Средиземноморието. Той може да се похвали с великолепни плажове и планини и е осеян със странни села. През бронзовата епоха този красив остров е бил дом на минойската цивилизация, която се счита за първата напреднала европейска цивилизация, така че на Крит има и много исторически забележителности. Освен минойските руини, посетителите все още могат да видят останките от Древна Гърция, венецианската епоха и османския период, разпръснати из този остров днес.

10. Манастир Аркади

https://maps.google.com/?ll=35.310074,24.629475&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Манастирът Аркади е бил мястото на един от най -трагичните инциденти в историята на Крит. През 1866 г. жителите на Крит, които тогава са били под турско робство, решават да въстанат. В един момент по време на въстанието повече от 940 гърци, предимно жени и деца, взеха светилище в манастира. Турците обсаждат манастира в продължение на три дни и най -накрая успяват да проникнат в портите му. В този момент бежанците решиха да сложат край на живота си, вместо да бъдат пленени, и взривиха бъчви с барут, които в крайна сметка убиха стотици турци и критяни. Инцидентът предизвика съчувствие и световно внимание за тежкото положение на жителите на Крит. Манастирът, който съществува от около 12 век, е възстановен през 1870 г.

9. Старият град на Ретимнон

https://maps.google.com/?ll=35.369923,24.473639&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Старият град на Ретимно (или Ретимно) се намира в средата на съвременния град и се отличава с доста уникална комбинация от венецианска и критска архитектура. Ретимно е създаден през 1204 г., след като венецианците завладяват Крит, така че повечето от останалите сгради в района на стария град са от венецианско създание. Тесните улички на Стария град и неговото малко венецианско пристанище са чудесни за разходки, пазаруване, наслада на вечеря в малка механа и разглеждане на забележителната архитектура на Ретимно. Пътуващите ще искат да разгледат близкия замък Фортеца, който е построен през 1590 г. и седи на нисък хълм в средата на Ретимно.

8. Агиос Николаос

https://maps.google.com/?ll=35.183334,25.716667&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в прекрасния залив Мирабело в източния Крит, Агиос Николаос предлага на посетителите смесица от модерно и традиционно. Това е среден по големина пристанищен град, който е изключително живописен и има известен стил и чар, който използва докрай. Градското езеро Вулисмени, облицовано с очарователни малки кафенета и бутици, е обект на редица легенди. Един от митовете е, че богинята Атина се е къпела в това почти идеално кръгло водно тяло. Друга легенда твърди, че това красиво езеро е бездънно. Агиос Николаос е една от най -популярните туристически дестинации на Крит.

7. Плаж Елафониси

https://maps.google.com/?ll=35.270958,23.540636&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Въпреки че всички плажове на Крит са красиви, има нещо много специално в плажовете, които могат да бъдат намерени на остров Елафониси. Разположен в югозападен Крит, Елафониси е отделен от бреговете на Крит с много плитка лагуна. Всъщност той е толкова плитък, че посетителите могат лесно да изминат 200 -те метра (650 фута) до острова. Водите около този остров са кристално чисти, а пясъкът му варира от искрящо бял до мек розов оттенък. Плажовете на този остров са много популярни сред местните жители и посетителите, така че в някои райони може да е малко пренаселено. Пътуващите, които искат да избегнат тълпите, могат просто да влязат малко по -далеч, където ще намерят много хубави, тихи места.

6. Спиналонга

https://maps.google.com/?ll=35.297501,25.738056&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Спиналонга е островна крепост на югозападния вход в залива Елунда. Той е бил част от близкия полуостров Спиналонга, но през 1526 г. венецианците прерязват канал през него, за да разделят двете. Островът също е укрепен и дълги години е първата линия на отбрана за Елунда. От 1903 до 1957 г. Спиналонга се използва като колония на прокажени за хора от цяла Гърция, страдащи от болестта. Днес Спиналонга е само на кратко пътуване с лодка от Елунда и Агиос Николаос и е популярен сред туристите, които идват на острова, за да видят останките от изоставената колония на прокажените, крепостта и многобройните стари постройки. Посещенията на този остров обаче са ограничени до няколко часа, тъй като няма места за настаняване на Спиналонга.

5. Археологически музей Ираклион

https://maps.google.com/?ll=35.339443,25.137222&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Археологическият музей в Ираклион се радва на репутацията на един от най -важните музеи в Гърция, особено що се отнася до колекцията му от минойски артефакти и произведения на изкуството. Посетителите на този музей могат да се насладят да видят фрагменти от оригиналните стенописи от Минойския дворец в Кносос. Археологическият музей в Ираклион също има експонати, посветени на всички периоди на праисторията и историята на Крит, чак до късните римски периоди. Акценти включват статуи на Богинята на змията, прочутата фреска с прескачащи бикове и загадъчния диск Файстос. Освен това всички открити в този музей артефакти са открити на Крит.

4. Лагуна Балос

https://maps.google.com/?ll=35.583035,23.588202&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Един от най -красивите плажове на Крит, лагуната Балос се намира близо до град Кисамос. Притиснат между малкия остров Имери Грамвуса и самия Крит, плажът е достъпен с лодка или кола. Посетителите са посрещнати със зашеметяваща гледка, създадена от излизане на скала, заобиколена от розов пясък и синя и тюркоазена вода. Това е може би най -фотографираната природна атракция в Крит, която кара туристите да посещават в огромно количество. Месеците юли и август са най -натоварените.

3. Старото венецианско пристанище в Ханя

https://maps.google.com/?ll=35.517143,24.016649&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Това пристанище е построено между 1320 и 1356 г. от венецианците и е било важен търговски център до началото на 20 век. Пристанището не може да побере по -големи кораби, така че пристанището в крайна сметка беше изоставено от големи кораби в полза на пристанището на Суда. Днес обаче старото пристанище на Ханя все още се използва от по -малки лодки и яхти. Коронното бижу на пристанището е неговият фар, построен от венецианците около 1595 до 1601 г. и е един от най -старите в света. Повечето хора идват тук, за да се насладят на разходка из пристанището, да отпият кафето си или да закусят с изглед към фара или да се насладят на хранене в някой от многото ресторанти и магазини за узо.

2. Самарийското дефиле

https://maps.google.com/?ll=35.271111,23.961390&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Някои сайтове изискват повече усилия, за да им се насладите, отколкото други, а Самарийското дефиле е едно от тях. Разположен в Националния парк Самарай в Белите планини, този зашеметяващ пролом е десет мили спускане, което завършва на плаж с черен пясък в Агия Румели на Либийско море. Минава през гори от древни кипариси и борове, след което се прорязва между отвесни скали през планините. В зависимост от скоростта и нивото на годност на човек, това поход може да отнеме между четири и седем часа. В края на прехода повечето туристи планират да наемат лодка, която да ги отведе до Chora Sfakion.

1. Дворецът в Кносос

https://maps.google.com/?ll=35.297962,25.163157&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен на около 5 км (3 мили) южно от Ираклион, дворецът в Кносос е най -важният и най -известен минойски обект на Крит. Кносос също често се свързва с легендата за атинския герой Тезей, убил Минотавъра. Големият дворец е построен постепенно между 1700 и 1400 г. пр. Н. Е., С периодични възстановки след разрушаване, докато веднъж завинаги е опустошен от пожар. Кносос включва множество стаи като Тронната зала, кръстена на голям стол, вграден в стената, с лице към няколко пейки. Основната функция на двореца все още се обсъжда. Можеше да се използва предимно като административен или религиозен център.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: