Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Индия е земя с много храмове. Те са с размери от малки структури, разположени насред пътища, до масивни древни храмове, издълбани от скала. Някои са известни и със златен акцент, докато други са много по -скромни. В Индия дори има някои храмове, покрити с еротични резби. Ако решите да посетите храм, моля, запомнете, независимо от размера или състоянието, винаги не забравяйте да свалите обувките си, преди да влезете.

10. Храм Раманатасвами

https://maps.google.com/?ll=9.288106,79.317284&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Този храм, който се намира на остров Рамесварам в Тамил Наду, е посветен на бог Шива. Той съдържа един от 12 -те джиотирлинги, които са обекти на преданост, които би трябвало да представляват Шива. Храмът Раманатасвами също е една от четирите дестинации по поклонническата верига Чар Дам за индусите. Смята се, че ако човек пътува и до четирите, всички грехове от миналия им живот ще бъдат отмити. Големият храм Ramanathaswamy е ограден с високи стени и може да се похвали с 126 фута висока източна кула, 78 фута висока западна кула и 22 свещени кладенци. Храмът има най -дългия коридор сред всички индуистки храмове в Индия. Очаква се поклонниците да се къпят във водите на тези свети кладенци, преди да влязат във вътрешното светилище на храма.

9. Храмът Махабодхи

https://maps.google.com/?ll=24.683332,85.033333&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Този комплекс, който се намира в Бодхгая, е много важно свещено място за будистите. Той е построен на мястото, където се казва, че Сидхарта Гаутама - Буда - е постигнал Просветление. Будистите също считат това място за морския флот на Земята и също се смята, че мястото, където тази земя ще свърши, и мястото, където ще започне следващото пресъздаване на Земята. Храмът Махабодхи, построен през късния период Гупта, също е една от най -старите тухлени конструкции в Източна Индия. Вътре в храма има много голям, покрит със злато, седнал Буда, облечен в ярко оранжеви дрехи. Комплексът на храма Махабодхи е известен и с това, че е дом на потомък на оригиналното дърво Бодхи, което е смокинята, под която Буда е достигнал просветление.

8. Храм Ранакпур

https://maps.google.com/?ll=25.115639,73.472717&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Храмът Ранакпур е един от най -големите и важни джайнски храмове в Индия. Изграден е от светъл мрамор и разполага с 29 зали и 80 купола. Известно е също така, че има приблизително 1444 мраморни стълба, които са издълбани поотделно, така че няма две еднакви. Външният вид на тези колони променя цвета си от златен до светло син в зависимост от времето на деня. Ранакпур е зашеметяващ храм, покрит с изящни и сложни резби, които изобразяват всичко - от цветя до геометрични шарки. Разположен в буйна долина между Удайпур и Джодхпур в село Ранакпур, този храм е отворен само следобед за туристи. Затова не забравяйте да планирате съответно посещението си.

7. Храмът Акшардхам

https://maps.google.com/?ll=28.613985,77.277702&z=18

(ВИЖ КАРТА)

В сравнение с някои от другите известни храмове в Индия, храмът Акшардхам е сравнително нов, построен през 2005 г. Разположен в източните предградия на Ню Делхи, той е най -големият индуистки храм в света и е построен по древни техники. Така че, макар и нов, той също почита миналото със зашеметяващи, сложно издълбани релефи от пясъчник. Докато се приближавате до този спиращ дъха храм, издигащ се високо и сам в средата на комплекса, той има почти приказно присъствие. Комплексът на храма Akshardham, който се намира на брега на река Ямуна, също предлага разходка с лодка, която ще ви отведе на пътешествие през историята на Индия, музикално шоу с фонтан и 11-футова висока позлатена статуя на Bhagwan Swaminarayan, за които е посветен храмът.

6. Храм Кайласа

https://maps.google.com/?ll=20.023890,75.179169&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в Елора, Махаращра, храмът Кайласа е наистина едно от най -невероятните древни творения на човека. Построен през 760 г. сл. Н. Е. От крал Кришна I, този храм е издълбан от огромна твърда скала ръчно с помощта на длета, чукове и кирки. Тъй като този храм, който е построен, за да представлява планината Кайласа, домът на божеството Шива, е толкова невероятен, някои хора дори са предположили, че извънземните може да са го построили. И не е трудно да разберете защо, след като посетите храма Кайласа. Въпреки че външността на храма е относително планирана, интериорът е покрит със сложни дизайни и релефи и може да се похвали с колони, издълбани от твърда скала. Храмът е само една от 34-те ръкотворни пещери на мястото. От тези пещери 12 се считат за будистки храмове, 17 са индуски и 5 са джайнски.

5. Храмът на лотоса

https://maps.google.com/?ll=28.553326,77.258598&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Храмът на лотоса, който се намира в Ню Делхи, е известен също като Бахайската къща на поклонение или храм Бахай Машрикул-Адкар. Отворен за обществеността през 1986 г., това е много интересен храм, построен във формата на лотосово цвете. Тъй като вярата на Бахай вярва в „Единството на Бога, Единството на религиите и Единството на човечеството“, Храмът на Лотос приветства поклонниците на всички религии. Освен това в този храм не е позволено да се произнасят проповеди. Храмът на лотоса също е архитектурно удоволствие. Структурата, проектирана от иранския архитект Фариборц Сахба, може да се похвали с 27 мраморни венчелистчета, които придават на сградата формата на лотос.

4. Храмовете на Каджурахо

https://maps.google.com/?ll=24.850000,79.930000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Тези храмове определено не са за проницателните, тъй като са украсени с явни еротични резби. Но ако имате отворен ум, може да откриете, че тези храмове са доста ефектни. Построени между 900 г. и 1130 г. сл. Н. Е. От династията Чандела, храмовете Каджурахо се намират в Мадхя Прадеш. Смята се, че в района може да е имало до 85 храма, но днес са останали само 25. Всъщност не е известно защо тези джайнистки и индуски храмове се гордеят с еротични резби, но те са много подробни и показват хора - а понякога и животни - в различни хедонистични съединения. Една школа на мислене е, че тези дърворезби може да са направени в чест на Кама - или стремеж към удоволствие, което се счита за една от четирите допустими цели в индуизма.

3. Храм Вирупакша

https://maps.google.com/?ll=15.335006,76.460052&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Този храм, който се намира на река Тунгабадра, е най -старият действащ храм в Индия, който се използва от 7 -ми век след Христа. Храмът Вирупакша някога е бил част от кралския град Виджаянагар, който е бил столица на империята Виджаянагар. Въпреки че храмът все още е непокътнат, останалата част от града сега е предимно в руини. Храмовият комплекс Вирупакша се състои от три кули и е посветен на божеството Шива, известно тук като Вирупакша. Докато посещавате храма Вирупакша, не забравяйте да получите благословия от храмовия слон Лакшми. И ако стигнете там достатъчно рано, може да станете свидетели на ритуала на сутрешното къпане на слона.

2. Храмът Минакши Аман

https://maps.google.com/?ll=9.919444,78.119446&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Повечето от по -важните храмове в Индия са сравнително обикновени на цвят. Не храмът Минакши Аман, който е експлозия от цветове. Разположен в Тамил Наду на брега на река Вайгай, той може да се похвали с 14 кули, покрити с 33 000 цветни скулптури и е посветен на Шива и съпруга Парвати. На това място има храм от 6 -ти век пр. Н. Е., Но оригиналните структури са унищожени през 1300 -те години от мюсюлманския генерал Малик Кафур като част от мисията му да превърне района в ислям. Храмовете обаче са възстановени през 1559 г. от първия наякски цар на Мадурай. Въпреки че статуите на кулите някога са били обикновени, през годините по време на фестивалите към тях се е добавяла боя, което създава буйството на цветовете, което може да се види днес.

1. Златният храм

https://maps.google.com/?ll=31.620001,74.876945&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Този зашеметяващ храм, който седи насред малко, свещено езеро, е най -светият от всички сикхски светилища. Златните панели покриват по -голямата част от външната страна на храма и куполът му също е позлатен - оттук и името му. Златният храм се намира в Амритсар, Пенджаб и има интересна история. Говори се, че веднъж Буда е прекарал време на това място, а след това 2000 години по -късно Гуру Нанак, който е основател на религията на сикхите, е живял тук край езерото. В крайна сметка неговите последователи построили храм на мястото. Ако посетите този храм, опитайте се да хванете церемонията, която се провежда всяка сутрин, за да инсталирате Гуру Грант Сахиб - свещеното писание на сикхите - в храма или церемонията, провеждана всяка вечер, за да го върнете в Акал Тахт, седалището на сикхите парламент.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: