Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Историята и наследството преминават през Шотландия от планините до низините, от Оркней до Хебридите. Вековни замъци и древни руини осеяха земята, доказателство за минало, което обхващаше вътрешни конфликти, колкото и борбите срещу нашествениците, включително скандинавските крале, колкото и англичаните.

Гленс и Бенс са редът на деня, когато шотландците на открито са просто зашеметяващи: тук се намира най -високата планина на Британските острови, Бен Невис, както и някои от най -драматичните брегове, които вероятно ще срещнете.

Добавете това към хълмовете, спокойните езера и богатството от острови за изследване (над 790) и има още повече причини да посетите Шотландия. Но къде трябва да отидете? Ето един поглед към най -красивите малки градове в Шотландия, в които можете да се озовете.

15. По -нататък

https://maps.google.com/?ll=56.223438,-2.702740&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Едно пътуване до това живописно рибарско селище не би било пълно без посещение на рибния бар Anstruther - и да, това е магазин за риба и чипс. Печели торби с награди за своите билети (кашастият грах е с особена известност) и е служил като Робърт Де Ниро, Том Ханкс и принц Уилям.

Друго наградено място в града е Шотландският музей на рибарството, където можете да научите за шотландската риболовна индустрия от праисторията до наши дни и да се потопите в историческите сгради на музея, включително Къщата на абата от 16-ти век.

14. Брамар

https://maps.google.com/?ll=57.006001,-3.399000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Кралската връзка в този град е силна. На първо място, замъкът Балморал, някога резиденция на кралското семейство, е само на няколко мили по пътя и е частично отворен за обществеността, когато не се обитава. На второ място, Брамар е мястото на събирането на Брамар, ежегодни игри в Хайленд, традиционно посещавани от кралското семейство, още от кралица Виктория.

Историята изобилства: има замък Брамар от 17 век, изпълнен с антики, и руините на замъка Киндрочит от 14 век, например. Той също е на прага на лесното туризъм в природния резерват Morrone Birkwood, както и стръмно изкачване нагоре по близкия хълм на Creag Choinnich.

13. Келсо

https://maps.google.com/?ll=55.598511,-2.433570&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Само на един хвърлей от английската граница и изпълнен с исторически и архитектурен интерес, Келсо оживява, когато строителството на манастира му е получено разрешение през 1138 г.

Почти хилядолетие по -късно руините на абатството Келсо все още са внушителни и добре запазени. По -нов е великият замък Floors, който датира от 1721 г .; навън размерът и мащабът на този дворец са впечатляващи, но интериорът е величествено окачен с гоблени. Разположен на вливането на реките Туид и Тевиот, този исторически град е пълен с неща за правене, ядене и пиене.

12. Линлитгоу

https://maps.google.com/?ll=55.979050,-3.610540&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Древният град Linlithgow, с историческата си High Street, се гордее с много известна забележителност: Linlithgow Palace. Въпреки че сегашната сграда е започнала през 1424 г., тя се намира на мястото на още по -стара оригинална сграда.

Вероятно най -добрият пример за късносредновековна архитектура в Шотландия, това е родното място на Джеймс V и Мери, кралицата на Шотландия и е заобиколено от идиличен участък от парк, известен на местно ниво като „Кората“, който включва идиличния Linlithgow Loch. На юг от града се намира част от Съюзния канал Глазгоу-Единбург.

11. Сейнт Андрюс

https://maps.google.com/?ll=56.340401,-2.795500&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Въпреки че Сейнт Андрюс е най -известен като мястото на третия най -стар университет в англоговорящия свят - и мястото на висшето образование за британското кралско семейство - градът е атракция сама по себе си, с исторически обекти, осеяни по цялата му територия улици.

На брега има грандиозните руини на скалите на замъка Сейнт Андрюс от 13 -ти век, пълен с подземия и тайни проходи, а по -навътре във вътрешността има 18 акра изваяна природа в Ботаническата градина. На друго място има разрушената сега катедрала от 12 -ти век - най -голямата църква, строена някога в Шотландия.

10. Форт Август

https://maps.google.com/?ll=57.143188,-4.680660&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Форт Август се намира в югозападния край на най -известния от всички езера: Лох Нес. Този втори по големина езеро на Шотландия привлича туристи от далеч и навсякъде - няколко с надеждата всъщност да забележат криптозоологичната Неси.

Освен да направите круиз по самия Лох Нес, да научите за културата на планините в Clansman Center или да разгледате абатството от 19-ти век, това е естествената обстановка в атрактивна зона на шотландските планини, на която Форт Август се радва, което прави това макар и добре … утъпкан чаровник на град.

9. Тарберт

https://maps.google.com/?ll=55.863247,-5.415608&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Сгради в пастелни цветове, магазини, кръчми и атмосферните руини от замъка Тарберт от 13-ти век превръщат този малък град в парче естетическа радост на провлака, свързващ полуостров Кинтайър с Кнапдейл.

Споменат още през 731 г. сл. Хр., Тарберт е бил известен преди това като мястото, където кораби и лодки могат да бъдат пренасяни през относително тясната ивица земя, за да се избегне обикалянето по целия Мул на Кинтайър. Както за пешеходци, туристи, така и за бегачи, това е отправна точка на 100-километровия път Kintyre Way, който обхваща пейзажа на този невероятен полуостров.

8. Плоктон

https://maps.google.com/?ll=57.338009,-5.652310&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Това малко село започва живота си като планирана общност, основана на риболов, опит за спиране на емиграцията от планините. Като такива повечето къщи са от 19 и 20 век. Но местоположението му е много привлекателно: макар на западното крайбрежие Плоктон да е обърнат на изток, придавайки му мек климат и позволявайки на тук да растат причудливо несигурни зелеви палми. Градът е популярен сред художествения колектив от 20 -ти век в Единбургското училище и продължава да привлича художници (и туристи) и днес.

7. Kirkcudbright

https://maps.google.com/?ll=54.832001,-4.048000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Този град има връзка с изкуството. Колективи от Глазгоу Бойс (от края на 1800 -те години) и шотландските колористи от началото на 20 -ти век, и двамата посетиха и останаха в района, създавайки колония на художници в Киркъдбрайт, която продължи около 30 години. Но артистите продължават да идват, затвърждавайки репутацията на изкуството и художниците, която живее и до днес.

Основани някъде през 12-ти век, редиците от къщи в пастелни цветове и средновековни сгради на Kirkcudbright, като например замъка McLellan от 16-ти век, очевидно добавят към очарованието на града.

6. Килин

https://maps.google.com/?ll=56.466000,-4.318000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в западния край на Лох Тей, живописният Килин е в отлична позиция за проучване на планините. Разположен е много близо до шумно водопада Дочарт, който можете да видите от каменен мост, който пресича дивата бяла вода.

Известният клан MacNab беше доминиращ тук - има праисторически каменен кръг в основата на старата им власт, Kinnell House; и можете да намерите тяхното семейно гробище на Inchbuie, остров в река Dochart. На север от града са руините на замъка Finlarig от 17 -ти век. Но само ходенето и туризмът в близката планина Beinn Ghlas си заслужава пътуването до това място.

5. Портнахафен

https://maps.google.com/?ll=55.680000,-6.500000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Pretty Portnahaven е планирано село, построено през 19 -ти век - малките му бели къщи са детайлно описани около прозорците с различни цветове, усещайки се топло и уютно разположени сред неравната природа.

Пристанището му е защитено и като такова привлича сиви тюлени, за които е известно, че се появяват за място за слънчеви бани по скалите. Това също е убежище за наблюдателите на птици: ножиците за срязване, буревестниците, гантетите и ловците могат да бъдат в изобилие през есента. Само отдалечената обстановка обаче с драматични вълни, които се разбиват срещу бреговата линия, е достатъчно привлекателна сама по себе си.

4. Портри

https://maps.google.com/?ll=57.412071,-6.189499&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Най -големият град на най -големия остров от Вътрешните Хебриди, Портри е много привлекателен със своите къщи в пастелни цветове и пристанище, оградено от скали - с кей, проектиран от Томас Телфорд за зареждане.

Градът е идеално разположен като порта към скалистите пейзажи на полуостров Тротерниш (един от 40 -те национални живописни района на Шотландия), в близост до известната забележителност Старецът на Стор, както и за разглеждане на останалата част от Скай. Центърът Aros в Портри празнува галската култура на Скай - на острова има доста добри носители на езика.

3. Pittenweem

https://maps.google.com/?ll=56.214001,-2.729000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Търговията с Белгия и Холандия повлия на много красивия стил на къщите в Pittenweem, с техните бели стени и червени покриви. Едно от най-активните рибарски села в този район на Файф, става още по-натоварено от 1982 г., когато селото стартира първия си фестивал на изкуствата, който сега е един от най-обичаните в Шотландия; през 2013 г. се появиха над 25 000 - почти 25 пъти повече от населението му.

Криволичещите алеи на това живописно място също са изпълнени с история: абатство, датиращо от 1318 г., стои над свещен подарък, свързан със Свети Филан.

2. Стромнес

https://maps.google.com/?ll=58.959999,-3.300000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен на „континенталната част“ - най -големият от Оркнейските острови - този град е изцяло със здрав крайбрежен чар, с постройки от кафяв камък, сгушени до разклатеното море. За първи път записан през 16 век като място на хан, Стромнес става важен през следващия век като пристанище поради войната с Франция, нахлула в Ламанша.

В неговия кей се помещава много обширната галерия „Pier Arts“ с много изкуства от 20 -ти век. На по-малко от 20 минути път с кола на север се намира Skara Brae, неолитен обект, предшестващ Стоунхендж и Великите пирамиди, колекция от изумително добре запазени къщи и само една част от древните обекти на Оркни.

1. Тобермори

https://maps.google.com/?ll=56.619999,-6.070000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Цветните магазини и ресторанти на Тобърмори на остров Мъл са известни с това, че са включени в телевизионното предаване за деца Balamory, наред с други неща. Можете да видите защо: те изглеждат невероятно живописно на фона на зелените дървета, стъклената черна вода и (често) сивото небе.

Има много неща за правене в града с музея Tobermory, аквариум и дестилерията за едномалцово уиски Tobermory. Иначе е идеална като база за изследване на този остров от Вътрешните Хебриди.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: