Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Паметник на силата на природата и светилище за опазване, Йосемити е един от най -големите и популярни национални паркове в Америка. Издълбан от древни ледници, паркът разполага с масивни гранитни скални образувания, ревящи водопади, криволичещи реки, буйно залесени долини и тревисти ливади. Разположена на около 200 мили (320 км) източно от Сан Франциско, зоната на пустинята е защитена за първи път през 1864 г., благодарение на неуморните усилия на шотландско-американския натуралист Джон Мюир.

Днес близо 4 милиона души идват всяка година в Йосемити, за да разгледат величествения парк. Въпреки че много от най-известните забележителности в Йосемити могат да бъдат разгледани от долината на Йосемити, разходките и разходките по над 800 мили (1300 км) паркови пътеки възнаграждават посетителите със сцени на спираща дъха красота, от ливади с висока провинция до древни гори от секвоя .

10. Туолумни ливади

https://maps.google.com/?ll=37.875000,-119.349998&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Районът около Йосемити се отличава с пейзажи с голямо разнообразие, включително високото плато на Tuolumne Meadows. Разположен на около час път с кола североизточно от долината Йосемити, плоският басейн на Туоломне е заобиколен от стръмни гранитни скални образувания и куполи. Идеална дестинация за семейна почивка, Tuolumne Meadows е любимо място за къмпинг, риболов и плуване в река Tuolumne. Лесните походи до естествените извори на Сода Спрингс и по пътеката Джон Мюир са популярни занимания. Еднодневните екскурзии до красивите езера в региона също не могат да бъдат пропуснати.

9. Bridalveil Falls

https://maps.google.com/?ll=37.716751,-119.646507&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Bridalveil Falls е едно от първите неща, които хората виждат, когато влизат в Йосемити от запад. Издигащи се на повече от 60 етажа, водопадите са най -впечатляващи през пролетта, когато снеготопенето надува потока в гръмотевичен рев. Водопадът Bridalveil е подложен на вятъра през всеки сезон и начинът, по който водопадът духа отстрани, е част от това, което прави тази водна характеристика толкова отличителна. На 20 минути пеша от зоната за паркиране на Bridalveil Fall посетителите се намират в основата на водопада. Въпреки стръмното изкачване в края на пътеката, това е едно от най -лесните походи в парка.

8. Sentinel Dome

https://maps.google.com/?ll=37.723095,-119.584305&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в южната част на долината Йосемити, Sentinel Dome е най-известен със снимката, която Ансел Адамс е направил на върха през 1940 г., на която е изобразено вятърно борово дърво, което на пръв поглед израства от скалата. Въпреки че 400-годишното дърво се срина през 2003 г., скалистият връх остава популярна туристическа дестинация. Едночасов преход отвежда посетителите през североизточния гранитен склон на купола до върха, за да се насладите на перфектна гледка към парка. През зимата до купола може да се стигне чрез ски обиколки от Badger Pass.

7. Ел Капитан

https://maps.google.com/?ll=37.734001,-119.637001&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Една от най -известните забележителности в националния парк Йосемити, гранитният монолит Ел Капитан се издига почти на 910 метра (3000 фута) вертикално от Йосемити Валей. Това е любимо предизвикателство сред експертните алпинисти. През 1958 г. Уорън Дж. Хардинг, Уейн Мери и Джордж Уитмор са първите, които се изкачват по Носа на Ел Капитан с помощта на въжета, бутала и разширителни болтове. Тази известна атракция на Йосемити се вижда най -добре от пътищата в западната долина Йосемити, включително Tunnel View, района на Bridalveil Fall и El Capitan Meadow.

6. Марипоса Гроув

https://maps.google.com/?ll=37.513889,-119.598335&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в най -южната част на националния парк Йосемити, горичката Марипоса е защитена гора от гигантски секвои, някои от които растат повече от 2000 години. Екземплярите от звездна секвоя включват дървото на Вашингтон, най-голямото горище и дървото на калифорнийския тунел, което е отсечено през 1800-те години, за да може да мине карета с конски превози. Разрушени гиганти като падналия монарх също са забележителни. Трамваите на открито предлагат ангажиращи обиколки на Марипоса Гроув, а посетителите могат да се качат на трамвая и да слизат от него, за да обиколят мамутовите дървета.

5. Half Dome

https://maps.google.com/?ll=37.746037,-119.532944&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Най-известната геоложка особеност на Йосемити, почти вертикалното северно лице на Half Dome примамва скалните катерачи повече от век, но безстрашните посетители също могат да достигнат върха по дълга и трудна пътека от пода на долината Йосемити. Последният участък от пътеката има два кабелни парапета, които предлагат опора за стръмното изкачване. Посетителите, които не намират идеята за целодневен преход към Half Dome да бъде привлекателна, могат да се насладят на красива гледка към най-известната забележителност на парка от десетки места в долината и гледни точки в парка.

4. Пролетни водопади

https://maps.google.com/?ll=37.727425,-119.543770&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в източната част на долината Йосемити, Върховият водопад с височина 317 фута (97 метра) се влива в река Мерсед през цялата година, дори когато други водопади в парка изсъхнат. Изкачването на повече от 500 гранитни стъпала до върха на водопада е едно от най -популярните походи в парка. Мъглата от водопадите правят пътеката хлъзгава и туристите могат да се поопитат да се намокрят по пътя, но гледките, предлагани от върха, са наистина грандиозни. За по -малко авантюристични посетители, пешеходен мост, разположен около средата на изкачването, предлага живописна гледка към водопада и долината.

3. Водопад Йосемити

https://maps.google.com/?ll=37.755016,-119.597298&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Най -високият водопад в Съединените щати, Йосемити Фолс се излива от скалата в три каскади и предоставя живописни гледки от множество места в рамките на Националния парк Йосемити в Калифорния. Предизвикателен целодневен поход отвежда посетителите на върха за панорамни гледки към величествения парк и извисяващите се планини Сиера отвъд. Водопадите обаче варират във водния поток и понякога изчезват напълно по време на суша. Най -доброто време да се насладите на пръскащата се вода и гръмотевичния рев на водопадите е през пролетта след зимното размразяване.

2. Изглед на тунел

https://maps.google.com/?ll=37.715759,-119.677177&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в националния парк Йосемити в планината Сиера Невада в централна източна Калифорния, Tunnel View е изглед, където посетителите могат да се насладят на невероятна гледка към Ел Капитал, водопада Бридалвейл, Half Dome и великолепната долина Йосемити. Изгледът, който е построен за първи път през 1993 г., е реновиран през 2008 г. Tunnel View е много популярен сред посетителите на парка и привлича между 5000 и 7000 посетители на ден през туристическия сезон. Пътуващите могат да намерят Tunnel View в източния край на тунела Wawona край Wawona Road.

1. Ледникова точка

https://maps.google.com/?ll=37.730831,-119.572777&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Преглед, който предлага панорамна гледка към долината Йосемити, Glacier Point е достъпен пеша, кола или автобус през дългия сезон с топло време и през ски бягане през зимата. Тъй като преходът от четири мили до точката е стръмен и труден, повечето посетители предпочитат да шофират или да вземат туристически автобус по Wawona Road. Пътуването по криволичещия път до върха отнема около час. Glacier Point не само управлява панорамна гледка към долината, но и извежда нивото на очите на посетителите с емблематичния Half Dome на парка.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: