Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Един от най -големите монолити в света, Айърс Рок също е една от емблематичните забележителности на Австралия. Разположена в рамките на националния парк Uluru-Kata Tjuta на Северната територия, тази голяма формация от пясъчник се издига на повече от 340 метра височина с обиколка от 5 мили (9 км). Местното аборигенско племе, известно като Анангу, нарича скалата Улуру и я смята за свещено място.

Потънал в аборигенски легенди, скалното образувание включва пещери, съдържащи древни резби и картини. Районът около Айерс Рок е дом на редица видове диви животни, включително зайци, гущери, емус, пуешки храсти, червено кенгуру и питон Woma. Разположен също в рамките на същия национален парк, Културният център предлага местни произведения на изкуството и сувенири в допълнение към експонати за историята, митовете, легендите и културата около Айерс Рок.

Една от особеностите на скалата е, че тя променя цветовете драстично, като нормално оттенъкът му от теракота постепенно се променя на син или виолетов по залез слънце в пламтящо червено сутрин, докато изгревът зад него.

Въпреки че изкачването на Айерс Рок е разрешено и популярно сред много туристи, тази дейност понякога е забранена по време на лошо време и когато местното коренно племе извършва традиционни церемонии и ритуали. Докато около забележителността има пешеходни пътеки, се предлагат и камилски и хеликоптерни обиколки. До Айърс Рок може да се стигне с коли под наем на летището в курортния град Юлара или с автобусни обиколки. Айърс Рок е на 270 мили (450 км) западно от Алис Спрингс.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: