Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Посетителите на Гренландия, голям остров, открит в Северния Атлантик, се сблъскват със смесица от инуитска и скандинавска история, както и с гледка към природата, която рядко се среща. Той е осеян с малки селца и малко пътища. Хвалси (известен също като остров на китове), се намира близо до Qaqortoq, най -големият град в южната част на Гренландия. Намира се във фиорда на Хвалси. Този район съдържа най -добре запазеното и най -голямото място на скандинавските руини, по -специално църквата Хвалси, една от първите християнски църкви на континента Северна Америка.

Преди Колумб дори да е помислил да намери нов, по -кратък път до Индия, скандинавските заселници са създали общности в Гренландия. Хвалси, чифлик в Източното селище, беше най -голямото от трите викингски селища там. Скандинавските фермери от Исландия го заселват през около 985 г. Викингите в Гренландия построяват църквата Хвалси в средата на 12 век, за да обслужват християните, живеещи във фиорда Хвалси и близката област.

Когато е на върха си, районът на енорията Хвалси включва църквата, както и 14 други сгради. Археолозите смятат, че те може да включват складове, жилищни домове или дома на свещеника. Други руини може да са тези на банкетна зала и жилищен комплекс.

Повечето знаци на другите сгради са изчезнали, но църквата Хвалси все още има и четирите стени, високи между 4,5 и 6 метра (15 и 20 фута), както и отворите за два прозореца и три входа. Дървеният интериор и покривът вече ги няма, но самата църква прилича много на това, когато заселниците я изоставиха през 15 век.

Фермата, от която е била и църквата Хвалси, е била заета от 11 -ти до 15 -ти век. На 16 септември 1408 г. в църквата се проведе сватба и документацията на това тържество е последният запис за викингите, живеещи там. Малко по -късно те изчезнаха от Гренландия по неизвестни причини. Някои археолози смятат, че изменението на климата затруднява земеделието и ранчото, докато други смятат, че идентичността и икономическите проблеми са накарали викингите да се върнат в домовете си.

Незнаейки дали старата скандинавска цивилизация е останала в Гренландия или не, експедиция, ръководена от норвежкия мисионер Ханс Егеде, е изпратена в Гренландия през 1721 г. Експедицията не откри оцелели викинги.

Днес Хвалси се намира близо до град Qaqortoq, като около 3000 жители все още са четвъртият по големина град в Гренландия. Посещението на руините на църквата Хвалси е като поклонение назад във времето. Наред с гледката към идиличната област, в която са живели тези ранни изследователи, тези руини са всичко, което е останало от историята за средновековния католицизъм в Гренландия.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: