Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Въпреки че технически принадлежи на нацията на Чили, Великденският остров се намира в сърцето на Тихия океан. Първоначално наречен Te Pito O Te Henua, или пъпът на света, Великденският остров е едно от най -отдалечените места на планетата. Въпреки местоположението си или може би заради него, Великденският остров е очарователна дестинация, която привлича много интерес и безброй посетители всяка година. Въпреки че емблематичните му статуи, наречени Моаи, са това, с което островът е най -известен, има огромно количество неща за вършене, разглеждане и изследване на Великденския остров.

За своите полинезийски жители Великденският остров се нарича Рапа Нуи. Английското име на Великденския остров е сравнително скорошно, дадено на острова през 1722 г., когато холандски кораб откри острова на Великденска неделя. Историята на острова обаче се простира много по -далеч от 18 -ти век. Данните показват, че Великденският остров е заселен за първи път между 700 и 1100 г. сл. Хр., А до 1600 г. сл. Н. Е. Населението на острова е над 15 000 души.

По времето на холандското посещение цивилизацията на Великденския остров вече е в драстичен упадък в резултат на пренаселеност, обезлесяване и експлоатация на изключително изолиран остров с ограничени природни ресурси. Статуите все още стояха, когато Рогевин посети острова, но при посещението на Джеймс Кук през 1774 г. много от тях бяха съобщени. Повечето ще бъдат свалени по време на по -късни конфликти между кланове. В последно време около 50 моаи са възстановени.

Днес Великденският остров е оживена, живописна и културно значима дестинация с процъфтяваща туристическа индустрия. Малко над половината от жителите му са местни на острова и местната култура все още присъства. Отвъд само моаите, все още съществуват митове, които се въртят около семейните пещери, охранявани от богове, наречени аку-аку, местни каменни занаяти, повече от 4,00 петроглифи и детайлни дърворезби.

Въпреки отдалеченото си местоположение, достигането до Великденския остров е по -лесно, отколкото бихте очаквали. Предлагат се редовни полети от Чили и Таити. Великденският остров се гордее с влажен, субтропичен климат, така че очаквайте относително топли температури през цялата година. Въпреки това, с местоположението си в Южното полукълбо, най -студеното време на годината на Великденския остров е между юни и август или зимата в региона.

Никое пътуване до Великденския остров не би било пълно, без да забележите моаи или емблематични статуи на фигури, които са поставени върху бази, наречени Аху. Изненадата за някои посетители е, че има много места за разглеждане на моаите по целия остров. Анакена, например, е великолепен плаж с бял пясък, който също е дом на седем статуи на Моаи.

Шофиране по крайбрежието ще предложи много гледки към Моаи, но може би най -доброто място да спрете и да видите голяма колекция от статуи е в Рано Рараку. Това някога е била кариерата, където са били събирани камъни за направата на моаи, а склонът все още е осеян със статуи на различни етапи на завършване. Най -големият Аху или платформа за Великденския остров Моаи е Аху Тонгарики. Тук 15 статуи подред гледат към разрушено село, а две от статуите все още имат своите върхове.

Заслужава да се отбележи, че места като Оронго, Рано Рараку и други са част от националния парк Рапа Нуи и посетителите ще трябва да плащат входни такси за тези дестинации или поотделно, или като част от цялостна карта за парк, достъпна на летището.

Един от най -важните обекти на Великденския остров са Рано Кау и Оронго. Този защитен вулканичен кратер някога е бил свещено церемониално пространство, а в центъра му е голямо сладководно езеро. Изкачете се по периметъра на кратера и ще имате невероятна гледка към океана, както и достъп до село Оронго. Това село някога е било център на местен култ, почитащ бог на птиците, и има много петроглифи, издълбани в пейзажа, изобразяващи хибриди човешки птици, както и богове на птици.

Основният град на Великденския остров е Ханга Роа, който също е дом на летището на острова. Hanga Roa е мястото, където живеят мнозинството от местните жители, както и където много посетители ще останат, докато разглеждат острова. Една от най-добрите забележителности на града е Museo Antropológico Sebastián Englert, който върши чудесна работа, като представя историята на Великденския остров, обяснява повече за неговата култура и показва значителни артефакти като копия на плочите Ронго-Ронго. Тези плочи са обвити в мистерия и йероглифите, изписани върху тях, не могат да бъдат дешифрирани, но се приписват на хората от Hotu Matua.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: