Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Виентян е добро място да се отпуснете за пътуващите, уморени от забързаното темпо на други азиатски градове. Лаоската столица предлага невероятно будистко изкуство, изящни храмове и прекрасни градини. Разположен на река Меконг в южния Лаос, градът все още има останки от френското си наследство, време, когато е било част от френския Индокитай. Преглед на най -популярните атракции във Виентян:

8. Haw Phra Kaew

https://maps.google.com/?ll=17.961390,102.611664&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Haw Phra Kaew се счита за един от най -красивите и впечатляващи храмове във Виентян. Построен през 1565 г. като параклис за кралското семейство, Haw Phra Kaew е бил дом за известно време в Изумрудения Буда, откраднат от Тайланд. Името на тази благодатна сграда се превежда като Храмът на Изумрудения Буда, въпреки че тайландците откраднаха статуята още през 18 век. Сега той е музей, който вече не се използва за религиозни служби. Храмът е известен със своите дърворезби и каменни резби и колекция от Буди. Със дракон, който пази храма, посетителите могат да седят спокойно в градината, за да си починат или да медитират.

7. Национален музей в Лаос

https://maps.google.com/?ll=17.966944,102.607224&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Националният музей в Лаос е добро място да научите за хората от Лаос от праисторически времена, както и да прекарате няколко часа на слънце. Намира се в стара френска колониална сграда, която се разпада и някои от експонатите са избледнели, но това не пречи на съдържанието. Долният етаж се концентрира върху ранната история на страната, с кости на динозаври и парчета керамика. Горният етаж се занимава с по -модерен Лаос, включително френска колонизация и борба за независимост, и присъствието на САЩ по време на войната във Виетнам.

6. Център за посетители на COPE

https://maps.google.com/?ll=17.957876,102.620285&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Лаос е най -бомбардираната държава в историята, като около 30 % от наредбата не успява да експлодира правилно. Въпреки че Лаос сега е в мир, тези устройства все още се изключват, убивайки и осакатявайки хора. COPE, съкращение от Cooperative Orthotics and Protettics Enterprise, работи за рехабилитация на хора, чийто живот е бил разрушен от тези устройства, които включват бомби и гранати. Посетителите на центъра могат да научат повече за проблема с невзривените устройства в Лаос, както и за лечението, предоставено на жертвите. Отличен магазин за подаръци предлага забавни, нестандартни сувенири, които подкрепят добра кауза.

5. Wat Si Saket

https://maps.google.com/?ll=17.963057,102.611664&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Wat Si Saket е храм във Виентян, известен със стена, която съдържа стотици седящи будисти, седнали пред хиляди малки изображения в меки отвори с триъгълна форма в стената. 6800 изображения са изработени от дърво, камък и бронз. Тази невероятна колекция от будистко изкуство датира от 16 -ти до 18 -ти век. Разумни пътешественици ще посетят храма рано сутринта за цветните будистки служби. Най-старият будистки манастир в Лаос, Wat Si Sake, притежава грациозен архитектурен стил, който е подсилен с веранди и петстепенен покрив.

4. Парк Буда

https://maps.google.com/?ll=17.912291,102.765396&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Парк Буда, с невероятната си колекция от будистки и индуски статуи, е в непосредствена близост до река Меконг на около 24 км (15 мили) от Виентян. Той съдържа повече от 200 статуи, включително 40-метрова статуя на спящ Буда. Пътуващите, които искат най -добрите снимки на този известен парк със скулптури, ще трябва да се справят с демона. Дървениците трябва да се изкачат по каменна стълба на три етажа до върха на тиква; входът е оформен като уста на демон. Най-известните статуи на парка включват индуски бог, който язди триглав слон и друг бог с 12 лица и много ръце.

3. Патуксай

https://maps.google.com/?ll=17.970278,102.618057&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Patuxai напомня за Триумфалната арка в Париж, но с лаоски характеристики, включително четири арки и пет богато украсени кули на върха. Арката или порталът, както се превежда, са построени в чест на независимостта на Лаос от Франция. Тази атракция във Виентян е посветена на лаоските войници, загинали през Втората световна война и в битките за независимост от Франция. Patuxai понякога е известен като „вертикална писта“, защото е построен с американски пари и материали, предназначени за ново летище. Посетителите могат да се изкачат до седмия етаж за хубава гледка към Виентян.

2. Река Виентян

https://maps.google.com/?ll=17.963274,102.603348&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Когато работният ден свърши във Виентян, местните жители се отправят към брега на реката, който е пълен с много дейности. Разположен на река Меконг, която разделя Виентян от Тайланд, посетителите ще открият пъстър нощен пазар, облицован с сергии, в които се продават ежедневни стоки и храна за закуска, докато се разхождате по крайбрежната алея. Пътуващите също могат да релаксират в бар с Beerlao, докато гледат залеза на слънцето или рибарите на работа. Те също така ще открият деца, играещи футбол, и старейшини, които правят своите нощни упражнения. Това е най -доброто място във Виентян.

1. Pha That Luang

https://maps.google.com/?ll=17.976168,102.634247&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в центъра на Виентян, Pha That Luang („Великата ступа в Лао“) е един от най -значимите паметници в Лаос. Ступата има няколко тераси, като всяко ниво представлява различен етап от будисткото просветление. Най -ниското ниво представлява материалния свят; най -високото ниво представлява света на нищото. Pha That Luang е построен през 16 век върху руините на по -ранен кхмерски храм. Pha That Luang е разбит от сиамско нашествие през 1828 г., след което по -късно реконструиран от французите през 1931 г.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: