Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Разположен на западния бряг на континента, най -големият остров в оркнейския архипелаг в Шотландия, е Skara Brae, най -пълното неолитно село в Северна Европа. Той е по-стар от Големите пирамиди и Стоунхендж и мнозина го смятат за Шотландски Помпей поради факта, че е толкова добре запазен. Поради това Skara Brae е в състояние да даде точна представа за живота на фермерите, които са живели там между 3200 г. пр.н.е. и 2500 г. пр.н.е.

През зимата на 1850 г. ожесточена буря завладя Оркни, което не беше необичайно. Този път обаче приливът и бурята отмиха пясъка и тревата от голяма могила. Това действие разкри очертанията на няколко каменни сгради. В резултат на многобройни експедиции до обекта беше открита група от осем сгради. Тези, които посещават сайта днес, могат да видят Скара Брей, каквато е била почти преди 5000 години.

Ниските, покрити проходи свързват осемте сгради в Скара Брае. Всички седем къщи следват един и същ дизайн. Те се състоят от квадратна стая с централна камина. Има легло от всяка страна на стаята и скрин с рафтове на стената срещу вратата. Тъй като на острова нямаше дървета, селяните построиха целия си дом от камък. Това включваше леглата, скринове, седалки, резервоари за риба, за да държат примамката си и централното огнище. Те построиха домовете си в могили от съществуващи отпадъци, наречени middens, които помогнаха за изолация на конструкцията и използваха трева за покривите.

Осмата сграда е разделена на няколко по -малки секции и се смята, че е работилница за селяните поради откриването на малки парченца кост и рог там. Археолозите откриха също и керемид, заместител на кремъка, и вулканична пемза, измита по плажовете от Исландия. Селяните използвали тези предмети за създаване на каменни инструменти.

По време на разкопките археолозите откриха голям брой артефакти в Скара Брей. Те включват бижута от кост и слонова кост, фиби и чаши и купи от кости на китове или делфини. Открили са и зарове за игри, висулки, игли, ножове и лопати. Жителите на Skara Brae са изработвали керамика, включително Grooved Ware, вид керамика, направена с декоративни канали, издълбани в предметите. Много от тези артефакти са достъпни за разглеждане в Центъра за посетители на сайта.

Животът в Скара Брей приключи около 2500 г. пр. Н. Е. Историците някога са смятали, че селяните са изоставили домовете си поради някакъв вид бедствие. Днес обаче археолозите смятат, че вятърът, пръските от солената вода и нахлуващото море са унищожили фермите с течение на времето. Без подходящи земеделски земи, жителите се отклониха към райони, които бяха по -продуктивни.

Посетителите се насърчават да преминат през реконструиран дом, както и да разгледат цялата група домове Skara Brae от висока гледна точка. Посетителският център на мястото има магазин, кафене и практически изложби. В допълнение, посетителите имат възможност да създадат неолитна саксия, а децата и възрастните могат да направят пътуване назад във времето, докато играят интерактивни игри.

Този интригуващ сайт е отворен за посетители през цялата година. Тези, които пътуват до Шотландия, не бива да пропускат шанса да разменят стреса на съвременния свят за кратък поглед върху живота преди 5000 години в Скара Брей.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: