Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Сан Агустин, един от най -интригуващите древни обекти в Колумбия, е дом на повече от 500 монолита, статуи, петроглифи и саркофаги. Районът е заселен около 3300 г. пр. Н. Е., Но чак от шести век до 14 век пр. Н. Е. Потомците на тези първи заселници създават церемониалните скални резби и места за погребения, намерени в Сан Агустин. За съжаление, нападенията в региона от външни лица принудиха гражданите на този град да напуснат земята си между 1300 г. и 1400 г. сл. Хр.

Културата преди инките, живяла в Сан Агустин, е заобиколена от мистерия. Никой не знае истинското им име. Няма информация относно тяхната социална или политическа структура. Учените са открили вид скрипт на сайта, но не са успели да го преведат. Повечето от това, което е известно за това общество, идва от тълкуването на издълбаните статуи и други руини.

Повечето от каменните дърворезби в Сан Агустин са създадени между 100 г. и 1200 г. сл. Хр., Издълбани са от вулканична скала и варират на височина от 20 сантиметра до седем метра. Те включват изображения на човешки фигури, усмихнати и насмешливи чудовища, както и животни като змии, птици и ягуари. Повечето от статуите са свързани с погребални церемонии, свръхестествения свят и силата на мъртвите.

Една от най-популярните статуи е Двойният Аз, каменна резба на двойно същество с двете глави, които се преобразяват заедно, за да образуват една челна котешка глава. Той символизира магията на шаман. Резбата на орела, хващащ змията с ноктите, представлява творение, както и политическа йерархия и власт. La Fuente de Lavapatas е свещен фонтан, използван в ритуални бани и религиозни церемонии. Това е най -сложната от дърворезбите. Водата за фонтана тече през лабиринт от басейни и канали, издълбани в основата на потока. Резбите включват змии, жаби, костенурки и игуани, заедно с човешки форми и лица.

В допълнение към впечатляващите статуи и други резби, посетителите също са добре дошли да разгледат някои от разкопаните и реконструирани погребални камери в Сан Агустин. Земетресения, ерозия и човешка намеса изместиха част от съдържанието на гробниците, но учените запазиха мегалитните каменни елементи и погребални оформления, използвайки оригиналните строителни техники.

Археолозите знаят много малко за резбарите по камък в Сан Агустин. Изучавайки обаче какво са оставили след себе си, те вярват, че тези хора са били опитни математици и занаятчии с голямо творчество и въображение. Повече загадки ще бъдат разгадани, когато се проведат допълнителни разкопки.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: