Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Непокътната природа, дълбочина на културата и приятелски настроени местни жители, Ирландия е пълна с вълнуващи преживявания и незабравими пътувания. Може да е малък остров, но Ирландия е пълна с невероятни атракции. Вековните абатства и църкви са осеяни с пейзажа, заедно с хилядолетни реликви и руини, с замъци и величествени домове, които можете да разгледате и откриете в този прочут зелен остров.

Дом на келтската култура, ранното християнство, нормандските нашественици, дори викингите и накрая англичаните, Ирландия е имала бурна история, отразена в богатството на наследствени сгради, които привличат посетители по целия свят.

Неговият естествен пейзаж - включително красиви водопади, драматични брегови линии, скални образувания, планини и зашеметяващи долини - е не само фона на добре посещаваните от Ирландия изкуствени атракции, но привлича туристи, колоездачи и ценители на природата година след година.

Но с толкова много природни и исторически туристически атракции в Ирландия, от които да избирате, кое да изберете да посетите по време на пътуването си до острова? Ето изчерпателен списък, който да разпали апетита ви, да запали искрата на откритието и да ви помогне да се ориентирате както в Република Ирландия, така и в Северна Ирландия.

15. Powerscourt Estate

https://maps.google.com/?ll=53.184723,-6.186944&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Само на 20 км от Дъблин е неизразимо великото имение Powerscourt. Разположени на 47 акра красива земя, градините са създадени преди 150 години с идеята да се слее безпроблемно величествения дом с околния пейзаж.

На фона на смелия фон на Голямата планина за захарна питка, градините са дом на 200 разновидности дървета, розова градина, италианска градина и голяма градина. Има много пътеки за разходка през огромния пейзаж - една от които води до водопада Powerscourt, най -високият водопад в Ирландия на 121 метра.

14. Замъкът Килкини

https://maps.google.com/?ll=52.650276,-7.249167&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Ирландия има справедлив дял от замъци, но замъкът Килкени може да има претенцията да бъде най -красивият. Внимателно реставриран, внимателно обзаведен и отворен за широката общественост за изследване, замъкът е построен през 1195 г. от норманите, а през вековете е надграден и развит от многобройните му обитатели. Замъкът е продаден на хората в Килкени през 1967 г. за малката сума от 50 паунда и сега е популярна атракция за посетители от Ирландия и по целия свят.

13. Склад на Гинес

https://maps.google.com/?ll=53.341667,-6.286944&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в сърцето на Дъблин е емблематичният склад на Гинес. Пивоварната прави Гинес тук от 1769 г., когато Артър Гинес подписа договор за наем за 9000 години. Днес домът на Гинес е модерна атракция за посетители, където феновете могат да научат за процеса на създаване на известните черни неща, да разберат историята зад него и, разбира се, да го пробват.

12. Дън Аенгус

https://maps.google.com/?ll=53.125832,-9.768056&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Вкопчена в ръба на 100-метрова скала е древната каменна крепост Дун Аенгус. Построен на скалистия бряг на Инис Мор, тази невероятна конструкция датира от 1100 г. пр.н.е. състоящ се от големи варовикови блокове, които стоят монолитно в земята, крепостта е построена, за да възпира нашествениците и да предпази острова от всякаква форма на нападение. Разходете се по старите стени, отстъпете назад във времето и си представете какво би било да видите нахлуващи мародери, настъпващи отвъд бурно море.

11. Skellig Michael

https://maps.google.com/?ll=51.771111,-10.540556&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Ако сте в Междузвездни войни, тогава ще искате да посетите Скелиг Майкъл - и ако не сте, трябва да посетите така или иначе, защото е страхотно красив. Скалистият остров се издига от Атлантическия океан точно до полуостров Ивераг и е бил посещаван от монаси -аскети, които са избрали извисяващия се морски скал като място за живеене и поклонение някъде между 6 -ти и 8 -ми век.

Островът е забележителен не само със своята ярка природна среда, но и с невероятните подвизи на монасите, оцелели в такава сурова среда и които са построили монашески структури, които са останали и до днес.

10. Кинсейл

https://maps.google.com/?ll=51.707500,-8.530556&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Средновековното рибарско пристанище Кинсейл е пълно с скрити исторически скъпоценни камъни. Старите криволичещи алеи на крайбрежното село са осеяни с различни художествени галерии, местни магазини, обилни кръчми и отлични ресторанти - всъщност толкова отлични, че градът дори е домакин на свой собствен годишен фестивал за гурме.

Посетителите се събират в града от цял свят, за да се насладят на яхти, разходки и риболов в живописната обстановка, всички от които се пренебрегват от надвисналата крепост от 17 -ти век.

9. Абатство Кайлмор

https://maps.google.com/?ll=53.561600,-9.889290&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Огромното, разтърсващо имение Кайлмор е построено през 1867 г. от богат лекар като романтичен подарък за съпругата му. Замъкът е закупен от монахини бенедиктинки, които след бягство от Ипр през 1920 г. създават католическо училище -пансион, за да обучават местни и международни католически момичета.

В днешно време впечатляващата сграда, която се намира на брега на езерото Кайлмор, е отворена за посетители, които могат да се разходят по упадъчно декорираните коридори, да открият вътре в очарователната оградена градина и да се разходят из 1000 акра терени.

8. Замъкът Бларни

https://maps.google.com/?ll=51.928902,-8.570800&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Задръжте главата си над парапета в историческия замък Бларни и целунете известния камък Бларни, както милиони са направили преди вас. Говори се, че хората, които успеят да целунат мистериозния Бларни Стоун, са надарени с „дарбата на глупостта“.

Тази мистична реликва не е единствената интересна атракция в замъка Бларни - датираща от 1446 г., средновековната крепост е купчина от каменни проходи и тъмни подземия, затова направете обиколка и открийте скритите тайни на замъка и просторите на висящите зелени градини.

7. Тринити Колидж

https://maps.google.com/?ll=53.344398,-6.257700&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Най -старият университет в Ирландия е Тринити Колидж, Дъблин, основан от кралица Елизабет I през 1592 г. Историческият кампус е в центъра на оживената ирландска столица, но веднъж през портите на колежа историческата обстановка започва да оживява и се чувства сякаш сте стъпили в отминала епоха.

Тринити колеж е възпитал някои от най -влиятелните хора на Ирландия, включително първия ирландски президент Теобалд Улф Тон, заедно с емблематичните литературни фигури Оскар Уайлд и Самюъл Бекет.

Любителите на Хари Потър ще бъдат развълнувани да разберат, че изключителната Дълга стая на университета е вдъхновението за библиотеката в Хари Потър. Университетът съхранява и някои скрити съкровища, включително Книгата на Келс, безценен илюминиран ръкопис от 9-ти век.

6. Dingle Bay

https://maps.google.com/?ll=52.066666,-10.183333&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Най -западната точка на ирландския континент е живописният залив Дингъл. Заобиколен от широка природа, заливът представлява част от 2500 -километровия Wild Atlantic Way: живописен маршрут, който се простира по протежение на западното крайбрежие на Ирландия.

Тук можете да се насладите на хипнотизиращите гледки през дълбокото синьо на океана и да разгледате кривите каменни колиби, построени на полуострова от монаси през Средновековието. Около залива местната култура и обичаи са защитени с помощта на ирландското правителство, за да се запазят галските традиции и език.

5. Нюгрейндж

https://maps.google.com/?ll=53.694370,-6.475031&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Невъобразимо старата каменна конструкция на гробницата на Нюгрендж е построена през 3200 г. пр.н.е. Смята се, че куполната гробница с мегалитни пасажи е отнела на 300 души 20 години за изграждане и обхваща площ от над един декар, разкривайки вътрешни камъни, украсени със спиралите и извивките на неолитното скално изкуство.

По време на зимното слънцестоене проходът, заедно с вътрешната камера, е невероятно осветен от изгрева на слънцето, който тече през покривна кутия на входа.

4. Гигантски път

https://maps.google.com/?ll=55.240833,-6.511667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Вървете по стъпките на гиганти в една от забележителностите, които трябва да се видят в Ирландия. Световноизвестният Giant’s Causeway се състои от 40 000 преплетени, шестоъгълно оформени колони от базалтова скала, които създават непреднамерени стъпаловидни камъни.

Особените стълбове са толкова съвършени, че е трудно да се повярва, че не са създадени от човека - всъщност необичайното скално образувание е резултат от вулканична дейност, възникнала преди около 60 милиона години. Направете разходка по крайбрежието и открийте Wishing Chair, трон, създаден от крива на естествено образуващите се скали.

3. Национален парк Киларни

https://maps.google.com/?ll=51.993332,-9.557222&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Живописният национален парк Киларни трябва да бъде във вашия маршрут на Ирландия. Паркът не само е дом на обширно имение от 19-ти век, покрит с бръшлян, но и завладяващ пейзаж, който съставлява биосферен резерват.

Със своите три великолепни езера и най -голямото пространство на местната гора в Ирландия, красивата природа на националния парк Киларни е завладяваща. Най -добрият начин да изпитате Киларни е да шофирате по 11 -километровия път, през пролуката на Дънло и през пейзаж, изваян от ледници.

2. Монашески обект Глендалоу

https://maps.google.com/?ll=53.010277,-6.327500&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Вътре в основата на Националния парк Wicklow Mountains се намират зловещите останки от истински монашески град, датиращ от 6 -ти век. Разгледайте какво се крие сред старите камъни и открийте разпадащи се църкви, мистериозни реликви и особено добре запазената Кръгла кула.

Древните гори и езера, заобикалящи мястото, също са примамливи - разходете се сред загадъчния пейзаж, където някога са се скитали самите почтени монаси.

1. Скалите на Мохер

https://maps.google.com/?ll=52.936111,-9.470833&z=13

(ВИЖ КАРТА)

На 214 метра над дълбините на Атлантическия океан, простиращи се на страхотни 8 км, се намират здравите скали на Мохър в графство Клеър. Посетителите са привлечени от скалите, не само заради огромния им внушителен размер, но и заради гледката към спиращия дъха пейзаж - в ясен ден е възможно да се видят всички 5 от околните окръзи, както и островите Аран.

Вдъхновяващите скали са дом и на най-голямата колония на морските птици в Ирландия, която между април и юли включва Пуфините!

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: