Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Швеция е известна като земя с добър дизайн със сурова природа - и никъде не е по -разпознаваемо, отколкото в малките си градове. От рибарски селища, пълни с традиционни дървени вили до средновековни градски площади, изпълнени с криволичещи улици, скандинавската страна е златна мина от замъци, църкви и вили на красив фон на земеделска земя, плажове и планини.

От далечния си замръзнал север и вечно заснежената Лапландия, дом на народа на саамите, до искрящите му морета и петна от острови на юг, ви водим на пътешествие през най -очарователните малки градове в Швеция - и защо трябва да сте посещавайки ги в момента.

15. Марстранд

https://maps.google.com/?ll=57.883331,11.583333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Признат статут на град през 1200 г. сл. Хр., Морското селище Марстранд - кръстено на острова, на който се намира, Марстрандсон - често все още се нарича „град“ от шведите, въпреки че има малко над 1000 жители. Тук обаче се намира крепостта Карлстен от средата на 17-ти век, кръстена на шведския крал Карл X Густав, и средновековната църква от 14-ти век.

Градът е и известен център за ветроходство и ветроходни състезания, като е домакин на Match Cup Sweden (част от World Match Racing Tour). Марстранд е известен като детска площадка за известни личности и богати шведски жители, които идват през лятото за море, пазаруване и нощен живот.

14. Вадстена

https://maps.google.com/?ll=58.450001,14.900000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

В югоизточна Швеция и сгушен на южните брегове на Ветерн - най -голямото езеро в страната и шестото по големина в Европа - се намира град Вадстена. Той е известен с няколко неща: замък, построен през 1545 г. като крепост, преди да стане обитаем кралски замък през 1660 г., а след това изпаднал в немилост и използван за съхранение на зърно (сега музей); Кметство Вадстена - най -старото в Швеция; абатство от 14-ти век, основано от шведската Света Бриджит; и средновековен градски площад, толкова красив, колкото и стар.

13. Карлскрона

https://maps.google.com/?ll=56.160831,15.586111&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Основана през 1680 г. като военноморска база, предназначена за защита от нашествие и набези от юг, Карлскрона днес е известна като единственият бароков град в Швеция, като неговите сгради и оформление са останали практически непокътнати от основаването си.

Централната сграда на града е църквата Фредрикскиркан, построена през 1690 -те години; други църкви в града са църквата Света Троица от началото на 18-ти век (построена за немските жители на града) и по-традиционната Amiralitetskyrkan, която е и най-голямата дървена църква в Швеция.

12. Кируна

https://maps.google.com/?ll=67.849998,20.216667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Кируна е уникална с това, че в момента е в процес на преместване, малко по малко, на ново място на 3 километра източно - поради мината Киирунаварара, буквално подкопаваща града. Той също е най -северният град на Швеция и е чудесно място да видите великолепието на северното сияние, както и удобен портал към близкия национален парк Абиско.

Първият в света Icehotel също е построен на около 11 мили северно от Кируна. През 2001 г. стилно елегантната дървена готическа възрожденска църква в града е избрана за любимата сграда на Швеция преди 1950-те години и е отличителна икона на Кируна.

11. Алби

https://maps.google.com/?ll=56.482777,16.575277&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен на остров Оланд, малкият Алби е дом на богата история. Смята се, че Алби е най -старото селище в Оланд, с археологически доказателства за земеделски общности, живеещи тук от 4000 г. пр.н.е. Наоколо са разпръснати древни стоящи каменни кръгове - показателни за гробища.

В близост се намира рингфортът на Екеторп от желязната епоха, а има и средновековни сгради като каменни мостове и редица емблематични дървени къщи от 17-ти век. Алби е очарователен коктейл от наследство, който любителите на историята няма да искат да пропуснат.

10. Gammelstaden

https://maps.google.com/?ll=65.641670,22.013889&z=13

(ВИЖ КАРТА)

В северната част на Швеция, близо до град Luleå, се намира град Gammelstaden. Той е известен най -вече със старинното селище, израснало около църквата Nederluleå от 14 -ти век.

Лутеранската църква, с квадратната си кула и големия наклонен покрив, се намира в центъра на 424 традиционни дървени вили, боядисани в типичното за Швеция фалу червено; това е най -голямата средновековна църква от всякакъв вид в най -северния и слабо населен регион на Норланд. Това е може би най -добре запазеният пример за това колко градове някога са изглеждали в Скандинавия.

9. Нора

https://maps.google.com/?ll=59.516666,15.033333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Пристигането в Нора е като отстъпване назад във времето: там се намират повече от характерните за Швеция традиционни дървени къщи, спестени от разрушаване от пожар или разрушаване. Шведската поетеса от 18 -ти век Анна Мария Ленгрен веднъж каза за града: „Så liten stad, så mycket smak“ - или на английски, „Такъв малък град, толкова аромат“.

Емблематичните къщи са прибрани в живописни калдъръмени улички, които правят изследването на града от 17-ти век радост. В централното си местоположение (близо до град Örebro) и само на два часа и половина с влак от Стокхолм, Нора е популярна дестинация за туристите.

8. Истад

https://maps.google.com/?ll=55.416668,13.833333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в най -южния шведски окръг Сконе (или Скания), град Истад е стар - датиращ от 11 век, историята на това място датира от почти хилядолетие. Освен че е дом на измислен детектив Кърт Валандер, Ystad е известен и като туристическа дестинация със своите наследствени сгради, много от които - включително и голямото кметство - заобикалят Stortorget или Main Square.

Той също е дом на абатството Greyfriars, един от най -добре запазените манастири в Швеция, и средновековната църква Света Мария - и двете особено ярки примери за тухлен готически стил. Източно от Истад е мегалитният паметник на Алес Стенар, състоящ се от 59 големи камъни, образуващи каменен кораб.

7. Марифред

https://maps.google.com/?ll=59.266666,17.216667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Само на час път от Стокхолм, Марифред е много красив град. Тук можете да откриете много дървени сгради от 18 -ти век, от традиционни летни къщи до старата му дървена железопътна гара - сега музей, с парни влакове, които все още приветстват туристите.

Той е известен и с замъка Грипсхолм от 14-ти век, внушителна крепост, превърната в кралска резиденция, превърната в музей (все още се смята, че е на разположение на шведския крал Карл XVI Густав). Марифред също се похвали с единствения в Скандинавия картузиански манастир, но той беше съборен - сега енорийската църква в града стои на предишното си място.

6. Моле

https://maps.google.com/?ll=56.283333,12.500000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Този крайбрежен град на югозападното крайбрежие на Швеция отдавна е популярен като морски курорт и в днешно време не е по -истински. С живописно пристанище, изпълнено с магазини и живописни кафенета (вафлите тук са силно препоръчителни), Mölle започва живота си като оживено рибарско селище, но скоро придоби репутация; именно тук започва къпането на смесен пол в края на 19 век - скандално за времето - което също дава началото на Mölle като център на еротично забавление. Днес, разбира се, той се посещава главно заради живописното място.

5. Симришамн

https://maps.google.com/?ll=55.549999,14.350000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Живописният крайбрежен град Симришамн се намира в южния окръг Сконе и е част от древната югоизточна част на окръга Österlen. Този регион е известен със своите овощни градини, земеделски земи, красива природа и малки градове - от които Симришамн е един.

Наблизо Симрис се отличава не само с древна църква, датираща от 1100-те години, но също така е дом на руническите камъни Симрис от 11-ти век: мистериозни стоящи камъни с рунически надписи на староскандинавския език.

4. Jokkmokk

https://maps.google.com/?ll=66.616669,19.833332&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Град Jokkmokk се намира в далечната северна провинция Лапландия и има снега и климата. Въпреки това, или напълно възможно поради това, градът е живописно място за посещение, с дървени къщи и красиви пейзажи.

Има музей, посветен на народа саами, невъзможно красива готическа възрожденска църква от 19-ти век, плюс непрекъсната 400-годишна традиция на пазара Jokkmokk; който се провежда в първия четвъртък на февруари всяка година, той привлича хиляди, като е домакин на концерти, търговия и изложби и е важен за народа на саамите.

3. Висби

https://maps.google.com/?ll=57.634724,18.299168&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Висби е известен със своята добре запазена средновековна градска стена, построена като укрепление, което включва и отбранителни кули и църкви - макар че сега те са предимно в руини. Разположен на остров Готланд в Балтийско море, Висби е бил част от средновековната Ханзийска лига, конфедерация от гилдии и пазарни градове, обединени за търговски и отбранителни цели.

Неговият главен площад или Stora Torget е заобиколен от взаимосвързани калдъръмени улички и е облицован с кафенета - идеален за гледане на света в този живописен крайбрежен град.

2. Сигтуна

https://maps.google.com/?ll=59.616669,17.716667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Малката Сигтуна се намира северно от Стокхолм и претендира за титлата на най -стария град в Швеция, който все още съществува: основан е през 980 г. от шведския крал Ерик Сегерсал. Това хилядолетно селище е известно днес с красивия си средновековен център на града, пълен с традиционни дървени сгради.

Центърът е зает от сладки магазини и ресторанти по криволичещи тесни улички, както и от каменните руини на средновековни църкви. Главната му улица - наречена Stora Gatan - също се смята за най -старата в Швеция и датира от времето на царуването на крал Ерик Сегерсал.

1. Троса

https://maps.google.com/?ll=58.900002,17.549999&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Перфектната картина Trosa има доста забавен съименник: на шведски думата trosa е като „бикини“ на английски - но очевидно местните вече са чули всички шеги. Поне за част от годината някои от тези местни жители всъщност са шведски знаменитости (включително бившият член на Abba Бени Андерсон), които имат летни къщи тук - често покрай блажените брегове на река Троса.

Известен като град от 14 -ти век, Троса е популярен със своя красив градски център с комбинация от заведения от модерни до традиционни.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: