Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Историческата страна Гватемала е свидетелство за древния свят. Дом на някои от най-старите мезоамерикански цивилизации в Централна Америка, Гватемала е осеяна с рушащи се руини, каменни храмове и вековни села.

Докато много хора идват да изследват множеството археологически обекти, Гватемала е известна и със своя зрелищен пейзаж и природни забележителности. С плажове с черен пясък, разтопени вулкани и гъсти, осеяни с дървета джунгли, ще бъдете изумени от разнообразния списък с неща за вършене в Гватемала. Независимо дали се интересувате от история или приключения на открито, бъдете готови да бъдете издухани от Гватемала.

15. Ел Мирадор

Сгушени дълбоко в сърцето на джунглата Петен са мистериозните руини на Ел Мирадор. Много от структурите датират от 6-ти век пр.н.е., включително най-голямата пирамида в света от предколумбовата Америка. Покрит в саван от лозя и гъста растителност, Ел Мирадор е рядък поглед към историята на културата на маите.

Поради отдалеченото си местоположение, пътуването до Ел Мирадор изисква малко планиране. Трябва да планирате да прекарате поне пет дни само за самия преход. Препоръчва се също да посетите Ел Мирадор с обиколка, която може да организира превоз на мулета или коне, както и места за къмпинг.

14. Ливингстън

Цветният крайбрежен град Ливингстън е идеалната дестинация за малко релакс. Ливингстън не е за разлика от други градове в Гватемала поради своята спокойна тропическа атмосфера, която повече напомня на село в Карибите.

Освен слънчеви бани на плажа, ще имате цял свят на открито, който да изследвате по време на посещението си. Разгледайте буйните джунгли на брега на Рио Дулсе, охладете се в изумрудените басейни на водопадите Лос Сиете Алтарес или се гмуркайте с шнорхел в тюркоазените води на Сапотило Кайес.

Не забравяйте да прекарате известно време в самия град, където можете да се насладите на пресни морски дарове и да се потопите в уникалната комбинация от тези две различни култури.

13. Накум

Впечатляващите структури в Накум са едни от най-добре запазените примери за мезоамериканска архитектура. Въпреки че е една от най -големите общности на маите в страната, често е най -малко пренаселена поради уединеното си местоположение на река Холмул. Поради тежките условия пътят, водещ до Накум, е отворен само няколко месеца през годината и изисква 4 × 4 за достигане.

Акцентът на Накум е Южният Акропол. Тази повдигната платформа се състои от 12 двора и 33 отделни сгради, които някога са били използвани като жилища през късния класически период. Можете също така да посетите различните пирамиди, обграждащи двора на Central Plaza.

12. Монтерико

Гватемала може да не е известна с наситените със слънце плажове, но Монтерико се оказва изключение. Този спокоен град е световно известен със своите ярки плажове с черен вулканичен пясък.

Ако случайно посетите Монтерико между юни и декември, тогава имате голям шанс да забележите морски костенурки, които идват на плажовете, за да се размножават и снасят яйцата си. Можете също така да посетите Tortugario Monterrico (център за опазване на костенурките в Monterrico), за да се запознаете отблизо и лично с новоизлюпените бебета. Всеки ден преди залез слънце можете да гледате как Тортугарио Монтерико пуска костенурките обратно в океана.

11. Тодос Сантос Кучуматан

Гмурнете се с пръст в местните традиции на маите с посещение на Тодос Сантос Кучуматан. Поради отдалеченото местоположение на селото в Западните планини, то е успяло да съхрани вековните традиции на маите и коренното население, които са изчезнали в останалата част на страната. Повечето жители на града са с произход от маите. Те не само, че все още говорят редкия език на мама, но също така са склонни да се обличат в традиционни дрехи.

Най -доброто време за посещение на Тодос Сантос Кучуматан е в началото на ноември за фестивала на Деня на всички светии. Този празник е пълен с танци, музика и традиционни конни надбягвания.

10. Флорес

Цветното островче Флорес е белязано от яркочервени покриви, тесни калдъръмени улички и красиви колониални сгради. Намира се в Lago Petén Itzá и може да бъде достигнат по свързващия път до Санта Елена и Сан Бенито.

Можете да се разходите из целия остров само за 20-30 минути, въпреки че повечето туристи предпочитат да наемат колело или кану и да разгледат района в свободното си време. Освен да се любувате на историческата архитектура, не забравяйте да се отбиете до катедралата Nuestra Señora de Los Remedios y San Pablo Itzá. Тази ярка бяла катедрала е връхната точка на острова.

9. Semana Santa

Гватемала по време на Semana Santa е един от най -празничните периоди в годината. Известен още като Страстна седмица, Семана Дядо Коледа се празнува широко в цяла Латинска Америка; обаче най -голямото тържество се провежда точно в Антигуа.

Градът се трансформира от цветни декорации, музика на живо и безкрайни количества храна и напитки. Основната атракция на фестивала е парадът на Цветница. По време на шествието ще видите десетки парадни плавателни съдове, както и хора, облечени в лилави дрехи с бели колани.

8. Вулкан Пакая

Активният вулкан Пакая е една от най -зашеметяващите природни забележителности в Гватемала. След 70-годишния период на покой, вулканът изригва непрекъснато от началото на 60-те години на миналия век, като най-голямото изригване се случва точно през 2014 г. Въпреки възприеманата опасност, той остава една от най-големите туристически атракции в страната.

Походът до върха на вулкана отнема само около два часа и предлага невероятна гледка към цялата околност. По пътя дори ще намерите щандове за храна, които продават блатове, които можете да изпечете над топлината на вулканичната скала!

7. Рио Дулсе

Един от най -обичаните природни камъни на Гватемала е Рио Дулсе. Започвайки от Карибско море, тази река криволичи през буйни джунгли, стръмни каньонски клисури и селски градове. Обиколките с лодки са популярен начин да видите зрелищните забележителности около реката, въпреки че престоят в Ливингстън предлага по -автентично гватемалско изживяване.

За някои от най -добрите гледки към Рио Дулче, се отправете към Кастило де Сан Фелипе, крепост и несъществуващ затвор, построен през 1644 г.

6. Semuc Champey

Скрита сред варовикови планини и гъсти горски храсти е една от най -спиращите дъха забележителности на Гватемала - Semuc Champey. С каскадни тюркоазени басейни, подземни пещери и течащи водопади, Semuc Champey е парче рай в средата на джунглата.

Стигането до Semuc Champey може да бъде трудно. От град Lanquin, това е или 2,5-часово ходене, или 4 × 4 такси с кола до входа на водопада. Заедно с банския, не забравяйте да вземете здрави обувки, тъй като цялата площ може да бъде здрава и хлъзгава.

5. Пазар Чичикастенанго

Всеки четвъртък и неделя Гватемала изхвърля най -големия пазар в цял Централен
Америка. Разположен в сърцето на Чичикастенанго, този пазар е вашето гише на едно гише за всички ваши нужди за пазаруване.

Наредени един до друг стотици сергии, продаващи различни занаяти на маите, като текстил, дърворезба, кожени изделия и други сувенири. Можете също така да намерите разнообразни закуски, пресни продукти и дори добитък. Важно е да практикувате уменията си за договаряне и да плащате не повече от 50% от исканата цена.

4. Yaxhá

От 250 - 600 г. сл. Хр. Яша е една от най -големите управляващи цивилизации в Мезоамерика. Смятало се е, че има над 40 000 жители, живеещи точно в самото кралство. В днешно време можете да посетите Yaxhá и да разгледате повече от 500 руини, които разказват историята на този церемониален и влиятелен древен град.

Въпреки че лесно можете да прекарате цял ден в Yaxhá, има няколко забележителности, които не бива да пропускате. Южният Акропол е смятан за сърцето на града и съдържа топки, елитни резиденции и няколко храма. Трябва също да видите Плаза А, която има една от последните останали пирамиди с двойни върхове извън Тикал.

3. Антигуа Гватемала

Очарователните испански барокови сгради и колоритните колониални църкви правят планинския град Антигуа една от най -посещаваните дестинации в Гватемала. Полюбувайте се на Катедралата де Сантяго, пазарувайте на пазара на занаятите или излизайте с местните в Parque Central.

Не забравяйте да направите и няколко снимки на емблематичния ел Арко де Санта Катарина. Тази ярко жълта сграда е построена през 17-ти век като начин монахините да преминават улицата, без да излизат навън. С покритите с облаци планини на заден план, това е една от най -разпознаваемите забележителности в цяла Гватемала.

2. Езеро Атитлан


За малко чист въздух се отправете към езерото Атитлан за един ден дейности на открито. Наемете лодка и преплувайте през най -дълбокото езеро в Централна Америка, или закачете туристическите си ботуши и тръгнете по пътеките, за да изследвате дълбините на околния пейзаж. За нещо по -приключенско, можете също да се изкачите високо над езерото и долините, като парапланеризирате от скалите на планините.

Езерото също е в близост до няколко селски села, включително Сан Педро и Сан Хуан. Отбийте се за обяд или просто се смесете с няколко от приветливите местни жители.

1. Тикал

Археологическият обект Тикал е възможно най -важната атракция за посещение в Гватемала. Като една от най-мощните цивилизации в кралството на маите, Тикал доминира в региона повече от 700 години, като повечето от сградите датират от 4-ти век пр.н.е.

Състои се от извисяващи се храмове, масивни кралски дворци и варовикови пирамиди, има стотици структури, които да проучите по време на вашето посещение. Северният Акропол и Плаза на седемте храма са две от най -впечатляващите сгради на място. Трябва също да посетите храма Тикал I, който беше гробницата на крал Джасав Чан Кшавиил I.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: