Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Разположена в Индийския океан, дългата и древна история на Шри Ланка означава, че има богатство от невероятни обекти за разглеждане на този прекрасен остров. Със следи от човешки селища, датиращи от VІ в. Пр. Н. Е., Не е нужно да казвам, че посетителите на Шри Ланка могат да се насладят на всички предлагани исторически, археологически и културни забележителности.

Независимо дали е удоволствие в разрушените храмове на Анурадхапура и Полонарува, гледайки страхопочитащо древните стенописи в скалата Пидурангала или просто се къпете в красивите води, които обграждат острова; Шри Ланка има по нещо за всеки.

С множество невероятни пейзажи и изобилие от природни чудеса, тази перла на една страна е абсолютно невероятна за изследване. Ето най -красивите национални паркове в Шри Ланка, на които можете да се насладите.

Карта на националните паркове в Шри Ланка

10. Морски национален парк Адамов мост

https://maps.google.com/?ll=9.070833,79.628334&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в близост до тесен полуостров, изпъкнал в Индийския океан, морският национален парк на Адамовия мост има красив набор от екосистеми, на които посетителите могат да се насладят. Морският парк заобикаля моста на Адам, който се състои от верига ниско разположени плитчини и доказателствата всъщност показват, че тази верига някога е свързвала Шри Ланка с континенталната част на Индия.

Той отдавна е място с голяма известност и дори се споменава в Рамаяна, един от най -древните и почитани текстове в Индия. Поради близостта си с Индия, птиците следват веригата от плитчини, когато мигрират на север и юг и като такава е важна точка за почивка за тях.

С рифове точно до брега, гладки копринени плажове и ниско разположени храсталаци, националният парк е рай за разнообразни диви животни. Докато огромен брой птици преминават през района, делфините, костенурките и дюгоните, които минават край брега, правят най -запомнящата се гледка.

9. Национален парк Каудула

https://maps.google.com/?ll=8.161111,80.904999&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Един от най -важните райони в Шри Ланка за живот на птици, този национален парк очевидно е много популярен сред наблюдателите на птици, които се стичат до неговите граници, за да гледат с възхищение многоцветното шоу пред очите им.

Въпреки че посетителите се насочват предимно към парка, за да се чудят на птиците, които се въртят над главите им в ярко синьото небе, Каудула е дом и на редица големи бозайници. Късметливите туристи могат да забележат слонове, лениви мечки, шриланкийски леопарди, елени и диви свине, които се скитат из горите, докато очарователни лори се люлеят от клоните от двете страни.

Изобилието от фауна и флора, което привлича птиците в района, се дължи на крал Махасен, който отдели територията на парка като източник на вода за своя народ чак през 3 -ти век след Христа! Когато напоителните резервоари бяха окончателно изоставени преди шестдесет години, дивата природа бързо се появи около водоизточника и районът за щастие беше превърнат в национален парк през 2002 г. Както можете да видите, историята изобилства навсякъде в тази красива страна.

8. Национален парк Гал Оя

https://maps.google.com/?ll=7.216667,81.366669&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Близкият язовир Senanayake Samudraya всъщност е отговорен за създаването на този мокър и див парк, тъй като Националният парк Gal Oya действа като водосборна зона за излишната вода, която резервоарът не съхранява. Следователно националният парк има редица влажни зони и буйни гори, които с радост попиват водата, превръщайки животворящия източник в зелени листа и гъста фауна.

Посетителите на парка могат да видят някои от невероятните животни, които наричат парка свой дом със слонове, биволи и леопарди, пребиваващи в неговите граници. Точно до парка е свещеното светилище на Дигхавапи, което привлича хиляди поклонници всяка година.

7. Национален парк Кумана

https://maps.google.com/?ll=6.513056,81.687775&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен на югоизточното крайбрежие на Шри Ланка, този парк е рай за прелетните птици, които всяка година спират в Кумана, за да си починат. Огромни ята от блатни птици и водолюбиви птици покриват хоризонта, това е техният безброй брой, който се спуска по лагуните и влажните зони на парка.

Над 250 различни вида птици са регистрирани в района, а блатата и горите, които също осеяват парка, правят идеалните места за размножаване на изтощените птици. Когато почиват или се хранят, птиците трябва да бъдат предпазливи, тъй като чакалите и риболовните котки дебнат в очакване, за да плячкат нищо неподозиращите жертви.

Слонове и диви свине също могат да бъдат забелязани в Кумана от време на време. Тъй като индуисткият храм на Катарагама се намира наблизо, много поклонници минават през Национален парк Кумана всяка година, тъй като неговите граници лежат по този древен и свещен маршрут.

6. Национален парк Бундала

https://maps.google.com/?ll=6.213889,81.224998&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Дом на невероятно разнообразие от различни екосистеми, влажните зони, пясъчните дюни и горите на Национален парк Бундала приютяват изумително множество диви животни. С близо 200 различни вида птици, пребиваващи в парка, и истински менажерия от земноводни и бозайници на показ, е справедливо да се каже, че Bundala ще зарадва и изуми всеки любител на природата.

Разположен точно на юг в Шри Ланка, паркът е невероятен за скитане наоколо; пълзящи през гъстата зеленина, късметливите посетители могат да се натъкнат на скрития индийски мунджак или лесно стреснатия елен от мишка, който при откриване ще избяга на безопасно място чрез фауната.

5. Национален парк Миннерия

https://maps.google.com/?ll=7.978889,80.848892&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Точно като гореспоменатия национален парк Kaudulla, националният парк Minneriya също дължи съществуването си на действията на крал Махасен преди всички тези векове! Отново мястото на бивш напоителен резервоар, резервоара и влажните зони на Minneriya сега са гореща точка за биологично разнообразие с цяла гама от различни животни и птици, които наричат района свой дом.

С изложените редица разнообразни екосистеми като гори и храсти, впечатляващият пейзаж се променя пред очите ви, докато си проправяте път през парка.

Въпреки че зашеметяващата природа и дивата природа са красиви за гледане, едно събитие стои самостоятелно и несъмнено е короната на това, което паркът може да предложи: The Gathering. По време на сухия сезон тревните площи на парка са привлекателен и изобилен източник на храна за слоновете от Шри Ланка, които живеят в околните райони и следователно тълпи от тях се стичат до ръба на резервоара и се забавляват във водите му. Докато те обикновено наброяват общо около 200, в някои доклади се посочва, че в Минерия са преброени до 700! Гледането им да се събират заедно в такъв брой е едно незабравимо преживяване, което ще остави всеки щастлив посетител с приятни спомени за всички слонове, които е видял отблизо и в естественото им местообитание.

4. Национален парк Уилпату

https://maps.google.com/?ll=8.433333,80.000000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Значение „Земя на езера“; Националният парк Wilpattu със сигурност отговаря на името си, тъй като почти шестдесет от тях се намират в неговите граници. Поради тези живителни източници на вода, фауната и флората процъфтяват във влажната среда и следователно разнообразен набор от животни също наричат района свой дом. Слонове, леопарди, водни биволи и възхитително причудлива ленивка носят всички криволичещи пътища през гъстите гори и храсталаци.

Недокосната и дива, девствената среда е красиво неопитомена и като такава е прекрасна за гледане. Със залеза на слънцето над нюансите на зелено, жълто и кафяво, които характеризират Националния парк Уилпату, посетителите несъмнено ще искат да се връщат отново и отново в този очарователно спокоен парк.

3. Национален парк Удавалаве

https://maps.google.com/?ll=6.438333,80.888336&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Въпреки че има няколко планински области, които оформят красив фон на зашеметяващите пейзажи, най -вече равнините и блатата доминират в националния парк Удавалаве. Докато дивият вид на парка със сигурност е привлекателен, туристите основно се стичат до неговите граници, за да видят шриланкийските слонове, които обикалят равнините.

С птици, кръжащи над главата, гигантските слонове изритат червеникавокафяв прах и планините в далечината, оформящи пейзажа; Удавалаве със сигурност е красив за гледане.

2. Национален парк Horton Plains

https://maps.google.com/?ll=6.800000,80.800003&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Еха! С редица впечатляващи гледни точки, които гледат към зашеметяващата гледка към парка, Horton Plains определено си заслужава да бъде посетен. Разположен в централните планини на страната, националният парк има прекрасна буйна гора, която се спуска пред платата и върховете, които се намират сред облаците.

Една от най -популярните гледни точки е пропастта на края на света, която предлага феноменални панорами на околните райони. Тъй като паркът е източник на три от основните реки на Шри Ланка, неговата влажна природа гарантира, че дивата природа, флората и фауната процъфтяват в равнините Хортън.

Друго теглене за туристите е Baker's Falls; възхитителна каскада, която извира сред гъстия подраст. Не без причина това е един от най -популярните национални паркове в цяла Шри Ланка.

1. Национален парк Яла

https://maps.google.com/?ll=6.372778,81.516945&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Най -посещаваният национален парк в страната, Yala е известен със своята дива природа и с изложени слонове и леопарди от Шри Ланка; Националният парк със сигурност е приятно да се посети. Разположена дълбоко в южната част на страната, Яла има голямо разнообразие от екосистеми, на които да се насладите, докато пейзажът се променя пред очите ви от пясъчни плажове и трънови гори до пасища и мусонни гори.

С огромен брой слонове в парка, както и една от най -високите гъстоти на леопарди в света; Надяваме се, че туристите ще могат да забележат тези величествени същества, когато посещават парка. Историята никога не е далеч в Шри Ланка и редица древни цивилизации някога са процъфтявали в местната област Яла. В днешно време местата за поклонение в Ситулпахува и Магул Вихара, които се намират в парка, все още привличат огромен брой поклонници всяка година.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: