Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

В зенита си Римската империя се простира от Мароко и Португалия на запад чак до Египет и Армения на изток. Основана през 27 г. пр. Н. Е., Империята и нейното по -късно продължение - Византийската империя - окончателно се разпада през 1453 г. сл. Хр., Когато големият град Константинопол е загубен от османците.

Поради обширната територия, която обхващаше, и невероятния брой години, които издържа, Римската империя остави след себе си множество впечатляващи руини. Докато разцветът им отдавна е отминал, сега те действат като важни исторически забележителности и популярни туристически атракции.

10. Акведукт на Сеговия

https://maps.google.com/?ll=40.948002,-4.117700&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в историческото сърце на Сеговия в Испания, този прекрасен акведукт е една от най-добре запазените и най-добре изглеждащи структури по рода си. Смята се, че е построен от римляните някъде около 110 г. сл. Хр., Той е бил използван за транспортиране на вода от близките планини до града и неговите граждани.

Двустепенният акведукт се отличава с красива тухлена зидария и в най-високата си точка достига 28,5 метра. Общо акведуктът може да се похвали с 88 елегантни арки, всички издържали изпитанието на времето.

9. Херкулесова кула

https://maps.google.com/?ll=43.385834,-8.406389&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Считана за най -стария работещ фар в света, кулата на Херкулес е пренебрегнала дивото и неравно северно атлантическо крайбрежие на Испания поне от втория век след Христа. Това е, когато е построен от римляните, които основават дизайна си на легендарния Александрийски фар.

Извисявайки се на 55 метра, здравата на вид кула е последно реновирана през 1791 г., когато е ремонтирана старата римска зидария. Разположено на живописно място на полуостров в Галисия, безкрайното море, простиращо се преди Кулата на Херкулес да види региона, наречен Финистера от римляните, които вярваха, че това е ръбът на света.

8. Пула Арена

https://maps.google.com/?ll=44.873192,13.850239&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Един от най -големите оцелели римски амфитеатри, Pula Arena прави впечатляваща гледка, тъй като все още запазва пълната си верига от блестящи, бели варовикови стени. Построена между 27 г. пр. Н. Е. И 68 г. сл. Хр., Добре запазената арена може да се похвали със стотици великолепни арки, разположени на два или три етажа.

В разцвета си той би могъл да побере до 23 000 весели зрители. Освен това има няколко фантастични подземни галерии, които посетителите могат да разгледат, както и четири кули - по една на всеки ъгъл. Красиво осветена през нощта, арената все още редовно е домакин на събития, въпреки че в наши дни на сцената в Хърватия излизат рок групи и оперни певци, вместо гладиатори.

7. Библиотека на Целз

https://maps.google.com/?ll=37.939140,27.340750&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположена в древногръцкия град Ефес в днешна Турция, библиотеката на Целз с право е възвишена заради изящната си архитектура. Една от единствените останали библиотеки от Римската империя, тя е построена някъде около 120 г. сл. Хр. Като погребален паметник на бащата на Гай Юлий Акила.

Докато по-голямата част от сградата е била разрушена отдавна при пожар, нейната приказна фасада с фините детайли и зашеметяващите статуи е възстановена отново през 70-те години. Смята се, че е притежавала огромна колекция от свитъци, прекрасната библиотека на Целз някога е била една от най -големите библиотеки в империята.

Сега обаче това е популярна туристическа дестинация и изглежда особено арестуващо, когато свети под нощното небе.

6. Дворецът на Диоклециан

https://maps.google.com/?ll=43.508057,16.438334&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Построен като екстравагантен и луксозен дом за пенсиониране на римския император Диоклециан, този добре запазен дворец и прилежащата му крепост сега съставляват почти половината от стария град на Сплит. Огромният комплекс е очарователен за скитане наоколо; големи кули и здрави порти могат да бъдат намерени до сложни фасади, всички изградени от блестящ бял варовик и мрамор.

По крайбрежието на града са разположени апартаментите на императора, които имат някои фантастични зали и храмове, които посетителите могат да проверят, както и монументален централен двор. Построен през няколко десетилетия през третия и четвъртия век, Дворецът на Диоклециан сега е един от най -посещаваните паметници на Хърватия.

5. Амфитеатър на Ел Джем

https://maps.google.com/?ll=35.296371,10.706821&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Една от най-големите и добре запазени римски руини наоколо, Амфитеатърът на Ел Джем сега може да се намери в тунизийския град със същото име. Построен около 238 г. сл. Хр., Колосалната арена приветстваше тълпи от до 35 000 наведнъж, които идваха да гледат гладиаторски битки и други публични зрелища.

Неговите огромни каменни блокове и големи арки все още стоят и до днес, а по време на беди целият град се оттегляше до защитните си граници. Ако изумителният амфитеатър ви се струва познат, това може да се дължи на това, че е включен във филми като „Животът на Брайън и гладиатор“ на Монти Пайтън.

4. Pont du Gard

https://maps.google.com/?ll=43.947300,4.535500&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Великолепно инженерно постижение, Pont du Gard е най-впечатляващият участък от 50-километров акведукт, построен за пренасяне на вода до Ним в днешна Франция. Простирайки ширината на река Гардон, той е най-високият от всички мостове от акведукт от римската епоха, с три нива на сводове, извисяващи се до 48,8 метра.

Въпреки че е построен през първия век след Христа, той все още е много добре запазен, тъй като местните господари го използват като мост за плащане на векове в продължение на векове. Разположен на живописно място, Pont du Gard прави няколко фантастични снимки и сега е популярна туристическа атракция и важен исторически паметник.

3. Пантеон

https://maps.google.com/?ll=41.898602,12.476800&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Откакто е завършен през 125 г. сл. Хр., Пантеонът е определяща черта на центъра на Рим. Означавайки „храм на всички богове“ на латински, Пантеонът започва живота си като храм и едва през 7 век е превърнат в църква. Големите му коринтски колони и пещерен купол са добре запазени; това е така, защото се използва непрекъснато през вековете и хилядолетията.

Вътре искрящите му мраморни подове са облицовани с вековни гробници и параклиси, с красиви картини и скулптури, разпръснати сред тях. След като са изиграли изключително влиятелна роля в западната архитектура, великолепните колони и портик на Пантеона, с купола отгоре, са били възпроизвеждани безброй пъти по целия свят.

2. Баалбек

https://maps.google.com/?ll=34.006943,36.203888&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Някога известен като Хелиополис - градът на слънцето - разтегнатият комплекс на Баалбек е дом на някои от най -впечатляващите римски руини наоколо. От тях двата най -големи и големи са Храмът на Вакх и Храмът на Юпитер; и двете датират около първи и втори век пр.н.е.

Докато те се отличават със славна архитектура с гигантски колонади от здрави колони, останалата част от комплекса има някои прекрасни останки и руини, които посетителите могат да разгледат. Големият двор, например, е осеян с каменни блокове и резби от хилядолетия, докато древни укрепления могат да се видят тук и там.

Въпреки че мястото е било ограбено през вековете за строителни материали от мамелюците и османците, Баалбек все още е важен исторически обект и е една от най -популярните туристически атракции в Ливан.

1. Колизеум

https://maps.google.com/?ll=41.890167,12.492269&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Една от най -известните сгради, построени някога, Колизеят почти няма нужда от представяне. Разположен в сърцето на Рим, огромният овален амфитеатър е един от най -големите архитектурни триумфи на Римската империя и остава почти 2000 години след завършването му.

Докато три етажа с огромни аркади съставляват външната му стена, интериорът му може да се похвали с фантастична гледка към безкрайните места за сядане и подземната мрежа от тунели и стаи, които са лежали под пода на арената. През вековете в амфитеатъра се провеждат безброй гладиаторски състезания, лов на животни и дори подигравателни морски битки, които могат да съберат до 80 000 зрители.

Един от най-емблематичните символи на императорския Рим, Колизеумът е забележителност, която трябва да се види поради своята внушаваща благоговение архитектура, невероятни размери и историческо значение.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: