Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Докато Унгария е известна със своя гулаш и червен пипер (който между другото произхожда от Новия свят), тя е известна с много повече от това, включително изискани вина от световна класа и ликьорът от круша, сладък десерт с оранжев цвят, понякога известен като палинка.

Посетителите на Унгария бързо научават, че това е земя на много култури, която е била управлявана от римляните, османците, монголите, маджарите, чехите и Съветите. Могат да се намерят останки от римски укрепления, както и напълно ефектни сгради, датиращи от Средновековието. Унгария също е земя на красивата синя река Дунав; никое пътуване тук не би било пълно без разходка с лодка по него. Преглед на най -добрите места за посещение в Унгария:

10. Дьор

https://maps.google.com/?ll=47.684166,17.634443&z=13

(ВИЖ КАРТА)

С корените си в келтската и римската епоха, Дьор също е бил управляван от монголите, маджарите, чехите и османците, въпреки че градските бащи са изгорили града, за да попречат на турците да го превземат. Гьор, разположен между Будапеща и Виена, е добър град, в който можете просто да се разхождате. Почти на всяка крачка ще се натъкнете на статуи и прекрасни стари сгради. Старият град на хълма Капталан може да се намери при сливането на реките Дунав, Раба и Ребка. Задължителна забележителност е църквата "Св. Игнатий Лойола", богато украсена бенедиктинска катедрала, която посетителите описват като "храна за душата".

9. Национален парк Hortobagy

https://maps.google.com/?ll=47.599998,21.100000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Националният парк Хортобаги е създаден като първи национален парк в Унгария през 1973 г. Това е най-голямата защитена зона в страната и най-голямата полуестествена пасища в Европа, като алкалната степ датира от 10 000 години. Животни, включително диви коне, са живели в степта през ледниковия период. Конете, както и едър рогат добитък, волове и биволи, все още пасат по сушата. Това е добро място за наблюдение на птици, тъй като в парка живеят 342 вида. Ключова атракция е мостът с девет арки, построен в средата на 19 век за хора, които се нуждаят от преминаване през силно наводнените тревни площи. Друго топ място е вятърната мелница Кареаг, също построена през 19 век.

8. Дебрецен

https://maps.google.com/?ll=47.529968,21.639160&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Дебрецен, който през века е бил столица на Унгария през различни векове, е важен културен център. Силно разрушен по време на Втората световна война, Дебрецен се счита за интелектуален център на страната, започвайки от основаването на Калвинисткия колеж през 1538 г. Сега известен като Университета в Дебрецен, колежът е известен със своята архитектура. Градът има процъфтяваща музикална сцена и е дом на международния конкурс за хора на Бела Барток. Най -добрите атракции включват Реформираната велика църква, най -голямата протестантска църква в Унгария; музея Дери със своята колекция от древни египетски артефакти и ежегодния Цветен карнавал.

7. Хевиз

https://maps.google.com/?ll=46.792339,17.184971&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Ако накисването в горещи извори ви успокоява, се отправете към Хевиз, дом на едно от най -големите термални езера в света. Температурата на водата варира от 24 до 37 градуса (71 до 100 ° F), което прави приятното плуване. Водата тече от източника си достатъчно бързо, за да се смени на всеки 3-1/2 дни, като поддържа водата чиста. Разположен близо до езерото Балатон, Хевиз е известен със своите спа центрове с много процъфтяващи курорти. След като плувате в тези лечебни води, може да искате да се разходите в близката гора или да вземете фестивал за храна или концерт на открито. Със средиземноморски климат, Хевиз е популярна целогодишна дестинация.

6. Национален парк Агтелек

https://maps.google.com/?ll=48.475731,20.486870&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Ако сте спекулант, включете Националния парк Aggtelek в списъка си с кофи за Унгария. Разположен в Северна Унгария на около три часа път с кола от Будапеща, паркът е дом на най-голямата сталактична пещера в Европа. Предлагат се обиколки с екскурзовод, съобразени с физическите възможности. Специално изживяване в пещерата е слушането на концерти в Барадла. Паркът е защитена зона, като някои части са забранени за туристи, докато посетителите трябва да останат по маркирани туристически пътеки в други. Националният парк Aggtelek е добро място за разглеждане на флората и фауната и посещение на странни села в неговите граници.

5. Печ

https://maps.google.com/?ll=46.071110,18.233055&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Печ е мултикултурен град, където различни етнически групи мирно съжителстват заедно, където бежанците са събрани в лоното на града, което го прави един от градовете на мира на ЮНЕСКО. Дом на първия университет в Унгария, основан през 1367 г., Печ е управляван от римляни, християни и османци. Мек климат, великолепни музеи, средновековни сгради и изискани вина правят Печ популярна туристическа дестинация. Историческите религиозни сгради са голям интерес, включително катедралата в Печ, Щени Тер, синагогата в Печ и джамията на Паша Гази Касим.

4. Шопрон

https://maps.google.com/?ll=47.684891,16.583050&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Създаден през римско време, Шопрон е бил както австрийски, така и унгарски град през вековете. Гласуването през 1921 г. реши, че то трябва да бъде част от Унгария, спечелвайки Шопрон прозвището „Най -верният град“. Портата на вярността почита това. Намира се на главния площад до забележителната градска кула Firewatch Tower. Градът е опустошен от Втората световна война, въпреки че много от средновековните му сгради са избегнали щети. Шопрон днес е един от най -големите унгарски региони за производство на вино, един от малкото, известен както с червените, така и с белите си вина. Голям туризъм се предлага в близките Алпи.

3. Егер

https://maps.google.com/?ll=47.899021,20.374701&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Егер, вторият по големина град в Северна Унгария, е известен с няколко неща. Основан от първия християнски крал на Унгария, Свети Стефан, през 10 век, градът е известен със своите великолепни барокови сгради. Кралят основава епископска катедрала, като Егер остава важен религиозен център днес. Катедралата е построена на замъчния хълм, като градът расте около нея. Замъкът и базиликата остават най -добрите забележителности на града, последвани от Долината на жените, поредица от винарски изби и ресторанти, вградени в околните хълмове. Вижте минарето Torok Kori, най -северното турско минаре в Европа; изкачването със 150 стъпки до върха е стръмно, но гледките си заслужават.

2. Езерото Балатон

https://maps.google.com/?ll=46.833332,17.733334&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Когато релаксацията в курорт ви стане по -привлекателна, отколкото да се разходите по друга калдъръмена улица, за да видите друга средновековна сграда, се отправете към езерото Балатон. Най -голямото сладководно езеро в Европа е и най -популярният летен курорт в Унгария. Толкова е голямо, че понякога се нарича „Унгарско море“, възхитително погрешно наименование, тъй като страната няма излаз на море. Тревата покрива много от плажовете, въпреки че някои курорти са създали изкуствени пясъчни плажове. Шиофок е столицата на езерото, а фериботите във Fonyod отвеждат пътници до Бадачони, голям лозарски регион. Северният бряг предлага още винарни, историческият град за къпане Balatonfured и бароковия замък Festetics.

1. Будапеща

https://maps.google.com/?ll=47.471943,19.050278&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Будапеща, столицата на Унгария и най -големият град, се смята за един от най -красивите градове в Европа. Едно от най -добрите места за посещение в Унгария, Будапеща е дом на най -голямата в света пещерна система с термални води, както и втората по големина в света синагога и третата по големина сграда на Парламента, най -голямата атракция на града. Ще откриете невероятна гледка към Дунав и града от Рибарския бастион, първоначално част от градската стена. Трогателен паметник на евреите, загинали през Втората световна война, може да се намери в Обувките на Дунав, където евреите свалиха обувките си, преди да бъдат застреляни и отмити от реката.

Будапеща е два града, Буда и Пеща, разделени от река Дунав, но смесени в един великолепен метрополис. Разположен на западната страна на Дунав в Буда, замъчният хълм е домът на многократно ремонтирания Кралски дворец, датиращ от 1265 г. Сегашният необароков сграден комплекс, който не може да пропусне атракции като 800-годишния -старата църква Матиас, Националната галерия и други музеи, които показват имперското минало на Унгария.

За разлика от хълмистата Буда, източният Пешт е плосък и изпълнен с булеварди, които сякаш се простират завинаги. Пест съдържа центъра на града, университети и сайтове като скандалната Къща на терора. Сега мемориален музей, бившата градска къща беше седалището на нацистката партия през Втората световна война и тайната полиция, когато Унгария беше член на Съветския съюз.

Въпреки че миналото винаги присъства в Будапеща, градът е известен със своето свободно движение на съвременния живот. Никъде това не е по -очевидно, отколкото в кертовете или „разрушените кръчми“, които изникват в по -слабо развитите части на града, когато времето стане хубаво. Намирането на кафенета, кръчми и клубове на открито може да бъде предизвикателство, но кухнята и развлеченията, сервирани в тези импровизирани заведения, правят ловът полезен.

Посетителите, търсещи релакс, се стичат до многото минерални извори в Будапеща, бани, хранени с естествени горещи извори, които лежат под повърхността на града. Независимо дали е в модерен спа център или в древна турска баня, „вземането на водата“ е задължително преживяване в Будапеща. Това е идеалният начин да се отпуснете след ден, разглеждащ една от най -популярните туристически дестинации в Източна Европа.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: