Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

За да се насладите както на римските руини, така и на Адриатическото крайбрежие, няма съмнение, че Сплит е топ дестинация. Градът е построен около двореца Диоклециан, което го прави исторически значим град в Хърватия. Има и зашеметяващи плажове и възможности за плаване, гмуркане и плуване в Адриатическо море. Въпреки че няма да имате проблеми с намирането на невероятни неща за вършене, разглеждане и изследване в рамките на Сплит, също така си струва да се осмелите извън градските стени. Планирайте едно или повече еднодневни пътувания от Сплит до следните дестинации, за да се насладите на най -доброто, което Хърватия може да предложи.

9. Шибеник

https://maps.google.com/?ll=43.735001,15.890556&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Град Шибеник има записана история, датираща от близо 1000 години. Исторически най -важната забележителност на града е катедралата Сейнт Джеймс от 15 -ти век, която се гордее с красиви скулптури и впечатляваща каменна зидария. За да разгледате центъра и сърцето на града, отидете на улицата на крал Томсилав, известна на местните като Калеларга, за да се разходите из бутици и да се отпуснете в очарователни кафенета. Дръжте очите си отворени, за да забележите вездесъщата шапка шибеник, необичайна черна и оранжева глава, родена в града.

Как да стигнем до Шибеник

 • Разположен само на 80 километра, до Шибеник е лесно да се стигне с обществен транспорт; автобусите редовно тръгват от главната автогара в Сплит. Пътуването отнема около час и половина и след като пристигнете, всички очарователни забележителности на Шибеник са само на кратка разходка.
 • Шофирането до Шибеник също е много лесно за правене и означава, че потенциално бихте могли да посетите Трогир по пътя или да спрете до близкия национален парк Крка, ако имате време. Просто се насочете на североизток от Сплит по A1, след което вземете E65, насочвайки се на запад; изключете, след като видите табели за Шибеник. Това трябва да отнеме малко повече от час. По -живописен, но много по -дълъг маршрут е да следвате D8, който се движи по змийския път по зашеметяващото крайбрежие на Далмация между двата града.
 • Прекрасен начин да се насладите както на възхитителните исторически и архитектурни забележителности на Шибеник, така и на прекрасната природа в Националния парк Крка е да направите обиколка с екскурзовод, която съчетава двете в едно незабравимо еднодневно пътуване. Освен да се чудите на църкви, да се къпете под водопади и да се скитате сред гори, обиколката включва и прекрасно пътуване с лодка до Скрадин, където можете да се насладите на дегустация на вино и сирена. Вижте отзивите и цените на пътуването.

8. Остров Солта

https://maps.google.com/?ll=43.369999,16.309999&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Остров Солта може да е само на 19 км (12 мили) от Сплит, но той е свят за себе си. Достъпен с ферибот за по -малко от час, Solta прави едно прекрасно еднодневно пътуване от Сплит. Тъй като Солта е по -слабо развита от някои от останалите хърватски острови, тя запазва своята култура и история и посетителите ще бъдат леко отклонени. Наред с отличното туризъм и красивите плажове, остров Шолта предлага и множество исторически структури и някои руини. Може да искате да разгледате една от дузината църкви, които са на повече от 300 години, праисторическата крепост на хълма Градац или древните останки от няколко саркофага.

Как да стигнем до остров Шолта

 • За да разгледате красивия остров Солта, първо ще трябва да стигнете до там. Няколко ферибота се движат между Сплит и Рогач - главния град на острова - всеки ден. Тъй като те не са твърде чести, добра идея е да планирате пътуването си предварително. Пътуването с ферибот обикновено отнема един час, като някои катамарани отнемат само половин час. След като пристигнете в Рогач, можете да вземете автобус или такси до някой от другите очарователни малки градове и села, разположени по крайбрежието.
 • Друг вариант е да се присъедините към забавна екскурзия с катамаран, която ще ви разведе из Хвар и Пакленските острови; това предлага фантастична гледка както към Брач, така и към островите Солта, докато пътувате. С включени редовни спирки за плуване и шнорхел, наред със свободното време в град Хвар, това е отличен ден с нещо, на което всеки може да се наслади. Вижте отзивите и цените на пътуването.

7. Салона

https://maps.google.com/?ll=43.538437,16.474342&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Ако сте очаровани от римските руини, еднодневното пътуване от Сплит до Салона е фантастичен избор. Бившата римска столица на Далмация, Салона е само на 10 км (6 мили) от Сплит, което го прави бързо пътуване за любителите на историята. Докато сте в Салона, ще можете да обиколите руините на огромен амфитеатър от втори век, който беше достатъчно голям, за да побере 18 000 зрители за гладиаторски битки срещу мечки. Не забравяйте да оставите време, за да видите гробището с базилика от четвърти век, погребението на християнските мъченици, наречено Manastirine, покрит акведукт от първи век и информативните експонати в музея Tusculum.

Как да стигнем до Салона

 • Тъй като се намира толкова близо до Сплит, е много лесно да посетите Салона с обществен транспорт. От автобусен възел „Сукойсанска“ номер 37 тръгва редовно; това спира до Салона по пътя за Трогир и си заслужава да продължите към последното, след като сте проучили римските руини до насита. Като цяло, трябва да ви отнеме само 15 до 20 минути, за да стигнете до Салона.

6. Златни Рат

https://maps.google.com/?ll=43.255829,16.633801&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Остров Брач, южно от Сплит, е дом на редица интересни и живописни дестинации. Един от най -популярните е Златни рат, разположен близо до град Бол. Златни рат, известен още като Златния рог, е триъгълен плаж, който се простира край брега и се гордее с буйна зелена средиземноморска борова горичка в центъра му. Широко смятан за един от най -красивите плажове в цяла Хърватия, Златни Рат е грандиозно място да се отпуснете, да се любувате на гледките, да опитате гмуркане или дори да се качите на уиндсърф, популярно забавление благодарение на редовните бризове в региона.

Как да стигнем до Златен рат

 • За да стигнат до красивия плаж на Златни Рат от Сплит, посетителите имат на разположение няколко възможности. Първият е най -лесният; това е да вземете едночасов директен ферибот от пристанището в Сплит чак до Бол, който е най-близкият град до плажа. Фериботите обаче не заминават толкова често, така че ще искате да проверите графика предварително. Като алтернатива можете да вземете ферибот до Супетар, който е на север от остров Брач, след което да пътувате с автобус за 40 минути до Бол. От Бол плажът е само на кратка разходка.
 • Чудесен начин да разгледате остров Брач е да направите обиколка с екскурзовод, която включва спирка до великолепния Златни Рат. Освен че ще се насладите на спиращите дъха гледки, предлагани от вашия луксозен катамаран по време на пътуването до там и обратно, вие също ще направите обиколка с автобус с екскурзовод на острова и ще спрете в прекрасния залив Lucice, където можете да плувате, да се отпуснете и да вземете в зашеметяващата природа. Вижте отзивите и цените на пътуването.

5. Омиш

https://maps.google.com/?ll=43.433334,16.683332&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен на 32 км (20 мили) южно от Сплит, Омиш е исторически пристанищен град, построен там, където водите на река Цетина се срещат с водите на Адриатическо море. Плажовете и историята се смесват в Омиш, което го прави място както за почитателите на слънцето, така и за любителите на историята. Колективно църквите в Омиш са невероятни и обиколките с екскурзовод ви отвеждат до някои от най -старите и архитектурно значими. Две крепости, Мирабела и Фортика, някога са защитавали града, но сега са отворени за посетители. Велика Плаза е главният градски плаж, където можете да плувате, да се насладите на слънцето или да се насладите на местното вино в кафене с изглед към водата.

Как да стигнем до Омиш

 • От Сплит, Омиш е само на половин час път с автобус. Просто се качете на автобус на главния автобусен терминал в Сплит и слезете в центъра на Омиш, след като се насладите на живописно пътуване с автобус по крайбрежието на Далмация. Обикновено има един до два автобуса на час, тръгващи от Сплит до Омиш, в зависимост от времето на деня.
 • Шофирането до Омиш отнема приблизително едно и също време и вие следвате почти същия маршрут като автобуса. Просто се отправете на изток от Сплит и се придържайте към D8, който прегръща брега и ще ви отведе чак до Омиш. Ако сте наели колата за деня и искате да се възползвате максимално от нея, можете да шофирате до противоположната страна на Сплит и да посетите Трогир, след като видите Омиш, тъй като е само на около час път с кола.

4. Град Хвар

https://maps.google.com/?ll=43.171562,16.443272&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Пристигането на остров Хвар от Сплит е приятно пътуване, което изисква едночасова разходка с ферибот. Гледките по пътя са великолепни, но истинската награда се разкрива, след като пристигнете в Хвар. Градският площад е сред най -големите в страната и датира от 13 век. Градът се развива навън от площада, така че можете да проследите историята на архитектурата, докато вървите във всяка посока. Разгледайте вътрешността на катедралата Свети Стефан, отпийте от местната напитка от смокинова ракия или просто се разходите по крайбрежието, за да забележите риболовните хвалби, идващи при залез слънце.

Как да стигнем до град Хвар

 • За да стигнете до град Хвар от Сплит, ще трябва да вземете ферибот; те се изпълняват много често през високия туристически сезон, като останалата част от годината е по -малко. Фериботът за Хвар отнема между час и два часа, в зависимост от маршрута, който следва. След като пристигнете, ще се озовете в центъра на града с всички основни забележителности на пешеходно разстояние.
 • Един незабравим начин да посетите град Хвар е да се качите на борда на моторна лодка, която също ще ви отведе до още пет хърватски острова. През деня ще можете да разгледате пещери, да плувате и да се гмуркате с шнорхел в Синята лагуна на остров Будиковац и да слънчеви бани в залива Смокова. С дегустация на вино на остров Брач и свободно време в град Хвар, това е екшън обиколка, която ще ви остави уморени, но щастливи в края на деня. Вижте отзивите и цените на пътуването.

3. Национален парк Крка

https://maps.google.com/?ll=43.801945,15.972778&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Северно от Сплит е един от най -големите паркове в Хърватия, Национален парк Крка. Две големи реки преминават през парка, което води до множество водопади. Пешеходните пътеки варират от лесни за навигация и добре маркирани до истинска провинция, привлекателни за различни нива на фитнес. За разлика от много от живописните водопади в региона, всъщност можете да плувате в основата на няколко водопада в Национален парк Крка. Въпреки че можете лесно да обиколите парка самостоятелно с помощта на табели и карта, пешеходните обиколки или автобусните обиколки са популярен начин да видите възможно най -много от Крка за един ден.

Как да стигнем до Национален парк Крка

 • От главната автогара в Сплит директните автобуси ще ви отведат до Скрадин - където е един от входовете за Национален парк Крка - само за час и половина. Въпреки че те се изпълняват много често през високия туристически сезон, те оставят малко през останалата част от годината, така че е добра идея да проверите графика предварително и да планирате пътуването си съответно.
 • Друга възможност е да карате там сами; пътуването отнема малко повече от час, въпреки че този маршрут включва и такси. Просто излезте от града по A1 и вземете E65 до изход 22 точно извън Шибеник. Завийте на D33 и това ще ви отведе до Lozovac, където ще намерите паркинг и вход за националния парк. На връщане към Сплит си струва да спрете, за да разгледате Шибеник или Трогир.
 • Много хора, които искат да посетят прекрасните водопади, в крайна сметка ще направят обиколка с екскурзовод до Национален парк Крка, тъй като това не само ще ви отведе да плувате под тях, но и ще ви отведе на разглеждане на историческите забележителности на Шибеник и дегустация на вино в Скрадин. С включено пътуване с лодка, това е чудесна възможност за хора, които искат да изпитат възможно най -много различни страни на Хърватия само за един ден. Вижте отзивите и цените на пътуването.

2. Плитвишки езера

https://maps.google.com/?ll=44.883888,15.605278&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Северозападно от Сплит и по -навътре във вътрешността е Националният парк Плитвишки езера. Състои се от повече от 16 зашеметяващи езера, всяко от които има тюркоазен оттенък и буйна зелена гора, паркът е бягство от ежедневието и ярко съпоставяне с крайбрежните райони. Въпреки че в парка не е разрешено плуване, има много начини да останете активни. Можете да се разходите до Великият шамар, невероятен водопад, заобиколен от камъни, както и до няколко пещери, по -малки водопади и места за къмпинг. Изобилието от флора и фауна ви дава много място за забелязване по пътя, включително мечки, диви котки и повече от 120 вида птици.

Как да стигнем до Плитвишките езера

 • Разположен на 270 километра северозападно от Сплит, отнема около три часа, за да стигнете до Плитвички езера от Сплит. След като излезете от центъра на града по A1, искате да се качите на E65 в северозападна посока, преди да продължите по E71. На изход 13, изключете на същия A1, който сте започнали точно извън Сплит; това ще ви отведе чак до красивите езера. Поради обиколния маршрут, който изминава, не си струва просто да се придържате към А1 докрай там, тъй като това би добавило много време към пътуването.
 • Ако сами не обичате да шофирате по този път, може да помислите за обиколка с екскурзовод до Плитвишки езера. След като сте преминали през красивата хърватска провинция, вашият водач ще ви разведе из блестящите езера и по живописни горски пътеки преди запомнящ се круиз през едно от езерата. Вижте отзивите и цените на пътуването.

1. Трогир

https://maps.google.com/?ll=43.516903,16.251364&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Само на 24 км (15 мили) западно от Сплит, а също и на Адриатическото крайбрежие се намира град Трогир. Град Трогир е пълен със средновековна архитектура, голяма част от която е забележително добре запазена. Стени от 15-ти век обграждат Трогир и в тях можете да се разхождате по тесни криволичещи улички, да видите красивата катедрала „Св. Ловро“ във венециански стил и да се любувате на градския призив от 15-ти век, който все още стои. По -близо до брега, отпуснете се на красиви плажове или вечеряйте с изглед към чистата синя вода. Не забравяйте да посетите крайбрежната крепост Камерленго, където можете да се разходите по стените и да се насладите на наистина невероятна гледка към града, както и крайбрежието.

Как да стигнем до Трогир

 • За да стигнете до Трогир с обществен транспорт от Сплит е много просто и бързо и трябва да ви отнеме само около половин час. На всеки час тръгват множество автобуси; те тръгват както от главния автобусен терминал в Сплит, така и от автобусния център Sukoisanska в западната част на града. Или вземете линия 37 от последния или се качете на някой от автобусите, които се отправят към Шибеник или Задар от главния терминал; всички те спират по пътя към Трогир.
 • Шофирането също е толкова лесно и означава, че можете да продължите да изследвате славното хърватско крайбрежие, след като видите Трогир. От центъра на града тръгнете на изток от града, докато стигнете до D8, по който искате да поемете, като се насочите на запад. След около 25 километра ще видите табели за Трогир-шофирането отнема само половин час. Оттук винаги можете да шофирате, за да посетите близкия Шибеник или прекрасния национален парк Крка.
 • Друг прекрасен начин да посетите Трогир е да направите обиколка с екскурзовод, която съчетава пътуване до красивия град с разходка за разглеждане на забележителности около Сплит. По този начин ще можете да видите и двата прекрасни града само за един ден и с опитен водач под ръка ще излезете с по -голямо разбиране и признателност за тази прекрасна част на Хърватия. Вижте отзивите и цените на пътуването.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: