Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

В центъра на Шри Ланка огромна скална колона се издига от гората около нея. Скалата е висока почти 200 метра (660 фута) и е дом на руините на крепост, както и на древен дворцов комплекс. Построен е по време на управлението на крал Касяпа, продължило от 477 г. до 495 г. сл. Н. Е. Този обект се нарича Сигирия, което означава Лъвска скала. След смъртта на краля дворецът е изоставен, но по -късно е използван като будистки манастир до 14 век. След този период няма данни за Сигирия до 300 години по -късно, когато тя е била използвана за кратко като аванпост на Кралство Канди.

Самата скала Сигирия е втвърдена магма щепсел от угаснал и дълго ерозиран вулкан, подобен на кулата на дяволите в Уайоминг. Археолозите смятат, че този регион е бил обитаван от трети век пр.н.е. Крал Касяпа избра това място за своя столица, защото с 360-градусовата гледка от върха, това би му дало предимство, ако бъде атакувано. След няколко години плановете за създаване на дворцов комплекс на върха на скалата най -накрая се осъществиха и комплексът се превърна в основен дворец, както и в крепост. Плановете предвиждаха горен дворец на върха на скалата и долни дворци на нивото на земята.

Кралят е построил пищни градини в целия комплекс. Градините, един от най -красивите аспекти на Сигирия, се състоят от три секции: водните градини, терасовидните градини и пещерата и камъните. От трите градини терасовидните градини изглежда привличат най -голямо внимание от посетителите. Тези озеленени градини са едни от най -старите в света и туристите могат да следват пътеките през градините до двореца на върха на скалата.

Почти всички посетители се стремят да стигнат до върха на Сигирия, където се намира комплексът на кралския дворец. Има стълбище от камък, което води от дъното на скалата до върха.

Около половината нагоре има две лъвски лапи, които са били част от масивен лъв с отворена уста. Отворената уста е входът към двореца. Днес са останали само лъвските лапи.

Пещерата Cobra Hood съдържа картини на повече от 1500 години. Тези стенописи, защитени от елементите от пещерата, изобразяват синхалски моми, изпълняващи различни задачи. Археолозите не знаят дали изображенията показват религиозни ритуали или изобразяват многобройните съпруги на краля.

Една завладяваща характеристика на сайта е огледалната стена. Разположена от западната страна на скалата, огледалната стена представляваше тухлена стена, покрита с бяла мазилка, толкова силно полирана, че може да произвежда отражения. С течение на времето тази стена се превърна в табло за графити, покрито със съобщения от различните посетители на Сигирия. Някои от графитите Sigiri са датирани още през осми век сл. Н. Е. С толкова много посетители, които искат да оставят послание, традицията е преустановена и стената сега е подложена на защитна реставрация.

Днес дворцовият комплекс е един от най-добре запазените примери за градоустройство. Фактът, че Сигирия все още съществува, за да могат посетителите да я разгледат, е свидетелство за иновативното инженерство и дизайн, използвани при изграждането на двореца/крепостта.

Музеят Сигирия има експонати от инструменти и други артефакти, открити по време на разкопките на обекта. Той също така съдържа снимки и репродукции на изящните стенописи, намерени в пещерата Cobra Hood. Освен това, преводите на графитите от огледалната стена са достъпни за разглеждане в този музей.

Удивително е да се види как една недокосната скала може да се превърне в жив комплекс, както и във впечатляващо произведение на изкуството. Посещението в Сигирия определено трябва да бъде част от всеки маршрут, когато пътувате до Шри Ланка.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: