Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Потопена в историята с пейзаж, обхващащ плажове и извисяващи се планини, Турция е действала като портал между Европа и Азия в продължение на хиляди години. Като място на търговия и обмен на култури направи Турция богато разнообразна страна. Точката, в която Изток се среща със Запада, богатството на културата и широтата на влиянието са оставили своя отпечатък и се разкриват във вълнуващия кулинарен пейзаж на страната, както и в безбройните религиозни паметници и археологически обекти.

Истанбул, някога столица на Византийската и Османската империя, заема видно място в повечето планове за пътуване, но има още много страхотни дестинации. Можете да се насладите на времето си тук, пребивавайки в бутикови хотели в пещери и плавайки с балони с горещ въздух над отвъдния пейзаж на Кападокия, скитайки сред гръко-римския свят в Ефес или просто попивайки слънцето в луксозните морски курорти по протежение на Егейско море. Ето един поглед към най -добрите места за посещение в Турция:

10. Анкара

https://maps.google.com/?ll=39.875000,32.833302&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Столицата на Турция, Анкара, е разтегнат, модерен град, в който се намират правителствени сгради, търговски предприятия, университети и чуждестранни посолства. Разположена точно в центъра на страната и района на Анадола, Анкара е важен транспортен възел, свързващ както граждани, така и туристи с други големи дестинации в Турция. Анкара обаче не е само бизнес. Този оживен град предлага и няколко исторически обекта и някои изкуства и култура.

Стар град, обитаван някога от различни култури, включително хетейска, гръцка, римска, византийска и османска, Анкара е изпълнена с древни структури и руини, отразяващи нейната история. Някои от най -забележителните от тях са Храмът на Август, Цитаделата и Римски театър. В целия град могат да се намерят и множество исторически джамии. Важна забележителност от 20 -ти век, Аниткабир, е мавзолей, в който се намира гробницата на първия президент на Турция Мустафа Кемал Ататюрк.

Анкара може да се похвали с оживена сцена на изкуството и културата с голяма концентрация на театри и музеи, включително Музея на анадолските цивилизации, в който се помещават повече от 200 000 обекта. Традиционните пазари и модерните молове предлагат фантастичен избор за пазаруване, където могат да бъдат закупени продукти като пресни продукти, подправки, килими и електроника.

9. Мардин

https://maps.google.com/?ll=37.316666,40.737778&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен на стратегически хълм с изглед към равнините на Месопотамия в югоизточна Турция, Мардин е столицата на провинция Мардин. Едно от най -старите селища в региона, Мардин е най -известен със своето културно разнообразие и Стария град от сгради от пясъчник, които се спускат надолу по хълма.

Старият град на Мардин лесно се обикаля пеша. Лабиринтът от криволичещи улици води посетителите по къщи с тераси и популярни места като манастира Дейруз-Зафаран, един от най-старите манастири в света, и султан Иса Медресеси, средновековен паметник, който някога е служил като астрономическа обсерватория. Zinciriye Medresesi, ислямско училище от 14 -ти век, разполага с красиви дворове и произведения на изкуството.

Голямата джамия с нейното извисяващо се минаре е трудно да се пропусне. Макар и затворена за обществеността, цитаделата представя фантастични възможности за снимки. В Стария град има безброй магазини, продаващи керамика, сребърни изделия, кожа и традиционни шапки.

8. Коня

https://maps.google.com/?ll=37.866669,32.483334&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Един от най -старите градове в света и най -известен със своята забележителна селджукска архитектура и въртящи се дервиши, Коня е голям град в региона на Централна Анадола в Турция. През 12 и 13 век Коня просперира като столица под управлението на династията Селджук. Днес все още може да се възхищаваме на атрактивни сгради от тази епоха, като например джамията Алаедин, в която се помещават гробниците на няколко султана. Друг популярен пример е Ince Minare Medrese, сега музей, показващ артефакти от Селджукската и Османската епохи.

Макар и в руини, дворецът Селджук също си заслужава да бъде посетен. Съвременна архитектурна атракция е кулата Селджук, един от най -високите небостъргачи в Турция, включващ въртящ се ресторант на последните два етажа.

През 13 век Коня е дом на персийския богослов и суфийски мистик Руми. Неговата гробница, мавзолеят на Руми, със съседния му музей Мелвана, е задължително място за посещение в Коня. Последователите на Руми основават ордена Мевлеви, който е известен още като вихрови дервиши поради прочутите си религиозни церемонии, при които се въртят наоколо и наоколо на левия крак, докато носят бели, издути рокли. Тези церемонии, известни още като Сама, могат да се наблюдават седмично в културния център Мевлана.

Коня също предлага красиви зелени площи и паркове като хълма Алаедин в центъра на града и Японския парк с прекрасните си пагоди, водопади и езера.

Тъй като Коня е един от по -консервативните градове в Турция, баровете и нощните клубове не са толкова много. Някои хотели и кафенета обаче предлагат алкохолни напитки.

7. Анталия

https://maps.google.com/?ll=36.900002,30.683332&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Сгушен по красивата турска ривиера на средиземноморското крайбрежие, Анталия е голям, оживен град, посрещащ туристи с множество курорти, хотели, барове и ресторанти. Ефектна природа декорира града с великолепни плажове и буйни зелени планини, осеяни с древни руини. От плуване и ветроходство до планинско катерене, разглеждане на забележителности и семейни забавления, Анталия предлага по нещо за всеки.

Разходка из Калейчи, Стария квартал, предлага крачка назад в древното минало на града с гледка към старите градски стени, римски порти, лабиринтни улици и исторически структури, които включват Часовниковата кула и красиви, стари църкви, джамии и храмове . В сърцето на Стария квартал е площадът Cumhuriyet, заобиколен от магазини, кафенета, турски бани и улични артисти.

Основните плажове на Анталия, Коняалти и Лара, предлагат бял пясък, водни спортове, курорти, барове и ресторанти. В близост до плажовете има водни паркове, увеселителни паркове и зоологическа градина. Няколко музея излагат артефакти и реликви от района, включително награденият музей в Анталия.

Вижте също: Най -добрите атракции в Анталия

6. Мармарис

https://maps.google.com/?ll=36.849998,28.266666&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Един от най-популярните морски курорти в Турция, Мармарис е перфектна картина, облечена в борови планини, пясъчно бели плажове, тюркоазени води и историческа архитектура. Разположено по протежение на Турската Ривиера в югозападна Турция, това зашеметяващо пристанище за круизи е туристически рай с изключителни възможности за разглеждане на забележителности, водни спортове, фантастични заведения за хранене и оживен нощен живот.

Мармарис представя толкова много неща за разглеждане и правене, че посетителите ще бъдат разглезени за избор. Разходка по калдъръмените улици на стария квартал предлага атрактивна архитектура и посещение на замъка на Сюлейман Великолепния от 16 -ти век. Различни обиколки с лодка водят посетителите, които разглеждат живописните заливи и съседните села.

Конните сафари се разхождат из буйни борови гори, портокалови горички, традиционни села и около недокоснати заливи и зашеметяващи водопади, докато сафаритата с джипове представят приключенията, които не са в движение.

Мармарис разполага и с водни паркове за цялото семейство и турски бани за тотална глезотия и релакс. Ако това не е достатъчно, има няколко еднодневни екскурзии от Мармарис до забележителни дестинации като Далян, Ефес, Памуккале и остров Клеопатра.

Сцената на нощния живот в Мармарис е една от най -вълнуващите в Турция. Има стотици ресторанти, предлагащи ястия от цял свят, от бързо хранене до изискано хранене. Барове и клубове се намират в целия град и по плажовете. Не трябва да се пропускат местата на турското нощно шоу, които предлагат традиционна турска храна, мезета и коремни танци.

5. Страничен

https://maps.google.com/?ll=36.766666,31.388889&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Голямо пристанище в древна Памфилия и окупирано от Александър Велики през 4 век пр. Н. Е., Днес Сиде е живописен град с класически руини и съвременни курорти с изглед към пясъчно -бели плажове. Разположен на средиземноморското крайбрежие на Турция в провинция Анталия на малък полуостров, Side предлага фантастични забележителности, нощен живот и приключения на открито.

Звездната атракция на Сиде е разкопан обект на древни елинистически и римски руини, които включват останките от колосален амфитеатър, агора, византийска базилика, обществени бани, мраморни колони и различни храмове. Римските бани сега са възстановени, за да се помести музей, който показва редица римски статуи и артефакти. Храмът на Аполон с изглед към плажа е невероятна гледка, особено при залез слънце.

Предлагайки тесни улички и атрактивни градини, очарователният град Сиде предлага много ресторанти, вариращи от деликатеси и пицарии до луксозни заведения за хранене в различни кухни. Точно извън града река Манавгат предлага обиколки с лодки, рафтинг с бяла вода и впечатляващи водопади.

4. Бодрум

https://maps.google.com/?ll=37.033333,27.433332&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в провинция Мугла в южния беломорски регион на Турция, Бодрум е мястото на древния укрепен град Халикарнас, който някога е бил дом на мраморни сгради, храмове, статути, павирани улици и Мавзолея, едно от Седемте чудеса на Древен свят.

След като падна в руини, градът остана тихо рибарско селце до 20 -ти век, когато турските интелектуалци му донесоха популярност чрез своите писания. Днес интригуващите руини на Бодрум, зашеметяващите плажове и върховете на скалите привличат хора от цял свят.

От източната страна на Бодрум туристите ще открият красив плаж с изглед към брилянтно синя вода. В близост до плажа има много кафенета, барове и нощни клубове. В западната част на града се намира яхтеното пристанище, търговските центрове и ресторантите.

Никое посещение в Бодрум не би било пълно, без да видите замъка Свети Петър, известен още като Бодрумския замък. Построен от 1402 г. от Knights Hospitaller, сега работи като музей. Други забележителности включват последните останки от мавзолея и древния амфитеатър и портата Миндос, която някога е била сцена на кървава битка по време на обсада от Александър Велики.

Освен разглеждане на забележителности, други неща за разглеждане и правене в Бодрум включват наградения Бодрум музей на подводната археология, който се помещава в замъка Бодрум, исторически вятърни мелници, турски сауни и кални бани, уиндсърф, гмуркане и обиколки с лодки, които включват нощни клубове и стъклени дансинги с дъно

Вижте също: Най -добрите атракции в Бодрум

3. Ефес

https://maps.google.com/?ll=37.941113,27.341944&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Най -пълният класически метрополис в Европа, Ефес е древен обект, разположен в Егейска Турция. До 1 -ви век пр. Н. Е. Ефес е един от най -големите градове в цялата Римска империя и се гордее с едно от Седемте чудеса на древния свят, Храмът на Артемида. Руините на Ефес са добре запазени и се съдържат в голям археологически обект, което го прави една от най -популярните туристически атракции в Турция.

Ефес е обявен за римско селище през 133 г. пр. Н. Е., Въпреки че достига своя връх едва около 200 години по -късно. В един момент, когато градът е бил столица на Мала Азия в Рим, Ефес е настанил повече от 250 000 постоянни жители. Свети Павел е живял в Ефес, насърчавайки християнството сред много други религии. С упадъка на пристанището в Ефес и ограбването на града от германските готи през III век, Ефес започва своя упадък.

Приблизително 1500 години Ефес беше почти забравен. Останките от този невероятен класически град бяха скрити от света до 1860 -те години, когато международен екип от археолози започна да открива руините. Днес са разкопани по -малко от 20 процента от Ефес, но той все още е един от най -големите достъпни археологически обекти в света.

Без съмнение най -известната структура в Ефес е Храмът на Артемида. Храмът някога е бил най -големият на планетата и показва колко важен е градът Ефес. За съжаление самият храм е до голяма степен разрушен около петия век, но все още е възможно да се обиколи руините.

Някои от най -наскоро разкопаните атракции в Ефес и със сигурност едни от най -популярните са терасовидните къщи. Това бяха домовете на най -богатите жители на Ефес приблизително през първия век и бяха построени в модерен римски стил.

Забележително е, че някои от домовете имаха топли и студени бани, мраморни подове и дори отоплителни системи. По стените можете да забележите необичайни произведения на изкуството, мозайки и дори любовни стихотворения, надраскани на ръка.

Никое пътуване до Ефес не би било пълно, без да видите известната библиотека на Целз. Построена през 123 г. сл. Хр., Библиотеката някога е била една от най -големите библиотеки в древния свят, като е на трето място след библиотеките в Александрия и Пергам. Библиотеката е възстановена, което улеснява разглеждането на нейния двуетажен дизайн, колоните и столиците.

Не забравяйте да се възхищавате на четирите статуи, които представляват четирите добродетели. Докато това вече са реплики на статуи, а не оригинали, все още можете да видите София, представяща мъдростта, Епистема, представляваща знанието, Еноя, представляваща мисълта, и Арете, представяща добротата.

Само на две мили от Ефес се намира град Селчук, където много посетители избират да прекарат време преди или след проучване на руините на Ефес. В центъра на Селчук може да искате да спрете и да се полюбувате на римския акведукт, който някога е доставял вода в града, или можете да научите малко повече за археологията на региона, като разгледате колекциите в Музея на Ефес. Можете също да разгледате на пазара или да вземете килими с двойни възли, най -популярният сувенир от района.

Вижте също: Открийте Ефес

2. Кападокия

https://maps.google.com/?ll=38.658333,34.853611&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположена в Централна Анадола на Турция, Кападокия е най -известна със своя приказен пейзаж с необичайни образувания, наподобяващи комини, шишарки, гъби и върхове. Естествени процеси, като древни вулканични изригвания и ерозия, са изваяли тези странни образувания през вековете, като някои от тях се издигат до 130 фута (40 метра) на височина. Преди хиляди години обаче човечеството добави забележителни щрихи към пейзажа, като издълба къщи, църкви и подземни градове от меката скала.

Населени още през 1800 г. пр. Н. Е., Хетите и други жители изсекли подземни тунелни комплекси, търсейки безопасност от нахлуването на перси и гърци. Много по -късно през 4 век сл. Хр. Християните, бягайки от религиозните преследвания от Рим, потърсиха убежище в тунелите и пещерите на Кападокия. Днес природните чудеса и историческите забележителности на региона го правят популярна дестинация.

Докато голяма част от Кападокия се намира в провинция Невшехир, някои от основните градове в региона са Юргюп, Гьореме, Аванос, Ортахисар и Мустафапаша. Много от тези градове предлагат хотели, ресторанти, възможности за нощен живот и атракции като музеи, скални замъци, приказни комини, подземни тунели, стари гръцки села, манастири и пазари на занаяти. Някои от пещерите в региона всъщност са хотели и обслужват туристи.

Настаняване: Къде да отседнете в Кападокия

1. Истанбул

https://maps.google.com/?ll=41.013611,28.955000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Някога служил като столица на Османската и Византийската империя, Истанбул днес е най -големият град в Турция и един от най -големите в света. Истанбул се простира от двете страни на Босфора, тесен проток, който свързва Азия и Европа, което го прави единственият град в света, обхващащ два континента. Впечатляваща архитектура, исторически забележителности, заведения за хранене, пазаруване, нощен живот и екзотична атмосфера правят Истанбул една от най -добрите туристически дестинации в света.

Старият град е мястото, където се намират повечето от впечатляващите исторически забележителности на града, които включват Света София, Синята джамия и двореца Топкапъ. Друг важен район е Ню Сити, известен със съвременните си атракции, небостъргачи и търговски центрове. Бейоглу и Галата са популярни зони за нощен живот и забавления, докато районът на Босфора е дом на красиви дворци, крайбрежни имения и градски паркове.

Не липсват вълнуващи неща за разглеждане и правене в Истанбул. Афера за пазаруване, която не бива да пропускате, е Гранд чаршият, един от най -старите и най -големите покрити пазари в света. Посещението на турска баня също е чудесен начин да изпитате местната култура. Сцената на нощния живот в Истанбул изобилства от множество ресторанти, кръчми и нощни клубове, които да отговарят на всеки бюджет и предпочитания.

Настаняване: Къде да отседнете в Истанбул

Вижте също: Най -добрите атракции в Истанбул

Карта на Турция

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: