Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Приливният остров е парче земя, което е свързано с континента при отлив, по което време те могат да бъдат достигнати пеша. При отлив обаче той е напълно откъснат от континента и се превръща в истински остров. Приливните острови понякога са свързани с континента чрез изкуствена настилка, позволяваща лесен достъп за посетителите, които искат да преминат, но дори и те могат да бъдат потопени от морето. Затова винаги проверявайте времето на прилива преди да посетите или се пригответе да плувате обратно.

10. Еношима

https://maps.google.com/?ll=35.299721,139.480270&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Еношима е малък приливен остров, с около 4 км обиколка, в устието на река Катасе, която се влива в залива Сагами в Япония. Част от град Фуджисава, тя е свързана с континента с мост с дължина 600 метра и по време на отлив можете да се разходите до острова по откритите пясъчни стърготини. В непосредствена близост до най -близкия плаж до Токио и Йокохама, островът и близкото крайбрежие са центърът на популярна курортна зона. Основна атракция на острова е ботаническата градина, която е разработена от британски търговец през 1880 г. и привлича над половин милион посетители годишно.

9. Замъкът Тиорам

https://maps.google.com/?ll=56.785000,-5.827500&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Замъкът Tioram е разрушен замък, който се намира на приливния остров Eilean Tioram в Лох Мойдарт, Шотландия. Макар и скрит от морето, замъкът контролира достъпа до Лох Шиел. Смята се, че пердето е от 13 -ти век, докато кулата и други вътрешни сгради са построени между 15 -ти и 17 -ти век. До замъка може да се стигне пеша през приливната пътека, но няма достъп до вътрешността поради риска от падане на зидария.

8. Линдисфарн

https://maps.google.com/?ll=55.671299,-1.795500&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Линдисфарн е приливен остров край североизточния бряг на Англия, известен също като Светия остров. Около 635 г. сл. Хр. Е основан манастир в Линдисфарн, който става база за християнската евангелизация в Северна Англия. През 793 г. набегът на викингите в Линдисфарн предизвика много ужас в целия християнски запад и сега често се приема за началото на епохата на викингите. Тук през 16 век е построен малък замък. Днес островът е популярна туристическа атракция. Посетителите, които искат да се разхождат между континента и острова, се приканват да се придържат към маркираната пътека, да проверяват внимателно времето на прилива и времето и да потърсят местни съвети, ако се съмняват.

7. Ко Нанг Юан

https://maps.google.com/?ll=10.117180,99.813423&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Ко Нанг Юан е малък остров, разположен край северозападното крайбрежие на Ко Тао. Красивият остров е образуван от три отделни скалисти издатини, свързани помежду си с дълъг пясъчен плаж. При приливи и отливи по -голямата част от плажа се потопява, създавайки три отделни приливни острова. Само на 10 метра от брега, кораловите рифове и морският живот са ясно видими в прозрачното синьо море. Островът е популярен сред пътуващите през деня. На средния остров има и един курорт с пълен набор от удобства.

6. Хаджи Али Дарга

https://maps.google.com/?ll=18.982830,72.808968&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Хаджи Али Дарга е джамия, разположена на островче край брега на Мумбай. Изискан пример за индийска ислямска архитектура, даргата съдържа гробницата на Сайд Пер Хаджи Али Шах Бухари. Хаджи Али Дарга е построен през 1431 г. от богат мюсюлмански търговец, който се е отказал от всичките си светски притежания, преди да направи поклонение в Мека. Островът е свързан с града с тесен път, който е дълъг почти километър (0,6 мили). Тъй като пътеката се потопява по време на приливите и отливите, даргата е достъпна само по време на отлив. Тази разходка по настилката, с морето от двете страни, е един от акцентите на едно пътуване до светилището.

5. Свети Майкъл планина

https://maps.google.com/?ll=50.116001,-5.477200&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Маунт Сейнт Майкъл е приливен остров, разположен на 366 метра от брега на залива Маунтс Корнуол, в югозападна Англия. Той е обединен с континента от изкуствена настилка, проходима само по време на среден и отлив, изработена от гранитни утайки. Параклисът на Св. Михаил, сграда от 15 -ти век, има кула, в която има борба, под един ъгъл на която е малка кула, която служи за ръководство на кораби. Някои проучвания показват, че всяко покачване на океанските води, както и съществуващата естествена ерозия биха изложили на риск някои от бреговете на Корнуол, включително планината Сейнт Майкъл.

4. Дзиндо и Модо

https://maps.google.com/?ll=34.406937,126.354530&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Дзиндо и Модо са два острова, разположени в югозападната част на Южна Корея. Два пъти в годината се отваря естествен път поради изключително ниски приливи и отливи, свързващ островите за период от един час. Пътят е дълъг почти 3 километра и широк над 40 метра. На това природно чудо е посветен фестивал (фестивалът на раздялата с морето Jindo или чудото на Jindo Moses) и всяка година го посещават хора от цял свят. На всеки от тези дни посетителите и туристите от всеки остров традиционно се разхождат до средата на настилката, за да се срещнат и да празнуват.

3. Айлин Донан

https://maps.google.com/?ll=57.274029,-5.516111&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Айлин Донан е малък приливен остров в Лох Дуич в западната част на Шотландия. Той е свързан с континента с пешеходен мост и се намира на около половин миля от село Дорни. Островът е доминиран от живописен средновековен замък. Оригиналният замък е построен в началото на 13 век като защита срещу викингите. Днес замъкът е една от най -фотографираните атракции в Шотландия и популярно място за сватби и филмови локации. Той се появява във филми като Highlander и The World Is Not Enough.

2. Свети Стефан

https://maps.google.com/?ll=42.255554,18.891111&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Свети Стефан е морски курорт в западна Черна гора, на Будванската ривиера. През 15 век островът е бил малко рибарско селце. През 50-те години на миналия век последните жители на селото са изселени, а Свети Стефан е превърнат в луксозен град-хотел. Улиците, стените, покривите и фасадите на сградите бяха запазени, а интериорът на сградата беше променен, за да предложи най -модерния луксозен хотелски комфорт. Сред гостите му бяха Мерилин Монро, София Лорен, Кърк Дъглас и Клаудия Шифър. Тя падна при разпадането на бившата югославска федерация. През 2007 г. базиран в Сингапур оператор на луксозни курорти спечели договор за отдаване под наем на Свети Стефан за период от 30 години. Впоследствие островът беше затворен и започнаха мащабни ремонти с планове за ново отваряне през 2009 г.

1. Мон Сен-Мишел

https://maps.google.com/?ll=48.636002,-1.511400&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Мон Сен Мишел е малък приливен остров, разположен точно до брега на северния френски регион Нормандия. Островът е най-известен като мястото на грандиозното и добре запазено нормандско бенедиктинско абатство Сейнт Мишел на върха на скалистия остров, заобиколено от криволичещите улици и сложна архитектура на средновековния град. През 1067 г. манастирът Мон-Сен-Мишел дава своята подкрепа на херцог Уилям от Нормандия в претенциите му за престола на Англия. Той е възнаграден с имоти и земи от английската страна на Ламанша, включително малък остров, който, моделиран след планината, се превръща в нормандски приор, наречен Mount Michael St Mount. С приливите и отливите, които могат да варират значително, планината все още може да представлява опасност за посетителите, които избягват настилката и се опитват да извървят опасната разходка по пясъците от съседния бряг.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: