Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Гмуркането е забавен, екзотичен спорт. Това също е чудесно извинение да разгледате някои невероятни тропически дестинации по целия свят. Всеки начинаещ или експертен водолаз ще бъде очарован от това, което вижда в дълбините на някои от най -добрите места за гмуркане в света.

Вероятно всеки водолаз ще има свой списък с любими места за гмуркане, а множество топ 10 могат да бъдат намерени в мрежата (като тук и тук), които включват различни места за гмуркане по целия свят. Ето нашия опит да изброим някои от най -добрите места за гмуркане в света.

10. Симиланските острови

https://maps.google.com/?ll=8.652500,97.640831&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Симиланските острови в западното Андаманско море се считат за най -добрите атракции за гмуркане в Тайланд. Архипелагът се състои от 9 острова, покрити с тропическа джунгла и оборудвани с бели пясъчни плажове. Гледките под водната повърхност са още по -впечатляващи. Около Симиланските острови има 2 различни вида места за гмуркане. Източните места за гмуркане се състоят от леко наклонени коралови рифове, докато западните места за гмуркане разполагат с масивни гранитни камъни, покрити с твърди и меки корали. Дълбочините могат да варират от 15 до 40 метра в тази област с видове, които включват риби -спусъци, лъчи на краве опашки и пясъчни животни.

9. Малдивските рифове

https://maps.google.com/?ll=4.040000,73.059998&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Въпреки че Малдивите вероятно са най -известни със своята тропическа красота, те също имат едни от най -добрите места за гмуркане в света. Това, което е особено завладяващо при водолазните екскурзии на Малдивите, не е самият риф, а голямото разнообразие от видове, които можете да хвърлите бегъл поглед. Рифовете около Малдивите са дом на папагалска риба, сладки, пъстри гъби и редица безгръбначни видове. Други местни видове, които живеят на меките корали, осигуряват хранителните вещества за големи рибни ята, които да се хранят в рифовете. Но не забравяйте да внимавате за баракудите, дебнещи във водата.

8. Бунакен

https://maps.google.com/?ll=1.621463,124.760033&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в северната част на остров Сулавеси в Индонезия, Bunaken е един от най -известните райони за гмуркане и гмуркане с шнорхел в Индонезия. Най -доброто време за гмуркане в Бунакен е между месеците април и ноември, въпреки че гмуркането не е ограничено по всяко време. Bunaken е част от морския парк Bunaken, където можете да видите повече от 70% от всички видове риби, които живеят в западната част на Тихия океан. Това е доста добра сделка за едно гмуркане.

7. Голяма синя дупка

https://maps.google.com/?ll=17.315277,-87.534447&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Голямата синя дупка е обявена за едно от най -добрите места за гмуркане на Земята и е една от най -добрите атракции в Белиз. Тази масивна дупка под водата е близо до рифа Lighthouse и създава перфектен кръг от дълбоко синя вода. Синята дупка е създадена от срутването на варовикова пещерна система преди хиляди години. Тук водолазите могат да очакват да видят много видове, включително риби -ангели, групери и неонови хобита.

6. Кокосов остров

https://maps.google.com/?ll=5.518889,-87.071671&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Остров Кокос се намира на около 300 мили от тихоокеанското крайбрежие на Коста Рика. Този покрит с джунгла остров е предимно необитаем и осигурява отлично гмуркане. Кокосовият остров е мечтата на любителите на акули. Видовете, открити в района, включват китови акули, чукове и акули с бял връх. Други видове включват манта и риба тон.

5. Шипадан

https://maps.google.com/?ll=4.114683,118.628754&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен край източния бряг на малайзийското Борнео, Sipadan е легенда сред експертите водолази. Районът е пълен с екзотични видове, включително дъга от рифови риби, морски костенурки и акули чукове. Recenlty, Sipadan се превърна в защитена зона и всички курорти на острова сега са затворени. Гмуркането все още е разрешено, но водолазите се превозват с и от континента и околните острови и само 120 гмуркания са разрешени дневно. Ако имате късмет да получите разрешение за гмуркане, ще изпитате някои от най -добрите гмуркания навсякъде по света.

4. Топки за гмуркане в Палау

https://maps.google.com/?ll=7.349722,134.509720&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Палау е прекрасна зона за гмуркане в Микронезия. Това е една от областите, където водолазите стават историци. Палау е известен със своите корабокрушения от Втората световна война. Тъй като Тихият океан е бил една от зоните, където по това време са се случвали повечето морски битки, има многобройни артефакти, които сега служат като дом на видове риби, включително риба -лъв. Останките в Палау се препоръчват за водолази с опит.

3. Дарвин и Вълк

https://maps.google.com/?ll=1.477881,-91.903389&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Островите Галапагос са вторият по големина морски резерват в света със 70 000 квадратни километра (43 496 квадратни мили) защитена вода и брегова линия, на второ място по големина след Големия бариерен риф в Австралия. Това означава, че в района не се извършва търговски риболов. За разлика от повечето популярни дестинации за гмуркане, рифовете не са основната атракция в Галапагос. Вместо това голямата атракция тук е огромното изобилие от морски обитатели. Някои от най -добрите места за гмуркане могат да бъдат намерени около водите на островите Дарвин и Волф, където живеят няколко различни вида акули, включително чукове и галапагоски акули.

2. Червеноморски риф

https://maps.google.com/?ll=27.639999,34.099998&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Червено море е едно от най -красивите места в света за гмуркане, а ваканционните курорти по крайбрежието му са популярни туристически атракции в Египет. Водите на Червено море са известни с невероятната си видимост и се отличават с някои от най -екзотичните морски пейзажи. С широката си коралова формация на рифовете, той е дом на хиляди различни морски обитатели.

1. Голям бариерен риф

https://maps.google.com/?ll=-18.286112,147.699997&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Големият бариерен риф е една от най -популярните дестинации за гмуркане в света. Това е най -голямата система от коралови рифове в света, простираща се на повече от 3000 километра. Това е единственият риф на Земята, който може да се види от космоса. Големият бариерен риф също включва множество диви животни, включително зелени морски костенурки, делфини, гърбав кит и риба клоун.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: