Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Гробницата на Мавсол е гробница, построена в Халикарнас за Мавсол, управител в Персийската империя. Структурата се смяташе за такъв естетически триумф, че Антипатър от Сидон я определи като едно от седемте си чудеса на древния свят. Думата мавзолей оттогава се използва общо за всяка голяма гробница и този топ 10 включва някои от най -известните. За съжаление прочутата гробница на Мавсол не стигна до този списък. Тя е повредена от земетресение и в крайна сметка е разглобена от европейските кръстоносци през 15 век.

10. Гробница на Кир

https://maps.google.com/?ll=30.193890,53.167221&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Кир Велики е основател и владетел на обширната Персийска империя през 6 век пр.н.е. Гробницата Hist е най-важният паметник в Pasargadae, древната столица на Персия в днешен Иран. Когато Александър разграбил и унищожил Персеполис, той посетил гробницата на Кир и заповядал на един от своите воини да влезе в паметника. Вътре той намери златно легло, маса с съдове за пиене, златен ковчег, някои орнаменти, осеяни със скъпоценни камъни и надпис на гробницата: „Минаващ, аз съм Кир, който даде на персите империя и беше цар на Азия “. За съжаление, до днес не е оцеляла никаква следа от подобен надпис.

9. Мавзолей Ленин

https://maps.google.com/?ll=55.753613,37.619720&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Мавзолеят на Ленин в Москва служи като настоящото място за почивка на Владимир Ленин. Неговото балсамирано тяло е изложено на публично изложение там от годината, когато той почина през 1924 г. Корпусът изисква ежедневна работа за овлажняване на чертите и инжектиране на консерванти под дрехите. Саркофагът на Ленин се поддържа при температура 16 ° C (61 ° F) и се поддържа при влажност 80 - 90 процента. На всеки осемнадесет месеца трупът се изважда и се подлага на специална химическа вана. Посетителите нямат право да правят снимки или видео, както и да говорят и пушат в гробницата.

8. Гробницата на Хумаюн

https://maps.google.com/?ll=28.593264,77.250603&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Гробницата на императора Могол Хумаюн е поръчана от съпругата му през 1562 г. сл. Хр. Това е първата градинска гробница на индийския субконтинент и създава прецедент за последващата архитектура на Моголите. Мавзолеят се намира в Делхи, Индия. Вдъхновен от персийската архитектура; гробницата достига височина 47 метра (154 фута). Външният слой на двойния купол поддържа екстериора от бял мрамор, докато вътрешната част придава форма на кавернозния вътрешен обем. За разлика от чисто белия външен купол, останалата част от сградата е изградена от червен пясъчник. Изграждането на главната гробница отне повече от 8 години, но също така беше поставена в центъра на градина в персийски стил от 30 акра.

7. Кастел Сант Анджело

https://maps.google.com/?ll=41.903065,12.466355&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Мавзолеят на Адриан, обикновено известен като Кастел Сант Анджело, е извисяваща се цилиндрична сграда в Рим, първоначално поръчана от римския император Адриан като мавзолей за себе си и семейството си. Пепелта на Адриан е поставена тук година след смъртта му през 138 г., заедно с тези на съпругата му Сабина и първия му осиновен син. След това останките на следващите императори също са поставени тук, като последното записано отлагане е Каракала през 217 г. Сградата по -късно е използвана като крепост и замък, а сега е музей.

6. Гробница на Джахангир

https://maps.google.com/?ll=31.622450,74.303047&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Гробницата на Джахангир е мавзолеят, построен за моголския император Джахангир, управлявал от 1605 до 1627 г. Този известен мавзолей се намира в Лахор, Пакистан. Синът му построи мавзолея 10 години след смъртта на баща си. Той е разположен в атрактивна оградена градина и има четири минарета с височина 30 метра. Интериорът е украсен със стенописи и цветен мрамор. Вътрешността на мавзолея е издигнат саркофаг от бял мрамор, страните на който са ковани с мозаечни цветя.

5. Храмът на Имам Хусайн

https://maps.google.com/?ll=32.616364,44.032314&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Храмът на Хусайн ибн ‘Али е разположен в град Кербела, Ирак и стои на мястото на гроба на Хусайн ибн‘ Али, втория внук на Мохамед, близо до мястото, където той е убит по време на битката при Кербала. Гробницата е едно от най -светите места за шиитите и много от тях поклоняват на мястото. Граничната стена на светилището обгражда дървени порти, покрити със стъклени декорации. Портите се отварят към вътрешен двор, разделен на 65 по -малки стаи, добре декорирани отвътре и отвън. Гробът на Хусайн е затворен в клетъчна структура, открита директно под златен купол.

4. Мавзолей на Ширваншаховете

https://maps.google.com/?ll=40.366150,49.833443&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Този мавзолей е част от двореца на Ширваншаховете, най-големият паметник на клона Ширван-Абшерон на азербайджанската архитектура, разположен във вътрешния град Баку. Освен мавзолея на Ширваншахите, комплексът съдържа главната сграда на двореца, малък каменен павилион, гробищата, джамията и останките от банята. Мавзолеят е с правоъгълна форма и увенчан с шестоъгълна купола, украсена отвън с многорадиални звезди. Султан Халилула I наредил построяването на това леко гробище за майка му и сина си през 15 век.

3. Шах-и-Зинда

https://maps.google.com/?ll=39.663055,66.987778&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Шах-и-Зинда е един от най-известните мавзолеи в Централна Азия, който се намира в североизточната част на Узбекистан. Комплексът Шах-и-Зинда се състои от три групи структури, свързани с четири дъгови куполни проходи. Най-ранните сгради датират от 11-12 век. Повечето сгради обаче датират от 14-15 век. Името Шах-и-Зинда, „Живият цар“, е свързано с легендата за Кусам ибн Абас, братовчед на пророк Мохамед. Според задържания той бил обезглавен, но взел главата му и влязъл в дълбокия кладенец (райската градина), където живее и сега.

2. Теракотна армия

https://maps.google.com/?ll=34.384918,109.273109&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Мавзолеят на първия император от династията Цин (221 г. пр. Н. Е.-206 г. пр. Н. Е.), Който успешно побеждава всички враждуващи държави и обединява Китай, се намира близо до град Сиан. Гробницата на императора все още не е разкопана, но заровената му теракотна армия, открита наблизо, вече се е превърнала в една от най -добрите туристически атракции в Китай. Смята се, че в трите ями, съдържащи Теракотовата армия, е имало над 8000 войници, 130 колесници с 520 коня и 150 кавалерийски коня, повечето от които все още са погребани. Цифрите са реалистични и в естествен размер. Цветното лаково покритие, индивидуалните черти на лицето и действителните оръжия, използвани при производството на тези фигури, създадоха реалистичен външен вид. Въпреки че оръжията са били откраднати и оцветяването е силно избледняло, тяхното съществуване служи като свидетелство за количеството труд и умения, свързани с тяхното изграждане.

1. Тадж Махал

https://maps.google.com/?ll=27.174168,78.042221&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Тадж Махал в Агра е огромен мавзолей от бял мрамор, построен между 1632 и 1653 г. по заповед на моголския император Шах Джахан в памет на любимата му съпруга. Тадж е една от най -добре запазените и архитектурно красиви гробници в света, един от шедьоврите на моголската архитектура и едно от големите чудеса на Индия. Наричан „сълза по бузата на вечността“, паметникът всъщност е интегриран комплекс от структури. Освен белокуполния мраморен мавзолей, той включва още няколко красиви сгради, отразяващи басейни и обширни декоративни градини с цъфтящи дървета и храсти.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: