Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Храмът е приблизително дефиниран като структура, запазена за религиозни или духовни дейности. Храмовете са били изграждани през вековете и много нови отварят врати всяка година. Храмът Акшардхам в Ню Делхи, построен през 2008 г., и Белият храм в Чианг Рай, който все още се строи, са само два скорошни примера. Древните храмове в този списък обаче са построени преди хилядолетия от хора, които религиозната и вярваща система вече не се практикуват. Тези сгради са сред най -старите изкуствени конструкции, открити на земята. Те служат като свидетелство за боговете и божествата на отдавна отминали култури и цивилизации.

10. Дворецът в Кносос

https://maps.google.com/?ll=35.297962,25.163157&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен на около 5 км (3 мили) южно от Ираклион, дворецът в Кносос е най -важният и най -известен минойски дворцов комплекс на Крит. Големият дворец е построен постепенно между 1700 и 1400 г. пр. Н. Е., С периодични възстановки след разрушаване, докато веднъж завинаги е опустошен от пожар. Дворецът се състои от жилищни помещения, приемни, работилници, светилища и складови помещения, построени около централен площад. Основната функция на двореца все още се обсъжда. Той би могъл да се използва предимно като административен център, религиозен център-или и двете, по теократичен начин. Кносос също често се свързва с легендата за атинския герой Тезей, убил Минотавъра.

9. Гобекли тепе

https://maps.google.com/?ll=37.223003,38.922363&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Понякога наричан първият храм или най -старият храм, Гьобекли тепе е светилище, построено на върха на хълм в югоизточна Турция. Къщите или храмовете са кръгли мегалитни сгради, докато стените са направени от необработен сух камък и включват множество Т-образни монолитни стълбове от варовик, които са високи до 3 метра (10 фута). Мястото е издигнато от ловци-събирачи през 10-то хилядолетие пр. Н. Е. (!), Което го прави най-старото място за поклонение, създадено от човека, открито досега. Гьобекли тепе не само предхожда керамиката и изобретяването на писмеността или колелото, но и е построена преди началото на земеделието и животновъдството.

8. Храмът на Амада

https://maps.google.com/?ll=22.730997,32.262589&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Храмът на Амада е най -старият храм в Нубия и е построен за първи път от египетския фараон Тутмос III през 15 век пр.н.е. Храмът е посветен на Амон и Ре-Хорахти. Промените и декорацията са извършени от по -късни фараони. Например, Ехнатон е унищожил името Амон в целия храм, докато Сети I е възстановил това. Въпреки че храмът е доста малък и има разпадащ се екстериор, интериорът му включва някои от най -фино изрязаните релефи с ярки и живи цветове.

7. Храмовете на Ggantija

https://maps.google.com/?ll=36.049999,14.268889&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Високо на хълм на остров Гозо се намира праисторическият храмов комплекс от каменната ера Ggantija. Построени от 3600-3000 г. пр. Н. Е., Храмовете на Ggantija са най-ранните от поредицата мегалитни храмове в Малта, предшестващи египетските пирамиди и британския Стоунхендж с над 1000 години. Този мегалитен паметник всъщност е два храма, построени един до друг и затворени в гранична стена. Многобройните фигурки и статуи показват, че храмовете вероятно са били място на култ към плодородието. Храмовете на Малта са най -старите храмове в Европа.

6. Агар Ким и Мнайдра

https://maps.google.com/?ll=35.827778,14.442222&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Мегалитният комплекс на Хагар Ким се намира на върха на скала в южния край на остров Малта. Храмовете на Мнайдра са на около 600 метра по -надолу по скалата. Хагар Ким се състои от основен храм и три допълнителни мегалитни структури до него. Най -големият мегалит в Хагар Ким е висок около 7 метра (23 фута) и тежи около 20 тона. Мнайдра се състои от три съединени, но не свързани храма. Най -старите храмове са построени между 3600 и 3200 г. пр.н.е. В храмовете са намерени много артефакти, което предполага, че тези стари храмове са били използвани за религиозни цели. Тези структури не са били използвани като гробници, тъй като не са намерени човешки останки.

5. Храмът на Сети I

https://maps.google.com/?ll=26.184578,31.918854&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Храмът на Сети I е могилният храм на фараон Сети I на западния бряг на Нил в Абидос. Древният храм е построен към края на царуването на Сети и може да е бил завършен от сина му Рамзес Велики след смъртта му през 1279 г. пр.н.е. Храмът е бил посветен не само на Сети I, но и на редица божества. Издигнатите релефи в този стар храм са едни от най -добрите и най -подробни в цял Египет. Храмът съдържа и списъка на царете на Абидос. Това е хронологичен списък на много династични фараони на Египет от Менес, египетския крал, признат за основателя на Първата династия, до Рамзес I, бащата на Сети.

4. Хипогеум

https://maps.google.com/?ll=35.869999,14.506389&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Хипогеумът в Малта е единственият праисторически подземен храм в света. Храмът се състои от зали, камери и проходи, издълбани от скала. Смятан за първоначално светилище, той се е превърнал в некропол в праисторически времена. Комплексът е групиран в три нива -горното ниво (3600-3300 пр.н.е.), средното ниво (3300-3000 пр.н.е.) и долното ниво (3150 -2500 пр.н.е.). Най -дълбоката стая в долното ниво е 10,6 метра (35 фута) под земята. Само ограничен брой посетители имат разрешение за влизане и може да изчакате 2-3 седмици, за да получите билет.

3. Храмът на Хатшепсут

https://maps.google.com/?ll=25.738266,32.606586&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Мъртвешкият храм на Хатшепсут, който управлявал Египет от около 1479 г. пр. Н. Е. До смъртта й през 1458 г. пр. Н. Е., Се намира под скалите в Дейр ел Бахари на западния бряг на Нил. Това е колонадна структура, която е проектирана и изпълнена от Сенемут, кралския архитект на Хатшепсут, за да служи за нейното посмъртно поклонение и да почете славата на Амон. Храмът е вграден в скална стена, която се издига рязко над него и се състои от три пластови тераси, достигащи 30 метра (97 фута) височина. Тези тераси са свързани с дълги рампи, които някога са били заобиколени от градини.

2. Луксорски храм

https://maps.google.com/?ll=25.700001,32.639168&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Луксорският храм се намира на източния бряг на река Нил в древния град Тива и е основан през 1400 г. пр. Н. Е. По време на Новото царство. Храмът е посветен на трите египетски богове Амон, Мут и Чон. Този стар храм е бил центърът на фестивала Опет, най -важният фестивал в Тива. По време на годишния фестивал статуите на трите богове бяха ескортирани от Карнак до храма на Луксор по алеята на сфинксите, които свързват двата храма. Празникът продължи 11 дни по време на 18 -та династия, но бе нараснал до 27 дни по времето на Рамзес III през 20 -та династия. Вече не е активен религиозен обект, почивките в Луксор са изключително популярни сред туристите в днешно време.

1. Стоунхендж

https://maps.google.com/?ll=51.178844,-1.826189&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Един от най -известните обекти в света, Стоунхендж се състои от земни работи, заобикалящи кръгова среда от големи стоящи камъни в югозападна Англия. Стоунхендж е произведен от култура, която не е оставила писмени записи, така че много аспекти на Стоунхендж остават обект на дебат. Данните сочат, че емблематичният каменен паметник е издигнат около 2500 г. пр. Н. Е., Докато последната известна конструкция в Стоунхендж е била около 1600 г. пр. Н. Е. Гигантските камъни може да са дошли от кариера, на около 40 километра (25 мили) северно от Стоунхендж на Marlborough Downs. Не е известно със сигурност каква цел е изпълнявал Стоунхендж, но много учени смятат, че паметникът е бил използван като церемониален или религиозен център. Днес това е популярна туристическа дестинация в Англия и Стоунхендж обиколки се предлагат от няколко английски града.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: