Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Стени са били строени от древни времена, за да отбележат граници, да предпазят враговете или да държат хората вътре. В по -ново време стените също са построени, за да служат като паметници и структури на изкуството. Но без значение за каква цел служат, стените доминират в пейзажа, където и да стоят.

10. Стонската стена

https://maps.google.com/?ll=42.838001,17.697001&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Стонските стени са поредица от отбранителни каменни стени, разположени на полуостров Пелешац в южна Хърватия. В най -тясната точка на полуострова, точно преди да се присъедини към континента, е построена стена от градовете Стон до Мали Стон. Стената с дължина 5,5 километра (3,5 мили), която свързва тези две малки общности, е завършена през 15 век, заедно със своите 40 кули и 5 крепости. Той е предназначен за втора линия на защита на град Дубровник и за защита на ценните солници, които допринасят за богатството на Дубровник. Това е втората по дължина стена в Европа, надмината само от стената на Адриан между Шотландия и Англия.

9. Мемориална стена на ветераните от Виетнам

https://maps.google.com/?ll=38.891109,-77.047775&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Мемориалът на ветераните от Виетнам е национален военен мемориал във Вашингтон, окръг Колумбия Често се описва като най -трогателния мемориал в града, мемориалът на Виетнам стои като почит към загиналите или изчезналите, предназначен да надхвърли политическите противоречия в памет на войниците който даде най -голямата жертва. Неговият централен елемент, Мемориалната стена, проектирана от Мая Лин, се състои от две стени от черен гранит, гравирани с 58 256 имена на всеки войник.

8. Стени на Троя

https://maps.google.com/?ll=39.957500,26.238890&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Трой е легендарен град в днешна северозападна Турция, прочут в епичната поема на Омир „Илиада“. Според Илиада, именно тук се е състояла Троянската война. Археологическият обект на Троя съдържа няколко слоя руини. Слоят Троя VIIa вероятно е бил Троя на Омир и е датиран в средата до края на 13 век пр.н.е. Части от известните стени на Троя все още се виждат. Днес голям брой туристи посещават Троя всяка година. Посетителят вижда силно комерсиализиран обект, с голям дървен кон, построен като детска площадка, след това магазини и музей.

7. Стената на Адриан

https://maps.google.com/?ll=55.024166,-2.292500&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Стената на Адриан е построена от римляните, за да защити колонията си Британия от племената в Шотландия. Тя се простира на 117 километра (73 мили) през северната част на Англия от Ирландско море до Северно море. Строителството започва през 122 г. сл. Хр. След посещение на римския император Адриан и до голяма степен е завършено в рамките на шест години. Стената беше гарнизирана от около 9 000 войници, включително пехота и конница. Въпреки че само участъци от тази известна стена все още се виждат днес, тя е сред най -популярните туристически атракции в Англия. Има национален път, който следва цялата дължина на стената от Wallsend до Bowness-on-Solway.

6. Берлинската стена

https://maps.google.com/?ll=52.503056,13.444722&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Изграждането на Берлинската стена започна през 1961 г. Това беше отчаян, но ефективен ход на Източна Германия, за да спре източноберлинците да избягат от контролираната от СССР източногерманска държава в западната част на града, който тогава беше окупиран от американците, британците и французите . По време на съществуването на Стената около 5000 души са се опитали да избягат, заобикаляйки стената, като прогнозите за произтичащия брой на загиналите варират между 98 и 200. С напукването на Желязната завеса през 1989 г. стотици граждани започнаха физически да разрушават бетонното разделение. Днес останки от известната стена в Берлин могат да бъдат намерени на улица Bernauer Strasse и пред Neiderkirchnerstrasse, бившия пруски парламент и настоящият парламент на Берлин.

5. Велики стени на Зимбабве

https://maps.google.com/?ll=-20.273064,30.934343&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Големият Зимбабве е комплекс от каменни руини, разпръснати на голяма площ в днешна Зимбабве, която сама е кръстена на руините. Думата „Велик“ отличава мястото от многото стотици малки руини, известни като Зимбабвес, разпространени в цялата страна. Построен от местни хора банту, строителството започва през 11 век и продължава повече от 300 години. В своя пик изчисленията са, че Велика Зимбабве е имала цели 18 000 жители. Най -страхотното му здание, обикновено наричано Голямо заграждение, има стени, високи до 11 метра (36 фута), простиращи се на приблизително 250 метра (820 фута), което го прави най -голямата древна структура на юг от пустинята Сахара.

4. Саксайуаман

https://maps.google.com/?ll=-13.507778,-71.982224&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Sacsayhuamán е комплекс със стени на инките, високо над град Куско в Перу. Императорският град Куско е изложен под формата на пума, животното, което символизира династията на инките. Коремът на пумата беше главният площад, река Тулумайо образуваше гръбнака й, а хълмът Саксайуаман - главата му. Има три успоредни стени, изградени на различни нива с варовици с огромни размери. Предполага се, че зигзагообразните стени представляват зъбите на главата на пумата.

Валуните, използвани за първото или по -ниското ниво, са най -големите. Най -големият е висок 8,5 метра (28 фута) и тежи около 140 метрични тона. Стената е изградена по такъв начин, че едно парче хартия няма да се побере между много от камъните. Смята се, че тази прецизност, съчетана с разнообразието от взаимосвързани форми и начина, по който стените се навеждат навътре, е помогнала на руините да оцелеят след опустошителните земетресения в Куско.

3. Стените на Вавилон

https://maps.google.com/?ll=32.543331,44.422222&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Вавилонските стени, град-държава на древна Месопотамия, бяха едно от оригиналните чудеса, споменати от Антипатър от Сидон. Стихотворението му започва: „Гледах по стените на непревземаем Вавилон, по който колесниците могат да се надпреварват“. Друга древна версия на Седемте чудеса включва Портата Ищар. Построен около 575 г. пр. Н. Е. Той е част от известните Вавилонски стени. Както портата, така и стените са изградени от сини остъклени плочки с редуващи се редици барелефни дракони и аурохи. През 1983 г. Саддам Хюсеин започва реставрация и ново строителство на върха на старите руини. Ако посещението в Ирак звучи рисковано: Музеят на Пергам в Берлин съдържа реконструкция на портата Ищар и стени, частично направени от материал, изкопан във Вавилон.

2. Западна стена

https://maps.google.com/?ll=31.776667,35.234165&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Западната стена, понякога наричана Стена на плача, е известен еврейски религиозен обект, разположен в Стария град на Йерусалим. Малко над половината стена, включително 17 -те й курса, разположени под нивото на улицата, датира от края на периода на Втория храм, построен около 19 г. пр. Н. Е. От Ирод Велики. Останалите слоеве са добавени от VII век нататък. В юдаизма Западната стена се почита като единственият остатък от Светия храм. Той се е превърнал в място за поклонение на евреите, тъй като е най -близкото разрешено достъпно място до най -святото място в юдаизма, а именно Основният камък, който се намира на Храмовия хълм.

1. Великата китайска стена

https://maps.google.com/?ll=40.354168,116.006943&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Великата китайска стена е построена, възстановена и поддържана между 5 -ти век пр. Н. Е. И 16 -ти век, за да защити северните граници на Китайската империя от нападенията на номадските племена от север. Построени са няколко стени, наричани Великата стена. Една от най-известните стени е тази, построена между 220-206 г. пр. Н. Е. От първия китайски император Цин Ши Хуан, но малко от тази стена е останала. По-голямата част от съществуващата стена е построена по време на династията Мин (1368-1644 г. сл. Хр.).

Най -изчерпателното археологическо проучване наскоро заключи, че цялата Велика стена с всичките й клони се простира на 8 851,8 километра (5500,3 мили). Състоянието на Великата стена варира от отлично до разрушено. Докато някои части в близост до туристическите центрове са запазени и дори широко ремонтирани, на много места Великата стена е в аварийно състояние поради ерозия и вандализъм.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: