Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

С дълги плажове, укрепени риболовни пристанища, буйни оазиси и планините Високи Атлас, бреговете и провинцията на Мароко предлагат много интерес за пътуващите. Посетете императорските градове Фес, Мекнес и Маракеш с техните превъзходни примери за ранна ислямска архитектура и ще разберете защо Мароко е чудесна туристическа дестинация.

Топ турист атракции в Мароко:

10. Мекнес

https://maps.google.com/?ll=33.895000,-5.554722&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Мекнес е един от четирите императорски града на Мароко и името и славата му са тясно свързани с това на султан Мулай Исмаил. Султанът превърна Мекнес във впечатляващ град в испано-мавритански стил, заобиколен от високи стени с големи порти. Докато Мекнес е императорски град с много исторически паметници и природни забележителности, той е и най -близкият град до римските руини на Волубилис.

9. Volubilis

https://maps.google.com/?ll=34.071110,-5.553611&z=13

(ВИЖ КАРТА)

В древността Волубилис е бил важен римски град, разположен близо до най -западната граница на римските завоевания в днешно Мароко. Той е бил административен център на провинция Мавритания Тингитана. Плодородните земи на провинцията произвеждат много стоки като зърно и зехтин, които се изнасят в Рим, допринасяйки за богатството и просперитета на провинцията. Римляните евакуират по -голямата част от Мароко в края на 3 -ти век след новата ера, но хората продължават да живеят във Волубилис в продължение на много векове.

8. Шефшауен

https://maps.google.com/?ll=35.171391,-5.269722&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Шефшауен (или Шауен) е великолепен планински град в североизточната част на Мароко. Живописната медина, разположена на фона на драматичния фон на планините Риф, е изпълнена с измити в бяло домове с отличителни, прахообразно сини акценти. Това е популярна дестинация за пазаруване, предлагаща много местни занаяти, които не се предлагат другаде в Мароко, като например вълнени дрехи и тъкани одеяла. Козето сирене, родено в района, също е популярно сред туристите. Районът около Шефшауен е един от основните производители на канабис в Мароко. Впоследствие хашиш се продава в целия град, но е предимно домейн на местните Chaouenis.

Вижте също: Синият град

7. Дефилето Тодра

https://maps.google.com/?ll=31.351770,-5.354000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Дефилето Тодра е разположено в отдалечената източна страна на планините Високи Атлас. Както реките Тодра, така и съседните реки Дадес са издълбали скални каньони през планините. Последните 600 метра от дефилето Тодра са най -зрелищните, тъй като каньонът се стеснява до плоска камениста пътека с ширина едва 10 метра (33 фута) на места с отвесни и гладки скални стени с височина до 160 метра (525 фута) на всеки страна.

6. Есауира

https://maps.google.com/?ll=31.513056,-9.769722&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Есауира е спокойно рибарско пристанище, защитено от естествен залив. По -рано е бил известен от 16 век на португалски като Могадор. Настоящият град Есауира е построен едва през 18 век, за да увеличи търговския обмен с европейските сили. В днешно време Есауира е известна със своите кайтсърф и уиндсърфинг, като мощният пасат духа почти постоянно върху защитения залив. Чадърите са склонни да се използват на плажа като защита срещу вятъра и надуващия се пясък. Медината на Есауира е дом на много малки фирми в областта на изкуствата и занаятите, по-специално изработка на шкафове и дърворезба.

5. Долината Драа

https://maps.google.com/?ll=30.330000,-5.838000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположена на юг от планините на Високия Атлас, зашеметяващата долина Драа, облицована със стари Касби, берберски села и палмови горички, се простира от Уарзазат на запад до Загора на изток. Пътуването през долината несъмнено е едно от най -живописните пътешествия в Мароко. Долината Драа е пресечена от река Драа, която започва във Висшия Атлас и завършва в Атлантическия океан, макар че в действителност реката обикновено изсъхва, преди да достигне океана.

4. Ерг Чеби

https://maps.google.com/?ll=31.166668,-3.983333&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Дюните Ерг Чеби се намират в пустинята Сахара. Вдъхновяващите дюни са високи до 150 метра и човек със сигурност се чувства малък в сенките си. Специалната особеност на Erg Chebbi е красивият уникален пясък с оранжев цвят. Обикновено екскурзиите до дюните започват от село Мерзуга, което се намира на ръба на ерга. Походът с камили е най -популярният вариант, въпреки че не е най -удобният начин за пътуване.

3. Фесове

https://maps.google.com/?ll=34.061111,-4.977778&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Фес-ал-Бали, по-голямата от двете медини на Фес, е почти непокътнат средновековен град. С население от около 150 000 жители, това е най -голямата градска зона без автомобили в света по население. Транспортирането на стоки се осигурява от магарета, файтони и мотори. Цялата медина е заобиколена от високи стени с редица исторически порти на града. Няколко магазина и ресторанти имат тераса на покрива, което е чудесен начин да избягате от оживените улици. Гледките са особено впечатляващи по залез слънце и след тъмно.

2. Айт Бенхаду

https://maps.google.com/?ll=31.049999,-7.133333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Aït Benhaddou е един от укрепените градове на Уарзазат по бившия кервански маршрут между Сахара и Маракеш. Вътре във високите кални стени има 6 касби и малък брой жилища. Повечето от жителите на града сега живеят в по -модерно село от другата страна на реката, въпреки че няколко семейства все още живеят в стените на града. Айт Бенхаду се появява в няколко филма, включително Лорънс Арабски и Гладиатор.

1. Джемаа ел Фна

https://maps.google.com/?ll=31.625834,-7.989444&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Джемаа Ел-Фна е връхната точка на всяко посещение в Маракеш и една от най-добрите туристически атракции в Мароко. През деня този площад в сърцето на медината е до голяма степен изпълнен с чаровници на змии и хора с маймуни, както и някои от по -често срещаните сергии. С напредването на деня предлаганите забавления се променят: чаровниците на змии си тръгват, а следобед и вечер площадът става все по-претъпкан, с разказвачи, магьосници и търговци на традиционни лекарства. С настъпването на тъмнина Джемаа Ел-Фна се пълни с десетки щандове за храна и тълпите са на височина.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: