Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Цивилизацията на инките възниква от планините на Перу в началото на 13 век. Започвайки от 1438 г., те започват да завладяват земи около сърцето на инките Куско, създавайки най-голямата империя в предколумбовата Америка. Идването на испанските конкистадори през 1532 г. бележи края на краткотрайната империя на инките. Това, което остава от тяхната цивилизация, е ограничено, тъй като конкистадорите грабят каквото могат. Но посетителите все още могат да оценят колко напреднали са инките от невероятното руините на древните инки намерени в планините на Южна Америка.

10. Морен

https://maps.google.com/?ll=-13.329167,-72.195557&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Морен е селскостопанска лаборатория на инките, която вероятно е била използвана за отглеждане на устойчиви и сърдечни сортове растения високо в Андите. Мястото съдържа няколко кръгли тераси, които биха могли да се използват за изследване на въздействието на различните климатични условия върху културите, тъй като по -ниските тераси имат по -ниски температури. Най -дълбокият кратер е с дълбочина около 150 метра (492 фута) с температурна разлика до 15 ° C между горното и долното ниво.

9. Уиней Уейна

https://maps.google.com/?ll=-13.192778,-72.536392&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Мястото на инките на Winay Wayna е вградено в хълм с изглед към река Урубамба. Той се намира по пътеката на инките и, както и днес, може да е послужил като спирка за уморени пътешественици на път за прочутия Мачу Пикчу. Руините на инките от Winay Wayna се състоят от комплекси от горната и долната къща, свързани със стълбище и конструкции с фонтани. До къщите се намира площ от земеделски тераси.

8. Кориканча

https://maps.google.com/?ll=-13.520131,-71.975723&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Кориканча в Куско, първоначално наречена Inti Kancha („Храмът на слънцето“) е най -важният храм в империята на инките. Стените и подовете някога са били покрити с листове от твърдо злато, а вътрешният двор е изпълнен със златни статуи. Подобно на толкова много други паметници на инките, той е силно опустошен от конкистадорите, които построяват християнска църква Санто Доминго върху руините. Големите земетресения сериозно са повредили църквата, но каменните стени на инките, изградени от огромни, плътно свързани блокове от камък, все още стоят благодарение на сложната каменна зидария на инките.

7. Llactapata

https://maps.google.com/?ll=-13.231111,-72.425003&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен на 2840 метра (9 318 фута) над морското равнище по пътеката на инките, Llactapata означава „Висок град“ на кечуа. Вероятно е бил използван за производство и съхранение на култури. Llactapata е изгорен от Manco Inca Yupanqui, по време на отстъплението му, за да обезкуражи испанското преследване. Отчасти поради тези усилия испанците така и не откриха пътеката на инките или някое от нейните селища на инките.

6. Исла дел Сол

https://maps.google.com/?ll=-16.020555,-69.176392&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Isla del Sol (Островът на слънцето) е скалист, хълмист остров, разположен в южната част на езерото Титикака. Според религията на инките, това е първата земя, която се е появила, след като водите на голям потоп започнаха да се отдръпват и Слънцето излезе от острова, за да освети небето отново. Като родно място на бога на Слънцето, инките са построили няколко свещени места на острова. Сред тези руини на инките са Свещената скала и подобна на лабиринт сграда, наречена Чикана.

5. Саксайуаман

https://maps.google.com/?ll=-13.507778,-71.982224&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Sacsayhuamán е комплекс със стени на инките, високо над град Куско. Императорският град Куско е изложен под формата на пума, животното, което символизира династията на инките. Коремът на пумата беше главният площад, река Тулумайо образуваше гръбнака й, а хълмът Саксайуаман - главата му. Има три успоредни стени, изградени на различни нива с варовици с огромни размери. Предполага се, че зигзагообразните стени представляват зъбите на главата на пумата. Стената на инките е изградена по такъв начин, че едно парче хартия няма да се побере между много от камъните.

4. Инка Писак

https://maps.google.com/?ll=-13.424167,-71.857780&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Pisac, дума от произход кечуа, означава „яребица“. Традицията на инките диктува изграждането на градове под формата на птици и животни и като такава Писак е с форма на яребица. Руините на инките включваха военна цитадела, религиозни храмове и отделни жилища и има изглед към Свещената долина между планините Салкантай. Смята се, че Писак защитава южния вход на Свещената долина и контролира маршрут, свързващ Империята на инките с границата на дъждовната гора.

3. Чокекирао

https://maps.google.com/?ll=-13.389167,-72.882500&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен на границата на Куско и Апуримак, Choquequirao (което означава Люлка на златото) се намира на 3085 метра (10 120 фута) над морското равнище. Руините на инките съдържат стълбищна конфигурация, съставена от 180 тераси. Построен в напълно различен стил от Мачу Пикчу, Choquequirao е много по -голям по площ. До Чокекирао може да се пътува само пеша или на кон и като такъв се посещава много по -рядко от Мачу Пикчу. Без полза от колелата, преходът до Choquequirao от Cachora може да отнеме до четири дни!

2. Олантайтамбо

https://maps.google.com/?ll=-13.258056,-72.263336&z=13

(ВИЖ КАРТА)

По време на империята на инките Олантайтамбо е кралското имение на император Пачакути, който завладява региона, построява града и церемониален център. По време на испанското завладяване на Перу той служи като крепост на съпротивата на инките. Днес руините на инките в Олантайтамбо са важна туристическа атракция и една от най -често срещаните отправни точки за поход, известен като пътеката на инките.

1. Мачу Пикчу

https://maps.google.com/?ll=-13.163056,-72.545555&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Най -красивите и впечатляващи древни руини на инките в света, Мачу Пичу е преоткрит през 1911 г. от хавайския историк Хирам, след като е бил скрит векове над долината Урубамба. „Изгубеният град на инките“ е невидим отдолу и напълно самостоятелен, заобиколен от земеделски тераси и напоен с естествени извори. Въпреки че е известен на местно ниво, той е бил до голяма степен непознат за външния свят, преди да бъде преоткрит през 1911 г. Оттогава Мачу Пикчу се превърна в най -важната туристическа атракция в Перу.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: