Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Морските арки са грандиозно явление, създадено от Майката Природа с малко помощ от океаните. Обикновено те са съставени от мека скала, която ерозира в продължение на милиони години, когато вълните ударят сушата, издълбавайки пещери и тунели в скалата. Някои арки са достъпни с плажове при отлив, докато други могат да бъдат достигнати само с лодка. Някои арки са достатъчно големи, за да могат да преминават плавателни съдове. Всички те ще осигурят полеви ден и за фотографите.

15. Плаж Клефтико

https://maps.google.com/?ll=36.651196,24.336212&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Плаж Клефтико, на гръцкия остров Милос, предлага възможност да се видят множество морски арки, някои от които са достатъчно големи, за да се движат с лодки. Тези сложни арки са разположени край брега и се предлагат във всички размери и форми. Достъпни са само с лодка. Повечето лодки включват спирка за плуване и гмуркане с шнорхел в круиза. Местната легенда разказва, че пиратите са се криели в пещерите на брега и на брега.

14. Ла Портада

https://maps.google.com/?ll=-23.506390,-70.426941&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Арката La Portada (The Gateway) се издига на 43 метра (140 фута) високо в Тихия океан в района на Антофагаста в Чили. Арката е изградена от андезитен камък, седиментни скали и пясъчник, както и вкаменелости, които са на милиони години. Арката не е твърде далеч от брега. Преглед на брега предлага страхотни гледки към този много сниман чилийски феномен. Посетителите може да искат да донесат бинокъл, тъй като това е популярно място за разглеждане на тюлени, лешояди и други морски животни.

13. Гълъбови скали

https://maps.google.com/?ll=33.890053,35.469906&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Скалите на гълъбите са две огромни скални образувания, разположени на най-западния край на Бейрут. Гигантските стражи са популярна дестинация както за местните жители, така и за посетителите. Крайбрежната алея или корнишът, точно пред скалите, е отлична гледна точка, но далеч по -интересно е да се спуснете по една от пистите надолу към долните скали.

12. Голяма полета арка

https://maps.google.com/?ll=55.257462,-7.619730&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Голямата полична арка се намира близо до брега на брега на графство Донегал в Ирландия. Разположена на полуостров Фанад, Голямата полична арка е масивна скална формация, която снима добре при всякакви метеорологични условия и по всяко време на деня. Арката е издълбана от скалата с движенията на Атлантическия океан. Счита се за отличен пример за морска ерозия. Арката е заобиколена от по -малки скали и приливни басейни.

11. Бату Болонг

https://maps.google.com/?ll=-8.618198,115.085884&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Pura Batu Bolong е малък храм, разположен само на един хвърлей от известния храм Tanah Lot в Бали. Той е кацнал в края на скалист нос, който скача към морето в разрастващия се Индийски океан. Скалата има естествена дупка, откъдето идва и името, тъй като бату болонг буквално означава „скала с дупка“.

10. Arch Rock

https://maps.google.com/?ll=34.016979,-119.356567&z=18

(ВИЖ КАРТА)

12 -метровата скала Arch е един от няколкото естествени моста на остров Анакапа, един от архипелага на Нормандските острови край бреговете на Калифорния. Това е истинска природна красота и често се използва като лице на Нормандските острови. Освен арката, островът предлага още две емблематични характеристики. Това са Inspiration Point, предлагащи спиращи дъха гледки, и фар на остров Анакапа.

9. Скалите на Хоупуел

https://maps.google.com/?ll=45.823334,-64.573334&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Hopewell Rocks е добро място да се запознаете отблизо с морски арки. Разположени в канадския залив Фанди, арките на провинция Ню Брънзуик са на брега, което означава, че посетителите могат да се разхождат през арките и да правят пикник до тях при отлив. Заливът има най -високите приливи в света, така че когато е отлив, пътниците могат да гребнат през арките с кану или каяк.

8. Арка Хонопу

https://maps.google.com/?ll=22.167500,-159.671112&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Арката Хонопу е най -високата арка на Хаваите. Може да се намери на брега на На Пали на остров Кауаи. Той е в изолирана част на острова, до него се стига само с лодка и след това плува до брега, тъй като лодките не могат да акостират тук. Това е по -скоро като естествен мост, тъй като в крайбрежието има водопад, който се оттича през тунела на арката. От всяка страна на арката има малка зона на плажа. Районът се появява в римейка на King Kong от 1976 г. и във филма от 1998 г. Six Days Seven Nights.

7. Прозорец Azure

https://maps.google.com/?ll=36.053333,14.188333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Спираща дъха естествена варовикова арка с плосък връх, Лазурният прозорец е една от най -добрите атракции на Малта. Разположена на остров Гозо, арката е включена във филми и телевизионни предавания и е известна икона на Малта. Туристическото село Dwejra е наблизо, за да обслужва нуждите на посетителите, които се гмуркат, плуват и се разхождат с лодка около арката, където тя пада в залива Dwejra. Арката се вижда от голямо разстояние. Повечето хора се разхождат там, наслаждавайки се на изключителната гледка, докато вървят и след това се охлаждат във водата.

6. Катедрален залив

https://maps.google.com/?ll=-36.828335,175.789993&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Достъпен само пеша, с лодка или каяк, Cathedral Cove е една от най -добрите атракции на полуостров Коромандел в Нова Зеландия. Районът разполага с два красиви плажа, разделени от огромна скална арка. Арката, подобна на катедралата, придава на цялата област усещане за величие. Плажът е пясъчен със сенчести дървета похутукава по крайбрежието; идеално място за пикник и плуване.

5. Ел Арко

https://maps.google.com/?ll=22.875147,-109.894173&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Ел Арко е златна морска арка, открита на върха на полуостров Баха близо до Кабо Сан Лукас. Нарича се още Land’s End, защото ако човек начертае права линия на юг, следващата земя, на която попада, е Южният полюс. Ел Арко се вижда от цял Кабо, но пътуващите може също да искат да се приближат до него с лодка. Ел Арко е мястото, където се срещат Тихият океан и морето на Кортес.

4. Playa de las Catedrales

https://maps.google.com/?ll=43.553890,-7.157222&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Playa de las Catedrales, или Плаж на катедралите, близо до Рибадео, Испания, е известен също като Playa de Aguas Santas (Плаж на светите води), защото скалните образувания на тези множество морски арки приличат на кулите на катедралите. Някои от арките и пещерите могат да се видят само при отлив. Разположен в Бискайския залив, е възможно да се разхождате из района при отлив. По време на отлив водата не е толкова приятелска за посетителите.

3. Плаж Уарарики

https://maps.google.com/?ll=-40.506493,172.657257&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Плажът Wharariki се счита за перлата на Тасман. Разположен на най -северния край на Южния остров на Нова Зеландия, той не получава толкова много посетители, колкото другите плажове на Киви, може би защото се нуждае от разходка през гори и през пясъчни дюни, за да се достигне от паркинга. Тези, които направят похода, обаче, ще бъдат възнаградени с грандиозни плажове и морски арки, които седят в океана. Плажът е добро място за конна езда и морски обитатели, като тюлени.

2. Плаж Легзира

https://maps.google.com/?ll=29.441879,-10.119283&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Плажът Legzira, на юг от Агадир, се смята за най -уникалния плаж на Мароко, вероятно поради огромните морски арки, които осеяват плажа. Те са толкова големи, че човек, застанал под един при отлив, ще изглежда като малка кукла. Арките греят в червено при залез слънце, правейки много живописна сцена. Плажът е популярен сред делтапланери и парасейлери, но също така е добро място да седнете и да се насладите на грандиозните морски арки.

1. Затваряне на вратата

https://maps.google.com/?ll=50.621113,-2.276667&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Durdle Door е морска арка, която излиза от юрското крайбрежие на Дорсет, Англия. Той е частна собственост, но е отворен за обществеността. Изработена от варовик, арката е свързана със сушата от 120-метров (390 фута) дълъг провлак. Тази морска арка е достъпна пеша, въпреки че включва ходене по стръмна пътека със стъпала от залива Lulworth. 140-годишната Durdle Door е едно от най-фотографираните места на юрския бряг.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: