Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Дания е страната, в която започва Скандинавия. Много се е променило през вековете. Някога известен със своите яростни воини, викингите, сега е спокойна модерна страна, където иновативната архитектура споделя пространство със средновековни сгради. Ще видите живописни рибарски села, които проследяват наследството си от викингите, така че ще искате да опитате най -известната им риба, херинга, може би в smørrebrød. Дания е страната на Ханс Кристиан Андерсен, така че ще намерите дворци и замъци, където може би приказките са се сбъднали. Преглед на най -добрите места за посещение в Дания:

10. Ribe

https://maps.google.com/?ll=55.328335,8.762222&z=13

(ВИЖ КАРТА)

„Не остаряваш, а ставаш по -добър“ е фраза, която е подходящо приложена към Рибе, най -старият град в Дания. Разположен в Ютландия, Ribe е основан през 700 г. като пазар на викинги; кметството му е най -старото в страната. Той е построен през 1496 г., макар че не е имал задължение като кметство чак до 1709. Има какво да се види в Рибе, от неговите странни средновековни сгради с фахверк до катедралата Рибе, първата християнска църква в Дания. Можете да разгледате неговото наследство на викингите или да обиколите с нощния пазач през лятото. В близост се намира екологичното съкровище Национален парк Уоден море.

9. Гилелехе

https://maps.google.com/?ll=56.116669,12.316667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Не бихте си помислили, че страна толкова северно, колкото Дания, ще има Ривиера, но има. Датската ривиера е закотвена от Гилелехе, живописен риболовен град в Северно море на върха на Зеландия. Рибарите използваха лодките си добре през Втората световна война, когато избягаха от германските окупатори и пренесоха датски евреи в Швеция, само на 25 км (15 мили) от тях. Можете да научите повече за тези усилия в местния музей. Основана през 14 век, Gilleleje е красива и очарователна с възможности за снимки в изобилие. Разходете се из града, вземете ежедневния сутрешен рибен търг и посетете паметника на Киркегор, първия екзистенциален философ.

8. Елсинор

https://maps.google.com/?ll=56.036110,12.608333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Елсинор, известен също като Хелсингер, е дом на един от известните замъци в света: Кронборг, мястото за Хамлета на Шекспир. Пиесата се играе тук ежегодно в продължение на 80 години. Бившето средновековно рибарско селище е основано през 15 век, въпреки че крепост и църква, заобиколени от манастири, са създадени век по -рано. Сега е оживен пристанищен град. Статуя от 2012 г., Хан, в пристанището се счита за двойник на Копенхагенската малка русалка. Най -добрите атракции включват замъка, морския музей и статуята на Холгер Данске, легендарен герой, воювал с Карл Велики.

7. Олборг

https://maps.google.com/?ll=57.049999,9.916667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Олборг е друг древен датски град, който през вековете се е превърнал в индустриален и културен (акцент върху културния) център. Известен е с театър, симфония и опера, както и с карнавала в Олборг, най -големият фестивал в Скандинавия, който се фокусира около карнавали. Градът е известен и с именията си от фахверк, замъка Олборг от 16-ти век, бивша кралска резиденция, и църквата Будолфи от 14-ти век, построена върху руините на стара викингска църква. Две стари къщи се открояват: холандският ренесансов дом от 17-ти век на Йенс Банг, в който се помещава аптека в продължение на 300 години, и къщата с половин дървена конструкция и пясъчник от 17-ти век Йорген Олуфсун.

6. Роскилде

https://maps.google.com/?ll=55.650002,12.083333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен на 30 км (20 мили) западно от настоящата столица на Дания, Копенхаген, е една от ранните столици на страната, Роскилде. Един от най -старите градове в Дания, там са погребани много монарси. Техните кралски гробници могат да бъдат намерени в катедралата Роскилде от 12 век, първата тухлена готическа катедрала в Скандинавия. Друга ключова атракция е Музеят на корабите на викингите, който съдържа останките от пет кораба на викингите, които са потопени, за да защитят Роскилде от морски нашественици. Други забележителности, които може да искате да видите, включват кралския дворец, сега художествена галерия, и бурканите Roskilde, три мамутни вази, които отбелязват 1000 -годишнината на града. В края на юни, началото на юли тук се провежда гигантско рок музикално събитие, наречено Roskilde Festival.

5. Скаген

https://maps.google.com/?ll=57.716667,10.583333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Най -северният град на Дания, Скаген, е и основното рибарско пристанище на страната, както и едно от най -популярните места за посещение в Дания, привличайки два милиона посетители годишно. Това очарователно село, с живописните си морски пейзажи, дълги пясъчни плажове и рибари, беше популярно сред художниците -импресионисти от 19 -ти век. Датските роялти, събрани тук в началото на 1900 -те години; Skagen продължава да привлича богатите днес, включително ветроходци от цяла Скандинавия. Скаген, където се срещат Балтийско и Северно море, е известен със своя риболов на херинга, така че не забравяйте да опитате тук. Градът може да се похвали с един от най -старите фарове в Дания.

4. Борнхолм

https://maps.google.com/?ll=55.125000,14.916667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Борнхолм, остров в Балтийско море, по -близо до бреговете на Полша и Швеция, отколкото Дания, е известен със своите предмети на изкуството и занаятите, особено стъкло и керамика. Островът е дом на няколко града с живописни вятърни мелници и няколко средновековни църкви, четири от които са кръгли. Островът, окупиран от германците през Втората световна война и по -късно от Съветите, е известен с изключителната си природа от скалисти морски скали и гори до зелени долини и плажове. До него се стига с ферибот от Дания и Швеция. Тук ще намерите средновековни крепости и слънчеви храмове от неолита. Борнхолм също беше декор за трилъра на Кен Фолет, Hornet Flight.

3. Оденсе

https://maps.google.com/?ll=55.395832,10.388611&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Оденсе се превежда като „светилището на Один“, но е по -известен с други неща, отколкото сигурно убежище за поклонниците на този скандинавски бог. Това е родното място и домът на детството на известния разказвач Ханс Кристиан Андерсен, така че можете да очаквате да видите много статуи и скулптури на неговите герои из града. Третият по големина град в Дания също е известен със сладкото марципан. Плюс това, много от неговите атракции са удоволствие за очите на туристите. Списъкът включва стар замък на викингите; Музей на село Фунен, който пресъздава живота през годините на Андерсен там; Абатството на Фунен, един от най -старите музеи на Дания, и катедралата Свети Канут от 11 век.

2. Орхус

https://maps.google.com/?ll=56.150002,10.216667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

С 330 000 души, Орхус е вторият по големина град в Дания. Датира от осми век, той започва живота си като укрепено селище на викингите. Орхус е бил търговски център от векове и е известен със своята жива музикална сцена. Градът ежегодно е домакин на осемдневен международен джаз фестивал. Орхус е Европейска столица на културата за 2022 г. Това е интересен град в архитектурно отношение, с всички стилове, представени от викингите до наши дни. Най-старите най-добре запазени къщи могат да бъдат намерени във вътрешния град. Доминиращ градският пейзаж е катедралата в Орхус от 13 -ти век, най -дългата и най -високата църква в града.

1. Копенхаген

https://maps.google.com/?ll=55.676109,12.568333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Повечето пътници ще започнат посещението си в Дания в Копенхаген, най -големия град и столица на страната. Те също трябва, тъй като Копенхаген е оживен град, който може да предложи много. Бившето рибарско селище на викинги сега е културният и финансов център на страната. Повечето посетители идват в Копенхаген за две неща: да се насладят на градините Тиволи, най -посещавания тематичен парк в Скандинавия, и да видят Малката русалка, бронзова статуя, базирана на приказка на Ханс Кристиан Андерсен. Известен със своята холандска ренесансова архитектура в квартала Кристиансхавн, Копенхаген има хоризонтален пейзаж, отбелязан с някои спретнати замъци и средновековни църкви.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: