Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Которският залив, известен също като просто Бока, е залив в сърцето на Адриатическо море в югозападна Черна гора. Которският залив е невероятна туристическа дестинация по редица причини, но най -голямата му привлекателност е великолепната природа. Въпреки че технически не е фиорд, той прилича на такъв, като зелените планини осигуряват епичен фон на сините води на залива.

Планините Orjen на запад и Lovćen планините на изток обграждат този красив залив. Которският залив може да бъде разделен на четири основни залива, свързани с по -тесни канали, всеки от които си заслужава да бъде посетен.

Най -тесният участък в пролива Вериге е широк само 340 метра (1115 фута). Най -външната част на залива е Тиватският залив. На главния вход на Адриатическо море се намира заливът Херцег Нови. Вътрешните заливи са Рисанският залив на северозапад и Которският залив на югоизток.

Которският залив е дестинация, богата на историческо значение. Много от градовете, селата и околностите на самия залив са със средновековна природа и перфектно запазени. Това привлича любители на историята и архитектурата от цял свят, които могат да обиколят безброй структури от древността.

Которският залив може да се похвали и с редица православни християнски и католически църкви и катедрали, много от които служат като своеобразна мека за религиозни учени и поклонници. На всичкото отгоре средиземноморският климат на тази прекрасна дестинация означава, че през цялата година са възможни туризъм, разходка с лодка и други дейности на открито.

12. Ластва

https://maps.google.com/?ll=42.440178,18.692110&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Само на минути от град Столив е разделен град, известен като Ластва. В горната половина на града се намират повечето посетители, благодарение на средновековния си чар. Наречена Горня Ластва, горната част на града е изпълнена с уникална архитектура.

Тъй като селището е на почти 300 метра (1000 фута) над морското равнище, това е невероятно място да получите изглед към залива и да направите няколко невероятни снимки. Каменните стени разкриват малки къщи от 18 -ти век, както и руини, датиращи още по -назад във времето. Маслиновата фабрика, задвижвана от хора, все още работи и посетителите могат да я наблюдават в действие, за да видят маслините, преработени за консумация в града, както и за износ.

Най -голямата атракция в Горня Ластва е църквата „Света Мария“ или „Църква Св. Марие“, построена през 15 век. Всяка седмица в църквата все още се извършват служби и ако случайно е енорийският свещеник, той може да ви отведе на обиколка из структурата и да ви покаже фантастичните италиански картини, идващи от Възраждането. Долната част на града или Donja Lastva е по -малко традиционна, но все пак предлага туристически офис и няколко местни ресторанта.

11. Мориндж

https://maps.google.com/?ll=42.486198,18.649761&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Това е друго разделено село, подобно на много други крайбрежни селища в района на Которския залив. Моринж е разделен между Горни Моринж, горната половина и Доня Мориня, долната половина. Любителите на историята може да разпознаят тъжното минало на Мориндж, където през 90 -те години са били хърватски военнопленници. Това обаче далеч не е фокусът на тази дестинация на Которския залив и днешните посетители се интересуват най -много от пейзажите и отдих, които Моринж може да предложи.

Определен акцент при престоя в Мориндж ще бъде плажът, който е най -вече защитен. Това го прави безопасен дори за неуверени плувци и предпазва плувците и поклонниците от силен вятър. Емблематична забележителност в Мориндж е църквата Света Петка, известна на местните жители като Църква Св Петке. Сребърният му купол е лесно забележим, създавайки отражение, когато слънцето го удари.

10. Столив

https://maps.google.com/?ll=42.469704,18.716314&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Отново посетителите на Которския залив ще се озоват в разделен град. Столив се състои от две части, долната и горната, и двете си заслужават да бъдат проучени. Ако сте привлечени от плажа, не забравяйте да прекарате време в Donji Stoliv.

Това е крайбрежната част на града и разполага с колекция от традиционни каменни къщи, само на няколко крачки от водата. За необичаен, но незабравим вариант за настаняване, някои от тези местни домове предлагат къмпинг точно в дворовете си, позволявайки ви да спите под навес и да слушате звуците на приливите и отливите, докато заспите на чист въздух през нощта.

Кратко пътуване от само 30 минути ще ви отведе от крайбрежната част на Столив до горната част. В Горни Столив домовете са сгушени сред маслинови и смокинови дървета. Акцентът в този участък от Столив е Църквата Св Илие, църква от 15 -ти век, която почита Илия. Тук туристите са малко, особено извън летните месеци, така че това може да бъде фантастичен начин да изживеете истинската Черна гора далеч от тълпите.

9. Тиват

https://maps.google.com/?ll=42.430000,18.700001&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Друг от четирите залива, съставляващи Которския залив, е Тиват. Името Тиват може да бъде разпознаваемо, защото е домът на единственото в региона международно летище. Дори и да няма да летите и излитате от Тиват, може да искате да проверите тази дестинация.

Това, което някога е било стара военноморска база, наскоро се е превърнало в изискано, елегантно и престижно яхтено пристанище. Можете да се разходите по ръба на яхтеното пристанище, да се потопите на слънце и да се любувате на десетки яхти, собственост на богатите и известните, които идват в Тиват заради неговия климат и атмосфера.

Едно от нещата, с които Тиват е най -известен днес, е неговата кулинарна сцена. Като крайбрежна дестинация, морските дарове винаги са в менюто. Освен това, като град в Черна гора, можете да очаквате да се потопите в кулинарни специалитети като агнешко, полента и пъстърва. За да се погрижи за престижните международни туристи в яхтеното пристанище, Тиват предлага и разнообразие от международна кухня с акцент върху изисканата италианска и френска кухня.

8. Прчан

https://maps.google.com/?ll=42.457500,18.742222&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Само на 5 км (3 мили) от Котор, ще попаднете на очарователния град Прчан. Достъпен само по еднопосочен път, Prčanj е далеч от утъпканата писта, което го прави съкровище, което си заслужава да бъде проучено.

Много други забележителни фигури в историята са мислили същото, включително десетки успешни капитани на кораби от миналото, които са избрали да се пенсионират там. Известно е, че австрийският император Франц Йосиф посети Прчан, където беше посрещнат и посрещнат от богатите военноморски капитани, които нарекоха града дом.

В Прчан можете да обиколите многобройни религиозни структури, включително православната църква "Св. Петър" и огромната църква "Рождество на Дева Мария", която изглежда малко по -голяма за такъв малък град. Строителството на тази масивна църква започва през 1789 г., но е завършено едва през 1908 г. Ако сте очаровани от морската история на малкия град, можете също да разгледате впечатляващата колекция в Морския музей.

Имайте предвид, че макар че Prčanj няма много по пътя на големите туристически атракции, това е част от неговата привлекателност. Посещението на Prčanj означава да имате възможност да се разхождате по еднопосочни улици с местните жители, да вземете евтини сувенири в местната поща и да вечеряте или да пиете с жителите в шепата малки ресторанти в района.

7. Перастски острови

https://maps.google.com/?ll=42.485554,18.690622&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Край бреговете на Пераст има два невероятни острова. Остров Свети Георги (Ostrvo Sveti Ðorde) е един от островите, другият е Дева Мария от скалите (Gospa od Škrpjela). За разлика от Дева Мария от скалите, това е естествен остров.

Островът съдържа бенедиктински манастир „Свети Георги“, който се споменава за първи път през 1166 г. в документи, описващи освещаването на новата, втора романска църква „Свети Трифон“ в Котор. През 1571 г. пиратът Карадоз изгаря абатството, както и целия град Пераст.

Църквата е ремонтирана през 1603 г., но отново е силно повредена при земетресение през 1667 г., когато таванът и апсидата се срутват. След тази катастрофа е построена проста църква. През 1812 г., за около година, абатството е превзето от французите, които по -късно са изгонени от жителите на Пераст както от крепостта Свети Кръст, така и от абатството. През 1814 г. абатството е превзето от австрийците.

Островът съдържа и старо гробище за старото благородство от Пераст. Той остава гробище до 1866 г., когато в северната част на града е построено ново гробище.

Богородица на скалите са другите островчета край бреговете на Пераст. Островът е създаден изкуствено и съдържа Римокатолическа църква. Според една легенда, след като намерил иконата на Мадона и Младенеца тук на 22 юли 1452 г., морякът щял да постави скала в морето, след като се върнал от успешно пътуване. С течение на времето островът постепенно излиза от морето. Обичаят да се хвърлят камъни в морето е жив и в наши дни. Всяка година по залез слънце на 22 юли местните жители качват лодките си и хвърлят камъни в морето.

Църквата „Дева Мария от скалите“ е построена през 1632 г. Църквата съдържа 68 картини на Трипо Коколя, известен бароков художник от 17-ти век от Пераст. Най -важната му картина, дълга десет метра, е „Смъртта на Богородица“. Има и картини на италиански художници, както и икона на Дева Мария от скалите, на Ловро Добричевич от Котор.

Такситата редовно ходят на острова за около 3 евро.

6. Рисан

https://maps.google.com/?ll=42.514721,18.695000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Един от вътрешните заливи, съставляващи Которския залив, е Рисан. Ако обичате историята, тогава Risan трябва абсолютно да си проправи път към вашия маршрут. Това е така, защото Рисан е най -старото от всички селища в района на Которския залив. Рисан датира чак до III век пр.н.е., когато е бил крепост на Илирийското царство. Когато римляните нахлуха и взеха региона за свой собствен, потресаващи имения се изкачиха точно по крайбрежието.

Центърът на Рисан е централният площад, известен като Trg 21 Novembra. Тук ще намерите очарователни кафенета и малки магазини, обслужващи както местните жители, така и туристите. Зад ъгъла можете да видите две православни църкви, построени през 18 век: Св. Петър и Павел. Разбира се, Рисан е морски град, което означава, че предлага няколко малки плажа, които са идеални за семейства, плуване или просто тен в завиден климат.

5. Полуостров Лустика

https://maps.google.com/?ll=42.409668,18.610556&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Полуостров Лущица е парцелът земя, който отделя Которския залив и по -точно Тиватския залив от останалата част на Адриатическо море. Доскоро този полуостров беше извън туристическия радар и голяма част от земята все още се състои от маслинови горички и малки, традиционни села. С увеличаването на развитието сред Которския залив обаче се правят планове за развитие на голяма част от крайбрежните части на полуостров Лущица.

В Krtoli, основна дестинация на полуострова, ще намерите редица уединени плажове с камъчета, които са идеални за плуване, накисване на слънце или просто наслада на гледката към морето. Krtoli също предлага фантастична гледка както към остров Свети Марко, така и към Дева Мария от Милосърдието, което може да направи едно интересно еднодневно пътуване, ако имате време.

Западно от Кртоли се намира Белила, фантастично представяне на автентично рибарско селище в Черна гора. До голяма степен незастроен и свободен от орди туристи, Bjelila е мястото, където да отидете, ако искате да видите малки каменни къщи точно на брега или да се потопите в прясно уловени морски дарове, продавани на малка част от цените на ресторанта в хотела, характерни за района.

На западния край на полуостров Лущица е Роуз, друго очарователно рибарско селище. Пешеходните преходи в района ви отвеждат до невероятни гледки, които предлагат гледка към Которския залив, както и към Адриатическо море в една панорамна гледка. През по -голямата част от годината Роуз е тиха дестинация, но през лятото ще попаднете на по -голям брой туристи, които идват за достъпни квартири и автентична атмосфера. В Роуз няма хотелски курорти, но има каменни селски къщи, в които можете да наемете стая за една или две нощи.

По протежение на южното крайбрежие има редица чисти плажове, които са популярни сред пътуващите от Херцег Нови. Добрец е достъпен само по море и може да се похвали с един от най -чистите плажове в цяла Черна гора. Големият каменист плаж на Zanjice се намира в защитено заливче под маслиновите горички, привличайки много хора през високия сезон. На изток в основата на полуострова в близост до главния град Радовичи, се намира пясъчният плаж на Плави Хоризонт (Син хоризонт). Заобиколен от зелени борови гори, този плаж с полукръгла форма е може би един от най-красивите в цяла Черна гора.

4. Национален парк Ловчен

https://maps.google.com/?ll=42.399101,18.818399&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Малко повече от час път с кола от град Котор е Националният парк Ловчен, който е съсредоточен около планината Ловчен. Черната планина, дала името на Черна гора (Черна гора), е нещо повече от висок връх. Той наистина е част от културата и идентичността на нацията и може да бъде сравнен с планината Олимп в Гърция от гледна точка на историческо значение.

По -голямата част от Национален парк Ловчен е залесен, с буйна зеленина, която изглежда по -добре само след кратък дъжд. Тук има невероятно разнообразие от диви животни, което включва безброй влечуги, кафяви мечки, вълци и близо 300 различни вида птици и пеперуди. Вземете бинокъла си, защото има голям шанс да забележите императорски орел или сапсан по миграционния им път към Скадарското езеро.

На върха на планината се намира зашеметяващият мавзолей, където е погребан черногорският владетел и поет Петър II Петрович Негош. До драматичната сграда се стига с изкачване на 461 стъпала пеша от паркинга. Вътре в мавзолея има голяма гранитна статуя на Негош и затъмнена стая, която съдържа неговата гробница. Можете да видите повече от половината Черна гора от върха, от Которския залив до Скадарското езеро до Подгорица. При ясен ден се виждат дори Албания и Хърватия.

За тези, които ценят отдих на открито, Националният парк Ловчен е сбъдната мечта. Ще намерите мили пътеки, които са неасфалтирани, но добре маркирани, което го прави подходящ за ежедневна екскурзия или сериозна експедиция по планинско колоездене. Велосипеди могат да се наемат ежедневно или почасово в парка, а през зимата снегът означава, че ски също е възможно. Нощното къмпинг е разрешено, но много посетители откриват, че един ден по пътеките е достатъчно време за разглеждане на природата, флората и фауната на парка.

Трябва да се стремите да започнете или завършите деня си в Национален парк Ловчен в района на Иванова Корита. Това е централният център на парка и тук ще намерите центъра за посетители на парка.

Това е фантастично място да вземете карта и пътеводител на английски език, а също и най -доброто място да научите повече за къмпинг или възможности за настаняване в района. Ако не сте приготвили обяд за пикник, за да се насладите в парка, Иванова Корита дори предлага шепа непринудени заведения за хранене, сервиращи местни и международни фаворити.

3. Херцег Нови

https://maps.google.com/?ll=42.452950,18.531202&z=13

(ВИЖ КАРТА)

На входа на Которския залив е Херцег Нови, което се превежда като Нов замък. Херцег Нови се намира точно в подножието на планината Оржен и е живописна, историческа, но девствена алтернатива на някои от по -големите крайбрежни градове в региона.

Херцег Нови датира от 14 -ти век и през това време няколко империи и култури са заляли и оставили напомняния за тяхното присъствие. Между 15 -ти и 18 -ти век районът е известен като Castelnuovo и е преминат през ръцете на Османската империя, Албания Венета и дори Република Венеция. Тази бурна история обаче е създала невероятно разнообразие от култури и архитектура.

В Стари Град или Стария град ще се поглезите с различни исторически и културни забележителности. Църквата „Свети Йероним“, известна още като Trg Mića Pavlovića, е грандиозна католическа сграда от 19 -ти век. Наблизо църквата Архангел Михаил е православен еквивалент и е построена през същия период от време.

Интерес за любителите на историята ще представляват часовниковата кула от 17 -ти век, която някога е кацнала на главната порта на града, крепостта Канлу Кула и крепостта Спаньола от 16 -ти век. Точно извън града е манастирът Савина, който датира от 14 век и предлага някои от най -невероятните гледки, които можете да си представите над залива.

Ако искате да се активирате и да се насладите на прекрасния климат в Херцег Нови, ще имате много възможности. Няколко каменисти плажове привличат, а през лятото има тълпи плувци, които се наслаждават на водите на Которския залив. Разходете се по крайбрежната алея, за да се насладите на приятен ветрец, а след това спрете в Игало за известните градски спа процедури с кална терапия.

2. Пераст

https://maps.google.com/?ll=42.486942,18.699167&z=13

(ВИЖ КАРТА)

На пръв поглед е трудно да се повярва, че Пераст всъщност е малък град в Черна гора. Жителите наброяват стотици и има само една главна улица, която минава през Пераст. Независимо от това, това е невероятна дестинация, която изглежда сякаш принадлежи на Венеция, Италия, а не в крайбрежната Черна гора. Почти всички структури в Пераст са построени в бароков стил и този сплотен вид прави дестинацията толкова привлекателна.

Няма да имате проблеми да се разходите, за да видите всичко, което Пераст може да предложи, тъй като градът е в толкова малък мащаб. Това обаче не означава, че няма много за изследване. Градът може да се похвали със зашеметяващите 16 църкви и 17 впечатляващи палацо, показващи колко важен е бил този малък град някога.

Някои от величествените домове са изоставени и руините могат да бъдат разгледани, въпреки че известни личности и кралски особи подобряват живота на града, като купуват и възстановяват някои от тези зрелищни резиденции.

Центърът на града и най -високата му кула е църквата "Свети Никола". Срещу малка такса можете да се изкачите до върха на църквата и да направите снимки, което си заслужава, тъй като гледките са грандиозни и обхващат целия град. Оттук имате и добър изглед към двата малки острова на остров Свети Георги и Госпа от Шкрпьела (Богородица на Скалата), които се намират точно на брега.

1. Котор

https://maps.google.com/?ll=42.430000,18.770000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Втората от четирите дестинации на залива в Которския залив е самият Котор.През последните години в града се наблюдава постоянен ръст на туристите, много от които идват с круизни кораби. Котор се определя от древните си градски стени, които са построени първо през 9 -ти век и в крайна сметка завършени през 18 -ти век. Докато си заслужава да видите и дори да се изкачите по стените на града през деня, през нощта те се превръщат в светещ дисплей, който придава на целия град зашеметяваща аура от светлина.

Ще се радвате да започнете времето си в града, като се разхождате по криволичещите алеи на которския Стари град (Стария град), които всъщност са павирани с мрамор, добит от местната област. Изцяло заграден с древни стени, градът е достъпен от четири порти: Главната порта, по протежение на залива, Северната порта, Южната порта и по -малка Нова порта.

Докато се лутате, не забравяйте да държите карта под ръка, защото градът е известен със своята лабиринтна улична решетка, по която дори местните се губят. Зад всеки ъгъл има нова атракция и сграда, датираща стотици години, което я прави като лов на съкровища за любителите на историята. В Стари Град няма разрешени автомобили.

Само някои от най -забележителните атракции на Стари град са катедралата Свети Трипун от 13 -ти век, църквата Свети Лука от 13 -ти век, църквата Света Мария от 12 -ти век и театърът на Наполеон от 19 -ти век. Също така ще искате да оставите време за разглеждане на катедралата Свети Трифон, построена през 12 век, но също така може да се похвали с по -нови барокови камбанарии. Интериорът на катедралата е велик и романски, а посетителите могат да направят обиколка на структурата, за да се възхищават на религиозни икони и изкуство.

Ако се интересувате от историята на Котор и неговите морски корени, не забравяйте да видите Морския музей. Разположен в дворец от 18 -ти век, музеят може да се похвали с богата колекция от артефакти, както и с най -ранните останали фотографии, показващи Котор и неговото развитие във времето.

Над Котор се очертава връх Свети Иван, един от долните върхове на масива Ловчен. Ако се чувствате достатъчно енергични, можете да направите изкачване на 1200 метра (4000 фута) чрез 1350 стъпала нагоре по укрепленията. От крепостта Свети Йоан ще бъдете възнаградени с великолепна гледка към Котор и залива.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: