Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Варшава е добро място за преживяване на град, който се преражда няколко пъти, издигайки се от пепелта като пословичния Феникс. През вековете тя е била ограбвана и нахлувана многократно от сили от Швеция и Франция до Русия. Той е претърпял големи щети от германските бомби през Втората световна война. И все пак Варшава днес е нов, оживен град, който до голяма степен е възстановен преди Втората световна война.

Сред туристическите атракции във Варшава не е за изпускане Старият град с двореца, църквите и замъците. Посетителите също ще искат да се възползват от впечатляващите културни дейности на града.

10. Krakowskie Przedmiescie

https://maps.google.com/?ll=52.241669,21.015556&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разходка по Krakowskie Przedmiescie е чудесен начин да изживеете историята на Варшава. Разположени в края на Кралския път, количките ще открият Президентския дворец и Варшавския университет, както и барокови църкви.

Улицата с дължина една миля, една от най-старите във Варшава, свързва Стария град и Кралския замък. Смятан за една от най -елегантните улици на Варшава, Krakowskie Przedmiescie датира от 15 -ти век, когато е бил търговски път. Пътуващите трябва да търсят статуя на 17 -ти век на Мадона и дете, която отбелязва полската победа над турските сили във Виена.

9. Научен център „Коперник“

https://maps.google.com/?ll=52.241943,21.028334&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Коперник, живял от 1473 до 1543 г., е един от най -известните учени и математици, излезли от Полша. Именно той формулира теорията, че земята се върти около слънцето, а не обратното.

Следователно е подходящо Полша да го почете с Научния център „Коперник“, с експозиция на планетариум, посветена на космоса и как той влияе на живота ни. Пътуващите, владеещи полски език, може да искат да посетят лекция на един от ключовите полски учени. Най-добрият научен музей в Полша предлага и практически експерименти за начинаещи учени от всички възрасти.

8. Музей на историята на полските евреи

https://maps.google.com/?ll=52.249443,20.992779&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Музеят за история на полските евреи се намира на важно място за евреите: Варшавското гето, където те са били затворени по време на Холокоста. Откривайки 70 -годишнината от въстанието във Варшавското гето, музеят почита 1000 години евреи в Полша.

Той е предназначен да обучава хората за еврейската вяра и култура чрез експонати в осем галерии, които обясняват такива неща, как евреите са дошли в Полша; по едно време в Полша са живели повече евреи, отколкото навсякъде по света. Историята на евреите в Полша се разказва чрез устни истории на евреи от равини до домакини в мултимедийни разкази.

7. Дворец на културата и науката

https://maps.google.com/?ll=52.231667,21.006390&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Дворецът на културата и науката е многофункционална сграда, в която се помещава всичко-от компании до места за забавление. Построена през 50 -те години на миналия век, високата сграда - най -високата в Полша - разполага с шпил, който достига до небето. Първоначално е кръстен на Йосиф Сталин, но се променя, когато съветският лидер изпада в немилост.

Сградата понякога се нарича Пекин, тъй като нейните инициали са PKIN, на старото име на китайската столица, Пекин. Като място за концерти, той е бил домакин на много международни групи, включително Rolling Stones през 1967 г. Дворецът на културата и науката е една от най -известните забележителности на Варшава.

6. Дворецът Wilanow

https://maps.google.com/?ll=52.165279,21.090279&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Дворецът Wilanow е един от най -важните паметници в Полша, представящ каква е била Полша преди 18 век. Дворецът е построен като дом за крал Йоан III Собески. След смъртта му дворецът е бил собственост на частни семейства, като всеки от тях променя външния вид на двореца.

За разлика от останалата част на Варшава, кралският дворец оцеля през Втората световна война почти невредим, а повечето от обзавеждането и изкуството му бяха преинсталирани след войната. Днес това е музей, който е дом на художественото и кралското наследство на страната. В кралския дворец от 17 -ти век се провеждат няколко музикални фестивала, включително летните концерти в градината.

5. Nowy Swiat

https://maps.google.com/?ll=52.233334,21.019444&z=18

(ВИЖ КАРТА)

На пръв поглед Nowy Swiat изглежда неправилно наименуван. Nowy Swiat се превежда като улица на Новия свят, но това е една от най -историческите улици във Варшава. Тя минава на север от площад Три кръста до Кралския замък, като поема по пътя си част от Кралския път.

През 16 век той е бил основният път към различните замъци, дворци и селски села. До 20 -ти век това е една от основните търговски улици на Варшава, облицована с неокласически сгради. Тя е почти напълно разрушена по време на Варшавското въстание от Втората световна война. Възстановен е като калдъръмена улица след войната.

4. Музей на Варшавското въстание

https://maps.google.com/?ll=52.232224,20.980833&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Варшава беше известна с това, че издържа на нацистите по време на Втората световна война. Еврейското гето, където евреите бяха затворени от нацистите, беше най -голямото в Европа. Въстанието обаче не се ограничава само до евреите. Всъщност целият град се включи в борбата през 1944 г.

Музеят на Варшавското въстание е открит през 2004 г. на 60 -годишнината от въстанието. Посетителите ще намерят ежедневен разказ за въстанието, започнало на 1 август и завършило на 2 октомври. Ще открият и експонат, посветен на децата, участвали във въстанието; копие на канализацията, която бунтовниците обикаляха, и наблюдателна кула с прекрасна гледка към Варшава.

3. Кралски замък

https://maps.google.com/?ll=52.247780,21.014168&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Кралският замък служи като дом и служители на полските владетели в продължение на векове. Намира се на Замковия площад на входа на Стария град. Замъкът датира от 14 век, когато е бил официалната резиденция на херцозите на Мазовия.

Той е завладяван многократно от нашественици отдалеч, но отскача, за да бъде мястото, където е изготвена първата конституция в Европа през 1791 г. Тази впечатляваща структура, с кула в средата, днес е музей, въпреки че официалните държавни срещи понякога са проведена тук. Дизайнът на замъка е вдъхновение за много други варшавски сгради.

2. Парк Лазиенки

https://maps.google.com/?ll=52.212776,21.032778&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Паркът Lazienki, известен също като Royal Baths Park, е най -големият парк във Варшава. Проектиран като парк през 17 -ти век, в крайна сметка той е превърнат в място за вили, паметници и дворци.

Дворецът на острова е най -голямата сграда в парка, разположена на Кралския път в центъра на Варшава. Този дворец днес е съкровищница от картини, събрани от полските кралски особи и статуи на най -големите владетели на страната.

На острова се намира и гръко-римски амфитеатър, датиращ от 1793 г. Повече дворци и оранжерия от 18 век могат да бъдат намерени в парка.

1. Пазарен площад в Стария град

https://maps.google.com/?ll=52.249699,21.012199&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Пазарът на Стария град е добър пример за прераждане. Разположен в най -старата част на Стария град, площадът датира от края на 13 век. Тотално е унищожено от бомбите през Втората световна война. След войната тя е възстановена в предвоенното си състояние.

Повечето от сградите са възстановени в началото на 1948 г. и приличат много на оригиналните структури от 17 -ти век. Привличаща точка на площада днес са многото ресторанти, които заобикалят този красив квадрат, което го прави добро място за дегустация на полски специалитети като пълнени зелеви листа и овнешко месо на скара. Пазарният площад представя бронзова скулптура на варшавската русалка, символ на столицата на Полша.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: