Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

За да ни помогне да разберем по -добре настоящето, трябва да разберем миналото. Добро място за започване на това търсене на разбиране е една от големите праисторически цивилизации в света: Теотиуакан, Мексико.

Теотиуакан е в разцвета си от около първия до петия век, когато е сред най -населените градове в света с до 150 000 жители. Днес градът е в руини, което го прави един от най -значимите археологически обекти в Мексико. Той е и най -посещаваният.

Теотиуакан е бил голям религиозен център, както ще видите от многото религиозни паметници и структури, намерени тук. Неговите жители се покланяха на някои от същите богове, които и другите мезоамерикански култури. Те се занимавали с човешки жертвоприношения, тъй като човешки и животински останки са открити в гробници. Смята се, че жертвите са направени при разширяване на структурите.

Теотиуаканите изглеждат загадъчни, като се вгледаме в тях днес. Твърди се, че те са мирна общност от фермери, тъй като градът не съдържа защитни структури. Храмовете им обаче съдържат много символи на войната.

Градът е изоставен през VII или VIII век по причини, които не са известни със сигурност. Археолозите смятат, че спадът вероятно е причинен от пренаселеност и изчерпване на природните ресурси. Именно ацтеките дадоха името на Теотиуакан, когато пристигнаха тук около 1320 г. Името означава „Град на боговете“ и те вярваха, че боговете са се събрали тук, за да създадат слънцето и луната след края на последния свят. От базата си в Теночтитлан (в днешния Мексико Сити) те го използваха като поклонническа дестинация.

Да стигнат до там

Теотиуакан се намира на около 50 км (30 мили) северно от Мексико Сити, което го прави много изпълним като еднодневна екскурзия. Има три основни варианта за достигане до Теотиуакан от Мексико Сити:

С кола

От центъра на Мексико Сити отнема около 45 минути, ако използвате магистрала с такса за плащане или много по -дълго, ако използвате стария безплатен път. Има малка такса за паркиране на обекта. Вземането на такси до Теотиуакан също е възможно, но много скъпо.

С автобус

Автобусите до Теотиуакан тръгват от Мексико Сити на всеки половин час от две места: Терминал дел Норте (извън метростанция Autobuses del Norte, линия 5) или извън метростанция Potrero (линия 3). От Terminal Autobuses del Norte вървете към Порта 8. Има кабина за билети почти в края на залата. Проверете дали автобусът ви отива до входа на мястото на руините на Теотиуакан, а не само до близкия град Сан Хуан Теотиуакан. От Potrero, излезте от гарата и потърсете бели автобуси, които отиват до Los Piramides.

Имайте предвид, че въпреки наличието на полицейски контролно -пропускателни пунктове, въоръжени грабежи по тези автобусни линии се случват. Обирджиите често са самите пътници, които се качват на автобуса на спирки между главната автогара в Мексико Сити и Теотиуакан. Понякога това се случва със знанието на шофьора на автобуса и/или полицията.

С туристически автобус

Полу -или целодневни обиколки са лесен начин да стигнете до руините на Теотиуакан. Те често се комбинират с Plaza de las Tres Culturas и базиликата на Гуадалупе, като и двете са извън центъра на Мексико Сити.

Карта на Теотиуакан

9. Дворец Тепантитла

Дворецът Тепантитла е резиденция на свещеници, намерена североизточно от Храма на слънцето. Той съдържа рая на Тлалок, най -известният стенопис в Теотиуакан. Тази стенопис пресъздава обитателите на ежедневието, които играят и берат цветя, докато водата, която тече по планината, изобразява тяхната напоителна система. Проучете стенописа по -дълго и ще видите, че хората падат в планината, когато кръвта им се превръща във вода. Хората са с различни цветове, които биха могли да представляват класовете на обществото. Други стенописи се състоят от хиляди малки рисунки, за които се смята, че показват как Теотиуакан смята, че светът работи.

8. Дворец на Тетитла и Дворец на Атетелко

Дворците на Tetitla и Atetelco, разположени западно от Avenue of the Dead, са съкровищница от стенописи на Теотиуакан. Открити през 40 -те години на миналия век, дворците съдържат едни от най -добре запазените стенописи в руините. Само в двореца на Tetitla ще видите 120 стени, покрити със стенописи. Един от най -известните стенописи показва Великата богиня или жената -паяк, носеща шапка, на която е изобразена бухал, ограден от змия. Други стенописи изобразяват орли, змии и ягуари. Дворецът Atetelco, разположен на около 100 метра (1200 фута), показва стенописи, които изобразяват ягуари и койоти. Някои от тези животни са боядисани в червено и в процесионен формат, който е свързан с военни ордени.

7. Музей Теотиуакан

Музеят Теотиуакан, разположен на юг от Пирамидата на слънцето, е добро въведение в това, което ще видите, докато се скитате из Теотиуакан. Освен че ще научите за паметниците, ще откриете артефакти, направени от черупки, кости и обсидиан, използвани от този древен народ. Музеят може да се похвали с над 600 изложени религиозни и художествени артефакта, както и ръчно изработени предмети от ежедневието. В осемте зали на музея можете да научите повече за икономиката, обществото, технологиите, религията и политиката на Теотиуакан.

6. Дворецът на ягуарите

Дворецът на ягуарите излъчва уау, с червени стенописи, вече избледнели, украсени с бели рисунки и резби. Чертежите представляват ягуари и елементи от морския живот, като черупки, включително раковини. Дори днес това изящно изкуство не пропуска да впечатли.

Ключов сред стенописите е ягуар, който издухва перната раковина, която капе в кръв. Смята се, че това е символ на войната, тъй като раковини са били издухани преди воините да влязат в битка. Върху главата на ягуара има змия с изпъкнали пера от нея.

Дворецът на ягуарите се счита за едно от най -свещените места в Теотиуакан, град, изпълнен с религиозни сгради. Изображенията, изобразени в стенописите, са по -силни, отколкото на всяко друго място. По -късно бяха открити някои изображения, изобразени в други мезоамерикански култури.

Поради близостта си до Храма на Луната, археолозите смятат, че свещениците и воините са планирали тук събития, които ще се случат по -късно в храма.

5. Дворецът на Quetzalpapalotl

Дворецът Quetzalpapalotl се намира в югозападния край на Храма на Луната. Смята се за най -дворцовата сграда в Теотиуакан, въпреки че е само един от няколкото дворци в града. Дори и днес, около 1500 години след построяването, можете да видите богатството на структурата с нейните боядисани прегради и богато издълбани колони.

Дали владетелите действително са живели в този дворец е отворен за дебат, въпреки че някои археолози смятат, че свещениците може да са живели понякога от там.

Дворецът е съсредоточен около вътрешен двор, с птици и пеперуди, използвани като декорации. Именно тези декорации доведоха до името му. Кетцал означава пеперуда.

Дворецът е открит в началото на 60 -те години на миналия век и е кръстен на дизайни с абстрактни дърворезби на птици/върху конструкцията са открити пеперуди с обсидианови очи. Откриващите архитекти вярват, че те представляват Quetzalpapalotl, пернато същество с характеристики на птици и пеперуди. По -късно археолозите смятат, че тези проекти са по -символични за въоръжена птица, но името на храма се е задържало.

Дворецът е построен, разрушен и възстановен с времето, когато градът е бил населен, така че ще видите разнообразни руини при вашето посещение.

4. Храмът на Кецалкоатл

Ciudadela или Цитаделата закотвя южния край на Avenue of the Dead и получи името си от испанците заради впечатляващите си стени. Всъщност обаче това беше голям потънал площад, който беше достатъчно голям, за да приюти почти всички жители на Теотиуакан. La Ciudadela се концентрира около храма на Quetzalcoatl или перната змия. Завършени през III век, апартаментните комплекси стоят от двете страни на пирамидата; археолозите смятат, че управниците на града може да са живели в тях.

Храмът на перната змия е най -малката от трите пирамиди в Теотиуакан. Изграден е на шест нива, като външната страна на всяко ниво включва пернати змийски глави и други змийски глави; тези змийски глави може да са символ на война. Обсидианът е бил използван за очите, правейки ги блестящи, когато слънцето ги удари. Барелеф на пълната змия е под главите.

Перната змия на пирамидата може да е представлявала живот и мир, докато огнената змия може да е стояла за война и горещата пустиня. Тъй като Теотиуакан нямаше писмена култура, археолозите трябваше да разчитат на легенди и писания на други култури за своите предположения.

През 80 -те години на миналия век археолозите откриха масов гроб с останки от 200 души на мястото, където се смяташе, че е започнало строителството на храма. Повечето от останките са мъже, за които се смята, че са воини, тъй като оръжията са заровени с тях.

Конструкцията на храма се отличава с архитектурен стил talud-tablero, където правоъгълен панел е разположен върху наклонен панел. Смята се, че този стил е използван за първи път и по -късно е открит в други мезоамерикански култури. Платформа, наречена Asodada, е в предната част на пирамидата, скривайки голяма част от нея под този ъгъл.

3. Авеню на мъртвите

Главната улица през древния Теотиуакан може да се е наричала Авеню на мъртвите, но това не означава, че мъртви хора са погребани по нея или по протежение на пътя. Ацтеките го нарекли така, защото могилите отстрани на пътя приличали на гробници. Сега археолозите са установили, че това са били церемониални платформи, увенчани с храмове.

Проспектът беше дълъг няколко километра в разцвета си, но само километър -два бяха разкрити и възстановени. С ширина 40 метра (131 фута), този път би се считал за широк по нашите стандарти днес. Теотиуакан вече е в руини, но ходенето по Авенюто на мъртвите дава представа за славното минало на града. Ще минете покрай огромни жилищни комплекси и храмове, някои от които датират преди раждането на Христос.

В южния край на Авенюто на мъртвите се намира обширен церемониален площад, наречен от испанските конкистадори La Ciudadela (Цитаделата). Изглеждайки от разстояние като крепост, вероятно това е бил домът на висшите управници на града.

Насочвайки се на север по Авенюто на мъртвите, ще видите изящни примери за жилищни комплекси и храмове. От дясната страна е огромната пирамида на Слънцето. На височина повече от 63 метра (200 фута) и основа с дължина над 225 метра (730 фута) от всяка страна, тази пирамида е една от най-големите структури, създадени в предколумбовия Нов свят. Той щеше да бъде завършен около 200-250 г. сл. Хр.

В северния край на булеварда се намира пирамидата на Луната. Последните изследвания показват, че тя е изградена на етапи между около 1 г. и 350 г. сл. Хр. Той започна като малка платформа и в крайна сметка се превърна в 46-метрова (150-футова) пирамида.

2. Пирамида на Луната

Пирамидата на Луната се намира в северния край на Авенюто на мъртвите. Счита се за икона на Теотиуакан. Завършен някъде между 200 г. и 250 г. сл. Хр., Той е по -малък от пирамидата на Слънцето, но отчасти е толкова впечатляващ. Построена върху съществуваща структура, през последните години е открита гробница, съдържаща богатства на мъжки скелет, което кара археолозите да смятат, че гробниците на владетелите на Теотиуакан също могат да бъдат погребани под пирамидата. Пирамидата е била обновявана шест пъти; археолозите смятат, че скелетът е бил погребан около времето на четвъртия ремонт. Освен човека, гробницата съдържа скелети на животни и птици и 400 артефакта.

Пирамидата, която прилича на близката планина Серо Гордо, отпразнува Великата богиня Теотиуакан, която се смяташе за богинята на земята, водата и плодородието, както и на творението. Гробница, посветена на Великата богиня, съдържала човешки и животински скелети, бижута и други реликви. Смята се, че тази гробница датира от 100 г. сл. Хр.

Площадът на Луната, където се провеждаха церемонии, може да се намери близо до олтара, посветен на Великата богиня. Поради начина, по който площадът е конфигуриран, той стана известен като Теотиуакански кръст.

Ако трябва да изгорите енергия, изкачването до върха на пирамидата ще направи това вместо вас. Той също така предоставя отлична възможност да видите великата култура на Теотиуакан.

1. Пирамида на Слънцето

https://maps.google.com/?ll=19.693001,-98.844002&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Впечатляваща е само една дума, която описва пирамидата на Слънцето. Тази великолепна структура не само доминира в Теотиуакан, но е третата по големина пирамида в света. Разположена на Авенюто на мъртвите между Храма на Луната и La Ciudadela, пирамидата по едно време беше боядисана в яркочервено, докато по едно време гипсовите страни на храма бяха боядисани с ярко оцветени стенописи.

Пирамидата е още по -впечатляваща, когато смятате, че нейните строители не са използвали метални инструменти за изграждането й. Пирамидата на Слънцето първоначално се състоеше от четири повдигнати платформи; по -късно ще бъде добавена друга платформа, която ще я издигне на височина 75 метра (246 фута). Пирамидата е построена през втория век. Той е построен върху могили от развалини, след което е покрит с гипс. Вътре е намерен тунел, водещ до пещера, като археолозите смятат, че пещерата може да е кралска гробница.

Археолозите не са сигурни защо е построена пирамидата, но смятат, че може да е бил храм на бог, тъй като на върха е имало олтар. Пирамидата е била силно разграбена през вековете с крадци, вземащи артефакти, които биха могли да хвърлят светлина върху нейното предназначение; времето също допринесе за гибелта на пирамидата. Храмът може да е служил за астрологични цели поради подравняването му със слънцето. Вътре в пирамидата са намерени върхове на стрели от обсидиан и други артефакти, което води до предположения, че храмът може да е бил използван за жертвоприношения.

Неизвестно е и оригиналното му име. Ацтеките го нарекли Храм на слънцето, когато открили изоставения град Теотиуакан.

Ако се изкачите до върха, както направиха свещениците в храма, можете да видите другия край на улицата, където стои Храмът на Луната.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: