Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Малката балканска държава България е един от грубите диаманти в Източна Европа. Той е дом на емблематични планински вериги: Стара планина, Рила, Пирин и Родопите, които правят перфектен фон за традиционните български градове.

Тези градове са богати на културно наследство, а планинските вериги са натуралист и рай за туристи. Докато по Черноморието девствените пясъчни плажове заобикалят страната, а космополитните морски курорти забавляват чуждестранни и местни туристи.

Историята обаче е вплетена в нишката на България. Той е бил окупиран от хилядолетия, а безбройните руини, древни църкви и внушителни крепости, които са останали в цялата страна, са постоянно напомняне за уникалния разказ на България. От древните римляни, до Османската империя, до демократичната държава е днес. Ето един поглед към най -добрите места за посещение в България:

10. Бургас

https://maps.google.com/?ll=42.495277,27.471666&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Бургас е красив морски град, ограден от морето и няколко езера. За разлика от съседните си морски градове, Бургас започва да се развива активно едва през 20 -ти век. Тогава беше открито, че заливът е голям защитник за търговските индустрии и флота. Като такъв, има голям индустриален център в сърцето на града.

Въпреки това, главната алея по крайбрежието е много добре поддържана, а плажовете остават тихи. Има няколко сравнително добри ресторанта и места за настаняване в същия район, а дни далеч от морето могат да бъдат прекарани в проучване на езерата.

9. Копривщица

https://maps.google.com/?ll=42.633331,24.350000&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Този спокоен град с цветни къщи, традиционна българска архитектура и народни празници е изпълнен с богата история и някога е бил сърцето на жестоките априлски въстания срещу Османската империя.

Произходът на града в крайна сметка е неизвестен, но около него има много легенди. Може да се потвърди, че той е бил унищожаван от пожар много пъти, преди да се превърне в романтичното убежище, което е днес. Богатата история на града не е забравена, тъй като в него има над 350 исторически, архитектурни, етнографски и художествени паметници.

Най -запомнящите се атракции в Копривщица са Ослековата къща, бившият дом на богат търговец, построен през 1856 г., и Топаловата къща, построена и обитавана от виден бирник през 1854 г. И двете са експонати, уникални за времето на жилищата, и демонстрират как би изглеждал животът през 1900 -те. В противен случай живописният град е закътан между планински вериги с буйно зелено.

8. Созопол

https://maps.google.com/?ll=42.416668,27.700001&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Очарователният морски град Созопол е най -старият град в България. Основан е през 610 г. пр. Н. Е. От гърците, където се превръща в център на изкуствата и място на спасение. Днес все още има археологически доказателства за времето, прекарано в Созопол.

Въпреки това, с годините други империи и владетели дойдоха да окупират земята. Като такива има останки от средновековен християнски комплекс, древни стени и крепости, облицоващи полуострова.

Тези дни повечето хора посещават района за великолепните морски курорти, които доминират крайбрежието, приказни плажове и романтични калдъръмени улички. Градът редовно е домакин на културни събития и има чудесни възможности за хранене и нощен живот. За тези, които предпочитат нещо по-вълнуващо от слънчевите бани, през деня на плажовете се предлагат разнообразни спортове. Те включват сърф, джет ски, ветроходство, уейкборд и волейбол.

7. Велико Търново

https://maps.google.com/?ll=42.750000,25.500000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Този малък град в централна България е най-известен като дом на крепостта Царевец. Тъй като някога е бил домът на царете, градът понякога е наричан „Градът на царете“. Крепостта е оградена с 1000 метра каменни стени. Много области на стената предлагат 360-градусова гледка към околните живописни хълмове и очарователния град отдолу.

Старата част на града е построена на хълмове, така че предлага подвижни калдъръмени улички, традиционни домове и древни църкви. В близост се намира известният манастир „Св. Преображение Господне“, който се отличава с красива архитектура и спиращи дъха произведения на изкуството от древността.

Преди векове градът се гордееше с над 30 манастира, но този остава най -добрият останал пример. Междувременно новата част на града се превърна в интегрален икономически и административен център за Северна България. Той разполага с модерни заведения за хранене и възможности за настаняване.

6. Банско

https://maps.google.com/?ll=41.833332,23.500000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Град Банско е известен като ски мека номер едно в България. Град Банчо, в Южна България, е сгушен в подножието на Пирин планина, чийто връх достига 2914 метра. Той е удобно разположен само на 160 км от столицата София.

Ски курорт Банско е признат и за най -дългия ски сезон в България. Той редовно се конкурира с курортите във Франция и Швейцария за висококачествените си ски, на цени по-ниски от Алпите. Курортът и самият град имат безброй ресторанти за апре ски и възможности за нощен живот, а има и спа центрове от световна класа, на които да се отдадете, когато посетителите не удрят по склоновете.

Всяка година градът провежда ежегодния Банско джаз фестивал, който привлича международни посетители и известни български изпълнители.

5. Варна

https://maps.google.com/?ll=43.216667,27.916668&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Варна е третият по големина град в България и най -сложният морски град. Подобно на другите крайбрежни градове в България, Варна също е наситена с история. Варненският археологически музей разполага с впечатляващи експонати от злато с най -старото злато в света, добито от района. Иначе Римските бани са впечатляваща атракция, които са най -големите в България.

Други забележителни забележителности, осеяни с града, дават живот на дългата история на Varnas. Те включват бароковата опера и катедралата „Успение Богородично“. Има три основни плажа, които се посещават в района. Те предлагат всички радости на плажния живот, като крайбрежни ресторанти и барове, приключенски спортове и шезлонги.

Пазаруването, настаняването и спа процедурите са от световна класа в района, а английският се говори широко извън местния език.

4. Несебър

https://maps.google.com/?ll=42.650002,27.733334&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Несебър е известен със своите красиви руини и великолепни плажове. Древната част на града е разположена на остров, свързан с континента с тесен ръкотвор, създаден от човека, и носи доказателства за окупация от различни цивилизации по време на своето съществуване.

Многото църкви, които са останали, са предимно в руини, но все пак е удоволствие да се изследва. Най -известните църкви в града включват църквата "Свети Стефан", датираща от 11 -ти век, и църквата "Христос Пантократор", създадена през 13 -ти век. Последният е чудесен пример за средновековна архитектура, тъй като е много добре запазен.

Освен историята, посетителите посещават района заради плажовете си по Черноморието. Често се нарича „Перлата на Черно море“. Като такава, тя е популярна морска курортна дестинация. Най -впечатляващият плаж е Слънчев бряг, но може да стане доста претъпкан през високия сезон.

3. Рилски манастир

https://maps.google.com/?ll=42.133331,23.340279&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Сгушен в Рила планина, Рилският манастир е просто зашеметяващ. Първоначално е основан през 10 век от Свети Йоан Рилски, отшелник. Стотици поклонници и туристи идват на мястото всяка година и от векове това е място с изключително духовно значение.

Манастирът дори крие няколко свои тайни. Говори се, че революционни лидери понякога са се укривали тук, включително скандално известните Васил Левски и Пейо Яворов. Той е изиграл важна роля за опазването на българската литературна култура, тъй като библиотеката на място съхранява приблизително 250 ръкописа от 11 -ти век до 19 -ти век.

Естетически манастирът е арестуващ. Архитектурата е доминирана от черно -бели арки, дървени стълби и огромни железни порти. Многоцветните плочки оцветяват пода, а незаменимите картини украсяват стените.

2. Пловдив

https://maps.google.com/?ll=42.150002,24.750000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Тук посетителите могат да намерят най -стария непрекъснато окупиран град в Европа. Не е изненадващо, че градът има безброй исторически забележителности, сред които римски амфитеатър, който редовно провежда програми, руините на Евмолпия и няколко църкви.

Пловдив обаче наскоро се постави на картата заради нововъзникващата си сцена с храна и вино. Традиционни винарни се появяват в целия град и околностите. Българите са много горди с възможностите си за производство на вино.

Самият град е построен на седем хълма, а околностите са обвити в Стара планина и Родопите, които са се превърнали в любимо място както за туристи, така и за местни хора, за да се разхождат и да изследват.

1. София

https://maps.google.com/?ll=42.700001,23.330000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

София е изключителна. Той има богата история, но остава млад по душа. Столицата приятно смесва новото със старото. Центърът на града е пълен с руини и исторически забележителности, които напомнят на посетителите и гражданите за дългата история на страните. Но също така се очерта като мека за съвременното изкуство и иновативни възможности за гостоприемство.

Трябва да осигурите посещение в една от многото галерии или музеи в града по време на престоя си, в противен случай в града има безброй добре поддържани паркове и девствени туристически зони точно извън него. Това включва планина Витош, която на 2000 метра над морското равнище предлага невероятна гледка към околните езера и зеленина. Ако посещавате България, трябва да посетите София.

Карта на България

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: