Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Националните паркове може би не са първото нещо, което идва на ум, когато човек мисли за Китай. Страната обаче може да се похвали с над 200 уникални национални парка в границите си. През последните години китайското правителство положи реални усилия за разширяване на системата на националните паркове. До голяма степен в опит да компенсира замърсяването, да защити природните му ресурси и епидемичните животни, които живеят в границите на тези райони.

Поради размера си, Китай е една от най -биоразнообразните страни в света. Като такива тези национални паркове предлагат несравним асортимент от растителен и животински свят, уникални геоложки образувания и зашеметяващи водни пътища.

Националните паркове в Китай също са зони с голямо историческо съхранение. Останки от миналото, религиозни храмове и духовни забележителности в тези национални паркове напомнят на посетителите за дългата история на Китай, в прекрасно естествена обстановка.

Карта на националните паркове в Китай

12. Национален парк Хуангуошу

https://maps.google.com/?ll=25.992001,105.666000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в Западен Китай, Националният парк Хуангуошу е дом на един от най -големите азиатски водопади. Съименникът на парка, водопад Хуангуошу, е с височина и ширина приблизително 250 метра. Има прекрасна естествено издълбана пещера, скрита зад водопадната завеса на водата.

Посетителите са свободни да изследват пещерата, без да се намокрят. В слънчеви дни мъглата от водопада дори създава примамлива дъга на фона на буйната зеленина на фона на парковете.

Около водопада има редица площадки за гледане и пешеходни пътеки, включително една, която предоставя гледка от птичи поглед на този естествен спектакъл. Целогодишната температура е удобните 16 градуса по Целзий, което прави този парк привлекателна атракция независимо от сезона.

11. Национален парк Лушан

https://maps.google.com/?ll=29.566668,115.966667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Духовни водачи се стичат в тази област от векове. Той е почитан заради класическия си китайски пейзаж, който се състои от реки, планини и гори. Днес са останали над 200 древни будистки, даоистки и конфуциеви реликви и храмове.

Защитената зона тече от река Яндзъ до басейна на езерото Поянг и е дом на редица планински клисури, долини и пещери, които да откриете. Паркът е добре свързан с пътеки и сравнително тих, което го прави идеалното място за спокоен уикенд далеч в очарователно естествен пейзаж.

10. Национален парк West Lake

https://maps.google.com/?ll=30.248199,120.143898&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Западното езеро е красивият център на този спокоен национален парк. Тук посетителите могат да се разходят по една от многото пътеки, които се извиват около езерото. В някои райони гледката отстъпва на околната планинска верига и силуета на Хангжу. Иначе храмове, пагоди и различни градини са разпръснати из парка West Lake.

Самите градини и езеро са вдъхновявали поети, художници и други художници през цялата история и днес то се счита за един от най -добре запазените примери за класически градини във Фуджоу. От друга гледна точка, разходката с лодка е силно препоръчителен начин да се потопите в естествената среда на Националния парк West Lake.

9. Национален парк Potatso

https://maps.google.com/?ll=27.825001,99.995277&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Potatso е първият национален парк, открит в континентален Китай. Той е приветстван заради уникалния си екологичен състав, който се състои от две езера, подвижни пасища, гори и блатисти земи. Виждат се диви лени, които лениво пасат из парка, както и диви коне. Паркът е част от тибетското плато, което лежи на 3500 метра над морското равнище.

За тибетския народ тази област е с високо духовно значение и много поклонници правят поклонения в парка всяка година. Всъщност на тибетски език името на парка свободно се превежда „да отведе хората от страданието“.

През лятото стотици цветя цъфтят, а есента носи цветни променящи се листа за паркиране. Независимо от сезона, този парк остава живописен.

8. Национален парк Sanqingshan

https://maps.google.com/?ll=28.915833,118.064552&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Гранитните върхове и стълбове, които формират пейзажа на този великолепен национален парк, са други светски. Смесени с тях са гори, пещерни долини и водопади. Трите основни върха на връх Санкин, съименниците на парковете, са известни като „едното пюре“. Те представляват даоистката троица: Юхуа, Юшуй и Юцзин. Като такъв паркът е място за поклонение на китайски даоисти повече от 1500 години.

Древните храмове и реликви са осеяни с пейзажа на иначе естествената среда. Тук живеят над 2000 вида планетни видове, включително древни рододендрони, които свръх покриват планините през май и юни.

7. Национален парк Хуанглонг

https://maps.google.com/?ll=32.740757,103.831078&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Този национален парк е наистина специален. Той разполага с поредица от цветни, калцирани басейни и езера, прибрани между планински долини и гъсти гори. Самите басейни са великолепно оцветени в цветове на тюркоазено, дълбоко синьо и ярко жълто.

Водата, която пълни басейните, се стича от околните ледници и планински вериги. Пещери и водопади също могат да бъдат изследвани в рамките на парка. Както и два известни даоистки храма: Назад и Древен храм. Понякога околната планинска верига е покрита със сняг, което само добавя към парковете вече невероятна естетика.

6. Национален парк Емейшан

https://maps.google.com/?ll=29.519722,103.332497&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Този възхитителен парк е дом на най -високата от четирите свещени будистки планини в Китай, планината Емей. На 3099 метра над морското равнище посетителите понякога се лекуват с море от облаци от своя връх. Самата планина се счита за традиционно място на просвещение и е дом на над 100 храма и манастира.

Най -известните обекти включват: Златната върха, храмът Баогуо, храмът Ваниан и павилионът Цингин. Всички те предлагат зашеметяваща гледка към околния природен пейзаж. Поради дълбокото духовно значение на планините за будистката общност, това е място за поклонение за стотици будисти всяка година. В парка могат да се срещнат редки флорални видове, както и местни животни като тибетските макаки и множество маймуни.

5. Национален парк Шилин

https://maps.google.com/?ll=24.825277,103.323608&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Този неземен национален парк е известен със своята „каменна гора“. Много от причудливите скални образувания в парковете приличат на вкаменени дървета, които дават прозвището на парка. Паркът води безкрайни пътеки и разнообразен живот на птици, които наричат парка дом.

Най -известният камък от всички е „камъкът Ашима“. Легендата разказва, че едно красиво момиче от народа Yi е било превърнато в камък в гората, когато е избягала от дома си. Тя направи това, когато откри, че родителите й няма да й позволят да се омъжи за мъжа, когото обича. Освен каменната гора, пещерите, езерата и водопадите изпълват парка.

4. Национален парк Хуаншан

https://maps.google.com/?ll=30.125000,118.166664&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Хуаншан е много подходящо име за този национален парк, тъй като означава жълти планини. Ярко оцветената планинска верига се състои от стръмни гранитни върхове, които са обвити в борови дървета. Много от тези дървета изглежда едва се държат.

Паркът завладя въображението на безброй художници през последните няколко века, особено художници с вода и мастило, и продължава да го прави и днес. Много от тези художници са обявили планинската верига Хуаншан за най -красивата в Китай. Горещите извори са друга характеристика на парка, които предлагат вълнуващи гледки. Въпреки че пейзажът се променя с всеки сезон, паркът никога не губи своя уникален чар.

3. Национален парк Guilin Lijiang

https://maps.google.com/?ll=24.922010,110.486305&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Националният парк Гуйлин Лицзян не се различава никъде другаде по света. Разположен в южен Китай, той е една от най -популярните туристически дестинации в страната. От река Лицзян посетителите се наслаждават на поразителни гледки към карстовите образувания, с които Гуилин е известен. Всеки хълм е получил име от древните китайци въз основа на това, което са възприели как изглежда образуването.

Това доведе до игриви имена като Elephant Trunk Hill, Cock-Fighting Hill и Dragons Head Hill. Една популярна китайска поговорка гласи, „че пейзажът на Guilins е най -добрият сред всички под небето“ и много посетители са склонни да се съгласят. По същия начин има редица известни пещери за изследване в границите на парка.

2. Национален парк Jiuzhaigou

https://maps.google.com/?ll=33.200001,103.900002&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Този национален парк е истинско природно чудо. Спиращата дъха природна природа се състои от каскадни водопади, кристално чисти езера и варовикови хълмове. Той е част от планинската верига Мин Шан и на ръба на Тибетското хималайско плато.

Името на парка означава девет села в чест на тибетците, които живеят там. Като такива в парка има много тибетски места за поклонение, които са свързани с естествения пейзаж. Jiuzhaigou също се отличава с невероятно биологично разнообразие и е дом на редица застрашени животни, включително китайска черно -бяла панда, златната маймуна от Съчуан и такин.

1. Национален горски парк Zhangjiajie

https://maps.google.com/?ll=29.327414,110.415977&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Този първокласен национален парк е известен със своята уникална, изумителна красота. Състои се от огромни колони от пясъчник, богата дива природа и зеленина. Вечнозелени храсти се прилепват към страните на върховете на пясъчника, когато достигат към небето. 98% от парка е покрит с естествена растителност, която е дом на над 150 вида диви животни, включително животни под значителна защита като резус маймуна, златен фазан, мускусен елен и гигантски саламандър.

Има изобилие от потоци и водни пътища, които минават през парка, и долини за изследване, което само допринася за красотата на парка. Наистина няма друго място на земята като Национален парк Джандзяджие.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: