Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Въпреки че Испания е дом само на ограничен брой национални паркове, те наистина се наслаждават! Тези паркове притежават драмата и красотата на някои от най -девствените и интересни пейзажи в света и са се отличили със своето екологично богатство. Националните паркове в Испания варират от живописни сцени на листни зелени пасища, сини водни пътища и гъсти гори, до покрити със сняг планини и сухи алпийски райони.

Те са дома на пусти вулканични пустини, тропически острови и подводни убежища за морски живот. Много от националните паркове са се ангажирали с устойчиво опазване и туризъм, като някои дори печелят награди и отличия за своите усилия.

Флората и фауната са в изобилие, независимо в кой парк се впускате и няколко парка са посочени като някои от най -добрите грабливи птици в света, които имат възможност за наблюдение. Така че не забравяйте бинокъла си и излезте оттам и разгледайте красивите национални паркове в Испания.

Карта на националните паркове в Испания

12. Национален парк Tablas de Daimiel

https://maps.google.com/?ll=39.150002,-3.666667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Този парк е нищо, освен рай за наблюдатели на птици. Плоските, дървени пътеки улесняват разглеждането на парка пеша, който се състои от влажни зони, реки и богата флора. Влажните зони тук остават важна спирка за много мигриращи видове птици като патици и гъски. Някои от тях избраха да останат за зимата или да гнездят в района.

Целогодишните жители включват разнообразие от водолюбиви птици, като лилавата и сивата чапла, малка чапла и червения гребен. Здрава популация от рибни видове понякога може да бъде забелязана от високите платформи, осеяли парка. Иначе паркът е популярен с впечатляващите си залези над водните пътища.

11. Национален парк Кабанерос

https://maps.google.com/?ll=39.396389,-4.487222&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Паркът Кабанерос често е наричан „Испанското Серенгети“ заради изобилието от животни. Той е убежище за елени, иберийски рис, диви свине, лисици, видри и редица видове птици, включително редкия черен щъркел, застрашеният испански императорски орел, цветните пчелояди и евразийския черен лешояд.

По време на периода на чифтосване не е необичайно да видите мъжки елени, които заключват рога и се бият за женско внимание. Пейзажът е един от малкото останали примери за девствена средиземноморска гора, която се състои от буйна растителност. Иначе този огромен парк е в стил савана, с преплитащи се планински вериги, които предлагат изумителни гледки към парка от върховете им.

10. Национален парк Тиманфая

https://maps.google.com/?ll=29.000000,-13.733333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Този фон на националните паркове е наистина отвъдния свят и на снимки може дори да бъде сбъркан с Марс. В хода на историята червеният и черният пейзаж се формираха от вулкани, живеещи в парковете, които покриха района в сега втвърдена лава.

Днес повечето вулкани са в латентно състояние, но посетителите все още могат да усетят топлината на земята, излъчвана от земята. Толкова много, че изливането на вода на земята, в някои области, води до ефект на гейзер.

Редката флора и фауна са намерили специални начини да процъфтяват в тази област, което първоначално вдъхнови природозащитниците да се застъпват за опазването на района. НАСА дори намери особен интерес в този парк. Те използваха безплодния пейзаж, за да обучат екипажа на Аполо 17.

9. Национален парк Aiguestortes

https://maps.google.com/?ll=42.586945,0.974444&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Този национален парк е определението за девствена природа. Пейзажът е доминиран от видения на зелено, синьо и бяло, тъй като заснежените планини отстъпват място на гъсти гори и кристално чисти водни пътища.

Близо до 200 езера могат да бъдат намерени в границите на парка, а горите са дом на древно разнообразие от борови дървета, бреза, бук и иглолистни дървета. Този национален парк е единственият по рода си в региона на Каталуния и отличен пример за планинската верига на испанските Пиренеи.

Докато дивата природа може да бъде трудно забележима в тази област, късметливите посетители ще бъдат смазани от парковете диви кози, брадати лешояди и мармоти.

8. Национален парк Монфраг

https://maps.google.com/?ll=39.840832,-6.030000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Паркът Monfrague е наистина уникален. Той е известен със своя типичен иберийски пейзаж, който е дом на изобилие от флора и фауна. Смята се, че това е едно от най-добрите места за наблюдение на птици в Европа и е наситено с богата история.

Над 400 хищни птици се обаждат у дома на Monfrague. Лешоядите и орлите могат да бъдат забелязани да гнездят в планината, докато зимородците и славеите могат да бъдат забелязани от един от парковете на две реки, Тежу и Тиетар. Руините на замъка Монфрагей остават на място, които са свързани с местни легенди, а пещерните рисунки все още са издържани от праисторически времена.

7. Атлантически острови на Национален парк Галисия

https://maps.google.com/?ll=42.380600,-8.933330&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Четирите необитаеми острова, които се състоят от Атлантическите острови Галисия, са морски-сухоземни паркове. Както и лидер в устойчивия туризъм. Паркът е отворен за обществеността само през летните месеци, за да се гарантира опазването на естествения пейзаж. Над водата белите пясъчни плажове, ясното синьо небе и боровите гори доминират в пейзажа.

Докато под кристално чистата морска вода процъфтяват над 200 вида водорасли, заедно със здрави коралови рифове и уникални морски пещери. Морският живот, който нарича тези води дом, включва различни миди, делфини, китове и акули. Тази верига от острови някога е била популярна обитателка на пирати, така че има изобилие от приказки за мореплаване, които могат да бъдат разказани.

6. Национален парк Калдера де Табуриенте

https://maps.google.com/?ll=28.716667,-17.866667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Огромни планински върхове, впечатляващата калдера и редки местни канарски борове характеризират този зашеметяващ национален парк. Калдерата, голяма плоска долина между стръмни планински вериги и съименникът на парковете е с диаметър 10 км. Районът е създаден преди повече от 2 милиона години от изригване на вулкани и тежка ерозия.

Утрините обикновено са ярки и ясни в парка, но следобедите носят облачни морета, които се спускат по калдерата и водят до съвсем различна гледка. Най -високото планинско лице достига 2000 м нагоре от пода на калдерата, което кара посетителите да се чувстват недвусмислено малки, независимо от времето на деня.

5. Национален парк Архипелаг Кабрера

https://maps.google.com/?ll=39.150002,2.950000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Поради отдалечеността на този национален парк, районът е бил до голяма степен недокоснат в продължение на хилядолетия. Островите са до голяма степен покрити с полета на трева от Нептун и приемат множество ендемични растителни видове.

Биоразнообразието на островите обаче не спира дотук, много животни, които е трудно да се намерят в други части на Балеарските острови, процъфтяват тук, включително черния гущер и морските охлюви. В околния океан се намират убежища големи популации от костенурки, делфини и китове, докато по бреговете живеят впечатляващи колонии от морски птици.

4. Национален парк Сиера Невада

https://maps.google.com/?ll=37.200001,-3.250000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Националният парк Сиера Невада е най -големият национален парк в Испания и дом на някои от най -големите европейски планини. Като такъв, един от най -привлекателните аспекти на този национален парк е неговото невероятно природно разнообразие.

Приземният етаж на парка се състои от буйни долини, гори и речни пътища. Пътеките, водещи нагоре, обаче отстъпват на алпийските гори и безплодните планински върхове. В ясен ден от планинската верига Сиера Невада се виждат гледки към Средиземно море и Мароко. Растенията, които процъфтяват в тези сурови алпийски условия, включват виолетка от Сиера Невада, хвойна и берберис.

3. Национален парк Тейде

https://maps.google.com/?ll=28.263000,-16.615999&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен на Канарските острови, Националният парк Тейде е дом на най -високата планина в Испания. Планината Тейде е ярък контраст с останалите паркове донякъде, ниско разположени земи. Това е най -посещаваният национален парк в Европа с над 3 милиона посетители всяка година и с основателна причина.

Пейзажът напомня за друг свят, който е изцяло доминиран от вулканична почва и поради размера на парка почти никога не е претъпкан. Пещерите, кратерите и реките от лава са вкаменени в камък в тази област и посетителите все още се радват на разнообразието от гледки зад всеки ъгъл.

2. Национален парк Ордеса

https://maps.google.com/?ll=42.671665,0.055556&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Ордеса е първият национален парк в Испания и неговата красота е наистина неоспорима. Тук водопадите, реките и потоците са в изобилие. Те са нанизани сред богати зелени пасища, гъсти гори и стръмни върхове. Пиренейските планини обаче са истинската награда на парка. Те образуват великолепен силует, който вълнува както посетителите, така и местните жители.

Най -високата планина в тази верига е планината Пердидо, която по ирония на съдбата се намира на над 3330 метра над морското равнище. Това е най -високата върха на варовик в Европа и се отличава сред хоризонта. Много животни живеят сред планината Пердидо и съседните му масиви, включително брадат лешояд, белоглав лешояд и златен орел, които летят над главата.

1. Национален парк Пикос де Европа

https://maps.google.com/?ll=43.197498,-4.851667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Пикос де Европа (върховете на Европа) е домакин на един от най -съвършените пейзажи в света. В Северна Испания паркът е кръстен на трите си различни планински вериги: Централната, Западната и Източната верига. Всички те са пресечени от пълни с реки клисури. Още в мореплавателските дни техният размер беше първата индикация за земя за мъже в морето. Паркът е домакин на лесно навигационни и добре маркирани пътеки, които се оказаха най-добрият начин да се потопите в естествената красота на тези околности.

От парка могат да се забележат много гледки към морето, тъй като морето се намира само на 20 километра. Иначе пасищата, листни гори от бук и дъб, остри скали, водни пътища, високи върхове и дълбоки дерета характеризират парка. Нищо не е извън границите на върха на Европа. Наистина е изключително.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: