Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

С многото си будистки храмове и светилища, северноцентралният лаоски град Луанг Прабанг със сигурност отговаря на името си, което се превежда като „кралски будистки образ“. Въпреки че има население под 60 000 души, градът има много туристи, предлагащи оферти. В допълнение към най -важния манастир в Лаос, посетителите ще открият няколко големи храма (градът има 80 храма). Те също така ще могат да видят монаси тихо да се разхождат по улиците в ранните сутрешни часове да събират милостиня. Когато природата вика, има два водопада, които предлагат страхотно плуване в страната. Ето един поглед към най -добрите туристически атракции в Луанг Прабанг.

10. Водопади Тад Сае

https://maps.google.com/?ll=19.843725,102.219971&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Водопадите Тад Сае не получават толкова много посетители, колкото другите лаоски водопади, въпреки че е доста популярен сред местните жители. Достигането е малко по-трудно, включващо тук тук до река Нам Хан и след това 10-минутно пътуване с лодка. Основната причина хората да посещават каскадните водопади е за плуване; по -хубав е от другите водопади, плюс предлага възможност за плуване със слонове. Водопадите Тад Сае, разположени на около 19 км (12 мили) от Луанг Прабанг, се посещават най -добре през дъждовния сезон (от август до ноември), когато водата е висока; друг път паданията не съществуват. Препоръчват се скромни бански; местните жители плуват напълно облечени.

9. Курсове за готвене на Тамаринд

https://maps.google.com/?ll=19.895193,102.142570&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Лаоската кухня не е толкова известна като другите азиатски кухни. Готвачи, които искат да добавят ново измерение към храната си, когато се върнат у дома, може да искат да вземат курс по готварство в ресторант Tamarind. Дневните класове започват с пазарна обиколка, където учениците научават за съставките, съставляващи лаоската кухня. След това се връща в училището да готви ястия, използващи традиционни лаоски техники. Това включва удряне или разбиване с хаванче и пестик и готвене на открит огън. Ястията включват еу, традиционен пикантен сос за потапяне; Mok Pa, риба, задушена в бананови листа, и салата от кайма, наречена Laap/Koy.

8. Център за традиционни изкуства и етнология

https://maps.google.com/?ll=19.888573,102.135246&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Както подсказва името, Центърът за традиционни изкуства и етнология е добро място да видите занаятчии, практикуващи традиционни изкуства, и да научите повече за етническите групи, населяващи Лаос. Целта на центъра е да празнува и съхранява наследството на различните етнически групи. Тъй като Лаос има 80 етнически групи, центърът прави запознаването с тяхното наследство на едно място удобно. Посетителите могат да гледат демонстрации за създаване на традиционни изкуства и занаяти, след което се отправят към бутика, за да закупят занаяти, направени от етнически групи в цялата страна. Отворен само от 2007 г., центърът набира популярност сред посетителите.

7. Кралски дворец -музей

https://maps.google.com/?ll=19.892099,102.135597&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Докато дворците по целия свят отиват, Кралският дворец в Луанг Прабанг не е много стар, нито е бил зает много дълго. Дворецът е построен през 1904 г. за лаоското кралско семейство по време на френските колониални дни. Комунистите свалят монархията през 1975 г. и превръщат двореца в музей. Дворецът е смесица от лаоски и френски архитектурни стилове. Декорът е традиционен лаоски. Едната стая съдържа подаръци, подарени на царя от чужди държави; те са групирани според политиката на нацията: социалистическа и капиталистическа. Експонатите проследяват историята на Лаос няколко века назад. Тук се намира 2000-годишният Буда, висок 71 метра (232 фута).

6. Так Бат

https://maps.google.com/?ll=19.891296,102.136299&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Всяка сутрин, започваща около 5:30, медитиращите будистки монаси се разхождат по улиците на Луанг Прабанг, търсейки милостиня. Докато облечените монаси ходят в тишина, хората слагат парчета храна, особено лепкав ориз, цветя или други предложения в купичките си. Тъй като в града има 80 храма, ранните посетители могат да видят това шествие почти навсякъде, въпреки че най-популярните места за гледане са Th Kamal и Th Sakkarin. За съжаление, официалните лица казват, че тази традиция е в опасност да бъде отменена поради непокорни туристи. Те предлагат туристите да се държат и да се обличат по подходящ начин, тъй като шествието е религиозен ритуал, а не снимка.

5. Пещери Пак Оу

https://maps.google.com/?ll=20.048397,102.211121&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Будисткото пещерно изкуство е наистина популярно в азиатските страни. Най -вече Будите са издълбани в пещерите, но в пещерите Пак Оу те са издълбани от дърво или камък и след това поставени вътре в пещерите. Двете пещери Пак Оу всъщност са светилище за Буди, място, където повредените Буди се изнасят на пасище. Повече от 6000 пенсионирани Буди с всякакъв възможен размер, форма, позиция и състав могат да бъдат намерени в пещерите; това е натрупване от няколкостотин години. Пещерите са разположени на живописно място по поречието на река Меконг, на около 24 км (15 мили) от Луанг Прабанг.

4. Нощен пазар Луанг Прабанг

https://maps.google.com/?ll=19.889994,102.134682&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Пътуващите трябва да изтрият праха от най -добрите си умения да се пазарят, когато посещават нощния пазар в Луанг Прабанг. Това е така, защото продавачите често цитират по -високи цени, отколкото магазините, отворени през редовното работно време. Те правят това, знаейки, че няма вероятност да получат първоначалната си цена. Нощният пазар предлага разнообразни стоки като облекло, керамика, етнически изкуства и занаяти, домашно уиски, ръчни чанти и бамбукови изделия. Основният нощен пазар в града, отворен от 17:00 ч. до 23:00 ч., започва във Ват Май и се простира по протежение на Сисавангвонг до центъра на града. Пътуващите, които търсят улична храна, ще я намерят най -вече в края на пазара.

3. Планината Фузи

https://maps.google.com/?ll=19.890188,102.136971&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Планината Phousi, разположена в град Луанг Прабанг, всъщност не е планина: това е 140-метров (450 фута) висок хълм, който е дом на няколко будистки светилища и храмове. Това е добро място да наблюдавате изгрева на слънцето или залеза над този град в Лаос. Планината Phousi е между реките Меконг и Нам Хан. Пътуващите трябва да изкачат няколкостотин стъпала, за да стигнат до върха, но изкачването е управляемо за повечето хора, ако го поемат бавно и лесно. Препоръчва се посетителите да поемат по различни маршрути нагоре и надолу по хълма. Забележителни храмове са Wat Tham Phousi с големия си легнал Буда и Wat Chomsi на върха.

2. Wat Xieng Thong

https://maps.google.com/?ll=19.897499,102.143059&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Построен в средата на 16-ти век между реките Нам Хан и Меконг, Wat Xieng Thong, или Храмът на Златния град, е мястото, където са короновани векове на лаосските царе. Смята се за най -важния манастир в Лаос днес. Повече от 20 сгради, изпълняващи различни религиозни функции, съставляват храмовия комплекс. Архитектурата е зашеметяваща, с много златни листа. Мозаечно дърво на живота, статуи на божества и погребална карета с височина 25 метра (82 фута) са само част от доброто, което посетителите ще видят. Комплексът е бил реставриран няколко пъти през вековете, но някои оригинални сгради са останали.

1. Водопадите Куанг Си

https://maps.google.com/?ll=19.749166,101.991669&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен на 30 км (18 мили) южно от Луанг Прабанг, водопадът Куанг Си прави еднодневна екскурзия, за да изследва природата в провинцията. Водопадите, най-големите в района на Луанг Прабанг, са тристепенни, като най-големият водопад е висок 60 метра (200 фута). Пристигането до водопада Куанг Си включва ходене по поддържана пътека. Веднъж там посетителите могат да се охладят с потапяне в тюркоазени лагуни, докато каскадат по пътя. Енергичните посетители могат да се изкачат до върха, за да погледнат надолу към водопадите. Пътят е хлъзгав, така че подходящите обувки са от съществено значение. Водопадите са добро място за избягване на градската топлина, тъй като температурите тук са по -ниски.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: