Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Ирландия вероятно е родина на очарователния град, известен с особена, неподправена ирландия, която сякаш омагьосва всеки посетител. От топлината на самите местни хора до причудливата архитектура и зашеметяващи места, играта на малкия град в Ирландия е силна. Тук има и история: хилядолетни манастири сякаш бележат началото на много селища тук.

Избрахме най -очарователните градове в Ирландия, за да разпалим апетита ви към тази красива нация. Почти всички от тях са разположени в някои от най -изненадващо великолепните пейзажи, които някога сте виждали - има планини, реки, гори и яки, обширни брегове, всички те помагат да се създаде романтика в приказен стил около всяко място, което ще посетите в Ирландия, страна толкова здрава и скалиста, колкото и нежна и зелена.

14. Донегал

https://maps.google.com/?ll=54.650002,-8.117000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

С пустинята на прага си - впечатляващите планини Blue Stack наблизо - това е идеалното място за планинарите да изследват някои сериозно драматични пейзажи. В района има и няколко плажа, някои от които са узрели за сърф - като например 3 км пясъчен участък в Росноулаг.

Самият град Донегал се връща назад, с археологически доказателства за предкелтски крепости, замък от 15-ти век, който предлага обиколки с екскурзовод, и абатство Донегал, построено през 1474 г .; сега разрушен, носът, където се е намирал, предлага много хубава гледка към залива Донегал.

13. Клифден

https://maps.google.com/?ll=53.483299,-10.016700&z=13

(ВИЖ КАРТА)

За разлика от много ирландски градове, той всъщност се е появил доста късно в историята на страната през 19 век, възникнал поради по същия начин късния готически възрожденски замък Клифден (построен около 1818 г.), който сега е руина.

В противен случай Clifden е идеално разположен за проучване в Националния парк Connemara, където посветените туристи могат да се опитат да изкачат „Дванадесетте припаси“ за един ден. По -лесен начин да се насладите на невероятна гледка е „Sky Road” - 11 км шофиране по впечатляващия залив Клифден.

12. Клонакилти

https://maps.google.com/?ll=51.621944,-8.886389&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Този оживен град е център за туризъм в Западен Корк - неговите ярко омазани сгради и множество музикални кръчми са доказателство за това. Всъщност той е обявен за „Най-добър град в Европа“ през 2022 г. Може би това се дължи на атмосферата на мястото, или може би това е черният пудинг, с който Clonakilty е известен: все още тайната семейна рецепта датира от 1880 г. Може би това е невероятно сладко Моделно село на града. Или може би това са предкелтските крепостни пръстени, както и нормандските замъци, които са намерени в района. Смятаме, че това е смесица.

11. Kenmare

https://maps.google.com/?ll=51.880100,-9.583500&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Феновете на Хари Потър ще познават Kenmare като дом на „Kenmare Kestrels“, един от 13 -те отбора, които играят в Куидич лигата на Великобритания и Ирландия. Други ще се интересуват повече от спокойствието и непокътнатата природа, която привлича планинари в района; например на близкия полуостров Беара са планините Каха, а на север е Националният парк Киларни. Kenmare е основна точка на два туристически маршрута, като е част от „пръстена на Кери“ и „пръстена на Беара“.

10. Бир

https://maps.google.com/?ll=53.091400,-7.913300&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Малкият град Бир и неговите колоритно боядисани грузински сгради са разположени малко по -далеч от другите туристически обекти, но самият той се отличава с чар. И както при много ирландски градове, той е изключително исторически: тук е основан манастир от Брендън от Бир - един от „дванадесетте апостоли на Ирландия“ - около 540 г. сл. Хр.

Замъкът Бир и неговите градини са звездната атракция; съществуващ поне от 1170 г., замъкът все още е частна резиденция на графовете на Росе, така че някои райони са забранени, но замъка интересно съдържа бившия най-голям телескоп в света.

9. Enniskerry

https://maps.google.com/?ll=53.192768,-6.170465&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Сред подножието на планината Уиклоу - и само на около 10 км (15 мили) от центъра на Дъблин - се намира Enniskerry, малко градче, прибрано на брега на река Гленкълен.

Близостта до планинската верига прави града добър трамплин в суровата природа, включително необяснимо живописния водопад Powerscourt (121 метра - най -високият в страната). Водопадът всъщност е на земя, собственост на Powerscourt Estate, бивш замък от 13 век, разширен в величествен дом през 18 -ти век, пълен с красиви италиански градини.

8. Cobh

https://maps.google.com/?ll=51.851002,-8.296700&z=13

(ВИЖ КАРТА)

По -рано известен като Куинстаун - от 1849 г. до получаването на независимостта на Ирландия от Великобритания през 1920 г. - това е градът на Титаник: той беше последното пристанище за RMS Титаник преди съдбоносното му плаване в Атлантическия океан. Това беше и отправна точка за милиони ирландски имигранти в Северна Америка за малко под сто години (1848 - 1950).

Крайбрежието на Cobh е безспорно очарователно и моли да бъде видяно от морето: редици боядисани къщи стъпват спретнато по хълмовете на града към пристанището.

7. Уестпорт

https://maps.google.com/?ll=53.799999,-9.533300&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Трикратен носител на наградата за ирландски подредени градове, Westport е резултат от грузинското градоустройство, с живописни молове в сърцето си, преминаващи от двете страни на река Кароубег. Той е „основан“ през 1780 -те години, когато архитектът Джеймс Уайът е натоварен със задачата да създаде град за работниците и наемателите на близкия Уестпорт Хаус, за който първоначалното село Кахернамарт е разчистено.

Известният връх Croagh Patrick, известен на местно ниво като Reek, осигурява ярък фон на града и е място за национално поклонение: Смята се, че Свети Патрик е прекарал 40 дни в пост на върха на тази планина през 441 г. сл. Хр.

6. Лисмор

https://maps.google.com/?ll=52.136700,-7.930800&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Лисмор е много стар: смята се, че е основан през 7 век, когато тук е построен манастир през 635 г. сл. Хр. На върха на бившето абатство сега стои внушителният замък Лисмор, построен през 1185 г. Въпреки че е частен - останал в ръцете на семейство Кавендиш от 1753 г. - някои части от тази древна сграда са достъпни.

Красивите градини на замъка обаче могат свободно да се разхождат. Книгата на Лисмор от 15 -ти век, съдържаща много текстове за живота на светиите, е съставена тук.

5. Киларни

https://maps.google.com/?ll=52.058800,-9.507200&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Не само, че Киларни е очарователен град - той е и портал към приказния глътка свеж въздух, който е Национален парк Киларни. Разположен на брега на известния Lough Leane, градът може да се похвали с множество прекрасни неща, които да се видят, включително замъка Рос от 15-ти век, руините на абатството Мукрос (основан като францискански монашески сан през 1485 г.) и къщата Muckross от викторианската епоха идилични градини - всъщност Националният парк е израснал от тази комбинация от къща и градина през 1932 г. Той спечели наградата за най -добре поддържан град през 2007 г.

4. Адаре

https://maps.google.com/?ll=52.563999,-8.790000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Идеалните за сладкарница вилички на Адаре са помогнали да се спечели широка известност като една от най-красивите в Ирландия, както и официален статут на град на наследството при ирландското правителство. Вилите са построени през 1800 -те години, за да обслужват имението Adare, също построено през 19 -ти век; мястото се споменава през 1226 г., когато Хенри II дава разрешение на един от своите лордове да организира 8-дневен празник в имението.

Освен това, Adare може да се похвали с три манастира: Августинския приор (1316), Францисканският монашески салон (1464) и Тринитарното абатство (сега католическата енорийска църква), основано през 1230 г.

3. Кинсейл

https://maps.google.com/?ll=51.707500,-8.530556&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Известен като „най -красивият град в Ирландия“, Кинсейл е сгушен в устието на река Брадън, известен със своите особено колоритни ярко боядисани редици магазини, които правят просто разходката из града радост.

Но и тук има история: останките от Форта на Джеймс от 17 -ти век се намират от едната страна на реката, докато отсреща е още по -старият Форт Чарлз, а в града е замъкът Дезмънд, митница от 1500 -те години, превърната в Международен музей на виното. Наблизо е Старата глава на Кинсейл, скалист отвор, който драстично излиза в Келтско море, пълен с фар от 17 -ти век.

2. Карлингфорд

https://maps.google.com/?ll=54.042938,-6.186090&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Точно на границата със Северна Ирландия, средновековните улици на Карлингфорд са пълни с история, очевидна дори в тесните платна, които съставляват оформлението на града. Остатъци от изминалите години са разпръснати навсякъде, като например тежките камъни на замъка крал Джон, построен около 1210 г., „Толсел“ - останки от порта в средновековните стени на града - а на самата улица Толсел има добре запазените останки от 15 -ти век укрепена къща, известна като Монетен двор.

Бурната история на Карлингфорд доведе до неспособност да привлече съвременна индустрия, като по ирония на съдбата запази средновековното сърце на града, от църкви до пазарния площад от 14 -ти век: той все още е тук.

1. Dingle

https://maps.google.com/?ll=52.139915,-10.271530&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен сам на полуостров Дингъл, този град е известен с кръчми, риболов, афалини (или само един, наречен Fungie) и с факта, че галски като местен народен език се чува също толкова често, колкото и английски - той се намира в гелтахт (Говорещ на галски) регион.

Създадено след нормандското завладяване на Ирландия от 12 -ти век, пристанището Dingle е на фона на драматични хълмове, сгушени в близост до прохода Connor - изкачването до езерото Peddler от водопада тук си заслужава невероятната гледка. И след това настаняването в едно от многото кръчми на Dingle за вечерта е удобна награда.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: