Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

По -долу е даден списък на някои от най -интересните факти за планината Ясур.

1. Планината Ясур е действащ вулкан на остров Тана, Вануату, с височина 361 метра (1184 фута) над морското равнище.

2. Планината Ясур е един от най -лесно достъпните живи вулкани в света. Всеки може да върви право нагоре и да надникне в огнения му корем. Стоенето близо до ръба на кратера обаче може да бъде плашещо преживяване. Огромни експлозии от дълбоко вътре в кратера често разтърсват земята и са последвани от отломки, които изстрелват високо във въздуха.

3. Наблюдателите са предупредени предварително със система, която оценява вероятната опасност от 0 до 4. Ако тя е оценена с 2 или по -висока, има вероятност вулканичните скали да летят чак до ръба на кратера и отвъд, което представлява смъртоносна заплаха . Не е изненадващо, че посещенията на планината Ясур са забранени в онези дни.

4. Въпреки системата за предупреждение, приближаването към кратера на планината Ясур е опасно по всяко време. Посетителите са изложени на риск от снаряди, токсичен газ и лавини.

5. Трима души са били убити през годините, защото са се скитали в по -ниски, опасни зони. В един инцидент и водач, и турист бяха убити, защото туристът беше настоявал да отиде в опасна зона и водачът я придружи. И двамата бяха ударени от изригващи парчета лава и умряха незабавно.

6. Планината Ясур е най -активна между края на февруари и април по време на влажния сезон. Много дъжд означава по -високо ниво на подпочвените води, което вероятно позволява на водата да влезе в контакт с горещи скали около камерата с магма.

7. Сиянието на вулкана очевидно е това, което привлича капитан Джеймс Кук при първото европейско пътуване до острова през 1774 г.

8. Планината Ясур е наричана „фара на Тихия океан“, тъй като повече или по-малко непрекъсната стромболианска и вулканична дейност от първото наблюдение на Кук.

9. Днес планината е свещен район за култовия култ към Джон Фрум. Култът почита Джон Фрум, обожествен пратеник, предсказал донасянето на богатство на острова от американските сили и вярва, че той живее в планината Ясур със своите сънародници.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: