Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Разположен на мястото, където река Дуоро се среща с Атлантическия океан в Северна Португалия, Порто е бил търговски град от най -ранните си дни като римски аванпост. Като един от най -старите градове в Европа, той може да се похвали и с богатство от културни и исторически забележителности, включително наскоро обновен средновековен квартал, граничещ с живописната брегова линия. Красиви примери за барокова архитектура са разпръснати и из старата част на града.

Пешеходните обиколки предлагат чудесен начин да разгледате града, тъй като повечето от основните туристически атракции в Порто са разположени близо една до друга. Най -известният принос на Порто в португалската култура е пристанищното вино, най -големият износ на страната. Посещенията в Порто обикновено включват пътувания до пристанищните винени пещери, разположени точно от другата страна на реката във Vila Nova de Gaia.

Карта на атракции в Порто

10. Музей Serralves

https://maps.google.com/?ll=41.158501,-8.657700&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Порто отдавна е рай за велики художници и архитекти, търсещи работа, но едва през 20 -ти век градът създаде свой уникален архитектурен стил. Така нареченото училище Porto от 50-те години на миналия век вдъхнови поколение архитекти, включително Алваро Сиза Виейра, дизайнерът на Музея за съвременно изкуство в културната институция Serralves. Минималистичната сграда и околният парк привличат толкова посетители, колкото променящите се международни експонати, изложени в белите му стени. Арт инсталациите на открито осеяват озеленения парк и градини.

9. Църквата в Сан Франциско

https://maps.google.com/?ll=41.141014,-8.615740&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Igreja de Sao Francisco от 14-ти век е най-известният пример за готическа архитектура в Порто. Първоначално част от манастира „Св. Франциск“, построен през 13 век, църквата е единствената сграда, оцеляла след пожар през 1842 г. Стръмно изкачване от брега на реката води посетителите до масивната каменна фасада, украсена с голям прозорец от розетка. Интериорът на църквата е придобил бароков вид през 18 -ти век, когато почти всички пътеки, стълбове и параклиси са покрити с богато украсени позлатени резби с херувими, цветя и животни.

8. Casa da Musica

https://maps.google.com/?ll=41.158611,-8.630833&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Що се отнася до съвременната архитектура, Casa da Musica е забележителна атракция. Проектиран от холандския архитект Рем Колхаас, новият дом за Националния оркестър на Порто беше открит през 2005 г. с голямо признание. Със своя иновативен дизайн отвътре и отвън, структурата вече е приета от града като емблематична забележителност. Почти всяка вечер през годината се провеждат концерти в залата с представления, вариращи от рок групи и солови изпълнители до пълни симфонични оркестри. Ежедневно се предлагат обиколки с екскурзовод на съоръжението, а специалните пакети включват задкулисни пропуски и безплатни проби портвейн.

7. Катедралата в Порто

https://maps.google.com/?ll=41.142799,-8.611300&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Родителите на първия крал на Португалия, Dom Afonso Henriques, се приписват на строителството на Се до Порто от 12-ти век, но всъщност катедралата е била възстановявана два пъти през вековете. Предлагайки история на променящите се архитектурни стилове, реконструкциите сега са част от привлекателността на тази известна структура. От готическия розов прозорец и манастира до бароковия параклис с богато украсената сребърна олтарна част, катедралата е задължителна атракция за всеки, който се интересува от история, изкуство и архитектура. Стълбище, украсено с боядисани керамични плочки, води до второ ниво, където тесните прозорци предлагат впечатляващи гледки.

6. Мостът Дом Луис

https://maps.google.com/?ll=41.139862,-8.609336&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Понте де Дом Луис I е най -известният от няколкото моста, които обхващат река Дуоро. Построен през 1886 г., той е проектиран от Теофил Сейриг, инженер, който работи с Густав Айфел. Масивният железен мост има както горна, така и долна палуба, като и двата са превозвали пътния трафик до 2003 г., когато горният участък е преобразуван, за да побере система от леки релси. Пешеходна пътека на горната палуба предлага невероятна гледка, както и директен пешеходен маршрут до пристанищните винарски къщи от другата страна на реката във Вила Нова де Гая.

5. Паласио да Болса

https://maps.google.com/?ll=41.141369,-8.615428&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в непосредствена близост до църквата Сао Франциско, Palácio da Bolsa е масивна неокласическа структура, построена на мястото на бившия манастир „Свети Франциск“. Финансиран от търговската асоциация на Порто, дворецът е построен като борса и е проектиран да впечатли европейските икономически лидери. Няколко архитекти са работили по сградата през нейния почти 70-годишен период на строителство. Проектирана в мавритански стил от Густаво Адолфо Гонсалвеш и Соуза, Арабската стая е акцент при всяка обиколка на двореца. Една от най -популярните туристически атракции в Порто, поразителното пространство все още се използва като приемна за гости на високопоставени лица днес.

4. Ливрария Лело

https://maps.google.com/?ll=41.146942,-8.614722&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Заедно с инвентара от повече от 60 000 книги, изобилната комбинация от архитектурни стилове в стил Арт Деко и Готическо възраждане прави Livraria Lello една от най -известните книжарници в Европа. Говори се, че е предоставил вдъхновение на автора J.K. Роулинг, която е работила като учител по английски език в Порто, когато е писала книгите за Хари Потър, книжарницата сега се посещава от фенове на поредицата от цял свят. В допълнение към книгите, обхващащи всяко кътче, вековният магазин разполага с двойно винтово стълбище, прозорец с витражи и малко кафене на втория етаж.

3. Кула Клеригос

https://maps.google.com/?ll=41.145557,-8.614722&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Бароковото изобилие е изложено изцяло в кулата от 18-ти век на Игреха дос Клеригос или Църквата на духовенството. Проектиран от италианския художник и архитект Николау Насони през 1754 г., Torre dos Clerigos е забележителност в Порто и атракция, която не може да се пропусне. Богато украсената кула се издига на около 250 фута (76 метра) на височина, което я прави една от най -високите структури в Северна Португалия. Посетителите, които предприемат изкачването на 255 стъпки до камбанарията на кулата, са възнаградени с панорамна гледка към града и устието на река Дуоро. Аудио обиколки се предлагат срещу допълнително заплащане.

2. Рибейра

https://maps.google.com/?ll=41.140701,-8.613000&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Много туристи в Порто започват посещението си в Рибейра, средновековния исторически квартал, разположен близо до река Дуоро. В Praça da Ribeira тесните калдъръмени улички се изливат на живописен площад, където местните жители и туристите се отпускат на слънце и се наслаждават на гледката към устието. С многобройните си ресторанти и таверни с морски дарове, кеят Рибейра също е популярно място за събиране. Това е и отправна точка за круизи по реката и за разходки с лодка до пристанищните винарски изби във Вила Нова де Гая. За тези, които пътуват пеша или с кола, Cais da Ribeira предлага лесен достъп и до моста Дом Луис.

1. Вила Нова де Гая

https://maps.google.com/?ll=41.133331,-8.616667&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Макар и технически собствен град, Vila Nova de Gaia се намира точно срещу Дуро от Порто и е втъкан в тъканта на града както от поредица мостове, така и от общата му история на производството на пристанищно вино. Най -популярната туристическа атракция в Гая са избите за пристанищни вина, складове, където се съхранява прочутото портвейно вино. Избите се намират в Рибейра де Гая, район на града, разположен на брега на река Дуро срещу Порто. Ribeira de Gaia също има някои отлични ресторанти, особено в Cais de Gaia. Дори и да не посещавате избите, трябва да посетите Рибейра Гая, за да получите невероятна гледка към Порто.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: