Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Много отдалечени острови по света имат едни от най -уникалните флора и фауна в света. Някои имат видове растения и животни, които не се срещат никъде другаде и които са се развили по специализиран начин. Тъй като тези острови осигуряват подслон от жестоката конкуренция, с която се сблъскват видовете на континента, ще се развият видове, които се възползват от тези редки условия. Като наследство от уникална еволюционна история, тези екосистеми са незаменими съкровища на природата. Този списък включва някои от най -уникалните островни екосистеми в света.

Забележка: Островните екосистеми, изброени тук, не са непременно острови, заобиколени от вода, а са участъци от сушата, изолирани по естествен път от околните суши.

10. Остров Мона

https://maps.google.com/?ll=18.086666,-67.889442&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Остров Мона се намира в центъра на прохода Мона и административно е част от Пуерто Рико. Това е най -големият от трите острова, разположени в пролива, останалите са остров Монито и остров Десечео. Островът е открит от Колумб през 1493 г., по време на второто му пътуване до Новия свят. Остров Мона е природен резерват от 1919 г. и необитаем повече от 50 години. Поради уникалната топография и екология на островите, Мона, Десечео и Монито са наречени „Калабските острови Галапагос“. Мона Игуана, открита никъде другаде по света, се смята за най -зрелищния вид на острова. Като най -големите местни тревопасни животни от своите екосистеми, те са от съществено значение за поддържане на баланса между климата и растителността. Островът е дом и на много пещерни рисунки, оставени от жителите на острова преди Колумбия.

9. Сър Бани Яс

https://maps.google.com/?ll=24.333332,52.599998&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Сър Бани Яс е най -големият естествен остров в Обединените арабски емирства. През последните две десетилетия островът е превърнат в резерват за диви животни от покойния владетел на Обединените арабски емирства, шейх Зайед. Милиони дървета бяха засадени и множество животински видове бяха въведени на острова, включително газела, рея, жираф и щраус. Арабският орикс, вид антилопа, вече е изчезнал в дивата природа, но остров сър Бани Яс е дом на стадо от над 400, които свободно се скитат по острова.

8. Остров Лорд Хау

https://maps.google.com/?ll=-31.549999,159.083328&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Остров Лорд Хау е малък остров в Тасманово море на 600 километра (370 мили) източно от австралийския континент. Остров Лорд Хау е изключителен пример за островна екосистема, развита от подводна вулканична дейност, имаща рядко разнообразие от пейзажи, флора и фауна. Големият дял на ендемичните видове осигурява превъзходна илюстрация на независимите еволюционни процеси в действие. Почти половината от местните растения на острова са ендемични. Един от най -известните е Howea, ендемичен род палми, които са широко известни като палми kentia и правят красиви стайни растения. Няколко милиона се изнасят годишно, осигурявайки единствената голяма индустрия на острова освен туризма. Населението на остров Лорд Хау е приблизително 350 души. Само 400 туристи могат да посещават острова едновременно.

7. Връх Босави

https://maps.google.com/?ll=-6.583333,142.866669&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Планината Босави е изгаснал вулкан в южната планинска провинция Папуа Нова Гвинея. Експедиция от 2009 г. от международен екип от учени и телевизионен екип от Би Би Си откри повече от 40 неизвестни досега вида, когато се спуснаха в дълбокия километър кратер на планината Босави и изследваха девствени местообитания в джунглата, изобилстващи от изолацията след вулканът последно изригна преди около 200 000 години. Видовете, открити в този изгубен свят, включват 16 жаби, най -малко 3 риби, няколко насекоми и паяци, прилеп и гигантски плъх, с размери 82 см (32 инча) от носа до опашката и с тегло 1,5 кг (3,5 паунда) ).

6. Острови Огасавара

https://maps.google.com/?ll=26.998056,142.218063&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Островите Огасавара са архипелаг от над 30 субтропични и тропически острова, административно част от Токио, но разположени на около 1000 километра (620 мили) южно от града. До 1830 г. островите Огасавара са били необитаеми и се наричат „Muninjima“ (което означава „необитаем остров“), което се трансформира в английското име на островите Бонин. Тъй като доскоро те са били свободни от човешка дейност, екосистемата на островите е добре запазена. Островите Огасавара понякога се наричат Галапагоските острови. Днес на островите Чичиджима и Хахаджима живеят около 2300 души, а около 17 000 туристи посещават островите годишно, привличани от уникалната островна екосистема и красивия океан.

5. Планината Рорайма

https://maps.google.com/?ll=5.143333,-60.762501&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Тепуи е планинска маса или меса, намираща се в Гвианските планини в Южна Америка. Най -високият (2,772 м/9094 фута) и най -известен тепуи е планината Рорайма. Тъй като планината е напълно изолирана от наземната гора, почти една трета от видовете растения на Рорайма са се развили там и са уникални за платото. Планината Рорайма е прочута през 1912 г., когато сър Артър Конан Дойл пише своя измислен роман, озаглавен „Изгубеният свят“. Той описва изкачването на планина, подобна на Рорайма, от експедиция в търсене на праисторически растения и динозаври, за които се смяташе, че живеят изолирани и непроменени в продължение на милиони години на върха на планината.

4. Коледен остров

https://maps.google.com/?ll=-10.500000,105.666664&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Наречен през 1643 г. в деня на откриването си, Коледният остров е територия на Австралия в Индийския океан. Намира се на 2600 километра северозападно от град Пърт. Населението му е около 1400 жители. Географската изолация на острова и историята на минимални човешки смущения са довели до високо ниво на ендемизъм сред флората и фауната му. Най -известният ендемичен вид на острова вероятно е червеният рак от Коледния остров. Въпреки че е ограничен до относително малка площ, се смята, че до 120 милиона червени раци могат да живеят на острова, което го прави най -разпространеният от 14 -те сухоземни вида раци на Коледния остров. Годишната масова миграция на червени раци към морето за хвърляне на хайвера се нарича едно от чудесата на естествения свят и се провежда всяка година около ноември; след началото на влажния сезон и в синхрон с лунния цикъл.

3. Сокотра

https://maps.google.com/?ll=12.489158,53.907146&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Сокотра или Сокотра, офшорна територия на Йемен, е малък архипелаг от четири острова в Индийския океан. Най -големият остров, наричан още Сокотра, е около 95% от сушата на архипелага. Островът е много изолиран и се намира на около 240 километра (150 мили) източно от Африканския рог и 380 километра (240 мили) южно от Арабския полуостров. Дългата геоложка изолация на архипелага Сокотра и жестоките му жеги и суша се комбинират, за да създадат уникална и ефектна екосистема. Проучванията показват, че повече от една трета от около 800 растителни вида Socotra не се срещат никъде другаде. Описано е като най -извънземно изглеждащото място на Земята.

2. Национален парк Комодо

https://maps.google.com/?ll=-8.543333,119.489441&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Националният парк Комодо е национален парк в Индонезия, разположен в рамките на Малките острови Сунда. Паркът включва трите по -големи острова Комодо, Падар и Ринка и 26 по -малки. Паркът първоначално е създаден, за да запази уникалния комодски дракон, най -големия гущер в света. Оттогава целите за опазване се разшириха до опазване на цялото му биоразнообразие, както морско, така и сухоземно. Комодският дракон е най -голямото влечуго в света и може да достигне 3 метра или повече на дължина и да тежи над 70 кг. В резултат на размера си, тези гущери доминират в островните екосистеми, в които живеят. Въпреки че комодските дракони ядат предимно трупове на мъртви животни, те са страхотни хищници и също така ще ловуват плячка, включително птици и бозайници. Въпреки че атаките са много редки, за комодските дракони е известно, че атакуват хора.

1. Галапагоски острови

https://maps.google.com/?ll=-0.666667,-90.550003&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Островите Галапагос са малък архипелаг от вулканични острови, принадлежащи на Еквадор в източната част на Тихия океан. Островите са доста отдалечени и изолирани, разположени на около 1000 км (620 мили) западно от южноамериканския континент. Архипелагът Галапагос се състои от 15 основни острова, 3 по -малки острова и 107 скали и островчета, разпределени около екватора. Архипелагът Галапагос е световно известен със своите уникални островни екосистеми, които са вдъхновение за Теорията за естествения подбор на Чарлз Дарвин. Гигантски костенурки, морски лъвове, пингвини, морски игуани и различни видове птици могат да бъдат видени и приближени. Стриктният контрол на туристическия достъп се поддържа в опит да се защитят естествените местообитания и всички посетители трябва да бъдат придружени от национален парк, сертифициран екскурзовод-натуралист. Една от най -големите дестинации в Еквадор, островите в момента получават средно 60 000 посетители годишно.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: