Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Сантяго де Компостела е може би първата туристическа дестинация в света. От девети век милиони поклонници са извървели Камино де Сантяго, дълъг 900 км (560 мили), или Пътят на Свети Яков, от другата страна на френската граница до Сантяго, известен като гробището на апостол Яков . Следователно основните атракции в Сантяго де Компостела са съсредоточени около тази поклонническа дестинация, но има много повече от това в този северозападен испански град. Сантяго де Компостела също има страхотни музеи, красиви паркове и великолепни средновековни сгради, които само чакат да бъдат снимани. О, градът също е известен със страхотната си храна; не забравяйте да опитате pulpa a la gallega, варено ястие от октопод, което се счита за Светия Граал на морските дарове, поне тук.

10. Монте до Гозо

https://maps.google.com/?ll=42.889400,-8.493800&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Монте до Гозо или Хълмът на радостта е важна част от Камино де Сантяго. Разположен на около две мили от центъра на града, това е хълмът, където поклонниците получават първата си гледка към крайната си дестинация, катедралата Сантяго де Компостела. Оттам поклонниците имат още около час пеша, стигайки до края на пътуване, което отнема седмици, може би дори няколко месеца, за да завърши. Хълмът има голяма статуя, маркираща върха, общежитие, концертна зала, градини, пешеходни пътеки и параклиса Сан Маркос.

9. Cidade da Cultura

https://maps.google.com/?ll=42.870163,-8.525670&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Cidade da Cultura (град на културата) е архитектурно чудо (или според някои бедствие) на 21 -ви век. Разположен на планината Гаяс, модернистичният комплекс от културни сгради е проектиран да изглежда като хълмове с хиляди прозорци, всеки от които е изработен по поръчка в различни форми. Най-съвременният технологичен комплекс е свързан с улици и площади. Съоръжението включва музей, библиотека на Галисия и архив. Поради високата цена на строителството някои съоръжения, като центъра за сценични изкуства, не са построени.

8. Парк да Аламеда

https://maps.google.com/?ll=42.877472,-8.549271&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Pargue de Alameda е чудесно място за почивка и зареждане на батериите след забързаното разглеждане на забележителности в Сантяго де Компостела. Основният градски градски парк всъщност е три парка в един: Paseo de la Alameda, Carballeira de Santa Susana и Paseo de la Herradura. От 19 -ти век това е мястото, където Сантяганите отиват, когато искат спокойна разходка из красива обстановка на дървета, фонтани и скулптури. Той е близо до историческия квартал и предлага чудесна гледка и към катедралата Сантяго де Компостела.

7. Museo do Pobo Galego

https://maps.google.com/?ll=42.882778,-8.538889&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Тъй като Сантяго е столицата на Галисия, съвсем естествено е домът на Museo do Pobo Galego или Музей на галисийския народ. Този бивш манастир от 13 век е една от най -добрите туристически атракции в Сантяго де Компостела, представяща експонати за занаятите и културата на Галисия, включително археология, облекло, живопис и скулптура. Той също така съхранява останките на няколко души, важни за историята на Галисия. Музеят се намира извън градските стени по пътя на поклонника към града.

6. Зона Вела

https://maps.google.com/?ll=42.878265,-8.543887&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Смятан за един от най -красивите исторически квартали в Европа, Zona Vella или Старият град е закотвен от Plaza del Obradoiro и неговите исторически сгради, включително катедралата Сантяго де Компостела и хотел Reyes Catolicos. Отдръпвайки се от площада, скитниците ще открият по -малки площади, паркове, арки и барокови и романски църкви, докато се разхождат по криволичещите улици. Те също ще се натъкнат на малки уютни кафенета, които осигуряват място за почивка на уморени крака. Някои от най -вълнуващите нощни заведения в града могат да бъдат намерени и в Стария град.

5. Parador Hostal Dos Reis Catolicos

https://maps.google.com/?ll=42.881153,-8.545981&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Хотел Parador Dos Reis Catolicos е построен през 1499 г. като болница и временно настаняване за пътуващи поклонници. Тъй като позволява нощувки, той има честта да бъде известен като най -старият хотел в света. Като хотел, това е прекрасна комбинация от модерни и луксозни удобства в сграда, която е на повече от 500 години, което я прави рядка и невероятна възможност като място за престой. Хотелът продължава да предоставя безплатни услуги на ограничен брой поклонници.

4. Камино де Сантяго

https://maps.google.com/?ll=42.886478,-8.508419&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Според легендата тялото на св. Яков е било отнесено в Галисия с лодка от Йерусалим и пренесено навътре до мястото, където сега се намира Сантяго де Компостела. Камино де Сантяго (Пътят на Свети Яков) е името на всеки от поклонническите маршрути до неговото светилище в катедралата на града. За да спечелите компостела (сертификат за постижение), човек трябва да измине минимум 100 км (62 мили). На практика най -близката удобна точка за начало е малкият град Сария, тъй като има добри връзки с други места в Испания. Докато много поклонници извършват само тази последна част от маршрута, има големи награди за започването много по -далеч и няколко европейци изминават целия път от домовете си, следвайки един от многото маршрути.

3. Манастир Сан Мартин Пинарио

https://maps.google.com/?ll=42.881943,-8.544444&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Манастирът Сан Мартин Пинарио е вековен бенедиктински манастир, датиращ от 899 г. Той е почти напълно възстановен през последните няколкостотин години. Първоначалният й параклис сега е част от катедралата Сантяго де Компостела. Бившият манастир е вторият по големина религиозен паметник в Сантяго, като катедралата е първата. Три от най -известните испански художници от онова време са работили по декорации за тази барокова сграда. Днес тя е семинария и правителствена сграда.

2. Plaza del Obradoiro

https://maps.google.com/?ll=42.880436,-8.545828&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Plaza del Obradoiro е най -големият площад не само в Сантяго де Компостела, но и в цяла Галисия. Той е заобиколен от катедралата Сантяго, двореца Рахой, където се събира градският съвет, хотел Рейес Католикос, където отсядат поклонници, и колеж Сан Ксером. Това е крайната точка за поклонници, които вървят из частично или изцяло на Камино де Сантяго. Площадът е популярно място за събиране на Сантягани, туристи и поклонници, разменящи истории за разходката си. Той също така е домакин на концерти и други функции на открито, включително честването на деня на Свети Яков на 25 юли.

1. Катедралата Сантяго де Компостела

https://maps.google.com/?ll=42.880604,-8.544377&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Катедралата Сантяго де Компостела започва като малка църква от девети век, построена над гробницата на апостол Яков. Въпреки че има барокова фасада, тя се счита за една от най -добрите романски църкви в Испания. Всъщност тя се смята за една от най -красивите средновековни сгради в Европа. След като го разгледат, пътниците трудно ще се съгласят с тази оценка. Задължителните забележителности включват бароковата предна част на Praza do Obradoiro и вътрешната веранда Pórtico da Gloria. Богато украсената катедрала е забележителност на площад Пласа дел Обрадоиро. Векове наред поклонниците, завършили Камино де Сантяго, се докоснаха до стълб, съдържащ статуята на Свети Яков, носещ канали в нея.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: