Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Сега най -големият град в Европа, оживен Истанбул се простира край бреговете на Босфора и отдавна се смята за мястото, където Изтокът среща Запада. Истанбул е град, който носи културите и историята си добре, съчетавайки ги във вълнуващ град, който може да предложи много на пътешественици от цял свят. Основан през неолита, Истанбул днес е модерен град, който остава верен на историческото си наследство чрез своите византийски паметници и древни базари.

Освен забележителните туристически атракции в Истанбул, като двореца Топкапъ, Света София и Синята джамия, има и оживени базари, стари квартали с атмосфера и процъфтяващи сцени за хранене и нощен живот, в които да се ровите.

17. Базар на подправки

https://maps.google.com/?ll=41.016388,28.970556&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Буквално удоволствие за сетивата, цветният и хаотичен базар на подправки в Истанбул е забавно и ароматно място за опознаване. Един от най-известните и популярни покрити търговски комплекси в града, натоварените с подправки щандове и магазини се намират в квартал Фатих, на пешеходно разстояние от Синята джамия и Света София.

Построен през 1660 -те години, базарът показва изящна архитектура с повече от 85 магазина, които сега се реят по елегантните му закрити улици. Освен че купувате всякакви цветни подправки, тук можете да пазарувате и за сувенири и сладкиши. В продажба има всичко-от сушени плодове и ядки до ръчно изработени бижута и текстил.

16. Киз Кулеси

https://maps.google.com/?ll=41.021168,29.004250&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Заемайки малък остров на южния вход към Босфорския проток, древната наблюдателна кула на Kız Kulesi създава поразителна гледка. В смисъл „Девическата кула“ на турски, тя има наблюдателна площадка и ресторант, които предлагат фантастична гледка към Истанбул.

Забележително е, че кула е стояла на острова почти 2500 години, като всички от атиняните и римляните до византийците и османците са издигнали такава. През вековете и хилядолетията той е действал като наблюдателна кула, фар и карантинна станция и дори е участвал в множество филми като Hitman и The World is Not Enough.

15. Парк Gulhane

https://maps.google.com/?ll=41.012699,28.980499&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Един от най -големите и красиви паркове в Истанбул, Gülhane се намира точно до най -голямата туристическа атракция, двореца Топкапъ. Веднъж достъпни само за кралския двор, великолепните му земи и градини са удоволствие от парка, който може да се похвали с невероятна природа и божествена гледка към Босфора.

Популярен както сред местните жители, така и сред туристите, неговите зелени пътеки ви отвеждат покрай красиви цветни лехи и фонтани с буйни зелени площи и горички от дървета. В допълнение, той съдържа Истанбулския музей за история на науката и технологиите в исляма; и възвишената Порта, забележителна рококо порта, която някога е водила до най -външния двор на двореца.

14. Мост Галата

https://maps.google.com/?ll=41.020000,28.973057&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Обхващайки широчината на Златния рог, мостът Галата е една от най-обичаните забележителности на Истанбул, участвал в безброй пиеси и стихотворения, картини и романи през годините. Петият мост, който стои на същото място, той свързва центъра на града с мястото на императорския дворец и други важни институции, като Света София и Синята джамия.

Облицован от рибари, мостът предлага прекрасна гледка към околните води, а под него има магазини, ресторанти и тесни кафенета. Със скърцане на чайки над главата, преминаване на лодки отдолу и кули на джамии, които да бъдат наблюдавани на върха на околните хълмове, мостът Галата наистина е атмосферно място за посещение и е много оживено почти през цялото време на деня.

13. Хиподрум

https://maps.google.com/?ll=41.006390,28.975834&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Сега популярно място за срещи и крайбрежна алея, Хиподрумът вместо това беше домакин на драматични състезания с колесници, битки с гладиатори и дори политически дебати. Въпреки че не остава много от него, площадът е приятен за разходка с някои невероятни древни паметници и статуи, които все още се показват.

Векове наред Хиподрумът е в центъра на живота в града и е упадъчно украсен със статуи на императори и богове, животни и герои. Той обаче никога не се възстанови от разграбването на Константинопол през 1204 г., когато голяма част от камъка му беше изхвърлена. Акцентите сега включват почти 3500-годишния обелиск на Теодосий и великолепния немски фонтан със Синята джамия, разположена до него.

12. Площад Таксим

https://maps.google.com/?ll=41.036945,28.985832&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Сърцето на съвременния Истанбул, големият и оживен площад Таксим се намира точно в центъра на града, заобиколен от безброй магазини и ресторанти, хотели и исторически забележителности. Не само популярна туристическа атракция и основен транспортен възел, той е домакин на много обществени събития с всичко - от паради до протести.

Освен че е дом на едно от единствените останали зелени площи в района, той обхваща и впечатляващия Паметник на републиката с масивната, величествена и модерна джамия Таксим, издигаща се зад нея. В допълнение към безбройните си заведения, Таксим граничи с многофункционалния културен център Ататюрк, в който се провеждат опери, пиеси и концерти, а очарователна трамвайна линия наследство също криволичи по пътя си.

11. Fener & Balat

https://maps.google.com/?ll=41.032799,28.945601&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Пълен с красиви стари сгради, оживен бизнес, великолепни църкви и синагоги; криволичещите калдъръмени улички на Fener & Balat са удоволствие за разглеждане. Разположени до Златния рог от европейската страна на Истанбул, двата исторически квартала са все по -популярни сред туристите заради живописните си улици и прекрасната атмосфера.

По -рано дом на голямо гръцко и еврейско население, областите сега имат богатство от интересни исторически обекти, като забележителния гръцки православен колеж Фанар, синагогата Арида и Българската желязна църква. Освен че можете да се насладите на цялата атрактивна архитектура, можете да се отбиете и до отличните местни ресторанти и кафенета с безброй антикварни магазини и базари.

10. Кулата Галата

https://maps.google.com/?ll=41.025555,28.974167&z=18

(ВИЖ КАРТА)

На 67 метра (219 фута) височина, кулата Галата управлява силуета на Истанбул, предлагайки страхотна гледка към стария град и околностите му. Средновековната каменна кула, известна като Кулата на Христос, е била най -високата сграда в Истанбул, когато е построена през 1348 г. Тя все още стои висока над Истанбул и днес.

Кулата е модифицирана през вековете, като по едно време се използва като наблюдателна кула за откриване на пожари. Днес горното му течение включва кафене, ресторант и нощен клуб, до които се стига с асансьор в девет етажната сграда, където човек може да открие зашеметяващите гледки.

9. Археологически музей в Истанбул

https://maps.google.com/?ll=41.010872,28.981659&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Един от най -важните музеи в Турция, Истанбулският археологически музей всъщност е три музея: Археологическият музей, Музеят на древния Ориент и Музеят с павилиони.

Трите музея заедно съдържат повече от 1 милион обекта от цивилизации по целия свят. Основан през 1891 г., той е първият турски музей и се намира на територията на двореца Топкапъ. Павилионът с керемиди датира от 1472 г. Музеите съдържат хиляди ценни артефакти, включително саркофага на Александър Велики.

8. Хора църква

https://maps.google.com/?ll=41.031113,28.939167&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Църквата Хора може да е малко встрани от утъпканата туристическа пътека, но посетителите казват, че красивото византийско изкуство си заслужава усилията да стигнете до там. Великолепни мозайки и стенописи изобразяват живота на Исус и неговата майка, Мария. Известна като Църквата на Светия Спасител в Хора, тя е описана като едно от най -красивите оцелели произведения на византийската архитектура.

Датиращ от дните на Константин, Хората е била манастир в ранните си години; няколко века по -късно тя се превръща в джамия, а през 1948 г. е превърната в музей.

7. Цистерна Базилика

https://maps.google.com/?ll=41.008057,28.977777&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Цистерната Базилика снабдява жителите на Истанбул с вода от шести век, когато е наредена да бъде построена от римския император Юстиниан I. Посещението оставя пътешествениците да се вълнуват от технологиите, използвани от древните римляни за изграждането на това архитектурно чудо, което е било много напреднало за времето си .

Подземната цистерна, само на няколко крачки от Синята джамия, е построена на мястото на базилика, построена през III век. Известна като Потъналия дворец, казанчето може да побере до 2,8 милиона кубически фута вода. Цистерната е едно от местата, използвани в „От Русия с любов“, трилър на Джеймс Бонд, заснет през 1963 г.

6. Дворец Долмабахче

https://maps.google.com/?ll=41.039444,29.001667&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Луксозни, плюшени и красиви са само някои от прилагателните, използвани за описание на двореца Долмабахче, който е сравнен с двореца Версай. Построен през 19 век с помощта на 14 тона златни листа, най -бляскавият дворец в Турция съчетава традиционната османска архитектура с европейските стилове на неокласика, барок и рококо.

Дом на шест султана от 1856 до 1924 г., той също е дом на най -големия в света бохемски кристален полилей, подарък от кралица Виктория. Обстановката на двореца Долмабахче е зашеметяваща: построена е по крайбрежието на Босфора.

5. Джамия Сюлеймание

https://maps.google.com/?ll=41.016109,28.963888&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Посетителите на джамията Сюлеймание казват, че нейната красота и спокойствие им вдъхновява чувството за духовност. Разположена на Третия хълм на Истанбул, джамията е поръчана построена през 1550 г. от султан Сюлейман Великолепни. Джамията наистина е великолепна, съчетаваща най -доброто от ислямската и византийската архитектура.

Джамията е сериозно повредена през годините, включително по време на Първата световна война, когато избухва пожар, докато градините се използват като склад за оръжие. Възстановен е в средата на 20 век. Джамията е маркирана с четири минарета, което показва, че е построена от султан. Когато е построен, куполът е най -високият в Османската империя.

4. Капалъ чарши

https://maps.google.com/?ll=41.010582,28.967934&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Пътуващите, които обичат да пазаруват, не бива да пропускат посещението на Големия базар, като 5000 магазина го превръщат в един от най -големите закрити пазари в света. Приемайки повече от четвърт милион посетители на ден, базарът представя такива предмети като бижута, килими, които могат или не могат да летят, подправки, антики и ръчно рисувана керамика.

Базарът датира от 1461 г. и днес е дом на две джамии, четири фонтана, два хамама или парни бани и Cevahir Bedesten, където традиционно са намерени най -редките и ценни предмети. Тук купувачите ще намерят стари монети, бижута със скъпоценни камъни, инкрустирани оръжия и антични мебели.

3. Дворец Топкапъ

https://maps.google.com/?ll=41.013000,28.983999&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Дворецът Topkapi е една от забележителностите, които трябва да се видят в Истанбул, която съчетава история и зашеметяваща природа в преживяване, което не е за бързане.

В продължение на почти четири века богатият дворец Топкапъ служи като официална резиденция на султаните, управлявали Османската империя. Това е един от най -големите съществуващи дворци в света. Султан Мехмед II започва работа по двореца малко след завладяването на Константинопол през 1453 г. и живее тук до смъртта си през 1481 г.

През 1924 г. дворецът става музей, който излага обширна колекция от произведения на изкуството, порцелан, бижута, ръкописи и други съкровища на Османската империя. Важни артефакти включват кинжала Topkapi, покрит с бижута, и 86-каратовия диамант на Spoonmaker’s Diamond. Дворецът също е дом на почитани ислямски реликви, включително меча и наметалото на пророка Мохамед. Повечето от зашеметяващия комплекс са отворени за обществеността.

Османският дворец има четири основни двора и няколко стопански постройки. Известен като Еничарския съд, първият двор е мястото, където елитни дворцови войници стояха на стража. Площадът съдържа великолепен фонтан и византийската църква Света Ирина, която император Юстиниан е построил през 548 г. Църквата е оцеляла, защото е била използвана като склад и императорска оръжейница от османците.

Вторият двор е буйно зелено пространство, обхващащо бившия императорски харем и Кулата на правосъдието, както и болница и кухни, които приготвяха хиляди ястия всеки ден. Сюлейман Великолепният построи входната порта. Третият двор съдържа хазната и библиотеката на Ахмед III. Входът в третия двор беше строго регламентиран и забранен за външни лица.

Четвъртият двор служи като вътрешно светилище на султана. Известни като градината на лалетата, сградите са украсени със седеф, инкрустация от костенурка и изящни синьо-бели плочки Iznik. Други архитектурни акценти включват мраморни стълбища и отразяващ басейн.

2. Синя джамия

https://maps.google.com/?ll=41.005280,28.976667&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Синята джамия, построена в началото на 17 век, остава активен молитвен дом и днес. Това означава, че посетителите трябва да преценяват внимателно посещенията си, тъй като джамията е затворена за посетители по време на петте дневни молитви за мюсюлманите.

Всички посетители трябва да свалят обувките си, а жените да покрият косата си. Това е малка цена, която трябва да платите, за да видите безценните му съкровища, които включват 20 000 керамични плочки в различни дизайни на лалета и 200 витражи, всички със сложен дизайн. Джамията, построена от султан Ахмет, носи името си от сините плочки на купола и горните нива на интериора.

1. Света София

https://maps.google.com/?ll=41.008610,28.980000&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Света София е шедьовър на римското инженерство, със своя масивен купол (102 фута или 31 метра в диаметър), който покрива това, което е било повече от 1000 години най -голямото затворено пространство в света.

Света София е гръцкият термин за Светата Мъдрост и се отнася до Исус Христос, второто лице на Света Троица. Построена между 532 и 537 г., по заповед на византийския император Юстиниан, структурата е била източноправославна катедрала до 1453 г., с изключение на около 60 години през 1200 г., когато е служила като римокатолическа катедрала.

През 1453 г. османските турци превземат Константинопол и превръщат сградата в джамия, като премахват или измазват много християнски реликви и ги заменят с ислямски черти. Сградата е затворена през 1931 г., а Република Турция я отваря отново като музей през 1935 г.

Посетителите могат да преминат през Императорската порта до централния кораб и да погледнат нагоре, за да видят величествения интериор на купола с покрития с мозайка таван.

Мрамор по стените в главния кораб се простира до горното течение на галерията, а вътрешният притвор и страничните кораби имат стени, изцяло покрити с мрамор. Скъпите мрамори с много различни цветове, подбрани изключително за Света София, идват от различни области на империята.

В двора на Света София има извор за пречистване с гръцки надпис в палиндромна форма, който превежда: „Измийте греха си не само лицето си“.

Построена през 1739 г., библиотеката „Света София“ съдържа древни турски плочки, а гравираните дървени рафтове за книги съдържат исторически предмети, както и книги.

През годините църквата е пострадала от земетресения, пожари и безредици, което налага много ремонти и реставрации, но тя остава красива сграда, която някои хора наричат осмото чудо на света.

Карта на Истанбул

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: