Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

От величествената планина Фуджи до подводен вулкан, който образува нов остров само миналата година, 109 -те активни вулкана в Япония представляват около 10 процента от всички действащи вулкани в света. Причината Япония да има толкова много вулканични върхове е, че нейните 6800 острова са нанизани през Тихоокеанския огнен пръстен - зона със значителна сеизмична активност. Вследствие на това Япония е много податлива на земетресения и вулканични изригвания.

Всичко това оказа дълбоко въздействие върху японската култура, както и върху развитието на нейните гъсто населени крайбрежни градове. Докато тлеещите вулкани често са били почитани и почитани от местните жители и представени в безброй произведения на изкуството и хайку, те също така създават страхотни пешеходни преходи и алпинизъм. От многото си планини и вулкани, прочутата планина Фуджи е най -важният и емблематичен символ на нацията.

12. връх Усу

https://maps.google.com/?ll=42.541000,140.843002&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в западната част на Хокайдо - вторият по големина остров в Япония - връх Усу може да бъде намерен сред зашеметяваща природа в националния парк Шикоцу -Тоя. Въпреки че достига само 733 метра височина, огромното присъствие на стратовулкана се издига над околните гори и провинцията. От върха му, до който можете да стигнете по живописна въжена линия, посетителите могат да се насладят на панорамна гледка към парка и блестящите води на езерото Тоя, които лежат в калдера до него. В допълнение към това, паркът може да се похвали и с отличителния купол от лава на Showa-shinzan, както и с успокояващи горещи извори и множество кратери, които са се образували при последното изригване на Mount Usu през 2000 г.

11. Планината Норикура

https://maps.google.com/?ll=36.106388,137.553604&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Третият по височина вулкан в цяла Япония, връх Норикура се извисява на колосални 3025 метра. Част от планините Хида, заснеженият стратовулкан може да се намери в Национален парк Чубу-Сангаку, с красиви долини, дерета и реки около него. Скрити по склоновете му са множество кратерни езера и алпийски ливади, докато втвърдени потоци лава могат да бъдат открити по -близо до върха му. Означавайки „яздещо седло“ на японски поради дългия си хребет и плато, връх Норикура е много популярно място за туризъм и катерене заради величествената природа и прекрасните гледки.

10. Маунт Яке

https://maps.google.com/?ll=36.226944,137.586945&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в планинската префектура Нагано в центъра на Япония, планината Яке е един от най -активните вулкани в планината Хида. Като такива, много втвърдени полета от лава могат да бъдат наблюдавани по склоновете й, докато пара и газ все още се отделят от фумарола близо до нейния връх. С изглед към отразяващите води на езерото Тайшо, двата върха на планината Яке създават невероятна гледка, а между тях може да се намери възхитително малко кратерно езеро. Достигайки 2455 метра в най -високата си точка, планината Яке по право е включена сред 100 -те известни японски планини - списък с най -известните планини в страната.

9. Суваноседжима

https://maps.google.com/?ll=29.633333,129.716660&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Издигащ се драматично сред блестящите води на Източнокитайско море, Суваноседжима е вторият по големина сред спокойните и уединени острови на архипелага Токара. В основата му е 796-метровият конус на един от най-активните вулкани в Япония и наистина в света. Поради честите и насилствени изригвания само около 50 души живеят на острова. Много пъти в своята история тя трябваше да бъде изоставена, когато нещата станаха твърде опасни. Стратовулканът обаче изглежда впечатляващо; безплодните му склонове се открояват в ярък контраст с искрящото море около него. Разположени около деветчасово пътуване с кораб от континентална Япония, до субтропичния Суваноседжима и неговия вулкан за пушене със сигурност ще отнеме известно време.

8. Шинмодаке

https://maps.google.com/?ll=31.909445,130.886383&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разполагайки с красив кратер, Shinmoedake съставлява част от групата вулкани на планината Киришима, която е събрана заедно на Кюшу, третият по големина японски остров. Огромният му кратер всъщност е най -известната и привлекателна черта: злият злодей Блофелд използва калдерата като своя база във филма на Джеймс Бонд „Ти живееш само два пъти“ от 1967 г. Макар че тук някога се е помещавало славно кратерно езеро, сега за съжаление е покрито с купол от лава след последното изригване на вулкана през 2022 г. Шинмодаке прави страхотно туризъм. От ръба му с височина 1421 метра можете да се насладите на прекрасни панорами над многобройните планини на националния парк Киришима-Яку.

7. Връх Кусацу-Ширане

https://maps.google.com/?ll=36.643799,138.527893&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Извисявайки се над онсенския град Кусацу в префектура Гунма, планината Кусацу-Ширане е много популярна дестинация поради превъзходната си природа, високия връх и богатството от добре маркирани туристически пътеки. Състои се от поредица от припокриващи се вулканични конуси, върхът му достига 2171 метра, с три искрящи кратерни езера, прибрани сред по -високите си сфери. От тях Югама - най -голямото езеро - е отличителната черта на планината, тъй като цветните й води контрастират толкова силно с пустите пейзажи около него. През лятото и пролетта многобройните туристически пътеки на връх Кусацу-Ширане привличат много посетители, докато през зимните месеци можете да се насладите на някои страхотни ски. В допълнение към това, бълбукащите извори в основата на вулкана винаги са популярни, независимо от сезона.

6. Маунт Онтаке

https://maps.google.com/?ll=35.892776,137.480270&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Вторият по височина вулкан в Япония след емблематичния връх Фуджи, връх Онтаке доминира в околностите със своята 3067-метрова върха. Около огромния вулкан са осеяни пет блестящи кратерни езера, които посетителите могат да проверят, като Нино на 2905 метра е най -високото езеро в страната. Дълго време считан за свещен, планината Онтаке привлича много поклонници и поклонници, които идват, за да изминат по вековния й поклоннически маршрут. Това ще ви преведе през спираща дъха природа, с красива гледка, от която да се насладите от извисяващата се върха. Освен с изключителната си красота, мистичната планина предлага и редица великолепни горещи извори и фантастични ски курорти. Докато планината Онтаке обикновено се счита за много безопасна, вулканът изригна неочаквано през 2014 г., трагично убивайки 63 души в процеса.

5. Планината Асама

https://maps.google.com/?ll=36.400002,138.516663&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в центъра на главния японски остров Хоншу, планината Асама се издига на 2568 метра (8 425 фута) над морското равнище, извисявайки се над курортния град Каруизава. Планината Асама е най -известна с изригването, станало през 1783 г., при което загинаха 1500 души. Планината е най -активният вулкан на Хоншу, изригващ едва през 2009 г. и изпращащ пепел чак до Токио. Въпреки потенциалната опасност от ново изригване, връх Асама остава популярна дестинация за почивка. Посетителите идват да карат ски по съседните склонове на върха и да се потопят в естествените горещи извори на региона.

4. Сакураджима

https://maps.google.com/?ll=31.583332,130.649994&z=13

(ВИЖ КАРТА)

С изглед към историческия град Кагошима на остров Кюшу се намират трите вулкана, които съставляват стратовулкана Сакураджима. От тях Минами-даке е най-новата активна. Редовно изхвърля пепел в града отдолу. Приключенските пътешественици, които искат отблизо преживяване с жив вулкан, рядко са разочаровани. Докато на посетителите не е разрешено да се изкачват до ръба на опасния кратер, от наблюдателната площадка Yunohira, до която се достига за около два часа пеша или за минути с кола, се открива отлична гледка.

3. Планината Unzen

https://maps.google.com/?ll=32.756668,130.294449&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Близо до град Шимабара на остров Кюшу се намира групата вулкани, известна като връх Унзен. Изригванията от тези вулкани датират от преди шест милиона години, но доскоро се смяташе, че са заспали. Национален парк е създаден през 1934 г. и малко селце възниква за настаняване на посетители. През 1990 г. един от вулканите, планината Фуген, започва поредица от изригвания. Днес планината отново лежи в покой и посетителите могат да се изкачат на върха от 1359 метра (4 459 фута), за да се насладят на панорамна гледка. За да се съкрати похода, повечето туристи се приближават до изкачването от планината Миокен, до което се стига с триминутно каране на гондола от прохода Нита.

2. Планината Асо

https://maps.google.com/?ll=32.884445,131.103882&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Планината Асо, или Асо-сан, всъщност е пет отделни вулканични върха. Разположена на южния японски остров Кюшу, близо до град Кумамото, вулканичната зона Асо-сан е толкова масивна, че цели села лежат в нейните граници. Един от петте вулкана, планината Накадаке, все още е активен и е основната атракция на района, но когато вулканът изхвърля газове, цялата област е затворена. Други върхове също са популярни дестинации. Преходите в региона варират от кратки разходки до целодневни пешеходни преходи. В близост до музея Mount Aso има хеликоптер, където посетителите могат да организират спиращи дъха макар и скъпи прелитания.

1. Планината Фуджи

https://maps.google.com/?ll=35.358002,138.731003&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен на по -малко от два часа от Токио, връх Фуджи е най -разпознаваемата забележителност на Япония, посещаван от милиони и изкачен от над 300 000 души всяка година. Легендата разказва, че планината Фуджи е създадена за един ден; геологически се смята, че настоящият вулкан се е образувал над върха на по -стар вулкан преди около 10 000 години. Изкачването по Фуджи е толкова популярно, че на върха има пощенска станция, така че тези, които достигнат върха, могат да изпратят пощенска картичка обратно у дома от гребена на високия връх 3800 метра (12 400 фута). Това обаче е стръмно и мъчително изкачване. Пътуващите, които търсят по-малко данъчно изживяване, могат да се насладят на невероятна гледка към Фуджи от близкия парк Tenjo-Yama Park, където кабинков лифт отвежда посетителите на 1000 метра (3000 фута) до платформата за гледане на Fuji.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: