Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Преди тридесет години Прага беше загадка за пътуващите в Европа; сега обаче това е една от най -популярните дестинации на континента, привличайки около 4 милиона посетители всяка година. Прага предлага компактен център на града, завладяваща вековна история с прекрасни примери за романска, готическа, барокова, ренесансова и модерна архитектура.

Има и множество дворци, църкви, паркове и площади в Прага, вкусна местна чешка бира и храна на разумни цени. Преглед на върха туристически атракции в Прага:

15. Общински дом

https://maps.google.com/?ll=50.087002,14.428000&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Общинската къща е красиво украсена сграда в непосредствена близост до двореца Пачовски и праховата кула в старата част на града. Бохемските крале управлявали провинцията от тази класика в стил ар нуво, където сега се провеждат опери и пиеси.

Сградата има драматичен вход с вдлъбнат стенопис, изобразяващ класически произведения на изкуството. Вътре ще намерите скулптури от някои от най -известните художници от миналите векове, а сградата се свързва точно с древната градска порта на Прага, създавайки драматична картина.

14. Хил Петрин

https://maps.google.com/?ll=50.083611,14.395278&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Петрин Хил се извисява над древния град Прага от другата страна на реката от стария град, където ще намерите криволичещи пътеки, които са идеални за следобедна разходка. Те ще ви отведат на хълма, където можете да се насладите на великолепна гледка към стария град, мини Айфеловата кула, астрономическата обсерватория, вековната пивоварна и Страховския манастир, в който се помещава богато украсена библиотека.

Започнете посещението си в Прага с разходка по хълма Петрин, за да разберете състоянието на земята. Изкачете се на 299 стъпала на 60-метровата кула Петрин, моделирана по емблематичната забележителност на Франция, за да видите птичи поглед на криволичещите улици отдолу.

13. Пражки зоопарк

https://maps.google.com/?ll=50.116943,14.406111&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Не мислите непременно за екзотични животни, когато мислите за този древен град, но Прага има един от най -добрите зоологически градини в цяла Европа. Ще откриете тази обширна зона от животни в зоопарка точно на брега на река Витава до замъка Троя.

Класиран на петата най -добра зоологическа градина в света, можете да се запознаете отблизо с редки животни като Галапагоската гигантска костенурка, която живее впечатляващи 100 години. Ще намерите също слонове, носорози и жирафи в обширната територия.

12. Испанска синагога

https://maps.google.com/?ll=50.090279,14.420833&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Испанската синагога се намира точно в сърцето на стария град в еврейския квартал. Построен е през 1868 г., е първият еврейски дом на поклонение в Прага и се смята за най -красивата синагога в цяла Европа.

Тази сграда в мавритански стил се отличава със зашеметяващи витражи, стилизирани ислямски мотиви, ръчно рисувани по стените и богато украсени златни плочки. Най -спиращата дъха характеристика е интериорът на масивния централен купол. Галериите увенчават купола, така че има какво да се изследва в една от най -ценните сгради в Прага.

11. Катедралата Свети Вит

https://maps.google.com/?ll=50.090900,14.400600&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Изграждането на тази великолепна катедрала отне 600 години и тя е една от най -богато надарените църкви в Европа. Ще откриете тази извисена структура в стените на Пражкия замък на върха на стръмна разходка, павирана с вековни камъни. Катедралата Свети Вит все още служи като седалище на архиепископ на Прага.

Вътре ще видите бароковата сребърна гробница на Свети Йоан Непомукски, както и зашеметяващите витражи в стил ар нуво, мозайката от 14-ти век от Страшния съд и гробниците на Свети Вацлав и Карл IV. Вътрешен съвет - вместо да отидете право в замъка, разходете се вляво от главната порта през градина с панорамна гледка към града. Минете покрай херувимския фонтан и намерете стълби отдясно. Изкачете се по стълбите през стената на замъка за най -спиращото дъха разкритие на църквата.

10. Прахообразна кула

https://maps.google.com/?ll=50.087200,14.427800&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Една от оригиналните порти в Стария град на Прага, тази кула е построена за първи път през 11 век и възстановена през 15 век. През 17 -ти век кулата е била използвана за съхранение на барут, откъдето получава името си.

Кралският път, коронационният път на бохемските царе, започва от кулата, през Стария град, през Карловия мост и до Пражкия замък и катедралата Свети Вит, където са короновани кралете.

Праховата кула е свързана чрез покрит мост с някогашния дворец на крал Владислав II, който възстановява кулата през 1475 г. Бившият дворец сега е общински дом и остава свързан с кулата. Вътре в кулата има спирално стълбище с 186 стъпала, водещи към галерията, където посетителите могат да получат страхотна гледка към Стария град.

9. Dancing House

https://maps.google.com/?ll=50.075558,14.414167&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Прага е известна с многовековния си архитектурен стил, като краят на 20-ти век е илюстриран от деконструктивистката сграда Dancing House, създадена от чешкия архитект Валдо Милунич и канадския Франк Гери. Тази забележителна структура съдържа както динамични, така и статични елементи и прилича на танцьорка, люлееща се в ръцете на мъжкия си партньор, Фред Астер и Джинджър Роджърс от архитектурния свят.

Разположен на брега на река Вълтава и улица Реслова, Dancing House е частна офис сграда, с изключение на ресторант на 7 -мия етаж, Celeste, който е отворен за обществеността.

Dancing House стои в строг контраст с класическата архитектура, която го заобикаля, включваща сгради в стилове Арт Нуво, Неоготически и Необароков. Неговият ултра модерен дизайн създава обществени недоволства и противоречия по време на строителството му; години по -късно Прага се гордее с това, че демонстрира великолепната си Танцуваща къща.

8. Стара нова синагога

https://maps.google.com/?ll=50.090000,14.418611&z=18

(ВИЖ КАРТА)

В Йозефов, бившият еврейски квартал на Прага, се намира най-старата действаща синагога в Европа-Старо-новата синагога. Легендата разказва, че камъни от Втория храм в Йерусалим са донесени в Прага от ангели за изграждане на стените на синагогата. Първата готическа сграда в Прага, Старо-новата синагога е завършена през 1270 г. и оттогава служи богослужения, с изключение на нацистката окупация през 1942-45 г. Синагогата стана сърцето на еврейския квартал.

Старо-новата синагога е и домът на пражкия Голем, или поне така разказва легендата. През 16 век равин Джехуд Льова създава голема от глина и го анимира с дъх и пергамент, носещ инструкции, поставени в устата му. Когато Големът полудява и става агресивен, равинът го връща в глина, заявявайки, че когато отново настъпят тежки времена за еврейския народ, Големът може да се събуди отново.

7. Tyn Church

https://maps.google.com/?ll=50.087502,14.422500&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Църквата на Дева Мария преди Тин украсява Староградския площад. Сред най-известните атракции в Прага, готическите кули на църквата се издигат на 80 метра (260 фута) в небето и могат да се видят от всички части на града.

Подобно на много други пражки църкви, първоначалната сграда на мястото е била романска църква от 11 век, построена за чуждестранни търговци, дошли в Tyn Courtyard за търговия.

Настоящата църква е построена през 14 век, въпреки че покривът, кулите и фронтоните са дошли години по -късно. Вътре църквата Тин съхранява много произведения на изкуството в готически, бароков и ренесансов стил. Дева Мария преди архитектите на Тин бяха Петър Парлер и Матиас от Арас, които създадоха много от готическите сгради в Прага.

6. Мала Страна

https://maps.google.com/?ll=50.088055,14.403889&z=18

(ВИЖ КАРТА)

На другия край на Карловия мост от Стария градски площад се намира квартал Мала Страна или Малък град. Бароковата архитектура е правило в Мала Страна, въпреки че нейната история датира от 1257 г., когато е основана като кралски град. Бароковата църква "Св. Никола" и обширният дворец Валенщайн доминират в района.

В района се намират дворци, църкви, площади, паркове, градини и много други атракции. Около Малкия градски площад има кръчми, магазини, ресторанти и международни посолства, поместени в велики стари барокови сгради. Над Мала Страна се извисява Пражкият замък, до който може да се стигне с изкачване по живописната улица Нерудова.

Къщите на улицата могат да се похвалят с хералдически емблеми и зверове като Белия лебед, Златната подкова и Червения орел. Пътуващите, които копнеят за тиха разходка в парк, трябва да се отправят към Воянския парк или хълма Петрин.

5. Вацлавския площад

https://maps.google.com/?ll=50.087502,14.422500&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Един от двата основни площада на Прага, Вацлавският площад е рай и убежище за купувача. Започнат като конски пазар на Прага от Карл IV през 1348 г., Вацлавският площад е по -скоро булевард, отколкото традиционен площад. Разположен в Новия град, площадът е дом на барове, клубове, ресторанти, хотели, магазини и банки, което го прави развлекателен, нощен живот и търговски район на града.

Голяма част от историята на Чехия през 20 -ти век се случи на Вацлавския площад, когато политически движения и събирания се срещнаха при статуята на Свети Вацлав, за да дефилират по площада. Вацлавският площад е централен за по-голямата част от Прага, тъй като Староградският площад и Карловият мост са само на пет минути пеша и трите линии на метрото се срещат на площада. Вацлавският площад е дом на големия Национален музей и Държавната опера в Прага.

4. Старото кметство

https://maps.google.com/?ll=50.087009,14.420917&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Можете да намерите Старото кметство точно в сърцето на стария град Прага. Ще разберете, че сте го намерили от събралите се тълпи в основата на готическата му кула, където всеки час между 9 и 23 часа. 12 -те апостоли се появяват на астрономическия часовник.

Появата продължава само за миг, но тълпата ще реве с аплодисменти за невероятното механично шоу. Той става още по -впечатляващ от факта, че тази сграда е създадена за първи път през 1338 г. и е служила като седалище на администрацията на стария град. Направете обиколка с екскурзовод на кулата и подземните зони срещу малка такса.

Изработен през 1410 г. от часовникар и професор по математика, астрономическият часовник на Старото кметство е ремонтиран и поддържан повече от 600 години, което го прави третият най -стар часовник в света. Фигурите на апостолите, които се показват в двата горни прозореца на всеки час, са добавени през 1865 г. Древният „orloj“ разкрива вавилонско време, старочешко време, немско време и сидерично време, както и изгрев и залез, фази на луната и позицията на слънцето в зодиака.

Когато часовникът удари часа, звънят камбаните, започва Разходката на апостолите, готическите скулптури се движат, петел пее и тръбен трясък отправя приятно за туристи шоу, гледка, която всеки трябва да види поне веднъж. За най -много фанфари, хващайте дисплея по обяд или в полунощ.

3. Пражкият замък

https://maps.google.com/?ll=50.089748,14.398400&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Над града се извисява Пражкият замък, по -скоро разтегнат комплекс, отколкото единична отбранителна сграда. Сградите на замъка обхващат векове и се състоят от кралски дворец, катедрала и три църкви, базилика, манастир, отбранителни кули, кралски конюшни, мъничко платно, където са работили занаятчии, и великолепни градини.

Пражкият замък започва като дървена крепост с глинени стени през 9 век; до 11 век той включва кралски дворец, а през 14 век започва катедралата Свети Вит. Катедралата в комплекса на замъка е бижу в короната на Прага, превъзходен пример за готическа архитектура. Тук са погребани царе и императори.

2. Староградски площад

https://maps.google.com/?ll=50.087223,14.421389&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен между Вацлавския площад и Карловия мост, Старият градски площад в Прага често е пълен с туристи и местни жители през лятото. Дългата история на Чехия е илюстрирана в комбинацията от архитектурни стилове: романски, бароков, рококо, готика и ренесанс са представени в превъзходните сгради около площада.

Извисяващите се готически кули, които се издигат от катедралата в Тин, контрастират с бароковия стил на Свети Никола, докато Старото кметство се състои от колекция от готически и ренесансови сгради. Посетителите, които са влезли, се разхождат из площада, спирайки за място, където хората гледат в едно от кафенетата на открито или изучават централната статуя на площада на Ян Хус, реформатор на църквата и мъченик.

1. Карлов мост

https://maps.google.com/?ll=50.086449,14.411856&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Свързващ Стария град и Малкия град над река Вълтава е 600-годишният Карлов мост, най-емблематичната забележителност на Прага. Крал Чарлз IV поръчва моста през 1357 г., като замества моста на Джудит, който е разрушен от наводнение през 1342 г.

Тридесет барокови статуи се простират отстрани на пешеходния мост, заедно с безброй сергии на продавачи, музиканти, артисти и просяци. Оживен, оживен район, мостът почти никога не е празен от хора, въпреки че да го видите на разсъмване или вечер ще означава по -малко тълпи.

Пражкият замък, надвиснал отгоре, е осветен през нощта и осигурява драматична гледка, която очарова всички посетители. На всеки край на Карловия мост се крепи кула, която предлага страхотна гледка към моста на тези, които се изкачват по стъпалата.

Карта на Прага

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: