Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Що се отнася до архитектурните съкровища, операта често е най -ценният скъпоценен камък в града. Най -добрите оперни театри не са построени само за да демонстрират водещи тенори, баритони и сопрано, а за да демонстрират на света, че градът е постигнал високо ниво на култура, власт и богатство. В допълнение към изключително запомнящото се театрално изживяване, оперните театри предлагат вълнуваща възможност за пътуващите да разгледат структури, проектирани от някои от най -уважаваните архитекти в историята. Независимо дали посещавате представление на любима опера или посещавате театъра, най -добрите оперни театри в света остават популярни туристически атракции.

10. Болшой театър

https://maps.google.com/?ll=55.760277,37.618610&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Възстановяван и ремонтиран многократно през дългата си история, Болшой театър в Москва започва живота си като незабележима тухлена и каменна конструкция, построена през 1790 -те години. Настоящата сграда е проектирана от архитект Андрей Михайлов и завършена през 1824 г. Неокласическият театър е богато обзаведен с ориенталски килими, покрити с коприна стени и кадифени тапицирани столове. По -малки от много големи оперни театри, четирите балкона и галерията, които обграждат местата за оркестър, създават интимно изживяване. Ремонт през 2011 г., за който се говори, че струва до един милиард долара, значително подобри акустиката на театъра.

9. Унгарска държавна опера

https://maps.google.com/?ll=47.502808,19.058189&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Проектиран от Mikós Ybl и завършен през 1884 г., Унгарската държавна опера в Будапеща се счита за най -доброто постижение на унгарския архитект. Неоренесансовата структура е украсена с картини и скулптури, създадени от най-известните художници в страната, и разполага с масивен полилей, изработен от бронз. Статуите на Франц Лист и Ференс Еркел ограждат входа на театъра. Известен със своята страхотна акустика, театърът привлича световноизвестни композитори, включително Густав Малер и Ото Клемперер.

8. Метрополитен опера

https://maps.google.com/?ll=40.772778,-73.984169&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Известна просто като „Срещната“ от любителите на операта по целия свят, операта „Метрополитън опера“ в Линкълн Център в Ню Йорк е толкова известна със своите сложни и иновативни постановки, колкото и с командването на изпълнения на най -успешните оперни певци в света. Заради отличната си акустика и страхотни гледки, Met е признат за водеща оперна къща от откриването си през 1966 г. Проектиран от архитект Уолъс К. Харисън, модерният дизайн на театъра се отличава с бяла травертинова фасада с поредица от големи арки.

7. Театър Колон

https://maps.google.com/?ll=-34.601082,-58.383083&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Открит през 1908 г. с изпълнението на „Аида“ на Верди, Театър Колон в Буенос Айрес е проектиран от редица архитекти, което може да обясни еклектичния стил на структурата. С близо 2500 седящи места и място за 1000 души, Театър Колон стоеше като най -голямата опера в света до завършването на Операта в Сидни през 1973 г. Известният тенор Лучано Павароти похвали театъра за неговата перфектна акустика, отбелязвайки, че този атрибут не Не винаги е предвещавал добро за певеца. „Ако човек пее нещо лошо“, каза той, „забелязва се веднага“.

6. Театър ди Сан Карло

https://maps.google.com/?ll=40.837502,14.249444&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Истинският театър Сан Карло в Неапол притежава титлата като най -старата непрекъснато действаща опера в Европа. Построен от крал Чарлз Бурбонски, червено-златният театър е свързан с Кралския дворец. Завършена през 1737 г., операта установява стандарт, който следващите архитекти ще се стремят да следват. Шест нива на кутии за сядане обграждат подковообразните оркестрови седалки, с екстравагантно декорирана кралска кутия, изпъкнала в задната част на къщата. Мултимилионният ремонт на театъра приключи през 2010 г.

5. Виенска държавна опера

https://maps.google.com/?ll=48.202778,16.368471&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Виенската държавна опера, по -известна като Staatsoper, е открита през 1869 г. със спектакъл на „Дон Джовани“ на Моцарт. Проектиран от архитектите Едуард ван дер Нюл и Август Сикард фон Сикардсбург в неоренесансов стил, театърът във Виена е частично разрушен от бомби по време на Втората световна война и е възстановен напълно едва през 1955 г. Музикантите от държавната опера са също толкова ценени, колкото и певци; световноизвестната Виенска филхармония набира своите членове от оркестъра на компанията. Театърът е известен както с многобройните си детски продукции, така и с достъпните си билети само за стая, които посетителите на театъра грабват минути преди представление.

4. Театър Амазонас

https://maps.google.com/?ll=-3.130278,-60.023335&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Teatro Amazonas или Amazon Theatre е опера, разположена в Манаус, в сърцето на тропическите гори на Амазонка. Построен е по време на разцвета на търговията с каучук, използвайки материали от цял свят, с мебели от Париж, мрамор от Италия и стомана от Англия. От външната страна на сградата куполът беше покрит с 36 000 украсени керамични плочки, боядисани в цветовете на бразилския национален флаг. Първото представление е дадено през 1897 г. с италианската опера La Gioconda. Операта е затворена скоро след това, тъй като търговията с каучук намалява и Манаус губи основния си източник на приходи. Нямаше нито едно представление в Театро Амазонас в продължение на 90 години до 1990 г., когато Театро Амазонас отвори отново вратите си.

3. Ла Скала

https://maps.google.com/?ll=45.467777,9.188611&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Миланският Театър ала Скала, или Ла Скала, както е известен по целия свят, се радва на репутация на водеща оперна театрална къща от първото си изпълнение на „L'Europa Riconosciuta“ от Антонио Салиери през 1778 г. Проектирано в неокласически стил от архитект Джузепе Пиермарини, театърът от червено и злато е известен със своята превъзходна акустика, която разкрива истинските способности на певеца толкова точно, че изпълнението в La Scale се разглежда като изпитание с огън. Дори художници от най -висок ръст са преживели свирещи свирки от критици, седнали в лоджиона, галерията над кутиите на театъра.

2. Пале Гарние

https://maps.google.com/?ll=48.871944,2.331667&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Дворецът Гарние на Avenue de l’Opéra в Париж вероятно е сред най -известните оперни театри в света, отчасти защото театърът е бил използван като декор за романа и последващия мюзикъл „Фантомът на операта“. Проектиран от архитекта Чарлз Гарние и завършен през 1875 г., оперният театър в стил Beaux-Arts се отличава с масивен седемтонен кристален полилей в центъра на театъра, силно украсени мраморни фризове и статуи, изобразяващи фигури от гръцката митология. През 1962 г. Марк Шагал добавя стенописи към тавана. Макар и ценен за красотата си, театърът е известен с лошите си зрителни линии, а Парижката опера сега използва по -новия Place de la Bastille за повечето си представления.

1. Опера в Сидни

https://maps.google.com/?ll=-33.858665,151.214035&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Една от известните забележителности на Австралия, Операта в Сидни е един от най -престижните световни центрове за сценични изкуства. Считан за архитектурен шедьовър на 20 -ти век, Операта в Сидни е проектирана и построена от архитекта Йорн Утзон, за да отразява образа на огромен ветроход. Въпреки че името подсказва, че се използва само като опера, проектът включва множество места за изпълнение. От многото места, разположени в структурата, някои от най-значимите са театърът Джоан Съдърланд, драматичен театър, многофункционалната стая Utzon и концертната зала, в която се помещава най-големият механичен орган за проследяване в света. Също така част от Операта в Сидни е Forecourt, място на открито, представящо много представления на открито.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: