Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Непал е наистина ненадминат по своята красота. И все пак неизвестно за повечето, в тази малка азиатска страна има много повече от суровата хималайска планинска верига. В низините лежат буйни джунгли, невероятни възможности за разглеждане на диви животни и богата флора и фауна.

Усилията за опазване през последните няколко десетилетия гарантират, че непалският пейзаж е останал до голяма степен недокоснат от човешката ръка и че популациите от диви животни продължават да растат. В резултат на това популацията на кралския бенгалски тигър се е увеличила с над 60% през последното десетилетие, а Непал се е издълбал в учебниците по история, като се е превърнал в дом на някои от последните останали популации на носорог с един рог.

За местните хора повечето планински вериги и езера са свързани с басни, тъй като пейзажът играе централна роля в духовното им отношение. Много племена и села лежат в границите на парковете и често местните хора са повече от щастливи да споделят своята колективна история с посетителите.

Няма никъде другаде по света, който да утолява жаждата за природа и култура като Непал. Красивите национални паркове на Непал поставят световен приоритет за местна координация, опазване на животните и растенията и наистина зашеметяваща природна красота.

Карта на националните паркове в Непал

10. Национален парк Банке

https://maps.google.com/?ll=28.191099,81.912804&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Този невероятен национален парк с размер на пинта е въведен в системата на националните паркове, за да защити застрашените видове в района. Благодарение на техните усилия за опазване, популациите на тигри са се удвоили в нейните граници.

Застрашеният азиатски слон и антиропа с четири рога също свободно се скитат заедно с над 300 вида птици и безброй влечуги и рибни видове. От векове местните хора наричат района, на който почива Националният парк Банке, „дар на земята“ и много от тях живеят традиционен начин на живот в него.

Пейзажът е красиво съставен от осем различни екосистеми, включително гори, пасища и планински вериги. Свързан е с няколко резервата за диви животни. На запад е Националният парк Бардия, който е свързан с резервата за дивата природа Катарнягат в Индия, както и със заповедника за дивата природа Сухелва. Това е най -новият национален парк в Непал и истинско свидетелство за продължаващите усилия на Непал за опазване.

9. Национален парк Шуклапанта

https://maps.google.com/?ll=28.840200,80.228996&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Първоначално Шуклапанта е бил лов за управляващата класа в Непал, но през 90 -те години е превърнал резервата за диви животни. През 2022 г. той е повишен до статут на национален парк в Световния ден на дивата природа. Блатните елени са огромна атракция за парка, както и големите стада слонове. Понякога щастливите посетители могат да забележат и тигри и носорози.

Според преброяване на тигри, проведено миналата година, около 17 тигра живеят в границите на парка. Пасищата, горите, коритата на реките и тропическите влажни зони приютяват това голямо биоразнообразие и могат да се похвалят с впечатляваща флора и фауна.

За капак Шуклапанта стана известен като рай за наблюдатели на птици. В парка са известни над 400 вида птици. Тук живеят най -голямата популация от бенгалски флориканци в Негал, както и различни видове орли, сови, кълвачи, лешояди и впечатляващ рисуван щъркел.

8. Национален парк Хаптад

https://maps.google.com/?ll=29.270000,80.989998&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Khaptad е страхотен пример за впечатляващия Далечен Запад на Непал. Той радва сетивата и подхранва тялото и ума. Тъй като паркът е кръстен на Хаптад Баба, който се премества в района, за да посредничи през 1940 -те. Неговият ашрам е място за поклонение за стотици всяка година и е от голямо духовно значение.

Всеки е добре дошъл да посети, но пиенето на алкохол, пушенето и касапването на животни е строго забранено. Други духовни дестинации в границите на парка включват Saileswari, който е исторически град, в който се намират редица индуистки храмове, Рамарошан, който е свързан с писанията на богинята Парвати. Бадималика и Сурма Саровар са свързани както с исторически градове, така и с важно индуистко писание.

Пейзажът е природно чудо, състоящо се от зелени хълмове и гледка към Хималайската планинска верига. Междувременно летният климат е изключително комфортен, тъй като рядко пада под 0 или над 20 градуса по Целзий.

7. Национален парк Макалу Барун

https://maps.google.com/?ll=27.756945,87.113609&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Този зашеметяващ и отдалечен национален парк е истинско национално чудо. Посетителите са потънали от планинския силует, който е дом на някои от най -големите планини в света. Планината Макалу (8 463 метра или 27 838 фута), съименникът на парковете, е петата най -висока планина в света, докато много от съседните й планини впечатляващо достигат над 7 000 метра над морското равнище.

Национален парк Макалу Барун е единственият защитен регион в света, който има надморска височина от 8000 метра над морското равнище, а също така може да се похвали с невероятно биологично разнообразие. Удивителен брой флора и фауна живеят тук, включително над 40 вида орхидеи и други редки растителни видове. Той е дом на редки животни, включително неуловимия снежен леопард, застрашената червена панда, елените и хималайската черна мечка.

6. Национален парк Шей Фоксундо

https://maps.google.com/?ll=29.358101,82.845596&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Зашеметяващият национален парк Shey Phoksundo е най -големият национален парк в страната. Той държи езерото Фоксундо, което е ненадминато по красота. Това синьо-зелено езеро е най-дълбокото в Непал и се намира на над 3000 метра.

Около езерото живеят сини овце, снежни леопарди, тибетски якове, мускусни елени и други впечатляващи диви животни. Паркът е популярен за преходи, както повечето други национални паркове в Непал, но се отличава с гледките си към езерото Фоксундо.

Над 9 000 души живеят в села в границите на парка и повечето от тях практикуват бон будизъм, древна религия, тясно свързана с будизма и анимизма. Следователно няколко религиозни обекта са разпръснати из парка. Късметливите посетители дори могат да видят най -високата летяща пеперуда в света, Параласа Непалайка, в която паркът осигурява перфектен климат.

5. Национален парк Шивапури-Нагарджун

https://maps.google.com/?ll=27.795000,85.389999&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Този парк е разположен достатъчно близо до Катманду, че се е превърнал в любимо място за бягство за местните жители и посетителите, които искат да избягат от шума и суетата на града. Този парк е наистина впечатляващ. Посетителите наистина могат да се върнат в контакт с природата тук.

Има редица утвърдени туристически пътеки, които минават от извори с чиста чиста вода, зелени хълмове, гледки към планини и буйни гори. Името на парка е свързано с религиозните писания и Господ Шива.

Също толкова важни за местните жители са многото медицински растения, които процъфтяват тук. Междувременно друга флора включва над сто разновидности гъби, повече от 2000 цветни вида и 16 епидемични растения. Животните, които живеят тук, включват леопарди, маймуни и черни мечки.

4. Национален парк Бардия

https://maps.google.com/?ll=28.383333,81.500000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Този динамичен парк е един от най -непокътнатите в Непал. По -голямата част от него е покрита с гъста гора, пасища и речни гори. През парка протичат редица реки, които са осеяни с огледални прояви на водни лилии и цветя на лотос.

Той е дом на носорога с един рог, слонове, тигри, елени и неуловимия гигантски делфин. Повече от 400 вида птици летят свободно из парка и посетителите често се гледат при вида на ярко оцветени пауни. Въпреки че по -голямата част от тази тучна област е безлюдна, тя все още остава дом на някои от коренното население на Непал, племето Тару.

3. Национален парк Лангтанг

https://maps.google.com/?ll=28.173800,85.553101&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен сред Хималайската планинска верига, Лангтанг е изумително красив. Той е богат на биологично разнообразие, културно наследство и климатични зони. Мнозина дори посещават звездното нощно небе, което се излага всяка вечер.

Пейзажът е с висока надморска височина и по този начин се отличава с алпийски планински вериги и кристално чисти езера. За съжаление, през 2015 г. село Лангтанг беше напълно заличено от огромна лавина и повече от 100 тела никога не бяха намерени. Има няколко духовни места, разпръснати из парка. Иначе наблюденията на Йети са чести, но провереният животински живот включва черни мечки, маймуни и червената панда.

2. Национален парк Читван

https://maps.google.com/?ll=27.500000,84.333336&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Сюрреалистичният фон на този парк е почти толкова голям, колкото възможностите за гледане на животни. Този огромен парк разполага с високопланински проходи, които отстъпват на обширните равнини на саваната, гъстата джунгла и свободно течащите реки и езера. Тук една от последните останали в света популации от еднороги носорози се скитат свободно и възможностите за гледане са живи и здрави за кралски бенгалски тигри, гарийски крокодили, лениви мечки и нечетен леопард.

Видовете птици и уникалната флора и фауна процъфтяват и тук. Благодарение на последните три десетилетия на интензивни усилия за борба с бракониерството и опазване от активистки групи и правителствена намеса популациите от животни се увеличават. Този парк често е наричан втори най-добър в Серенгети за разглеждане на диви животни. Наистина не разочарова.

1. Национален парк Сагармата

https://maps.google.com/?ll=27.933332,86.733330&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Сагармата не е нищо друго освен изключително. Тази защитена зона е дом на легендарния най -висок връх в света, Еверест. Наред с този гигант, пресеченият хималайски планински терен е дом на известни животни като снежния леопард, риса, мечките, зайците и хималайския тар.

Районът около парка няма пътища, които само допълват неговата отдалеченост и непокътната красота. Той е известен със своето духовно значение. Тук живеят много шерпи, а други поклоняват на места в парка.

Самият връх Еверест е много важен за местните хора. Те наричат планината Чомолунгма, което означава Богинята Майка на света и вярват, че духовете живеят в планината. Независимо от причината да посетите парка, този силен парк е наистина невероятен.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: