Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Със своите бели пясъчни плажове, извисяващи се планини и живописно пристанище, не е чудно, че Рио де Жанейро е известен като „cidade maravilhosa“ или прекрасен град. С лице към южноатлантическото крайбрежие, вторият по големина град в Бразилия е благословен с едно от най-красивите природни условия за метрополис в света.

Ослепителният пейзаж е само една от причините посетителите да се стичат в Рио. По време на карнавалния сезон улиците се изпълват с музика и богато украсени танцьори, привличайки гуляи от цял свят. По всяко време на годината посетителите няма да искат да пропуснат върха туристически атракции в Рио де Жанейро.

15. Арки Лапа

https://maps.google.com/?ll=-22.912594,-43.179852&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Акведуктът Кариока е построен в средата на 18 век като начин за снабдяване на Рио де Жанейро с прясна питейна вода от река Кариока. Една от характеристиките на акведукта беше сегмент, състоящ се от две истории с огромни арки.

Въпреки че акведуктът Кариока е затворен в края на 19 век, арките остават. През 1896 г. е решено да се използва горната част на арките за превоз на трамвай, който свързва центъра на града с квартала Санта Тереза.

Въпреки че трамвайът наистина се спря за кратко през 2011 г. поради инцидент, той все още работи днес, макар и с ограничено обслужване. Понастоящем арките са популярно място за срещи на местните жители, особено през нощта, когато районът оживява с улични търговци, музика и танци.

14. Театрално общинско

https://maps.google.com/?ll=-22.909222,-43.176491&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в центъра на града, Theatro Municipal do Rio de Janeiro - или Общински театър - е основната опера на Рио. Първо построена в началото на 20 -ти век, това е великолепна неокласическа сграда, която може да се похвали с позлатени огледала, мраморни колони и стълбища от зелен оникс.

Мнозина смятат тази сграда, вдъхновена от Парижката опера на Шарл Гарние, за една от най -красивите в страната. Ако имате възможност, опитайте да хванете представление в Theatro Municipal. Но дори и да нямате време или не можете да вземете билети за гледане на представление в тази сграда, не забравяйте да се насладите на обиколка с екскурзовод на този пищен театър.

13. Плаж Prainha

https://maps.google.com/?ll=-23.041168,-43.505733&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Ако търсите спокоен пясъчен участък близо до Рио де Жанейро, преминете към плажа Праинха. Това е плаж с форма на полумесец, граничещ с хълмове, покрити с джунгла. В сравнение с Копакабана или Ипанема, плажът Праиня е сравнително ненатоварен, особено през почивните дни.

Този плаж се гордее с чисти води, чист пясък, отлични вълни и е много популярен сред сърфистите. Океанът тук обаче е известен със силния си дебит. Така че само силни плувци или сърфисти трябва да се опитват да плуват в тези води. Има малък ресторант на открито с изглед към плажа, както и няколко павилиона на пясъка, където също можете да закупите закуски и напитки.

12. Плаж Barra da Tijuca

https://maps.google.com/?ll=-23.013451,-43.320187&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Този красив плаж, който е най -дългият в Рио де Жанейро, се гордее с чист бял пясък и има тенденция да бъде по -малко претъпкан и привлича по -малко туристи от Ипанема и Копакабана. Плажът Barra da Tijuca всъщност е мястото, където местните жители избират да отидат, когато се отправят към плажа.

Казват се, че водите му са по -чисти от тези два по -известни плажа. Barra da Tijuca има тенденция да привлича активни посетители на плажа, така че тук ще намерите много сърфисти, кайт сърфисти и сърфисти. Районът около плажа Barra da Tijuca е и най -младият в Рио, разработен преди около 30 години.

Той може да се похвали с голям мол, търговски център Barra, който има повече от 700 магазина и ресторанти. Този квартал е спечелил репутация като място, където младите и заможни избират да живеят.

11. Parque Lage

https://maps.google.com/?ll=-22.960600,-43.212002&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Този красив обществен парк се намира в подножието на Корковадо. Заобиколен от тропическите гори, той може да се похвали с пешеходни пътеки, градини и дори малък аквариум в спокойна обстановка. Това е и мястото на зашеметяващо палацо, което някога е принадлежало на известна италианска оперна певица Габриела Безанцони и нейния съпруг.

Днес в това имение се помещава Escola de Artes Visuais, което е художествено училище, което е домакин на безплатни художествени изложби. Parque Lage също съдържа кафене и предлага изглед към прочутата статуя на Христос Изкупителя в далечината.

Има пътека, която минава от парка до статуята, но има някои умерени до трудни участъци. От съображения за безопасност се препоръчва също така да се разхождате по тази пътека само с местна туристическа група или с голяма група. Няма посещение за посещение на този парк.

10. Квартал Лагоа

https://maps.google.com/?ll=-22.970278,-43.210556&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Районът Lagoa е не само най-изключителният квартал в богатия квартал Zona Sul, но е третият най-скъп квартал в цяла Южна Америка. Тук се намира и голяма лагуна, известна като Lagoa Rodrigo de Freitas.

Пътеката от четири мили, обграждаща лагуната, е любимо място за джогинг и велосипедисти. Кафенетата и ресторантите на открито по брега предлагат зашеметяваща гледка към лагуната и отвъд плажовете.

9. Стадион Маракана

https://maps.google.com/?ll=-22.912167,-43.230164&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Футболът (или футболът) е най -важният спорт в Бразилия, а стадионът Maracanã е една от най -важните забележителности на Рио. Някога най -мощният футболен обект в света, той можеше да побере близо 200 000 души, когато се отвори през 1950 г.

В съвремието капацитетът е намален поради съображения за безопасност и въвеждане на седалки за всички фенове. Той беше частично възстановен в подготовка за Световното първенство през 2014 г. и в момента може да побере 80 000 зрители, което го прави най -големият стадион в Южна Америка.

8. Национален парк Тиджука

https://maps.google.com/?ll=-22.962999,-43.244999&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Една от най -големите градски гори в света, Националният парк Тижука обхваща огромна площ от предимно планински пейзаж. Посетителите могат да се изкачат до най -високия връх на Рио, Пико да Тихука, за да се насладят на обширна гледка към залива Гуанабара и града под него.

Почти унищожена в началото на 1800 -те години чрез посегателство върху плантации за кафе, голяма част от гората беше презасадена на ръка през втората половина на века с цели девет милиона дървета. Атракциите включват параклиса Mayrink, който има стенописи, рисувани от известния бразилски художник неореализъм Кандидо Портинари, и падналия 100-футов водопад Cascatinha.

7. Квартал Лапа

https://maps.google.com/?ll=-22.913610,-43.181667&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в центъра на Рио, известен като „Centro“, квартал Лапа някога е бил червеният квартал на града. Днес районът е известен със своя оживен нощен живот. Облицовани със самба и хоро барове, музиката и танците се изливат на улицата през уикенда през нощта.

По -голямата част от архитектурата на квартала датира от 1800 -те години, предоставяйки живописен фон на всички празници. Това е идеалното място да се срещнете с приятели и кариоки, за да опитате местна кухня и да отпиете националния коктейл кайпириня, приготвен с твърд алкохол от захарна тръстика и лайм. Escadaria Selarón, набор от известни стъпала, свързва кварталите Лапа и Санта Тереза.

6. Квартал Санта Тереза

https://maps.google.com/?ll=-22.917500,-43.188057&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен на хълм с изглед към пристанището на града, квартал Санта Тереза кани посетителите да се върнат назад във времето и да изпитат избледнелата елегантност на Рио

Районът избягва развитието до 1896 г., когато е построен акведукт, който свързва квартала с града. Кварталът беше рай за художници, музиканти и писатели през 20-ти век и въпреки че модерните клубове и бутици оттогава изпревариха квартала, той все още запазва приятелска атмосфера на колония на художници.

Последният останал трамвай в града, трамвай Санта Тереза, е бил популярна туристическа атракция в Рио де Жанейро, но е затворен след тежка катастрофа на линията.

5. Жардим Ботанико

https://maps.google.com/?ll=-22.963333,-43.222221&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположена на запад от квартал Lagoa, Ботаническата градина в Рио де Жанейро или Jardim Botanico, съдържа повече от 8000 вида растения. Построена в началото на 1800 -те, градината разполага с много зрели екземпляри, включително алеи с извисяващи се палмови дървета.

Посетителите се събират в парка, за да видят 600 вида орхидеи. Градината включва редица паметници, фонтани и елементи, включително японска градина, езерце, изпълнено с водни лилии, и новия Museu do Meio Ambiente, който показва експонати, фокусирани върху околната среда.

4. Планина Захарна глада

https://maps.google.com/?ll=-22.948610,-43.157223&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Издигайки се на 400 метра (1300 фута) над устието на залива Гуанабара, планината Sugarloaf е монолит от кварц и гранит, който посетителите могат да издигнат чрез стъклена въжена линия, известна като „bondinho“ или „teleférico“.

Кабинковият лифт тръгва на всеки 20 минути от основата на хълма Babilônia и се изкачва до върха на хълма Morro da Urca. Оттам посетителите могат да се качат с втора въжена линия до върха на планината.

3. Ипанема

https://maps.google.com/?ll=-22.983818,-43.204529&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Плажът, известен с песента на боса нова „Момичето от Ипанема“ през 60 -те години, остава едно от най -популярните туристически места в Рио днес. Дълго, дъгообразно пространство от мек бял пясък и подвижни вълни, Ipanema рутинно достига до върха на списъка „Най -добрите плажове в света“ година след година. Плажът граничи с добре организирана мрежа от магазини, кафенета и ресторанти, както и множество художествени галерии, театри и клубове.

Разположен в престижната Южна зона или „Zona Sul“, Ipanema се намира между плажовете на Копакабана и Леблон. Постовете или „постовете“ маркират плажа на секции и различни типове хора са склонни да се събират във всяка област. Семействата предпочитат участъка между постове 11 и 12, докато зоната близо до пост 9 привлича посветени слънчеви бани и артисти на свободно движение.

2. Копакабана

https://maps.google.com/?ll=-22.967033,-43.180698&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Отделен от Ипанема на запад от предпочитания от сърфистите плаж Арпоадор, Копакабана има по-активна атмосфера от своя също толкова известен съсед. Местните жители на Рио, наречени „кариоки“, изглежда винаги имат игра на футбол или волейбол, а продавачите шумно изстрелват напитките си и закуските си от павилионите, разположени по плажа.

Форт Копакабана, военна база с музей от военно време, който е отворен за обществеността, стои в единия край на плажа. По дължината на плажа пред крепостта рибарите предлагат сутрешния си улов за продажба.

Посетителите и кариоките обичат да се разхождат по крайбрежната алея, която граничи с 4 км (2,5 мили) дълъг плаж. Първоначално построен през 30-те години на миналия век, пътеката се отличава с вълнообразен дизайн, изложен в черно-бели камъни. Вътре от крайбрежната алея има плътно натъпкани многоетажни хотели и апартаменти.

1. Христос Изкупител

https://maps.google.com/?ll=-22.951668,-43.210835&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Кацнала на върха на върха Корковадо на височина 710 метра (2330 фута), статуята на „Кристо Редентор“ стои с протегнати ръце и гледа спокойно над града. Изграждането на статуята започва през 1922 г. по време на разцвета на движението в стил Арт Деко, а статуята от бетон и сапунен камък се счита за най -голямата статуя, проектирана в жанра в света.

Повечето посетители се качват на вертикален зъбен влак, за да стигнат до основата на върха. Оттам посетителите на паметника веднъж трябваше да изкачат стотици стъпала, за да стигнат до върха. Днес има асансьори и ескалатори за съкращаване на пътуването.

Карта на Рио де Жанейро

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: