Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Малко градове предлагат по -завладяващо преживяване в миналото от оградения град Дубровник на южния бряг на Хърватия. Със своите дебели средновековни стени, масивни порти и извисяващи се стени, Дубровник пренася посетителите обратно във времето, когато укрепеният град е бил голяма морска сила, командваща третия по големина флот в Средиземноморието.

Красиво запазеният град отдавна е звездната туристическа дестинация на страната и днес той привлича още повече внимание като място за заснемане на популярния сериал на HBO „Игра на тронове“. Любителите на историята и фантазията ще се насладят на всички забележителности и атракции в Дубровник, а близките плажове и острови предлагат широки възможности за забавление и на слънце. Дори кратко посещение в Дубровник улеснява разбирането защо градът е наречен Перлата на Адриатическо море.

10. Старото пристанище на Дубровник

https://maps.google.com/?ll=42.640907,18.112329&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположено в източната част на Дубровник, старото пристанище е защитено от две вълноломи: Порпорела, построена през 1873 г., и много по -старата Каше, която е построена през 1485 г. от масивни камъни, натрупани върху дървени основи.

В разцвета на морето в Дубровник по периметъра на пристанището са построени крепости за охрана на градските кораби. Днес Старото пристанище е едновременно туристическа атракция и отправна точка за круизи до плажовете на близкия остров Локрум.

Със своите живописни гледки и вградени пейки, вълнолома Porporela е популярно място за вечерна разходка и наблюдение на слънцето, изчезващо над Адриатическо море.

9. Плаж Banje

https://maps.google.com/?ll=42.641495,18.116106&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Плажът Banje е най -близкият плаж до Стария град, което го прави най -удобният плаж и плажът с най -добра гледка към стените на Дубровник. Остров Локрум също може да се види.

Част от този каменист плаж изисква входна такса, но има и обществена част, която винаги е по -оживена и по -спокойна. Това е чудесен начин да победите жегата след разглеждане на забележителности в Стария град. Дейностите тук включват плажен волейбол, мини футбол или водна топка. Можете също така да се насладите да лежите на шезлонг и да пиете.

8. Францискански манастир

https://maps.google.com/?ll=42.641830,18.107840&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен близо до портата на Пиле в западния край на Страдун, францисканският манастир е дом на най-старата все още действаща аптека в Европа. Докато по -голямата част от първоначалната конструкция на църквата е разрушена по време на земетресението през 1667 г., романската обител и градини, които посрещат посетителите, са почти същите, каквито са били преди 500 години.

Декоративно издълбан портал, изработен през 1498 г., също е изложен. Съкровища от манастирската колекция от редки книги и предмети на изкуството са изложени в голяма ренесансова зала. Билкови лосиони и отвари, направени по вековни рецепти, се предлагат за закупуване от аптеката от 14-ти век.

7. Чешма Онофрио

https://maps.google.com/?ll=42.641502,18.107319&z=18

(ВИЖ КАРТА)

През 15 -ти век Дубровник предприема стъпки, за да гарантира, че градът има запас от прясна вода, като изгражда водопроводна система, свързана с извор в близкия Шумет. Главният строител Онофрио Джордано дела Кава е поверен на задачата.

Две чешми, носещи името на архитекта, отбелязват крайните точки на водопроводната система. По-впечатляващото от двете е 16-страничната голяма чешма на Онофрио, която стои на Страдун пред църквата "Св. Спасител". На върха на голям купол, изработен от миланския художник Пета Мартинов, фонтанът все още осигурява студена и бистра вода на жадни посетители.

6. Порта за купчини

https://maps.google.com/?ll=42.641689,18.106834&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Най -натовареният вход към оградения със стени Стария град на Дубровник е Pile Gate, който всъщност е две порти в една. Построена през 1537 г., външната порта разполага с арка, вградена в полукръгло укрепление.

Украсена със статуя на Свети Влаз, покровител на града, вътрешната порта от 15-ти век води посетителите към Страдун. Подвижният мост преди двойната порта вече не се дърпа през нощта с лебедки и противотежести. В наши дни портите са отворени денонощно. Местните, облечени в старинни костюми, понякога се представят като пазачи за възможностите за снимки.

5. Форт Lovrijenac

https://maps.google.com/?ll=42.640732,18.104412&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен на извисяваща се скала с изглед към Адриатическо море, Lovrijenac е построен като отделна крепост, за да отблъсне нападателите както от сушата, така и от морето. Оригиналната структура датира от поне 1301 г. Неговата форма на триъгълник и шахматни тераси са построени така, че да отговарят на формата на скалата.

Крепостта беше толкова непроницаема, че можеше да се държи от гарнизон от 25 души. Днес Lovrijenac е популярна атракция в Дубровник и е домакин на различни културни събития, от световната поредица от скални гмуркания до местните продукции на Шекспировия Хамлет. Той също така служи като фон в някои от най -запомнящите се сцени от поредицата „Игра на тронове“.

4. Дворец на ректора

https://maps.google.com/?ll=42.640278,18.110832&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Освен че е служил като дом на ректора на републиката по време на мандата му, дворецът на ректора е бил и място за срещи на управителните органи на града, оръжейницата, затвора и местното заключване.

Подобно на други структури в Дубровник, оригиналният средновековен дворец е бил възстановяван няколко пъти през вековете. Дворецът се отличава с това, че успява да слее готически, ренесансови и барокови елементи в единно цяло.

Сега домът на Музея на културната история, Ректоровият дворец е украсен със старинни мебели, за да пресъздаде стиловете на оригиналните стаи.

3. Кабинков лифт Дубровник

https://maps.google.com/?ll=42.642696,18.112038&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Най -добрият начин да се насладите на панорамна гледка към древния град на Дубровник е като се плъзнете до върха на планината Srdj на ултрамодерна кабинков лифт. Разположена точно извън градските стени, станцията на кабинковия лифт предлага на посетителите бърз, лесен и живописен начин на транспорт до върха на суровата планина.

В допълнение към ресторант, снек -бар и магазин за сувенири на върха, има малък музей и мемориал в памет на Отечествената война от 90 -те години. Туристите могат да се насладят на спускането по планината по стръмна пътека.

2. Страдун

https://maps.google.com/?ll=42.641266,18.109295&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Голяма част от Дубровник е разрушена от земетресение през 1667 г., но реконструкцията дава възможност на проспериращия град да се възстанови по организирана схема. Редиците барокови къщи и магазини, които се намират по главната улица на Дубровник, са траен резултат от това внимателно планиране.

Преминавайки през центъра на Стария град, Страдун е красива улица, където посетителите могат да пазаруват за сувенири, да се насладят на сладолед в кафене на тротоара или да се присъединят към местните за традиционната вечерна разходка. Много от паметниците на града са разположени и на Страдун, включително забележителната камбанария от 15-ти век в края на Страдун на площад Лужа.

1. Градските стени на Дубровник

https://maps.google.com/?ll=42.638855,18.110687&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разходката по върха на средновековните стени на града е връхната точка на всеки престой в Дубровник. Стените обграждат целия квартал на Стария град и отнемат поне час за проучване.

Повечето от стените са построени през 13 век, но са били подсилени през годините, за да издържат на многократни атаки. Поредица от внушителни кули, предназначени да защитят града от турците, са добавени през 15 век. Феновете на телевизионния сериал „Игра на тронове“ ще разпознаят раздели, използвани като настройки за столицата на шоуто King's Landing.

Издигнати на някои места с височина 25 метра (80 фута) и на други с дебелина до 6 метра (20 фута), стените сами по себе си са страхотна гледка, но гледките, които предлагат към града, пристанището и Адриатическо море е просто грандиозно.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: