Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Град, построен на 118 острова край бреговете на североизточна Италия, Венеция не прилича на никой друг град в Европа или, в този смисъл, на света. На практика непроменен външен вид в продължение на повече от 600 години, Градът на каналите прилича повече на нещо от картинна книга, отколкото на модерен мегаполис. Това е място, където целият град се разглежда като атракция сама по себе си.

Град, пълен с голямо изкуство и архитектура, милиони посетители идват всяка година, за да се насладят на преживяването, което е Венеция. Дори в разгара на туристическия сезон обаче Венеция е туристическа дестинация, която успява да надмине всички очаквания. Ето върха туристически атракции във Венеция които правят посещението в този италиански град толкова специално.

25. Венециански Арсенал

https://maps.google.com/?ll=45.435280,12.353056&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Дългата и богата история на Венеция е неразривно свързана с водите, върху които е построен градът; търговията и завладяването разчитат на способността на града да строи кораби и да проектира мощност в чужбина. Много преди индустриалната революция венецианският Арсенал изхвърляше кораби с поразителна скорост и голяма част от огромното богатство и красота на града се дължи на този завладяващ комплекс. Скитането из историческия обект е възхитително преживяване; има някои информативни дисплеи, както и някои прекрасни малки квартални барове.

24. Санти Джовани и Паоло

https://maps.google.com/?ll=45.439201,12.342100&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Най -голямата църква в града, Santi Giovanni e Paolo се извисява над сградите около него, а 25 от доновете на Венеция са погребани вътре, което свидетелства за нейното значение.

Построена в италиански готически стил, червената тухлена църква е прекрасна за гледане, въпреки че интериорът, с всичките си фантастични картини и статуи, е това, което повечето хора идват да видят. Не пропускайте Коронацията на Дева и Давид от Чима да Конелиано от Алесандро Витория. Представени са множество изящни гробници и паметници на бившите дожове - това отчасти прави Санти Джовани е Паоло толкова интересно за посещение.

23. Пунта дела Догана

https://maps.google.com/?ll=45.431000,12.336000&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Някога митница, тази прекрасна стара сграда сега е музей на изкуството, който се фокусира предимно върху съвременното изкуство. Тук и там има осеяни някои прекрасни статуи и скулптури, а фантастичната скулптура на Джузепе Бенони от Фортуна на върха на сградата е особено приятна за гледане.

Пунта дела Догана се намира на мястото, където Гранд канал се присъединява към канала Джудека, а само фантастичната архитектура го заслужава да бъде посетен. Колекцията Pinault вътре е прекрасна за разглеждане. Музеят също е домакин на голямо разнообразие от временни изложби, които привличат местни жители и туристи.

22. Museo Correr

https://maps.google.com/?ll=45.433899,12.337500&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположена на площад Сан Марко, прекрасната колекция на Museo Correr разглежда изкуството и историята на Венеция. Красивата сграда, в която се помещава, демонстрира много наполеонови и хабсбургски черти, тъй като градът някога е бил управляван от двете династии. Скитането из хубавите галерии е прекрасен начин да прекарате един следобед. С карти, монети и картини, лежащи до броня, дървени модели и навигационни инструменти, Museo Correr е съкровищница на музей с множество очарователни предмети. Акценти включват зашеметяващата Национална библиотека Марсиана, украсена с толкова много невероятни стенописи и красивата статуя на Орфей и Евридика на Антонио Канова.

21. Венецианското гето

https://maps.google.com/?ll=45.445278,12.326389&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Очарователно за скитане, Венецианското гето е създадено през 1516 г., когато Венецианската република ограничава евреите да живеят в тази част на града. Това е първото гето, което съществува; думата на английски всъщност произлиза от италиански, въпреки че все още се спори дали гето означава „улица“ или „малък град“.

В наши дни все още има силно еврейско присъствие и много страхотни еврейски ресторанти и пекарни, които посетителите могат да проверят - както и няколко исторически обекта.

20. Scuola Grande di San Rocco

https://maps.google.com/?ll=45.436600,12.325000&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Завършена през 1560 г., възхитителната Scuola Grande di San Rocco почти не е претърпяла никакви модификации и промени оттогава. По този начин посетителите могат да гледат с удивление историческите му стаи, където се намират толкова много прекрасни картини на Тинторето. Салонът Маджоре е невероятно красив, а шедьоври на Тициан и Палма ил Джоване само допълват блясъка на изложението.

Сградата е основана за домакинство на братство и е кръстена на Сан Роко; католически светец, за когото се казва, че защитава хората от чумата. Наистина огромната му популярност доведе до това, че Скуола става най -богатата в цяла Венеция и това се проявява изобилно в пищната архитектура и красивите картини, на които е дом.

19. Gallerie dell'Accademia

https://maps.google.com/?ll=45.431499,12.328100&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположена на южния бряг на Големия канал, Gallerie dell’Accademia е очарователна, за да се скита наоколо. Неговите галерии са дом на изумителни произведения на изкуството на известни венециански художници отпреди 19 век. Неговите 24 стаи обхващат различни теми; някои се фокусират върху панелни картини, докато други разглеждат портрети и творби на конкретни художници. С изложени шедьоври на известни художници като Каналето, да Винчи и Тициан, Gallerie dell’Accademia със сигурност няма да разочарова с всичко, което може да предложи.

18. Лидо ди Венеция

https://maps.google.com/?ll=45.400620,12.360595&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Перфектен за посетители, които искат да се насладят на слънцето и да се насладят на плажа, Lido di Venezia има дълъг пясъчен плаж и е чудесно място да се отправите, ако искате почивка от всички забележителности във Венеция. Островът с пясъчен бряг се намира на юг и югоизток от Венеция, обграждайки лагуната в него и гледайки към Адриатическо море.

Обитавани повече от хиляда години, кръстоносците по пътя си към Светата земя веднъж са разположили лагер на същите плажове, които виждаме днес, а през деветнадесети век пясъчната ивица се превръща в популярен курорт за богати и известни, когато се спускат писатели, филмови звезди и кралски особи на Лидо.

Със своето характерно усещане и спокойствие, Лидо си заслужава да бъде посетено и е домакин на филмовия фестивал във Венеция през септември всяка година.

17. Пазар Риалто

https://maps.google.com/?ll=45.439713,12.334402&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Със своите безкрайни сергии и щандове за храна оживеният пазар Rialto е опияняващо място за посещение. Живописната му обстановка покрай Гранд Канала, с моста Риалто наблизо, само допълва случая.

Популярен сред местните жители и туристите, пазарът е мястото, където много венецианци пазаруват с храна. По -голямата част от щандовете продават прясна риба, плодове, зеленчуци и занаятчийски средиземноморски продукти. Разглеждането на щандовете на продавачите на храни е много забавно и предлага автентичен поглед към живота във Венеция.

16. Понте дел'Академия

https://maps.google.com/?ll=45.431644,12.328972&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Възхитителната Ponte dell’Accademia е открита през 1854 г. и е един от само четирите моста, които предлагат на пешеходците път през Гранд канала. Дървеният и метален мост се намира към южния край на канала и изглежда много отличителен сред целия камък и мрамор, от който е изградена по -голямата част от Венеция. По -спокоен от другите мостове на Гранд Канала, Понте дел’Академия привлича любовници, които прикрепят катинари към парапетите на моста. Има няколко прекрасни гледки от средата му.

15. Колекция на Пеги Гугенхайм

https://maps.google.com/?ll=45.430557,12.331111&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Тази прекрасна колекция е абсолютна радост да се скитате наоколо, тъй като съхранява много шедьоври на някои от най -известните художници в Европа и Америка. Музеят на модерното изкуство се намира в красив дворец от 18-ти век на Гранд канала. Неговата постоянна колекция включва някои възхитителни кубистки, експресионистични и сюрреалистични произведения на изкуството.

Сред многото големи имена в шоуто са Поетът на Пикасо, Раждането на течни желания от Дали и Алхимия от Полок. С толкова много невероятни произведения, колекцията Peggy Guggenheim си заслужава да бъде разгледана за цялото си фантастично модерно изкуство.

14. Torre dell'Orologio

https://maps.google.com/?ll=45.434711,12.338912&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен от едната страна на площад Сан Марко, Torre dell’Orologio е прекрасна ренесансова сграда. Той е важен исторически и архитектурен обект в града, тъй като фасадата му е дом на възхитителен астрологичен часовник.

Часовниковата кула „Свети Марко“ (както е известна и на английски) има две бронзови фигури на покрива си, които зачертават часа на камбана; много други прекрасни малки дизайни и фигури разпръскват фасадата му. Присъства статуя на лъва на Свети Марк, както и Богородица и Младенеца и красиво декорираният часовник. Когато сте на Пиаца Сан Марко, не забравяйте да посетите Torre dell’Orologio в час или дори да влезете в сградата, за да видите нагледно как работят машините.

13. Театър Ла Фениче

https://maps.google.com/?ll=45.433701,12.333900&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Една от най -важните и известни оперни театри в света, Театър Ла Фениче е изгаряна три пъти през цялата си история. Сегашната сграда е възстановена през 2004 г.

Името на театъра отдава почит на способността му да се издигне от пепелта, а настоящият интериор е абсолютно зашеметяващ с подробните си орнаменти и сложни мотиви.

С пълен календар с опери, концерти и балети, на които посетителите могат да се насладят, гледането на представление в La Fenice е страхотно преживяване и определено си заслужава да се провери, когато сте във Венеция.

12. Санта Мария Глориоза дей Фрари

https://maps.google.com/?ll=45.436668,12.326111&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Красиво за гледане, Santa Maria Gloriosa dei Frari по -често носи името Frari и е една от най -важните религиозни сгради във Венеция. Изградена от червена тухла, църквата е построена в готически архитектурен стил. Въпреки че външността е съвсем обикновена, интериорът е разкошен за гледане и е дом на някои прекрасни произведения на изкуството, които включват Пезаро Мадона на Тициан.

Завършен през 1338 г., Frari се намира в квартал Сан Поло. Неговите богато украсени гробници, фантастични картини и елегантни статуи го правят заслужаващо посещение. Не пропускайте прекрасната статуя на Витория на Свети Джером и зашеметяващия паметник на Антонио Канова.

11. Campanile

https://maps.google.com/?ll=45.433998,12.338800&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Една от най -разпознаваемите забележителности в цяла Венеция, il Campanile се намира на известния площад Сан Марко и е най -високата сграда в града. Извисявайки се на височина от 99 метра, камбанарията е завършена през 912 г., въпреки че сградата, която виждаме пред нас днес, е построена през 1912 г., след като внезапно се е срутила. Докато основната част на камбанарията е съвсем обикновена, горните сфери на il Campanile имат представена прекрасна архитектура под формата на красивите арки и каменната зидария. Асансьор отвежда посетителите направо на върха на кампанията, откъдето се открива чудесна гледка към Венеция и лагуната.

10. Мост на въздишките

https://maps.google.com/?ll=45.434055,12.340889&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Построен през 1600 г., Мостът на забележителностите свързва стаите за разпит в двореца на дожите с Новия затвор оттатък Рио ди Палацо. Проектиран е от Антонио Контино, чийто чичо Антонио да Понте е проектирал моста Риалто. Според една теория името на моста идва от предположението, че затворниците ще „въздишат“ при последния си изглед към красивата Венеция през прозореца на път към палача. В действителност дните на екзекуциите по кратък срок бяха свършили по времето, когато мостът беше построен и килиите под покрива на двореца бяха заети предимно от дребни престъпници.

9. Сан Джорджо Маджоре

https://maps.google.com/?ll=45.428055,12.343611&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Най-известен като дом на едноименната църква от 16-ти век, Сан Джорджо Маджоре е малък остров, разположен срещу лагуната от площад Свети Марко. Проектиран от великия ренесансов архитект Андреа Паладио, църквата се отличава с фасада, облицована с блестящ бял мрамор и отворен и ефирен интериор, освежаващо оголен с прекалено орнаменти. Основната промяна е украсена от две от най -добрите картини на Тинторето, „Тайната вечеря“ и „Падането на маната“. Посетителите могат да се качат с асансьор до върха на неокласическата камбанария на църквата, за да се насладят на невероятна гледка към Венеция.

8. Ca 'd'Oro

https://maps.google.com/?ll=45.440556,12.333889&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Първоначално известен като Palazzo Santa Sofia, но сега широко известен като Ca ’d’Oro, палацото от 15 -ти век е проектирано от архитект Джовани Бон и неговия син Бартоломео. Въпреки че фасадата на тази великолепна структура вече не съдържа орнаменти, които заслужават мястото с прозвището си „къща от злато“, сега розово-бялата сграда е съкровищница на изкуството. Разположен на Големия канал, Ca ’d’Oro е дом на Museo Franchetti, кръстен на човека, дарил палацото и цялото му съдържание от ренесансови картини, антики, скулптури и керамика на града.

7. Санта Мария дела Салют

https://maps.google.com/?ll=45.430832,12.334444&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Обикновено наричана La Salute, тази църква от 17-ти век стои на мястото, където Големият канал се среща с Венецианската лагуна. Белокаменната сграда с нейния масивен купол е построена като светилище на Дева Мария за спасяването на града от чума, убила една трета от населението му. В допълнение към олтарната скулптура, която изобразява „Мадоната на здравето“, изгонваща демона Чума от Венеция, има изложена обширна колекция от произведения на Тициан, включително тавански картини със сцени от Стария завет.

6. Ca 'Rezzonico

https://maps.google.com/?ll=45.433472,12.326242&z=18

(ВИЖ КАРТА)

От всички величествени дворци, които се простират по Гранд Канала, никоя сграда не илюстрира по-добре какъв е бил животът във Венеция от 18-ти век от Ca ’Rezzonico. Използвана като декор за филма „Казанова“ от 2005 г. с участието на Хийт Леджър, Голямата бална зала на двореца е домакин на най-добрите партита повече от 200 години. Английският поет Робърт Браунинг беше един от последните, които превърнаха двореца в свой дом. Днес цялата сграда е отворена за обществеността като Museo del Settecento. Докато много от изложените картини са репродукции, приказните фрески на тавана от семейство Тиеполо са автентични и са възстановени до първоначалната си слава.

5. Пиаца Сан Марко

https://maps.google.com/?ll=45.433998,12.338000&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Като единствен обществен площад във Венеция, Пиаца Сан Марко е основното място за събиране на града от векове. Заобиколен от кафенета на открито и забележителни забележителности, включително базиликата Сан Марко и Palazzo Ducale, той е естественият епицентър за всяко посещение на Града на каналите. Квадратът всъщност е разположен във форма на трапец, който се разширява с приближаването на базиликата. Въпреки тълпите, които го тълпят през лятото и дъждовете, които го заливат през зимата, площад Свети Марко предлага запомнящо се венецианско изживяване през всеки сезон.

4. Мост Риалто

https://maps.google.com/?ll=45.438038,12.335895&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Мостът Риалто е един от четирите моста, обхващащи канала Гранде. В продължение на почти триста години това беше единственият начин да се премине пеша през Големия канал. Каменният мост, един пролет, проектиран от Антонио да Понте, е завършен през 1591 г. и е използван за замяна на дървен мост, който се е срутил през 1524 г. Инженерингът на моста е смятан за толкова дързък, че някои архитекти прогнозират бъдещ срутване. Мостът се противопостави на критиците си, за да се превърне в една от архитектурните икони на Венеция.

3. Дворецът на дожите

https://maps.google.com/?ll=45.433899,12.340000&z=18

(ВИЖ КАРТА)

През процъфтяващите векове на Венецианската република магистратите или дожовете на града управляваха града като кралски особи. Palazzo Ducale е не само резиденция на дожа, но и център на власт в града и негов административен център. Сградата е построена на две фази. Източното крило, което гледа към Рио ди Палацо, е построено между 1301 и 1340 г. Западното крило, обърнато към Пиазета Сан Марко, отнема допълнителни 110 години за изграждане и е завършено през 1450 г. Посетителите, които посещават обиколката на Тайните маршрути, също могат разходете се през скритите проходи, за да видите частните стаи на съвета, камерите за изтезания и затворническата килия, от която Джакомо Казанова е избягал през 1756 г.

2. Гранд канал

https://maps.google.com/?ll=45.436668,12.333056&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Няма по -добър начин да започнете проучване на Венеция, отколкото с каране на кабинков лифт по Гранд канала. В град, където автомобилите са забранени, гондолите, водните таксита и обществените вапорети (водни автобуси) са основните източници на транспорт. Градските водни артерии преминават през центъра на града от базиликата Свети Марко до църквата Санта Киара. Облицован от двете страни с романски, готически и ренесансови структури, Големият канал се пресича от четири моста, най-известният от които е мостът Риалто от 16-ти век. Най -доброто време на деня за каране на кабинков лифт е ранната сутрин, когато каналът блести със златиста светлина.

1. Базиликата Свети Марко

https://maps.google.com/?ll=45.434502,12.339600&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен на площад Свети Марко, извисяващият се 30-етажен Campanile и масивната базилика зад него са две от най-популярните туристически атракции във Венеция. И двете датират от 9 -ти век, но през вековете са били реконструирани и украсени широко. Базиликата Сан Марко служи като витрина на богатството, което Венеция е натрупала като военна сила. Дизайнът му смесва византийски и готически архитектурни стилове по уникален начин.Изработените средновековни мозайки покриват голяма част от стените на катедралата и сводовете. Зад гробницата, за която се смята, че съхранява останките на Свети Марк, стои олтарът Pala d’Oro, украсен със скъпоценни камъни златен екран, считан за едно от най-добрите произведения на византийското майсторство в света.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: